Перейти до змісту

Чи доцільно купувати 4К (UHD)

vaz75

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано
5 хвилин тому, igorgame сказано:

Як ви не зрозумієте, що коли я підключаю до ТБ Full HD він мені його не тягне до 4К

Поясни суть твого тв, він що відключає три сусідні пікселі? Чи все ж таки розмазує 1080р до 3840х2160?

• Відповідей 201
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

Всі подалися в технічні дебати, давайте все таки повернемось до головного питання по суті, яке буде головним для більшості споживачів: маючи на руках 11500 грн і знаючи що 90% часу будеш дивитись 720-1080Р - то варто за таких умов шукати телевізор з 4к чи ні ?! Варто чи ні ?! 

Опубліковано

для пересічного споживача, який не буде тратити час, заморочуватися із пошуком і т.д. фільмів з необхідною якістю зображення, - на даний час ні.

Опубліковано
11 минуту назад, Deemon сказал:

Поясни суть твого тв, він що відключає три сусідні пікселі? Чи все ж таки розмазує 1080р до 3840х2160?

Що він розмазує? Ти певно сам не розумієш різниці.

Візьмемо 2 однакового розміру ТВ і один FullHD,  а другий 4K, і візьмемо розмір пікселя FullHD матриці за одиницю, то в 4K матриці в цьому ж розмірі 4 пікселі. І коли транслюється FHD ролик і в пікселі розміру 1 запалюється скажімо синій субпіксель, то 4К запалює 4 синіх субпікселя цих 4-х пікселів, і по розміру це буде та ж одиниця як і в FHD матриці (тобто візуально матриці показуватимуть однаково, теоретично). Але в кожного виробника є свої технології обробки зображення і в залежності, що біля того одиничнкого пікселя (FHD ролика) показують сусідні пікселі, то може синім загорятися скажімо не 4, а 3 (2 чи 1) субпікселі. І візуально здається, що на 4к матриці FHD рролик показує краще, ніж на FHD матриці.

А якщо ТВ має ще й HDR, то сині субпікселі ще й світятьтся з різною інтенсивністю (яскравістю), від чого зображення ще краще.

Якось так.

Опубліковано
15 минут назад, vaz75 сказал:

Візьмемо 2 однакового розміру ТВ і один FullHD,  а другий 4K, і візьмемо розмір пікселя FullHD матриці за одиницю, то в 4K матриці в цьому ж розмірі 4 пікселі. І коли транслюється FHD ролик і в пікселі розміру 1 запалюється скажімо синій субпіксель, то 4К запалює 4 синіх субпікселя цих 4-х пікселів, і по розміру це буде та ж одиниця як і в FHD матриці (тобто візуально матриці показуватимуть однаково, теоретично). Але в кожного виробника є свої технології обробки зображення і в залежності, що біля того одиничнкого пікселя (FHD ролика) показують сусідні пікселі, то може синім загорятися скажімо не 4, а 3 (2 чи 1) субпікселі. І візуально здається, що на 4к матриці FHD рролик показує краще, ніж на FHD матриці.

А якщо ТВ має ще й HDR, то сині субпікселі ще й світятьтся з різною інтенсивністю (яскравістю), від чого зображення ще краще.

Якось так.

Тобто, візьмемо, для прикладу, аналоговий сигнал 480*640, то на фулхд він має показувати кращу картинку? Та ладна.

Опубліковано
12 хвилин тому, nickel сказано:

Тобто, візьмемо, для прикладу, аналоговий сигнал 480*640, то на фулхд він має показувати кращу картинку? Та ладна.

точно,

і ніякий "утра-пупер-клір" тут не допоможе :(

Опубліковано
1 година тому, SergLutsk сказано:

Всі подалися в технічні дебати, давайте все таки повернемось до головного питання по суті, яке буде головним для більшості споживачів: маючи на руках 11500 грн і знаючи що 90% часу будеш дивитись 720-1080Р - то варто за таких умов шукати телевізор з 4к чи ні ?! Варто чи ні ?! 

на данний час не варто, наприклад в кого є супутникове, то я б краще цю різницю доклав би до більш-менш пристойного ресивера. Ті хто беруть не дуже великі діагоналі, то думаю також воно не особливо буде потрібне.

Опубліковано
46 минут назад, nickel сказал:

А до чого ту це. Я порівняв 4к і FHD при показі FHD контенту, цифрового. А те що ти пишеш, то інша історія. Ти б ще чорнобіле кіно 30-х років на плівці сюди б приплів би.  Якщо є що заперечити по тому що я написав, прошу.

