Перейти до змісту

Горять Чорнобильські ліси


jack74

Рекомендовані повідомлення

Державна служба України з надзвичайних ситуацій:

У Київській області горить спецкомбінат «Чорнобильська пуща»

28 квітня, о 12 год. 45 хв. до Служби порятунку Київської області надійшло повідомлення про пожежу окремими осередками на трьох лісових кварталах на території спеціального комбінату “Чорнобильська пуща”.

До гасіння пожежі залучено 182 чоловіка та 34 одиниці техніки, у тому числі від ДСНС 130 чоловік особового складу та 25 одиниць техніки. Від Держлісагентства залучено 3 автоцистерни, 2 авторозливні станції, 3 трактори з плугами та 52 працівники.

Для проведення повітряної розвідки і гасіння осередків пожежі залучено вертоліт Мі-8 з водозливним пристроєм (здійснено 11 скидів), “Єврокоптер” та три пожежні літаки АН-32 П (здійснено 5 скидів).

На місце події працює особовий склад Іванківського, Вишгородського та Бородянського районів Київської області у складі 52 чоловік особового складу та 9 одиниць техніки, 30 чоловік особового складу та 7 одиниць техніки від ГУ ДСНС України у м. Києві.

На місці події розгорнуто штаб пожежогасіння, працює мобільна оперативна група на чолі з першим заступником ГУ ДСНС України у Київській області Олександром Ткаченком.

Координацію дій з гасіння лісової пожежі здійснює виконуючий обов’язки Голови Зорян Шкіряк.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк терміново зібрав комісію з надзвичайних ситуацій. За тривогою до готовності піднята Нацгвардія і підрозділи МВС.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що пожежа підступає до ЧАЕС.

Arsen Avakov

Министр внутренних дел Украины в МВС України

·

Апдейт на 22 часа //На 18.30 ситуация с лесным пожаром вокруг Чернобыльской станции обострилась. Пламя вновь атакует лесной массив в направлегии объектов ЧАЭС. Верховой огонь и резкие порывы ветра создали серьезную угрозу распостранения пожара в 20 км зоне от Чаэс. В огневой зоне около 400 га леса.

Премьер срочно собрал комиссию по чрезвычайным ситуациям. По тревоге в готовность поднята Нацгвардия и подразделения МВД.

Яценюк с офицерами СЧС работает на месте, в непосредственной близости от линии огневой атаки. Я в оперативном штабе в Киеве - в аэропорту - координируем вылеты спецавиации.

Работаем. Понимаем ответственность и не допустим недооценки рисков!

// Апдейт на 22-00 : Арсеній Яценюк уже сказал все на брифинге и ві видели в лентах новостей. Как и проинформировал о деталях Зорян Шкиряк. Но, скажу коротко.

1. Повторно верхнее пламя к темноте сбили. Это хорошо и очень, к вечеру ветер прекратился и быстро локализуем ситуацию вокруг ключевых очагов.

2. Возникла обоснованное подозрение в умышленном поджоге. Так как очаги в нскольких местах по обе стороны реки.

3. Усилили патрули - подняли по тревоги в готовность Нацгвардиюи подразделения МВД..

4. Почему такаое беспокойство? Такого пажара не было с 1992г - до станции около 20 км, а вот до могильников отходов около пяти. Поэтому там отсекали в первую очередь.

5. Радиоактивній фон в норме.

6. Прогноз на это время в плюс. НО! Слишком важно и велики ризки, что б недобдеть. Потому - максимально внимательны.. Будут новости - дам знать.

На это время оснований для испуга и паники нет. Взяли под контроль.

Зорян Шкіряк с Arsen Avakov

В.О. Голови Служби в Державна служба України з надзвичайних ситуацій

Щодо масштабної лісової ( близько 320 Га ) пожежі на території зони відчуження. Підрозділи ДСНС зупинили розповсюдження вогню в бік ЧАЕС, загрози об,єкту укриття немає! Ситуація ускладнюється сильними поривами вітру, горить трава і частинами верхівки лісу на 15 осередках загоряння, з яких 3 найбільших. На місці працюють понад 200 бійців особового складу та 35 одиниць техніки. Залучені до гасіння пожежі 2 літаки АН-32 П та вертоліт з водозливним пристроєм Мі-8 продовжують здійснювати виконання задач на місці події. Операцією керує в.о. начальника Київського обласного управління ДСНС полковник служби цивільного захисту Кисельов П.С. Кожних 30 хвилин він інформуює мене про стан гасіння пожежі. Головні зусилля наших вогнеборців зосереджені на гасінні верхового загоряння лісу. На цей час, завдяки своєчасному залученню авіації ДСНС вдалося збити верхову пожежу на основних осередках загоряння. Ситуація під контролем. Працюємо.

Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що ситуація з пожежею у Чорнобильській зоні контрольована

"Працює три літака, один вертоліт, значна кількість техніки, туди відправлені сили, в тому числі МВС, для локалізації.

Ситуація контролюється, справляємося, виконуємо", - сказав прем'єр-міністр.

"Це найбільша пожежа з 1992 року", - додав Арсеній Яценюк.

Заступник Голови ДСНС Микола Чечьоткін заявив, що причиною пожежі у Чорнобильській зоні може бути підпал

Про це він повідомив журналістам у аеропорту "Жуляни", пише Еспресо.TV.

"Характер пожежі говорить про те, що причиною пожежі може бути бути підпал або необережне поводження з вогнем", - заявив чоловік.

"На цей момент до ліквідації пожежі залучено понад 200 чоловік особового складу ДСНС, працює пожежна авіація, а також 35 одиниць техніки. На випадок погіршення ситуації передбачено нарощування зусиль з Житомирської області і міста Києва. А також залучення підрозділів Нацгвардії і МВС. На даний час ситуації щодо пожежі контрольована, периметр ми утримуємо, здійснюються всі заходи щодо локалізації пожежі", - додав Чечьоткін.

Також Яценюк повідомив, що Радіоактивний фон через пожежу у Чорнобильській зоні не змінився.

З зони відчуження евакуйовано самоселів, - МВС

Працівники міліції допомагають людям, які проживають у зоні відчуження, рятуватися від пожежі. Їх евакуйовано у безпечні місця. Внаслідок загорань постраждали відселені селаЛубянка, Рудня Ілльницька, Іллінці та інші.

Арсеній Яценюк проінспектував хід ліквідації лісової пожежі у зоні відчуження

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Пожежа в Чорнобильській зоні може викликати повторне забруднення – екс-міністр екології

Якщо лісова пожежа, яка почалася в лісі спеціального комбінату «Чорнобильська пуща», дійде до Чорнобильської АЕС, це може спричинити повторне забруднення. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту НБН заявив колишній міністр екології Юрій Костенко.

«Це Чорнобильська зона, а значить там на поверхні до сьогоднішнього дня знаходиться велика кількість радіоактивних елементів. В умовах пожежі ці елементи піднімаються у повітря, виносяться на велику висоту і призводять до повторного радіоактивного забруднення, яке безпосередньо впливає на людину», – сказав пан Костенко.

За його словами, причини таких пожеж тягнуться ще з радянських часів, коли люди через відсутність елементарного виховання починають спалювати траву на полях і листя в лісосмугах, що «призводить до колосальних трагедій».

Як повідомляв НБН, сьогодні вдень виникли кілька осередків займання в трьох лісових кварталах спеціального комбінату «Чорнобильська пуща». До гасіння залучені спецтехніка, вертоліт з водозливним пристроєм та пожежний літак.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вроді зупинили...

за 5 км від могильників, дякувати Богу

вроді! І не погасили, а всього лише поки зупинили
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Так радувалися пожежі в росії, що й самі собі накаркали біду..

Версія щодо підпалу Чорнобильської зони підтверджується, – Аваков

Осередки загорання лісу біля Чорнобильської атомної електростанції знаходилися у декількох місцях, що підтверджує версію про навмисний підпал

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Так радувалися пожежі в росії, що й самі собі накаркали біду..

я і досі "радуюсь", ГОРИ ВОНА ВОГНЕМ!

Нехай згине країна, яка принесла на мою Батьківщину війну!

Ми то їм точно не підпалювали, а от чи вони нам - дуже може бути

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

«Чорнобильська пуща» все ще горить, але площа пожежі зменшилася в 4 рази

У «Чорнобильській пущі» продовжується гасіння окремих осередків загорань лісової підстилки. Про це в четвер, 30 квітня, повідомили в прес-службі ДержНС.

«За станом на 6.00 30 квітня поширення вогню в зоні відчуження відсутнє, у межах контрольованого периметра продовжується гасіння окремих осередків загорань лісової підстилки на загальній площі близько 70 га», – йдеться в повідомленні.

За інформацією відомства, в районі пожежі розгорнуто пересувний пункт управління, а також організовано роботу штабу пожежогасіння, який здійснює загальну координацію заходів з ліквідації лісової пожежі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А "Киев Сегодня" з посиланням на пресслужбу ДСНС через інформацію він "УНН" (хоча ні там, ні там я такої інфи не знайшов) стверджує, що пожежу вже повністю ліквідовано... хз...

