Перейти до змісту

Електроніка =)

Tarzanych

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Нда і з фізикою проблеми і читать не вмієм... Вже неодноразово писалось що для акумулятора напруга значення не має, важливий струм. А стосовно літію напругу в кінці заряду потрібно не обмежувати а відмикати акумулятор від зарядки, інакше може статись теж саме що і у тому ролику який розміщений вище.

Ідеальний варіант це використати спеціалізований контролер для зарядки літію, ось наприклад геть простенька схема http://payalo.at.ua/index/miniatjurnaja_usb_zarjadka_dlja_li_ion_akkumuljatorov/0-222

Опубліковано

Нда і з фізикою проблеми і читать не вмієм... Вже неодноразово писалось що для акумулятора напруга значення не має, важливий струм. А стосовно літію напругу в кінці заряду потрібно не обмежувати а відмикати акумулятор від зарядки, інакше може статись теж саме що і у тому ролику який розміщений вище.

Ідеальний варіант це використати спеціалізований контролер для зарядки літію, ось наприклад геть простенька схема http://payalo.at.ua/...uljatorov/0-222

За силку сенкі а от на рахунок "Нда і з фізикою проблеми і читать не вмієм..." то не всі фізику вчать так усєрбно як ви, часу скільки ж пройшло, а читати вмію просто перепитую навіть дещо уточнюю.

Світ не обмежується лише вашим його світоглядом.

Опубліковано
то не всі фізику вчать так усєрбно як ви, часу скільки ж пройшло

Ну так у всіх часу вже пройшло огого. А якщо немає бажання розібратись і вивчити основи, то краще поміняти рід занять, оскільки рано чи пізно може статись так що через нерозуміння процесів станеться біда, це я говорю з власного досвіду ;)

Опубліковано

Ось саме тому і спитав тут щоб не було біди :)

А хоббі то є хоббі і ніякі "раджу змінити" не проженуть його.

Опубліковано

Ідеальний варіант це використати спеціалізований контролер для зарядки літію, ось наприклад геть простенька схема http://payalo.at.ua/...uljatorov/0-222

ви трохи не праві.

HWman чесно поцікавився в тому що він не знає, але звинувачувати людину в незнаннях фізики не варто. а от лінь да, погуглити можна було б.

тепер по суті — літієвий акумулятор заряжається не струмом, а напругою! це дуже важливо, адже найменше відхилення від вольтажу призведе до виходу з ладу елементу, а то й розгерметизації. пари літія хоч і приємно чимось солодким пахнуть, але шкідливі для здоров'я це точно.

Є питання по літієвих батареях:

Попала мені до рук BL-5J - не заряджалась напруга на ній була 0.1 В я вже описав в іншій темі(я думаю ті хто тут тусуються бачили яким чином вдалось мені повернути її до життя).

Отже перевірив ємність - 1000 мА/год має 100%(навантаження у 50 міліампер тримає 20 годин тобто напруга на 20-й годині була на ній 3.5 В).

Отже питання, для мене є найкращим рішенням заряджати її від юсб ПК, я хочу зробити колонки маленькі. тобто щоб вони і живились від юсб і заряджалась батарея.

Яким чином зробити так щоб напругу на юсб 5.2 В збавити до 4.1, я думав резистор якийсь поставити чи діод.

І ще одне питання чи корисно для батареї так от робити з резистором чи бачив на барахолці продають вампірчик на юсб

http://board.lutsk.u...ttach_id=124768

Які можуть бути думки? колонки тягнуть 250 міліампер на макс гучності а на напрузі від батареї працює нормально.

ЗІ все це треба зробити як можна по менше.

по-перше слід знати що аккумулятори бувають літій-іонні і літій-полімерні (є й інші, але вони нас не цікавлять)

відповідно для них:

номінальна напруга 3,6 та 3,7 вольт

мінімальна робоча 3,0 та 3,0

максимальна 4,1 та 4,2

максимальна напруга і є кінцевою напругою заряду!!

деякі сучасні батареї зберігають шанс працювати знову при глибокому розряді аж до 2,7-2,8 вольта.

наступне. з кожною батареєю іде як правило контролер, який слідкує за струмом КЗ, і інколи вольтажем… але покладатися на нього не потрібно.

