Jump to content

Прошу поради /допомоги з теплообмінником газової колонки

DrFaust

Recommended Posts

Після 9 річного використання газової колонки (BOSCH Gruppe, Junkers W325 K2 P14 S0092 TI) теплообміннику прийшов цілком логічний ....... оскільки вміст води в мене дома надто збільшений вапняковими елементами і це дуже помітно по стану водопровідних труб (металопластик успішно замінений на пластик). Звісно теплообмінник чистився раз в 2 роки заливанням в нього легких хім.очисних рідин які покращували (як здавалось на перший погляд) тиск гарячої води але коли колонка перестала взагалі запалюватись було зрозуміло що вапняне відкладення в середині дійшло до максимуму :)). Вирішив повністю позбутись даних проблем раз і назавжди прикупивши 2 літра соляної кислоти і промити теплообмінник до ідеального стану.

Результат : від вапняних відкладень позбувся повністю.. однак з радіаторної системи можна приймати душ ))), оскільки виявилась надзвичайна кількість пошкоджень мідних трубок.

Можливо хтось має б/у теплообмінник до даної моделі або ж знає хто продає чи реставрує (пайка) в Луцьку, буду вдячний за інформацію з телефоном або адресою.

2 літра соляної кислоти і промити теплообмінник до ідеального стану.
На жаль ти сам призвів до
з радіаторної системи можна приймати душ
бо хімію у школі прогулював Cu + HCl = CuCl2 + H2.

Теплообмінники роблять з металу, а кислоти дуже люблять окислювати метали.

Соляна кислота "з'їла" твій теплообмінник, ІМХО теплообмінник під заміну.

В районі головного корпусу ВДУ ніби був сервісний БОШ..

2 літра соляної кислоти і промити теплообмінник до ідеального стану.
На жаль ти сам призвів до
з радіаторної системи можна приймати душ

Теплообмінники роблять з металу, а кислоти дуже люблять окислювати метали.

Соляна кислота "з'їла" твій теплообмінник, ІМХО теплообмінник під заміну.

В районі головного корпусу ВДУ ніби був сервісний БОШ..

не являюсь гуру в хімії але мідь не так просто "зїсти" солянкою ;), по твоєму чим чистку роблять мідних трубок в ремонтних майстернях ?

За пораду дуже вдячний :)

Розїдає, бо присутній сильний окислювач - повітря.

А враховуючи що в тих відкладеннях могло бути присутніми пів таблиці Менделєєва то х.з. що там за реакції проходили.

До свого котла минулого року з\п замовляв на Вольтарі львівському. Сайт їх зараз не вантажиться, але ось адреса і телефони. Спробуй. Брати б\у лотерея.

Взагалі-то теплообмінники чистять уксусною кислотою, 16%. Заливають на ніч,вранці промивають водою, кілька разів.

Але ж ніяк не соляною!!

П.С. Знайти буде важкувато, але можливо. І не робіть більше таких помилок. :) Удачі!

сульфамінова кислота (моноамід сірчаної кислоти) - найліпша штука, з тих що приходилось юзати для боротьби з нерозчинними солями

Площа Возз'єднання, перша зупинка громадського транспорту на Ковельській, за зупинкою поворот наліво, на жаль не знаю як вулиця називається. Там фірма (відстань до 100 м від Ковельської) яка торгує німецькими котлами та колонками

Площа Возз'єднання, перша зупинка громадського транспорту на Ковельській, за зупинкою поворот наліво, на жаль не знаю як вулиця називається. Там фірма (відстань до 100 м від Ковельської) яка торгує німецькими котлами та колонками

ЮНКЕРС-СЕРВІС, ПП

https://plus.google.com/110612299921932943614/about?gl=ua&hl=uk

сторінка Google+ · Залишіть перший відгук

вул. Романюка, 9

кхм...

