Перейти до змісту

Що це на 40-му гімном смердить?


Рекомендовані повідомлення

Только что, Юріч сказал:

 

Я не говорю, що це нормально (чи ненормально), мова про те, що в минулому році (наприклад) гівно Вересневе скидало так само, як зараз? Чи може вони почали таку практику саме зараз, коли почались проблеми з запахами?

Ми вже кілька років сремо за хатою, а тепер дивуємося, що тільки зараз почало смердіти в хаті?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

20 минут назад, nickel сказал:

Ми вже кілька років сремо за хатою, а тепер дивуємося, що тільки зараз почало смердіти в хаті?

 

Я не думаю, що якщо срати, як ти виразився, кілька років поспіль, то смердіти почне тільки зараз. Все, закінчую цю безпредметну розмову)).

  • +1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

 Волинь24 теж вже "новинить"

Цитувати

«На біоетанольному заводі почали монтаж флотатора – установки, яка із ймовірністю у 90 % забере тверду частину, яка міститься в борді, тим самим зменшивши навантаження на поля фільтрації», - повідомляє активіст «Самооборони Волині» Сергій Рижков на своїй сторінці у Фейсбуці.
«А якщо простими словами, то на поля фільтрації потраплятиме тільки очищена вода», - повідомляє чоловік.
Крім того Сергій Рожков зауважує, що на виробництві вважають - ця установка унеможливить потрапляння будь-яких біологічно-активних речовин на поля фільтрації, однак зупинятися на цьому не збираються і наступним етапом вдосконалення виробництва буде будівництво біогазового котла
«Цікаво чи Міська рада почне виконувати свою роботу , а саме зробити каналізацію на Вересневему», - підсумовує активіст.

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Цитата

установки, яка із ймовірністю у 90 % забере тверду частину, яка міститься в борді

 

То що, Карамби вже не буде? :(

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вчора ввечері з 22.00 був добре відчутний сморід на ДПЗ, а зранку вітерець подув у сторону Львівської. Біля 9-ї ранку був на відділені пошти, що на Львівській, там було чути неприємний запах. А їхавши через об'їзну, бачив як з вул. Мамсурова виїжджав Камаз з великою осинізаційною бочкою, думаю що повертався після зливу відходів.

Так що можна зробити висновок, що всім екологам і міській адміністрації до одного місця скарги людей, бо за це до кишені кладуть чималі гроші.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вчора ввечері з 22.00 був добре відчутний сморід на ДПЗ, а зранку вітерець подув у сторону Львівської. Біля 9-ї ранку був на відділені пошти, що на Львівській, там було чути неприємний запах. А їхавши через об'їзну, бачив як з вул. Мамсурова виїжджав Камаз з великою осинізаційною бочкою, думаю що повертався після зливу відходів.
Так що можна зробити висновок, що всім екологам і міській адміністрації до одного місця скарги людей, бо за це до кишені кладуть чималі гроші.

Те, що зливають камази це фігня. Бо такий обєм не дасть смороду на ціле місто
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

12 hours ago, Chyprunka said:

вітер якраз з відстійників на ДПЗ http://prntscr.com/fd4ntb

пс не сприйміть за рекламу, але я за допомогою цього ресурсу дивлюсь чи варто вікна на ніч відкривати чи ні, поки що все правильно показував https://www.windy.com/?50.719,25.320,14

Молодець, я тільки но хотів поділитись.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

38 minutes ago, Adeon said:

Вчора ввечері з 22.00 був добре відчутний сморід на ДПЗ, а зранку вітерець подув у сторону Львівської. Біля 9-ї ранку був на відділені пошти, що на Львівській, там було чути неприємний запах. А їхавши через об'їзну, бачив як з вул. Мамсурова виїжджав Камаз з великою осинізаційною бочкою, думаю що повертався після зливу відходів.

Так що можна зробити висновок, що всім екологам і міській адміністрації до одного місця скарги людей, бо за це до кишені кладуть чималі гроші.

Та їх тут катається повно. Але спецом пройшовся повз ці машини впритул - хоч би трохи чим смерділо!

