Перейти до змісту

Чи готові ми визнати себе винними у геноциді поляків?


Basil

Рекомендовані повідомлення

Українці мають визнати себе винними у геноциді поляків – сенатор ПіС

Новообраний сенатор від ПіС та відомий польський історик Ян Жарин вважає, що українці не стануть повноцінною нацією без усвідомлення того, що Волинська трагедія була геноцидом польського народу.

...

"Нам не тільки не вдалося "відучити" українців від антипольських настроїв щодо інтерпретації польсько-українських відносин, ми навіть шкодимо їм. Адже ми (поляки) повинні чітко їм сказати про те, що якщо вони хочуть бути європейським народом, інтегруватися в європейський культурний простір, то не мають прославляти і шанувати ОУН-УПА", – сказав Жарин.

Історик вважає, що глорифікація ОУН-УПА в українському історичному дискурсі свідчить про збільшення націоналістичних настроїв в суспільстві і ставить під сумнів можливість налагодження відносин між двома країнами.

"Якщо зараз українці ставлять пам’ятники бандерівцям, це значить, що вони готові в майбутньому застосовувати такі самі методи, які застосовували українські націоналісти, зокрема масове вбивство", – додав він.

Без усвідомлення того факту, що Волинська трагедія є геноцидом польського народу, на думку історика, неможливе формування української ідентичності.

"Український народ не здатний до самоусвідомлення без допомоги поляків. Адже українці мають визнати свою провину за Волинську різанину і визнати цю трагедію актом геноциду проти польського народу", – наголосив він.

На думку Жарина, польська влада має зробити своїм головним завданням опіку над польською спадщиною за кордоном, в тому числі на Східній Галичині, яка нині є частинолю України.

"Без Львова, міста, яке завжди було вірне Польщі, немає польського народу. На сьогодні це очевидно, хоча сучасні польські політики намагаються не згадувати про це", – стверджує політик ПіС....

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

здається полякам потрібно це визнати також.

ot i pidtverdzhennia

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%B4%D1%96%D1%8F

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Мені здається дивитися на цю претензію варто ширше - по-перше, претензії тут можуть бути цілком взаємні - поляки теж вбили багато українців у цьому протистоянні. По-друге, операція Вісла наробила багато горя саме українцям. Але, головне, таке "вкидання" - ініціатива путлєра. Його агенти впливу намагаються "роздмухати" конфлікти між Україною та її сусідами - Угорщиною, Польщею. Правда, ще не згадали Туреччину. Адже українські козаки "навідувалися" і до турків.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

таке "вкидання" - ініціатива путлєра. Його агенти впливу намагаються "роздмухати" конфлікти між Україною та її сусідами - Угорщиною, Польщею. Правда, ще не згадали Туреччину. Адже українські козаки "навідувалися" і до турків.

Важко не погодитися. бабло рішає.... велике бабло.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Нуу, треба було врахувати,що цьому так званому геноциду передували утиски, закриття українських шкіл, ополячення, окатоличення, тай взаглі відношення до українців, як до людей другого сорту (імперськи амбіції і в поляків були, "wielka polska od morza do morza". А коли Польща фактично перестала існувати і в лісах стало багато покинутої зброї - українці те все полякам пригадали (вони і совєтам пригадали доречі). Важко сказати, хто там пустив першу кров, в будь-якому разі це - помилка темного минулого, яку треба тишком-нишком забути, бо це не робить честі нікому. Як забули німці про фашизм, і цю тему воліють в приватних розмовах не піднімати. "Ми усвідомили свої помилки" - макисимально що від них почуєш на ту тему. Тай нам не варто вестися на кремлівські вброси. Польща зараз наж перший друг, лоббіст інтересів України в Євросоюзі, і тварюка х@йло це прекрасно розуміє.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Будь яке обсмоктування та слинення цієї теми є НАЙКРАЗ ТИМ, ЧОГО ДОБИВАЄТЬСЯ ПУТЛЄР,

ТС закрий нах тему і не роби більш такого.

Поки жива ця сволота в Кремлі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

у мене особисто дід з бабою мусили втікати із тепер уже території Польщі і залишати все майно, бо у їхньому селі поляки вбивали українців.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

значить не готові... ;)

"вброс" взагалі то був у польське суспільство... хто мувить по польскі, ось оригінал статті.

імхо, важливо знати що думають про нас наші сусіди...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А політику пацифікації вони не хочуть визнати злочинною?Поляки отримали те, що заслужили.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

значить не готові... ;)

"вброс" взагалі то був у польське суспільство... хто мувить по польскі, ось оригінал статті.

імхо, важливо знати що думають про нас наші сусіди...