Опубліковано
14 часа назад, Zevs_Isver сказал:

точно,

і ніякий "утра-пупер-клір" тут не допоможе :(

Цікаво, в тебе, до сих пір нокія 3310? Питання риторичне. :)

Опубліковано

Якщо людина немає телевізора і планує купувати, то однозначно 4К. Але, якщо є вже телевізор і навіть FHD, то сенс є виключно для фільмо-ігроманів і то з прицілом на майбутнє, бо переглядати фільмик в 250 гігабайт не кожен витягне, ну хіба повезло з нетом, але там підтягування і провисання через раз. Особисто була спокуса, але якось перехворів і мій ледик нормально показує.

Опубліковано

Кароч, сталось цими днями що vaz75 псіханув (а може і ні, може виважено підходив до цього питання) і купив собі шось там 4k. Скачав формулу 1 і його ця тема дуже пре.

Вирішив поділитись на форумі. Ну не напише ж він, типу, хлопаки от купив собі 4к і тепер дивлюсь на всіх власників кінескопів як на самі розумієте на шо)

І цей весь епос з пікселями, технологіями, контентом один фіг в топку. Бо через два-три роки всі будуть це все сприймати як добрий день. А модні чуваки будуть ходити в компанію подивитись формулу з тубусами в які буде завернутий овер 80 дюймів екран олед чи там на квантових точках. Ну і ясен пень, що вони на власників звичайних вісюльок на стінах будуть дивитись як самі знаєте на шо.

Така історія... да.

Опубліковано
9 часов назад, nickel сказал:

Та от не ладна :) Підключаючи 4К або Full HD телевізор до кабеля Воля видно, що телевізор з приблудами покращує зображення, прибирає шуми... і звисно, що картинка краще, не кажу вже про підключення по USB флешки або HDD з фільмами або супутникового тюнера - там взагалі ляля картинка!

Опубліковано
9 часов назад, vaz75 сказал:

Певно таки ти не розумієш

Цитата

І коли транслюється FHD ролик і в пікселі розміру 1 запалюється скажімо синій субпіксель, то 4К запалює 4 синіх субпікселя цих 4-х пікселів, і по розміру це буде та ж одиниця як і в FHD матриці (тобто візуально матриці показуватимуть однаково, теоретично). Але в кожного виробника є свої технології обробки зображення і в залежності, що біля того одиничнкого пікселя (FHD ролика) показують сусідні пікселі, то може синім загорятися скажімо не 4, а 3 (2 чи 1) субпікселі. І візуально здається, що на 4к матриці FHD рролик показує краще, ніж на FHD матриці.

Якось так.

Оце і є розмазування, коли замість одного пікселя, розмазується на 4. Коню понятно, що в телевізорах з однаковим розміром екрану, цю різницю на око не помітиш. Але суть у тому, що якщо два телевізора дійсно однакового розміру, то тоді й немає сенсу переплачувати за 4к. 4к є сенс купувати, якщо маєш фуллхд і хочеш новий телевізор більшої діагоналі.

Взагалі є одне правило при виборі сучасного телевізора: телевізор треба купувати такого розширення, якого контенту у вас найбільше. Якщо у вас аналогове кабельне чи антена, а хд скачуєте і дивитеся по вихідних, то немає сенсу брати хд і т.д. аж до 4к. Багато хто цього не розуміє, прийдеш в гості до такого, а він хвалиться новим "ковром" на всю стіну, розказує про 4к, про чітку картинку і т.д. А сигнал в телевізор йде зі звичайної антени. Хочеться обнять і плакать. От понакупляли ви 4к, тепер шукаєте де взяти контент 4к. Чим думали? Маркетингом?

8 часов назад, vaz75 сказал:

А до чого ту це. Я порівняв 4к і FHD при показі FHD контенту, цифрового. А те що ти пишеш, то інша історія. Ти б ще чорнобіле кіно 30-х років на плівці сюди б приплів би.  Якщо є що заперечити по тому що я написав, прошу.

Ти вчепився до слова аналоговий, хоча в даному прикладі це не принципово. Візьми зіжми відео до розміру картинки 640*480 і подивись його фулхд екрані. Це ж буде цифрове відео? Те саме відбувається коли ти відео фулхд будеш дивитися на 4к, навіть ще гірше.

Опубліковано
10 hours ago, nickel said:

Якщо візьмено старий тв і новий ухд чи фулхд однакового розміру діагоналі, то картинка буде краща на новому, маю ігрову приставку вій так знаю, що лижа дуже гарно робить апскейл, бо там крім апскейлу, є ще шарпнес, аналізатор картинки, ясно що картинка не фулхд, ясно що є артифакти, бо графіка в приставці старенька.

У відео редагуванні є плагіни для апскейлу, по 500 уе, чого б це, так звичайно до реальної резолюції це далеко не дотягує, але покращення помітні.

Ну але якщо взяти маленький тв і там запустити 640*480, і одночасно на великому, то так, здаватиметься, що на маленькому картинка краща.