щодо струму заряду:

при глибокому розряді від 2 вольт рекомендую піднімати акуратно напругу при струмі не більше 0,1А

обов'язково слід дивитись на корпус. якшо батарея здувається — їй гаплик. в смітник її.

в нормальному діапазоні напруг струм заряду має бути не більше 1С. тобто для аккума 1000ма/год струм заряду буде нормальний до 1А

далі зарядка продовжується при обмеженій максимальній напрузі з струмом що поступово зменшується, і закінчиться коли він пропаде.

літієвий акумулятор може бути постійно включений на зарядці. перезарядка цому не страшна.

ЮСБ жабка в твому випадку буде ідеальним варіантом — недорогим і малим в габаритах.

розроби правильну підключку, аби +5 вольт з ЮСБ не потрапило на акуум.

і не забувай слідкувати за розрядом аккумулятора. я на колонках уже декілька банок вгробив довгим прослуховуванням і забуванням вимкнути колонки…

Опубліковано

Цікаво жабка вимкне зарядку коли акум буде заряджений, чи там просто резистор стоїть і все? просто це діло принципу, викинути 15 грн скажемо за резистор і парочку світлодіодів якось не дуже хочеться...

Опубліковано (змінено)
HWman чесно поцікавився в тому що він не знає, але звинувачувати людину в незнаннях фізики не варто.

Чоловіку вже декілька раз давали відповіді на подібні питання, а він всеодно їх задає знову. Щоб вивчити закон ома і зрозуміти як працюють прості елементи, особливих знань не потірбно, потрібно тільки бажання.

тепер по суті — літієвий акумулятор заряжається не струмом, а напругою!

Що справді? Зробіть цікавий дослід, берем потужний лабораторній блок живлення, здатний видати великий струм ( так з 10А для надійності) і можливістю виставлення напруги 4,1 В, і підключіть туда звичайний розряджений літієвий акумулятор але без схеми захисту, побачите фокус ;)

Інколи перед тим як написати якусь дурницю, краще справді погуглити ;)

Змінено користувачем Lisovic
Опубліковано (змінено)

те що сила струму прямо пропорційна напрузі і обернено пропорційна опору кола(провідника) це я знаю але ж я не питався про закон Ома я спитав про те що мені не дуже відоме, да саме те що елементарне для вас.

Ще раз повторюватись не буду, я вже писав про це(про світогляд).

;)

Ну а лабараторний блок на 10А думаю не в кожного під рукою, он у мене китайський бж з регуляцією напруги 3-4,5-6-7,5-9-12 на 1000 міліАмпер але реально там 600-700. Наразі мені цього повністю вистачає. ;)

Змінено користувачем HWman
Опубліковано
тепер по суті — літієвий акумулятор заряжається не струмом, а напругою!

Що справді? Зробіть цікавий дослід, берем потужний лабораторній блок живлення, здатний видати великий струм ( так з 10А для надійності) і можливістю виставлення напруги 4,1 В, і підключіть туда звичайний розряджений літієвий акумулятор але без схеми захисту, побачите фокус ;)

Інколи перед тим як написати якусь дурницю, краще справді погуглити ;)

шановний, ви певно полінились прочитати те що я написав, бо відповідь я дав ґрунтовну і розширену. в тому числі і про струм:

в нормальному діапазоні напруг струм заряду має бути не більше 1С. тобто для аккума 1000ма/год струм заряду буде нормальний до 1А

а щоб не було зайвих суперечок звернемося наприклад до любого "незалежного" сайту з поясненнями в графіках як заряжати літієві батареї

acclz2.gif

щодо мене, то я перечитав багато статей по різних типах акумуляторів, більше того, з літієвими акумуляторами уже давно працюю на практиці, і за свої слова відповідаю

Опубліковано

Натрапив в інеті на статейку http://microsin.ru/content/view/1042/43/ вроді саме те що мені і треба, давно хотів зібрати лаб. блок живлення регульований... от і там є L1 а я панічно боюсь тому, що нема чім ці мікро Генрі поміряти... питання чи можна у луцьку купити готову схемку стабілізатора? якщо так то за скільки? заодно і старий тестер найде своє призначення ато він тільки вміє напругу міряти і все.

Дякую.

