Перейти до змісту

Пенсія ближче,ніж здається.

Nokian

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Якщо людина не живе одним днем, то вона відкладатиме. Відкладати варто з будь-якого доходу, великого чи малого, постійного чи разового. Якщо є великий дохід, то й відкладати можна більше, але навіть якщо він маленький, то тим більше варто відкладати, щоб не було як в приказці: поки товстий схудне, то худий спухне. Потрохи але відкладати, зробити це звичкою. Чим більш далекоглядна людина, тим раніше вона почне відкладати і на пенсію в тому числі. Відкладене краще зберігати у валюті, ще краще в декількох, не варто зберігати гроші у гривнях, якщо це довготривале заощадження, а не відклали на новий телевізор. Буде добре, якщо відкладене буде ще й приносити пасивний дохід. Якщо сума невелика, то нічого краще депозиту немає. Депозит в еквіваленті на гривню не більше 200 000 в одному банку (сума гарантованого повернення вкладу), банки краще державні ніж приватні, краще надійніший банк, ніж вищі відсотки. Депозит краще розбивати на декілька, навіть якщо він менший 200 000 грн. Якщо заощадження більші, то варто шукати щось більш рентабельніше за депозит, ті ж ОВДП чи нерухомість для здачі в оренду. Більша сума - новіша квартира, менша сума - можна і кімнату в гуртожитку придбати чи гараж  і здавати в оренду. Якщо сума більша, то можна не тільки квартиру купувати, а й комерційну нерухомість чи будинок також під оренду.

Вище написане актуальне для найманих працівників, менш актуальне для самозайнятих і взагалі не актуальне для бізнесу. Дотримуючись такого плану, найманий працівник зможе з часом почати і власний бізнес, якщо є таке бажання або ж матиме підстраховку на пенсії. Самозайнятим варто думати про створення повноцінного бізнесу, бо бізнес зможе кормити і до пенсії, і на пенсії, і навіть може кормити вашу родину після вашої смерті.  Бізнес не всім підходить, але це мабуть найкраще заощадження.

Можна ще багато написати, але для нормального срачика і цього вистачить, а мені, поки це писав, трохи роботи підкинули, тому поки що досить.

• Відповідей 315
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано
1 хвилина тому, $ΩLΩMΩN сказано:

рахував не по області а по містам.

підрахунки - фстудію!

просім, просім, на біс!

Опубліковано
1 хвилина тому, $ΩLΩMΩN сказано:

Нікого, ні в чому переконувати не збираюсь.

та нікого ні в чому й не треба, і не збирайся.

просто дай, будь-ласка, цифри, які, як ти вважаєш:

Цитувати

В Луцьку дуже мало новобудов, порівнянно з Івано-Франківськом, Тернополем, Хмельницьким.

а по цифрах ми вже самі визначимо (в т.ч. і я) - це мало, багато, чи Шломо - балабол і Саломен

Опубліковано
1 хвилина тому, rrid сказано:

Шломо - балабол і Саломен

Тю, я впевнений, яку б я інформацію не написав, звідки б я її не взяв. Ваше відношення до мене і воно не зміниться.

Опубліковано
Щойно, $ΩLΩMΩN сказано:

Тю, я впевнений, яку б я інформацію не написав, звідки б я її не взяв. Ваше відношення до мене і воно не зміниться.

усьо - воно в ваших руках.

ви дуже сильно впливаєте на ту реальність, якою ви її бачите.

Опубліковано
On 12.07.2020 at 14:22, Nokian сказано:

Елементарно.

Квартира є ліквідною,приносить прибуток та при вдалому вкладенні дорожчає сама по собі.

Ну звісно інвестфонди та облігації дадуть вищий відсоток,але й ризики вищі.

А ваша квартира завжди залишиться вашою.

На рахунок калькуляції, то може вам  ще ключі від квартири,де гроші лежать?

Класика

22 годин тому, MACCEN сказано:

це все ризики, колись трьошка коштувала 100 тисяч доларів і люди купували, бо десь мали такі гроші. 

Зараз за 100 тисяч можна хату купути й побудуватись і ще залишиться.

кажеш, квартира дорожчає сама по собі і сама по собі є ліквідною? угу, угу...

ризики державних облігацій є вищими, і відсоток дають вищий? угу, угу, з точністю до навпаки...

але.

попри те, що ціни на житлову нерухомість обвалились в доларовому вираженні двічі за менш ніж 10 років, прикупити собі квартирку як майбутнє джерело додаткової пенсії - цілком собі правильна стратегія. крім того, що душу гріє що ціна в гривні виросла, а не впала, ще й після кожної девальвації - дешевшає в доларовому вираженні хавчик. потім хавчик дорожчає, звісно, але й ціна оренди потроху відроста.

якщо дивитись сьогодні - то дохід від 1к таки відчутно вищий за середню/мінімальну пенсію, і років 20, по-моєму, було так само.

тому квартирка як персональний пенсійний фонд - далеко не найгірший варіант.