 

photo5287755008470788080.jpg

  • +1 2
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ДПЗ. Пішов душок.. Напрямок і сила вітру з ранку особливо не мінялись

  • +1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

4 минуты назад, CosmoPilot сказал:

ДПЗ. Пішов душок.. Напрямок і сила вітру не змінилась з ранку особливо не мінялись

Підтверджую.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

просто до теми (відмазка БІО ПЕКу)

Порожні чани, холодні котли і фільтраційні поля: Репортаж з біоетанольного заводу у Луцьку

Показати прихований контент  
 
27 травень, 13:42
Порожні чани, холодні котли і фільтраційні поля: Репортаж з біоетанольного заводу у Луцьку

Чому біоетанольний завод у Луцьку зупинив роботу, а сморід не зник?

Це питання неабияк турбує лучан, яким пояснили: неприємний запах викликали відходи з виробництва біоетанолу, що вступили у взаємодію з людськими випороженнями. І ті, й інші одним колектором відправляються на фільтраційні поля Гнідавського цукрового заводу.

Керівництво заводу запросило журналістів пересвідчитися, що виробництво дійсно припинене, на полях фільтрації активно проводять знезараження, а... 

Чому ж тоді щовечора південну частину міста "накриває" хвиля ще більш різкого та неприємного смороду?

ЗА ПРИНЦИПОМ САМОГОНУ

Насправді спирт (чи мовою хімії – етанол) у світі набагато частіше застосовують в технічних, а не харчових цілях. Статистика каже, що 80% спирту уже сьогодні використовується як біопаливо, і ця цифра щороку зростає.

Сам же біоетанол виготовляють за тим самим принципом, що і… домашній самогон. Це – перше, що пояснили журналістам представники фірми «БІО ПЕК», запросивши на екскурсію виробництвом.

«Виготовлення етанолу неможливе без двох речей: сировини та підігріву. Тому аби підтвердити, що завод не працює, ми вам покажемо порожні чани та зупинену котельню», – анонсував «подорож» в.о. директора підприємства Юрій Проник.


ЕТАП 1: ПОРОЖНІ ЧАНИ

Луцьке виробництво біоетанолу розмістилося у новій шестиповерховій будівлі на території Гнідавського цукрового заводу. Нові цехи, сучасне обладнання – з усього видно, що «запустилися» недавно. Офіційно «БІО ПЕК» працює із літа минулого року, проте виробництво розпочали лише в березні.

Журналістів провели у бродильне відділення, де виготовляється напівфабрикат – бражка та в цех із вирощування дріжджів. Керівники заводу взялися відкривати один за одним чани і навіть підсвічувати ліхтариками, аби продемонструвати, що вони – порожні.

«Це – харчове виробництво і тут – ті самі процеси, що і під час виготовлення домашнього самогону. Ніякої «хімії». Цукор розбавляється водою, додаються дріжджі, які викликають бродіння. Тільки ми замість цукру використовуємо мелясу – продукт побічного виробництва цукру», – розповів директор із виробництва Ігор Гень.

Журналістів запросили на «екскурсію» заводом, аби показати, що виробництво біоетанолу зупинене

Журналістів запросили на «екскурсію» заводом, аби показати, що виробництво біоетанолу зупинене

Будівля біоетанольного заводу у Луцьку

Будівля біоетанольного заводу у Луцьку

У таких чанах виготовляється напівфабрикат – бражка

У таких чанах виготовляється напівфабрикат – бражка

У цьому цеху «вирощують» дріжджі

У цьому цеху «вирощують» дріжджі

Усі ємкості – порожні

Усі ємкості – порожні



ЕТАП 2: ХОЛОДНИЙ КОТЕЛ

Джерелом енергії заводу є парова котельня. Тож, аби підтвердити, що цехи «стоять», журналістам демонструють холодні котли.

За словами головного енергетика підприємства Ігоря Баранчука, котли зупинили у ніч з 21 на 22 травня. Наразі тут проводять профілактичні та ремонтні роботи.

«Коли відбувається зупинка виробництва, нам треба прочистити всю систему трубопроводів. При температурі води +26 градусів, тут можуть розвиватися мікроби. Щоб цього не сталося, треба проганяти пару по трубах», – пояснив спеціаліст, чому після припинення виробництва із заводу доносився легкий шум, а з труб – йшла пара.

Він запевнив: для прочистки використовували пару, яка була в залишках у котлах вже після їхньої зупинки.