Пожежа в районі ЧАЕС повністю ліквідовано – ДСНС

Пожежу в районі Чорнобильської атомної електростанції повністю ліквідовано. Цю інформацію УНН підтвердили у прес-центрі ДержНС.

"Пожежа повністю ліквідовано. Ситуація під контролемДержНС", – повідомили в ДержНС.

хоча тут може бути гра слів - "в районі ЧАЕС"! а поза тим "районом" ще горить... А що входить в той "район", хто зна...

Також стосовно чуток, що радіоактивний дим може загрожувати Білорусі, як це завуальовано мусолять Раша-ТВ, розповідаючи, що дим від пожежі йде на Білорусь

В МНС Білорусі повідомили про нормальний радіаційний фон попри пожежу біля ЧАЕС

29.04.2015

Информация по мониторингу в связи с лесным пожаром в зоне отчуждения Чернобыльской АЭС (обновлено)

Спасатели – пожарные продолжают держать на контроле мониторинг ситуации в связи с пожаром в зоне отчуждения вблизи Чернобыльской АЭС.

По данным на 06.00 30 апреля радиационный фон на территории Республики Беларусь в норме. Ветер - северо - западный.

Следить за ситуацией радиационного фона можно на сайте Службы радиационно-экологического мониторинга Гидромета. В связи с пожаром на территории комплекса лесного хозяйства «Чернобыльская пуща» в зоне отчуждения информация обновляется специалистами Гидромета каждые три часа.

МЧС Беларуси продолжит мониторинг оперативной обстановки.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Так радувалися пожежі в росії, що й самі собі накаркали біду..

я і досі "радуюсь", ГОРИ ВОНА ВОГНЕМ!

Нехай згине країна, яка принесла на мою Батьківщину війну!

Ну не знаю, я особливої радості не відчуваю...

Якби це горіла сама московія, тоді так...

А так горить злиденний Сибір, з якого і так всі ресурси викачано....

Ми перетворюємся на "а че там у кацапов?"....

імхо...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ну, ти ж бачиш, що те слово я взяв в лапки, це ж взято з трактування halcogenа

Звичайно, простих сибіряків шкода, але ж ніхто їм не винен, що їхня влада мала їх десь, разом з їхніми проблемами. Не ми їм Хуйла вкотре обирали президентом.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Пожежу в «Чорнобильській пущі» буде ліквідовано протягом двох днів – ДержНС

На даний момент у зоні пожежі в Чорнобилі не спостерігається вогню, але триває тління трави і пнів. Про це на брифінгу у четвер, 30 квітня, заявив заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, передає кореспондент НБН.

«Ще добу-дві ми будемо проводити ці заходи до повної ліквідації. На сьогоднішній день осередків відкритого вогню на території пожежі немає, відбувається тільки тління пеньків, трав'яного настилу та лісової підстилки. Повторюю: відкритого вогню», – повідомив пан Чечоткін.

Він зазначив, що підрозділи ДержНС продовжують спостереження за зоною пожежі і у випадку займання від вітру гасять повторні загоряння.

На даний момент у зоні пожежі працює вертоліт з водозливним пристроєм, який за сьогодні вже 27 разів скидав воду і до кінця сьогоднішнього дня виконає це ще 10 разів.

Він додав. що рівень радіації на території пожежі – в нормі.

«На території зони відчуження в постійному режимі працюють 39 автоматизованих постів, які кожні 3 години відстежують радіаційний фон, в районі пожежі працюють 9 таких постів і додатково залучена пересувна радіологічна лабораторія. Підвищення фону радіації в зоні пожежі незафіксовано. В 14:30 ми знімали останні показники. На місці пожежі показники радіації знаходяться в нормі і становлять 22 мкР/год при нормі в 50 мкР/год, а в Києві цей показник становить 14 мкР/год», – підкреслив він.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

будемо сподіватись, що ЦЯ країна і ТА країна все ж таки суттєво різняться в цьому питанні.

ПиСи: пробував пошукати в інеті дозиметри-онлайн (так як по Україні, наскільки я вичитав, є близько 155 стаціонарних пунктів радіаційного спостереження), але не знайшов... На meteo.ua показує фон, але то, як на мене, туфта, бо майже всюди пише 12мкР/год...

Наприклад, в Чорнобилі теж пише 12, а на сайті ДСНС в Чорнобилі показує 22 (0,022мР/год)... шо вчора, шо сьогодні...