якщо навіть в нас є "кононовичі", то в поляків такі думки точно є .
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

для тих, кому навкруги ввижаються агенти кремля:

Новая власть Польши не любит Россию и украинских националистов: чего ждать Киеву

Следует отметить, что ПиС возглавляет брат-близнец погибшего в 2010 году президента Польши Леха Качиньского Ярослав Качиньский. "Право и справедливость" выступает против политики Европейского союза по принятию иммигрантов. А среди предвыборных обещаний политической силы значились увеличение пособий, сокращение налогов, а также поддержка запрета на аборты и искусственное оплодотворение. Среди прочего, партия Качиньского всегда была близка к католической церкви и выступала за усиление НАТО как противовеса угрозе со стороны России.

Как заявила "Апострофу" обозреватель польского издания "Политика сегодня" Ягинка Вилчак, такие настроения ПиС могут сыграть на руку Украине. "Несмотря на практически полную смену власти в Польше в 2015 году, внешняя политика нашего государства в отношении Украины мало изменится. Более того, негативное отношение лидера "Права и справедливости" Ярослава Качиньского к России (особенно активно оно начало проявляться после гибели его брата в авиакатастрофе под Смоленском, в РФ в 2010 году, — "Апостроф") может быть выгодно Киеву. Варшава, к примеру, может настаивать на том, чтобы санкции в отношении РФ не снимались вплоть до наступления мира на Донбассе", — отметила она. По словам госпожи Вилчак, Польша и впредь будет идти путем сближения с США и НАТО, поддерживать Украину, а также принуждать Европейский союз к жесткому разговору с Россией.

В комментарии "Апострофу" посол Украины в Польше с 2010 по 2014 годы Маркиян Мальский заявил, что приход к власти оппозиционной партии "Право и справедливость" значительного влияния на украинско-польские отношения не окажет, а они и впредь останутся теплыми и дружелюбными. "Я думаю, что наши взаимоотношения имеют настолько крепкую основу, что радикальным образом они не поменяются. Понятно, что могут появиться определенные новые нюансы, но, по моему мнению, все политические силы в Польше, кроме крайне радикальных, прекрасно понимают, что стабильная и защищенная Украина — это одна из самых важных гарантий независимости и процветания Польши", — подчеркнул он. При этом господин Мальский выразил надежду, что странам удастся преодолеть спорные моменты во взглядах на события истории: "У них (Польши, — "Апостроф") уже есть подобный опыт с примирением с Германией. Теперь его необходимо использовать для Киева и Варшавы. Я думаю, что желание снять негативное влияние исторического фактора есть у обеих сторон и им это под силу сделать".

Впрочем, украинские эксперты придерживаются иного мнения. Как отметил председатель правления Международного центра перспективных исследований Василий Филипчук, сейчас в украинско-польских отношениях возможны два варианта развития событий. "Первый — активизация двустороннего сотрудничества, поскольку в свете усиления антироссийских тенденций роль и значение Украины будет расти. Это обусловлено тем, что в Польше нашу страну рассматривают как щит перед лицом РФ", — пояснил он "Апострофу". Вместе с тем, добавил эксперт, значительное внимание ПиС к вопросу исторической памяти может навредить украинско-польским отношениям. Напомним, что "Право и справедливость" выступает за дегероизацию воинов ОУН-УПА, которым в Украине недавно присвоили статус борцов за независимость. "Поэтому, сейчас у Киева есть вилка возможностей: с одной стороны, шанс для активизации отношений, а с другой — опасность их замораживания. Оба варианта сейчас открыты, а их выбор будет во многом зависеть от работы украинской дипломатии", — подчеркнул господин Филипчук.

Схожего мнения придерживается также председатель правления общественной организации "Майдан иностранных дел" Богдан Яременко. Он считает, что общий оппонент в лице Российской Федерации может способствовать дальнейшему сближению Польши и Украины, однако отмечает, что приход "Права и справедливости" к власти в стране может испортить взаимоотношения Варшавы с Брюсселем. "В силу четких националистических позиций ПиС Польша может изменить дискурс разговора с ЕС. Она может в более категоричной форме выдвигать свои требования, что чревато определенным напряжением в отношениях с Евросоюзом. Украине это не на руку, потому что Польша всегда была адвокатом Киева в ЕС", — сказал он. В любом случае, добавил эксперт, основные выводы о будущем украинско-польских отношений можно будет делать через несколько месяцев, когда новоизбранные политические партии приступят к своей деятельности и будет сформировано правительство Польши.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Оба варианта сейчас открыты, а их выбор будет во многом зависеть от работы украинской дипломатии",

От успіх української дипломаті сьогодні( в тому числі і на рівні нашого міста) залежить найкраз не в слиненні та роздмухуванні трагічних сторінок історії та їх інтерпретації різними радикалами, котрих вистачає з обох сторін.