На території заводу  – сучасна парова котельня

На території заводу – сучасна парова котельня

Головний енергетик підприємства Ігор Баранчук розповів, чому після зупинки котельні з труб йшла пара

Головний енергетик підприємства Ігор Баранчук розповів, чому після зупинки котельні з труб йшла пара

Котли – відчинені і не працюють

Котли – відчинені і не працюють



ЕТАП 3: ВІДХОДИ

Після процесів бродіння та відгонки спирту залишаються відходи виробництва – так звана барда.

«Наша барда – продукт стерилізований, у ньому немає ніяких мікробів. Після того, як дріжджі збродили, ми їх пропускаємо через «колону», де вони в кілька етапів «варяться». Тому в барді – мертві клітини, які не можуть надалі бродити чи розмножуватися», – пояснив Ігор Гень.

За його словами, барду (яка має високу кислотність) навіть використовують як добриво для лужних ґрунтів, зокрема, на Сході України.

У фахівця питають про сірчану кислоту, адже місцеві стверджують, що вона використовується під час виробництва біоетанолу…

«Ми додаємо сірчану кислоту для підкислення середовища. Але її – мало, рівно стільки, як і при виготовленні харчового спирту. При тепловій обробці, яку проходить барда, кислота розкладається, молекули водню «вилітають» і з залишку утворюються солі – сульфати і сульфіти», - пояснив Ігор Гень, чому кислота не може вплинути на грунти чи грунтові води.

«Єдиний мінус, через який ми і маємо проблему, це те, що барда скидається на поля фільтрації, де є фекалії. Ще раз наголошую: у барді – клітини мертві і не розмножуються, тому посилення запаху не може бути. Деякий час ще буде відчуватись запах, але з кожним днем – все менш концентрований. Думаю, за кілька тижнів зникне зовсім», – запевнив Ігор Гень.

Перший колодязь, куди стікаються відходи. Запаху – немає

Перший колодязь, куди стікаються відходи. Запаху – немає

Виробництво зупинене, проте майстри готують обладнання для додаткової очистки барди

Виробництво зупинене, проте майстри готують обладнання для додаткової очистки барди



КІНЦЕВА ЛАНКА: СТОКИ, ТРУБИ, ВІДСТІЙНИК

Шукаючи осередки неприємного запаху, раз за разом підходили до каналізаційних колодязів на території заводу, аби оцінити рівень «аромату» стоків. Запаху не відчувалося. 

За пропозицією присутнього на заході заступника Луцького міського голови Костянтина Петрочука, вирішили «прицінитися», як змінюється «заводський» запах після взаємодії з продуктами людської життєдіяльності. Тож відправилися до каналізаційно-насосної станції та на поля фільтрації.

Уже за воротами заводу з’єднуються два підземні колектори: той, яким відправляють на фільтраційні поля барду і той, яким стікають нечистоти із помешкань мікрорайону Вересневе. За двісті метрів – стара каналізаціно-насосна станція.

Як розповів Костянтин Петрочук, нещодавно тут був один із епіцентрів смороду. Наразі до станції під’єднали ємкості із знезаражуючою речовиною – такою ж, якою поливають відстійники.

Натомість поруч із фільтраційними полями, які розкинулися на 90 гектарів, досі відчувається неприємний запах. Аби «згасити» реакцію взаємодії барди з фекаліями та нейтралізувати запах, їх активно зрошують гіпохлоридом натрію. До слова, це – безпечна речовина, яка використовується навіть в харчовій промисловості.

«Ми зараз з вами стоїмо, розмовляємо, а коли вперше приїжджали сюди – стрілою пролітали, настільки був різким запах. Зараз це не є такий сморід, від якого може страждати півміста. Вчора ввечері проїжджали, тут запаху не було, і на території заводу не було, а в районі ДПЗ – запах був жахливий», – зауважив Костянтин Петрочук, який «в епіцентрі» із перших днів.

* * *

У приватних розмовах на заводі зізнаються: проблема таки була, але не в таких масштабах, щоб страждало усе місто. "Повісили на нас усіх собак", - знизують плечима.

Натомість представники влади та активісти продовжують шукти нові джерела смороду. Кажуть, причиною насправді може бути комплекс проблем, пов’язаних із поганим станом каналізації та несанкціонованими зливами нечистот. Проте наразі не виключають і версію спеціально організованих диверсій.