Опубліковано

Натрапив в інеті на статейку http://microsin.ru/c...t/view/1042/43/ вроді саме те що мені і треба, давно хотів зібрати лаб. блок живлення регульований... от і там є L1 а я панічно боюсь тому, що нема чім ці мікро Генрі поміряти... питання чи можна у луцьку купити готову схемку стабілізатора? якщо так то за скільки? заодно і старий тестер найде своє призначення ато він тільки вміє напругу міряти і все.

Дякую.

В цій схемі дроссель працює як фільтр , його номінал не критичний .

Опубліковано

. от і там є L1 а я панічно боюсь тому, що нема чім ці мікро Генрі поміряти..

Індуктивності ( дроселя) продаються як радіоелементи ;)

Опубліковано

Иии незнав... можливо хтось підскаже чи реально роздобути цю мікросхемку у нас в місті, цікаво скільки вона вартуватиме ?

А дана схемка ж буде працювати наступним чином: якщо транс буде на 35 вольт 2 ампери(після моста) то при вихідній напрузі у 12 вольт і струмі у 3 ампери буде брати з транса всього 35 в ~1.1-1.3 А так я розумію?

ЗІ даний рівень складності я осилю :)

Опубліковано (змінено)

Натрапив в інеті на статейку http://microsin.ru/c...t/view/1042/43/ вроді саме те що мені і треба, давно хотів зібрати лаб. блок живлення регульований... от і там є L1 а я панічно боюсь тому, що нема чім ці мікро Генрі поміряти... питання чи можна у луцьку купити готову схемку стабілізатора? якщо так то за скільки? заодно і старий тестер найде своє призначення ато він тільки вміє напругу міряти і все.

Дякую.

заказували готові такі плати з китая декілька штук. одна згоріла в краштесті — невитримала чи то вхідної напруги чи то КЗ…

в луцьку на заказ або ратекс або точки на варшавці чи старому привезуть, якщо у них нема в наявності.

за ціною МС по україні можна купити готову плату, ато й дв,і з китая, нажаль…

дросель можна виколупати з старого комп. БП, чи перемотати якийсь відповідним проводом.

мікросхему тре буде крутити на радіоатор, при 3А грітиметься. дросель теж.

щодо розрахунків, в принципі ти правильно прикинув.

Змінено користувачем laser
Опубліковано

Підкажіть будь ласка як підключити перимикач щоб підсвічування працювало при вимкненому стані і чи є взагалі у ньому функція підсвічування ( у неті девився ніби є і тимбільш 3 вихода на корпосі)

post-14977-0-60038100-1333100759_thumb.j

post-14977-0-49614000-1333100760_thumb.j

Опубліковано (змінено)

між центральним і боковими "методом научного тика" є два можливих варіанти

При підключенні і включанні кнопки засвічується підсвічування як зробити щоб при вмиканні загорялось загальне джерело а при вимкненні підсвічування Змінено користувачем Tom
Опубліковано

якщо ще актуально, різібрав я свій пристрій з такими вимикачами. судячи зі схеми підключення там можливі наступні варіанти

cxema.png

(нумерація для наглядності, може не співпадати)

я підозрюю що у вас перший варіант — перші два виводи замикаючі, третій — тільки для підсвітки.

а вам потрібно другий або третій варіант, де підсвітку можна буде підключити при розімкнутих контактах.

Опубліковано

якщо ще актуально, різібрав я свій пристрій з такими вимикачами. судячи зі схеми підключення там можливі наступні варіанти

cxema.png

(нумерація для наглядності, може не співпадати)

я підозрюю що у вас перший варіант — перші два виводи замикаючі, третій — тільки для підсвітки.

а вам потрібно другий або третій варіант, де підсвітку можна буде підключити при розімкнутих контактах.

розібрався я вийшло так що перший і третій контакт потрібно між собою зєднати перемичкою і тоді при вимкненому стані світеться підсвітка
Опубліковано (змінено)

Ролик розміщено щоб народ поламав голову, чи самі хочете знати в чому прикол?

Якщо перше то буду мовчати :_07:

Якщо друге дам посилання на пояснення :)

Змінено користувачем Lisovic
Опубліковано

Якщо струм постійний, то це не можливо, а от якщо змінний, то нічого дивного. З двома світлодіодами взагалі елемнетарно получається, а от з трьому треба трохи постаратися, щоб зробити.

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти
  • Створити...