Опубліковано
18 minutes ago, nickel said:

Депозит

...

квартира

Читав колись давно на строімдомі один срачик, в якому виясняли «справедливу» вартість середньостатистичної (звичайної) квартири чи її оренди в тому чи іншому місці в Україні. Так от хтось доводив,  що вартість такої квартири повинна дорівнювати сукупній вартості її оренди за 10 років. Іншим варіантом було порівняти десятирічний дохід від оренди квартири з десятирічним процентним доходом від розміщення цієї ж суми на депозитах.

Опубліковано
4 годин тому, Юріч сказано:

Надієшся на електрика зі Старого ринку? :)

Та без різниці)) Аби , людина, була хороша))))

Опубліковано
18 minutes ago, rrid said:

ще й після кожної девальвації - дешевшає в доларовому вираженні хавчик. потім хавчик дорожчає, звісно, але й ціна оренди потроху відроста.

Хавчик дорожчає суттєво швидше, ніж відростає ціна оренди, а будматеріали ще швидше))

В 12/13 довелося трохи поорендувати. Однокімнатний бомжатник за 1200 грн, і дуже непросто знайти. Щось в мінімально пристойному стані - 2000 і вище. 
В 2017 сестра здавала свою 2кімнатну з відносно свіжим ремонтом і повністю вкомплектовану всім необхідним (навіть плаский ТВ на 32‘‘ :) ). Щось в діапазоні 3000-3500. Такими «темпами» вона б не те що квартиру, а сам  лише ремонт і наповнення квартири «відбивала» б років з десять (звісно в доларовому еквіваленті). 

Опубліковано
2 часа назад, yu2007 сказал:

Читав колись давно на строімдомі один срачик, в якому виясняли «справедливу» вартість середньостатистичної (звичайної) квартири чи її оренди в тому чи іншому місці в Україні. Так от хтось доводив,  що вартість такої квартири повинна дорівнювати сукупній вартості її оренди за 10 років.

Точка зрения определяется местом сидения. Якби я був власником орендованої квартири, то я б хотів щоб вона не за 10 років окупилася, а за 5. Але якщо б мені прийшлося знімати квартиру і ціни на оренду так задерли, то я краще іпотеку оформив би і за 10 років мав би вже своє житло. 

Цитата

Іншим варіантом було порівняти десятирічний дохід від оренди квартири з десятирічним процентним доходом від розміщення цієї ж суми на депозитах.

Валютні депозити після 2014 року це не заробіток, а сльози у 0-1-2% річних, і в гривні депозит тримати також сльозами закінчиться і добре якщо буде 1-2% доходу. А я ще пам'ятаю коли відсотки у валюті були двозначні, які нафіг квартири в оренду чи бізнес. :)

Опубліковано
2 minutes ago, yu2007 said:

наповнення квартири «відбивала» б років з десять (звісно в доларовому еквіваленті). 

мм, ну це ж нерухомість.... вона довго відбивається....

але в місцевих бізнесменів є чуйка на всяку фігню, і вони не готові ризикувати останнім і чекати довго, якщо нема розрахунку за 4-5 роки відбити - надто ризикована інвестиція

Опубліковано
5 minutes ago, nickel said:

А я ще пам'ятаю коли відсотки у валюті були двозначні, які нафіг квартири в оренду чи бізнес. :)

знайомі "нємчики" не вірили що таке буває, і обдумували варіанти вдома взяти - тут покласти

Опубліковано
8 минут назад, Zevs_Isver сказал:

знайомі "нємчики" не вірили що таке буває, і обдумували варіанти вдома взяти - тут покласти

тут покласти можна, тільки потім геморно забрати з банку банкрота якогось.

Якщо взяти квартиру зараз, то черз років 20-30 вона буде вже старий фонд, і втратить свою ринкову вартість в певних відсотках, також тільки грає ліквідність в певних районах, може бути й будинок старий але район зручний та ліквідний тому там може й житло не втратити в ціні.

Але то все відносно взагалі. Хрущі в гарному районі теж не сильно попадали в ціні.

А новобудова це взагалі закопування грошей, обійдеться в тисяч 40-45 з ремонтом та ж сама двушка, і нехай здаиш її в кращому випадку за $200 і то якщо повезе що хтось візьме на довгострочку та ще й адекватний, не засре все. Якщо ті гроші не тратити то окупиться все за 20 років в кращому випадку.

Тому якщо є така сума 40 тисяч, і треба гроші на перспективу то краще купити дві вторинки однокімнатні по 20 тис. і здати вже їх в аренду, а потім діяти по ситуції. Одну можна й продати докласти й купити в новішому будинку, щоб не обісцінилось житло.

Опубліковано
1 minute ago, MACCEN said:

тут покласти можна, тільки потім геморно забрати з банку банкрота якогось.

ну це логічно :)

так їм і було пояснено

Опубліковано
1 час назад, yu2007 сказал:

В однушці в новобудові ремонт і скромно обставитися напевно дорівнює вартості ще однієї однушки?)