До каналізаційно-насосної станції, куди стікаються відходи виробництва та фекалії з Вересневого, під’єднали ємкість із знезаражуючою рідиною

До каналізаційно-насосної станції, куди стікаються відходи виробництва та фекалії з Вересневого, під’єднали ємкість із знезаражуючою рідиною

Нещодавно у цьому районі прорвало труби, запах від стоків виявився жахливим

Нещодавно у цьому районі прорвало труби, запах від стоків виявився жахливим

Поруч – городи, і місцеві стверджували, що від «хімії» у стоках – «погоріла» вся городина

Поруч – городи, і місцеві стверджували, що від «хімії» у стоках – «погоріла» вся городина

Запах на фільтраційних полях ще відчувається. Проте він не настільки концентрований, щоб «накрити» півміста

Запах на фільтраційних полях ще відчувається. Проте він не настільки концентрований, щоб «накрити» півміста



Людмила ЯВОРСЬКА («Волинь24»)

Hide  
  • +1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

6 хвилин тому, rl72 сказано:

На Рованцях уже пігов штин. Вітер зі сторони дпз (південнозахідний). Дружина каже, що вдень також смерділо сильно
 

 

вдень смерділо помірно на 4  із 10-ти 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Цитувати

Офіційно «БІО ПЕК» працює із літа минулого року, проте виробництво розпочали лише в березні.

от і вся причина запаху

  • +1 2
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

4 минуты назад, case_l сказал:

вдень смерділо помірно на 4  із 10-ти 

 

Відчуваю, що хтось скоро створить програму для смартфонів, де буде в реальному часі показуватись сила смороду в балах по десятибальній системі по районам міста Луцька :).

  • +1 3
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

3 хвилин тому, Юріч сказано:

 

Відчуваю, що хтось скоро створить програму для смартфонів, де буде в реальному часі показуватись сила смороду в балах по десятибальній системі по районам міста Луцька :).

Не тільки щоб показував, а автоматично вмів відчиняти та зачиняти вікна в будинку. Вірніше, щоб спрацьовувало аварійне закривання вночі.

  • +1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А що, студентам технічного университету на замітку, реальна тема курсового проекту.

А якщо серйозно, то відверто вже дістало. Щойно на ДПЗ (Станіславського) так дуйнуло, що 10 з 10 по шкалі смороду.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Пропоную раціоналізаторську ідею.

 

Екологічний стан території м. Луцьк щорічно погіршується. Оскільки, щоб дбати за навколишнє середовище, підприємствам, потрібно додатково вкладати гроші у технології. При відсутності серйозних штрафів і жадібності до прибутків керівництво підприємств не буде виділяти кошти в "зелені" технології. Так, що ж закривати виробництва? Звичайно, ні! Але потрібно навчитися правильно поводитись з відходами.

 

Тепер про проблему запахів з відстійників. Якщо там іде настільки інтенсивне бурління говен, то є сенс збудувати на них біогазову установку. Як і що робити з тим газом - варіантів купа. Наприклад опалення для теплиць, які можна збудувати поруч.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

45 минут назад, SΩLΩMΩN сказал:

Пропоную раціоналізаторську ідею.

Кому?

45 минут назад, SΩLΩMΩN сказал:

Екологічний стан території м. Луцьк щорічно погіршується.

Це за який період часу така статистика? Бо з розвалом СРСР уся "брудна" промисловість Луцька також розвалилася. Екологічний стан навіть кращий став.

45 минут назад, SΩLΩMΩN сказал:

Тепер про проблему запахів з відстійників. Якщо там іде настільки інтенсивне бурління говен, то є сенс збудувати на них біогазову установку. Як і що робити з тим газом - варіантів купа. Наприклад опалення для теплиць, які можна збудувати поруч.

Цитата

На виробництві вважають, що ця установка унеможливить потрапляння будь-яких біологічно-активних речовин на поля фільтрації, однак зупиняються на цьому не збираються і наступним етапом вдосконалення виробництва буде будівництво біогазового котла.

 

  • +1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вже години 3 повна дупа.

Смердить. ДПЗ. Вікна відкрити неможливо, на балкон вийти теж

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти
×
×
  • Створити...