А в Кузнецовську на самій АЕС показувало вдень 0,008-0,009 (я там був вдень і своїми очима бачив), а на meteo.ua все ті ж 12...

Ще на сайті Мінекології є сторінка "Показники моніторингу середовища", але там викладені дані ще за травень-червень 2014-го, і спираються вони на "оперативні дані Центральної геофізичної обсерваторії України", сайт якої взагалі не працює на даний момент...

До речі, може в кого є дозиметр (їздять же "сталкери" в "зону"), озвучили б тут луцький радіаційний фон...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Знайшов робочий сайт "Центральної геофізичної обсерваторії" з Київською адресою: www.cgo.kiev.ua, то, принаймні,там є оперативні дані по Чорнобилю, а по Україні радіаційна ситуація, але на 8 квітня...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

До речі, може в кого є дозиметр (їздять же "сталкери" в "зону"), озвучили б тут луцький радіаційний фон...

Колись в центрі табло висіло, 0,013-0,014 мр показувало завжди.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я не думаю, що це була така штучно-створена "причина", щоб розворушити "донорів, це просто закономірний наслідок.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Колись в центрі табло висіло, 0,013-0,014 мр показувало завжди.

Сьогодні глянув, табло і досі висить.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

До речі, може в кого є дозиметр (їздять же "сталкери" в "зону"), озвучили б тут луцький радіаційний фон...

В Луцьку фон сильно залежить від місця, наприклад біля дороги він завжди вищий ніж у дворах, чому так не знаю, можливо через гранітний щебінь. Колись в унівєрі лаби робили, то лазили з дозиметром.

А взагалі на рахунок пожежі, якщо це була, як кажуть, верхова пожежа і не зацепило могильники, то особливо хвилюватись не варто, викид радіації буде незначний, оскільки забруднення дерев відбулось досить давно, і вже через ріст самого дерева знаходиться досить глибоко в середині стовбура, а при верхових пожежах згоряє в основному крона і тонкі гілки дерева, відповідно забруднену частину дерева не дістане.

Тут, думаю, більш небезпечна низова пожежа, але такі пожежі в наших лісах зазвичай не є сильними, тому все що і підніметься в повітря при такій пожежі, далеко не пролетить.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Рятувальники повністю ліквідували пожежу в «Чорнобильській пущі»

О 9 год. 2 травня пожежу ліквідовано.

Підрозділами ДСНС та працівниками лісового господарства організовано спостереження та суцільне прочісування пожежонебезпечного району.

Щодо радіаційного фону в районі пожежі:

На цей час радіаційний фон:

на місці пожежі – знаходиться у межах норми та складає в середньому 21 мікрорентген на годину (безпечний рівень радіаційного фону до 50 мікрорентген на годину).

На промисловому майданчику Чонобильської АЕС – 58 мікрорентген на годину.

У Зоні відчуження – 22 мікрорентгена на годину.

У м. Києві – 11 мікрорентген на годину.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Наважуся знову тут написати.... в колах урядників ліс.хоз.ів крутяться чутки, що земля була продана.. і хтось був проти :(

Щиро вірю,що це пізд**ж, але в кожному жарті наявна доля жарту

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а я вже чув, що це так вирубку лісу хочуть приховати :)

Та такі чутки завжди з'являються :) Ми ж - українці, в нас баби завше все знають краще ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

та вроді солідні мужики і за чаркою оковитої... свою справу знають..

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 місяць потому...

У «Чорнобильській пущі» горить 130 га сухої трави, працює пожежна авіація

30.06.2015

Інформація щодо загорання сухої трави на території комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща» ВІДЕО (Станом на 7 год. 30 червня)

О 17 год. 10 хв. 29 червня на території комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща» у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення в районі с. Ковшилівка та смт Поліське в поймі річки Вуж виникло загорання сухої трави та очерету, яке розповсюдилося окремими осередками на площі близько 130 га. До гасіння пожежі залучено 24 од. техніки та 117 чоловік, у тому числі від ДСНС 13 од. техніки та 82 чоловіки особового складу.

Станом на 7 год. 30 червня гасіння осередків загорання продовжується. вертольотом ДСНС організовано повітряну розвідку для оцінки обстановки та залучення пожежної авіації.

На місці події розгорнуто штаб пожежогасіння, працює мобільна оперативна група на чолі з заступником начальника ГУ ДСНС у Київській області Кісільовим П.С. Загальну координацію дій з гасіння пожежі здійснює Перший заступник Голови ДСНС Олег Мельчуцький.

Прес-служба

ДСНС України

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...