Рік тому робили ремонт в однушці (скромно, практично, не найдорожчі матеріали, все з розумом).

Ремонт 150-200+, меблі і техніка 200+

Насправді ремонт зараз це дуже дорого.

Опубліковано
25 minutes ago, nickel said:

Валютні депозити після 2014 року це не заробіток, а сльози у 1-2% річних, і в гривні депозит тримати також сльозами закінчиться і добре якщо буде 0-1-2% доходу. А я ще пам'ятаю коли відсотки у валюті були двозначні, які нафіг квартири в оренду чи бізнес. :)

Та дискусія велася давно, ще за часів президента шапкокрада, коли курс вже кілька років непохитно стояв на місці.

Опубліковано
1 minute ago, Arden said:

Рік тому робили ремонт в однушці (скромно, практично, не найдорожчі матеріали, все з розумом).

Ремонт 200+, меблі і техніка 200+

Насправді ремонт зараз це дуже дорого.

А сама однушка скільки? 600?

Опубліковано
30 minutes ago, Zevs_Isver said:

мм, ну це ж нерухомість.... вона довго відбивається....

але в місцевих бізнесменів є чуйка на всяку фігню, і вони не готові ризикувати останнім і чекати довго, якщо нема розрахунку за 4-5 роки відбити - надто ризикована інвестиція

Мм, довго - це скільки? 50 років - норм?

Я написав, що при вартості оренди 120 доларів (грубо 3000/25) сам лише ремонт і меблі відбиватимуться 10 (десять) років. А квартира куплена була в часи всезагального достатку, коли в  луцьких автосалонах стояли черги за автомобілями. Тому щоб і її відбити орендою знадобиться ще плюс 30-40 років. А якщо ще порахувати «амортизацію»...

Опубліковано
9 минут назад, yu2007 сказал:

Мм, довго - це скільки? 50 років - норм?

Я написав, що при вартості оренди 120 доларів (грубо 3000/25) сам лише ремонт і меблі відбиватимуться 10 (десять) років. А квартира куплена була в часи всезагального достатку, коли в  луцьких автосалонах стояли черги за автомобілями. Тому щоб і її відбити орендою знадобиться ще плюс 30-40 років. А якщо ще порахувати «амортизацію»...

Якщо виходити з того, що квартира - твій пенсійний фонд, то не варто рахувати  окупність взагалі. Бо за 50 років кілька разів прийдеться ще й ремонт робити, а те що залишиться між ремонтами ти проїси. Тобто вкладене у квартиру для оренди, ти ніколи не зможеш у повному обсязі потримати у руках . Якщо тебе так сильно цікавить окупність, то варто купувати житло на стадії копання ями під фундамент і продавати, коли весь будинок вже заселений, а не про оренду думати.

Опубліковано
31 хвилин тому, MACCEN сказано:

Тому якщо є така сума 40 тисяч, і треба гроші на перспективу то краще купити дві вторинки однокімнатні по 20 тис. і здати вже їх в аренду, а потім діяти по ситуції. Одну можна й продати докласти й купити в новішому будинку, щоб не обісцінилось житло.

Воно-то так. Але потрібно буде заплатити податок на нерухомість і податок за здавання квартири в оренду. Ну і за субсидії швидше за все доведеться забути. Для пенсіонера геть не вигідна інвестиція.

Опубліковано
3 минуты назад, $ΩLΩMΩN сказал:

Воно-то так. Але потрібно буде заплатити податок на нерухомість і податок за здавання квартири в оренду. Ну і за субсидії швидше за все доведеться забути. Для пенсіонера геть не вигідна інвестиція.

Якщо людина до пенсії думала про мабутнє і нажила дві однушки під оренду, то субсидія їй і не потрібна.

Станом на сьогодні держава має податки, які тут же поверне у вигляді субсидії, а якщо не дає субсидії, то і про податки може забути. Якщо пенсіонер не отримує субсидії, то і ніде не світить, що квартира в оренді.

Опубліковано
2 хвилин тому, nickel сказано:

Якщо людина .. нажила дві однушки під оренду, то субсидія їй і не потрібна.

Станом на сьогодні держава має податки, які тут же поверне у вигляді субсидії, а якщо не дає субсидії, то і про податки може забути. Якщо пенсіонер не отримує субсидії, то і ніде не світить, що квартира в оренді.

Субсидія не призначається, якщо є зайва площа:

https://wiki.1551.gov.ua/pages/viewpage.action?pageId=15041090

Платити за здачу нерухомості в оренду потрібно всім. Те, що всі цього не роблять не звільняє від відповідальності.

Цитувати

Відповідно до ст. 164 Податкового кодексу України, доходи, отримані від здачі в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок підлягають декларуванню.

Здавати нерухомість в оренду можна як на правах фізичної особи, так і в якості суб’єкта підприємницької діяльності. Згідно ст. 170 пп. 170.1.5 якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є платник податку-орендодавець.

При цьому, такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...