Простими словами , зараз не час дражнити гусей.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В мене прадіда покідьки крайова вбили і спалили село. Інша частина рідні врятувалась дивом. І я маю каятись перед пшеками. Хер там.... не європеєць значить бо пам'ять перед предками важливіша для мене.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Простими словами , зараз не час дражнити гусей.

а може навпаки, настав час розставити усі крапки над "і"? взаємно вибачитись, примиритись і закрити цю трагічну сторінку на завжди... імхо

р. s. в мене дід переселений по "Віслі"...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Простими словами , зараз не час дражнити гусей.

а може навпаки, настав чьас розставити усі крапки над "і"? взаємно вибачитись, примиритись і закрити цю трагічну сторінку на завжди... імхо

А років через 70, так само з москалями? Якщо зможемо?

До сих пір болять рани в тих, хто це пержив, чия родина пережила це. Що з боку поляків чи з боку українців.

Уходять з цього світу свідки тих страших подій. Так само колись і нашу трагедію на сході будуть обігрувати політики і будемо згадувати та переказувати нащадкам ми. І може років через 40-70 будемо прощати.

Люди по різному до цього ставляться. Я знав одного (нажаль вже покійного) діда, який ненавидів німців фактично на рівні інстинктів, бо у війну з нього, підлітка, німці зробили рухому мішень, і він дивом вижив.

Таких історій набереться дуже багато і з нашого і польського боку.

Простити потрібно, треба. Ми все ж таки сусіди, і не втечемо один від одного на цій планеті. Але якщо ми вибачаємось за звірства вояків ОУН-УПА то і оляки мають вибачитись за звірства своєї армії крайової. А то так вони схоже для них святі, а наші покидьки. Істина ж десь посередині.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Простими словами , зараз не час дражнити гусей.

а може навпаки, настав час розставити усі крапки над "і"? взаємно вибачитись, примиритись і закрити цю трагічну сторінку на завжди... імхо

р. s. в мене дід переселений по "Віслі"...

Та я тільки за примирення обома руками.Але не уявляю собі СЬОГОДНІ як ми відмовимось визнавати Бандеру героєм.

В поляків держава 1000 років , а у нас 25.

Ми не можемо СЬОГОДНІ не мати наших героїв.Не сформуємо державу.Не вистоїмо.

Тому і не варто ПОКИ ЩО заводити всі ці дратівливі теми.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Треба просто об'єктивно оцінити подііі. Якщо Бандера був героєм - значить був героєм, ну а якщо був гандоном - значить був гандоном.

питання в тому хто і як буде оцінювати?

бо у нас для одних він герой, а для інших - "був гандоном"...

треба спочатку між собою порозумітись.... імхо

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Мене в цьому питанні українська позиція завжди бісила і схоже що так і лишиться.

В нас при владі завжди були якісь сраколизи Кремля/Європи, тому все українське ставилося на другий план.

Поляки так яро реагують на наші визвольні сили, але при цьому в них купа центральних вулиць названа на честь своїх таких же. Тобто своїх вони визнають героями, а українцям розповідають що наші були гівном.

А ми їм у відповідь лише мичати можемо, бо ж в Європу хочеться шо пісець.

Ну але в поляків це поставлено на державному рівні і їх з малку вчать любити батьківщину та все рідне. А в нас... ну ви вкурсі чого вчать.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Раз згадався тут Бандера, то дуже рекомендую прочитати "Проект Україна: Жертва УПА". Багато що розкривається. І можливо ви інакше подивитеся на його роль в УПА, та і на саму УПА. Бо в школі мене такого не вчили. До речі, тема Волинської трагедії там теж висвітлюється.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Раз згадався тут Бандера, то дуже рекомендую прочитати "Проект Україна: Жертва УПА". Багато що розкривається. І можливо ви інакше подивитеся на його роль в УПА, та і на саму УПА. Бо в школі мене такого не вчили. До речі, тема Волинської трагедії там теж висвітлюється.

А як подивимось? Може ще якась сила хотіла створення української держави в той час? Якби не було би їх, не було би і незалежності у 91 році, так і була би малоросія, новоросія чи ще якась фігня.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

та все добре, ми просто в своєму звичному менталітеті. коли два попередніх президенти Польщі були прихильниками України, дружніх стосунків та підтримували нашу державність, що було зроблено щоб зміцнити ті стосунки? правильно, НІЧОГО. допомога та взагалі дружні жести сусіда сприймались як щось належне. звичайно ж Львова чи Волині собі назад Польща не забере, але натискаючи на наших урядовців, може отримати значні преференції, наприклад передачу майна власникам до 1939 року, судові виплати та інше.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вони були дуже специфічниками прихильниками України бо на дружбу погоджувалися лише за умови що ми визнаємо наших героїв бандитами.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...