Ось така ж тема

https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=642615

Опубліковано

@nickel

Ну ось нарешті ще хоч хтось підтвердив те, що я другий день намагаюсь донести, а мене сприймають ніби якогось противника прогресу і високої якості. Я теж люблю гарну картинку, я теж для перегляду завжди шукаю фільм з макс. розширенням, але давайте будемо об'єктивними - на даний час та і найближчі роки 90% контенту обмежено форматом 1080Р ! І так, можливо супер нові телевізори із новими супепфішками зглажування корекції і прикрашення дадуть на тому самому фільмі і на 9,6% кращу картинку ніж звичайний фул нд телевізор, але купувати СПЕЦІАЛЬНО заради тих 9,6% варто хіба що тим кому тиснуть гроші....

Ну або якщо купувати так би мовити на перспективу, от мовляв "зараз немає, а через 5 років половина фільмів одразу буде виходити в 4к, а в мене вже і телевізор є!", так тут є один такий цікавий момент, а що якщо телевізори за ці 5 років стрибнуть так що вже цей 4к ваш стане "село без газу", і знову блін треба йти за новим, бо в ньому вже є плюшка "навколишнє оточення" :)

Опубліковано
10 годин тому, nickel сказано:

Ну не краще,але може трішки "м'якше" але то до дупи якщо ви дивитеся якісь новини чи Україна має талант наприклад і вапще якщо стоїть таке питання де краще буде показувати аналог,то про шо тоді говорити,100%на кінескопному:)

Опубліковано
33 минуты назад, nickel сказал:

Певно таки ти не розумієш

Оце і є розмазування, коли замість одного пікселя, розмазується на 4. Коню понятно, що в телевізорах з однаковим розміром екрану, цю різницю на око не помітиш. Але суть у тому, що якщо два телевізора дійсно однакового розміру, то тоді й немає сенсу переплачувати за 4к. 4к є сенс купувати, якщо маєш фуллхд і хочеш новий телевізор більшої діагоналі.

На всяк випадок викладу значення слова "розмазати", в моєму розумінні це видиме розтирання чогось по площі. Якщо око не помічає різниці і пляма однакова, то це будь-що, але не розмазування. А от коли поставити поруч два FullHD телевзіора поруч 32 дюймів і 55 дюймів, то на однаковій відстані однаковий контент на останньому буде "розмазаний", бо пікселів однакова кількість а розмір їх ні, і однакова по пікселям пляма буде різна (розмазана). А якщо поруч буде стояти дві однакових 55 дюймових але один FHD а інший 4K то за розмірами візуально плями виглядатимуть однаково,  тобто ніякого розмазування не відбувається (якщо вимкнути покращувачі зображення і HDR). Але насправді ця пляма на 4к виглядає реалістичніще, бо покращувачі і HDR, вимикаючи\затемняючи\посвітлюючи робить цю пляму закругленішою і об'ємнішою.

Опубліковано

Імхо, 4к то прохідна технологія, типу вигнутого екрану, на яку не варто сильно звертати увагу. А якщо згадати, що в 2015 році був представлений 8К телевізор, то тим більше.

Опубліковано
1 час назад, nickel сказал:

Ти вчепився до слова аналоговий, хоча в даному прикладі це не принципово. Візьми зіжми відео до розміру картинки 640*480 і подивись його фулхд екрані. Це ж буде цифрове відео? Те саме відбувається коли ти відео фулхд будеш дивитися на 4к, навіть ще гірше.

Якщо ви до цих пір дивитеся такий контент, то мені вас шкода - ви в кам'яному віці ще довго будете.

Я перейщов з HD-ready (720р) 32 дюймового на 4к (3840x2160) 49 дюймовий, минуючи FullHD, і ні грама не жалкую. І жоден хто має 4к ТВ, впевнений, теж вже не перейде на FullHD.

Не маючи такого, ви не зрозумієте його переваг і спорити тут зайва справа. (за невелику плату готовий продемонструвати переваги в себе вдома :) )

А щодо переходу з FullHD (якісного) на 4k то не спорю, сенсу немає, якщо основною масою буде FullHD контент.

Опубліковано

Ну так, пересів з тавріі на мерса і розказуєш що мерс то є круто і нізащо не пересяду на шось типу шкоди :)  Та хто ж сперечається що мерс краща машинка ?

Опубліковано
Только что, SergLutsk сказал:

Ну так, пересів з тавріі на мерса і розказуєш що мерс то є круто і нізащо не пересяду на шось типу шкоди :)  Та хто ж сперечається що мерс краща машинка ?

Так Нікель, Саваж спорить, що мерс просто "розмазує", а не їде краще, хоча автомобілі і технології показу недоречні для порівняння.

Опубліковано
10 минут назад, LaMeRiLKiN сказал:

Імхо, 4к то прохідна технологія, типу вигнутого екрану, на яку не варто сильно звертати увагу. А якщо згадати, що в 2015 році був представлений 8К телевізор, то тим більше.

Всі технології рано чи пізно прохідні. Питання, як довго прогрес призупиниться на них.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...