Я сам забув уже ту хімію, але запитав у мами, вона хімік технолог і вчилася явно краще за мене. + гугл видав те ж саме:)

Cu+HCl===> CuCl2 + H2(протекает при 600-700 гр Цельсия, реакция идет с HCl в газовом состоянии, а не с жидким HCl)
Cu+HCl- реакция не пойдет так как медь стоит в ряду напряжения металлов после н

Чищу Вайлант (б/в з Німеччини) звичайним самим дешевим оцетом за 5-7 грн, 2 літра вистачає повністю, розбавляю водою 1 до 1 приблизно, постійно розігріваю (до температури гарячуватого чаю) цю суміш і ганяю по теплообміннику 1-2 години. Чистив разів з 5 за 3 роки, поки нічого ніде не тече. "Ганяю" кустарним способом, разом з повітрям...

Zheny@, ряд напруг металів це звісно добре.

І те що книжка пише теж файно от лише ті хто ту книжку писали дещо не договорювали, а мо забули сказати.

А швидше переписували зі старих авторів і умняка добавляти від чого в нових підручниках хєр розберешся.

В старих попроще і зрозуміліше було.

Знайшов спеціально. Ти мамі покажи ось це і спитай що вона скаже як хімік.

Чищу Вайлант (б/в з Німеччини) звичайним самим дешевим оцетом за 5-7 грн, 2 літра вистачає повністю, розбавляю водою 1 до 1 приблизно, постійно розігріваю (до температури гарячуватого чаю) цю суміш і ганяю по теплообміннику 1-2 години. Чистив разів з 5 за 3 роки, поки нічого ніде не тече. "Ганяю" кустарним способом, разом з повітрям...

поділись деталями, плз, як саме "ганяєш" ?

Zheny@, ряд напруг металів це звісно добре.

І те що книжка пише теж файно от лише ті хто ту книжку писали дещо не договорювали, а мо забули сказати.

А швидше переписували зі старих авторів і умняка добавляти від чого в нових підручниках хєр розберешся.

В старих попроще і зрозуміліше було.

Знайшов спеціально. Ти мамі покажи ось це і спитай що вона скаже як хімік.

Все правильно, потрібний окисник (наприклад царська горілка, конц. сірчана кислота чи той самий перекис). Повітря не є таким вже сильним окисником. І у вашому посиланні банку потрібно регулярно струшувати для інтенсивнішого розчинення кисню.

Але хімізм цієї реакції аж ніяк не той що ви написали (Cu + HCl = CuCl2 + H2). Про школу краще не пишіть більше.

І по-друге, потрібно врахувати швидкість протікання такої реакції, тобто чи буде вона такою швидкою як в ТС?

Мені роки два тому мідний теплообмінник паяли на Рівненській, 54 (там, де ремонтують холодильники).

Але хімізм цієї реакції аж ніяк не той що ви написали (Cu + HCl = CuCl2 + H2). Про школу краще не пишіть більше.
Ну напишіть повну реакцію (і залізо врахуйте яке окислилось хлором, а потім замістилось міддю, хто плати травив хлоридом заліза той знає), суть не зміниться кислота посприяла "дірявості".

Так що берем підручник і вчимо хімію.

Дякую всім хімікам борди але запитував у 4 різних майстернях по Луцьку (дякую за наводки) та Радехова і (увага!!) всі промивають солянкою, оскільки це найшвидший і найдієвіший спосіб при мінімальних затратах та ризиках... скромно посміхались коли питав чи могла солянка роз'їсти теплообмінник і показували мені приклади мідних трубок, які були спалені хімічними реакціями.. висновок був однозначний у всіх: "старе нещасне зогнило від вапняних відкладень" винен я бо не промивав до повної чистоти трубок..

З.І. Прикупити б/у не було нівкого в наявності, на суботу обіцяв один добрий чоловік привезти із Польщі, і ще один ніби як має в Радехові.. ціни різні тому буду йти від найменшої до вищої пропозиції :)

З.І/З.І. Безмежно усім вдячний за поради та геніальні хімічні формули .... ще раз переконався що хімію не вчив не даремно.. простіше зрозуміти китайське письмо :))

Щодо чотирьох майстерень не скажу. Але є такий майстер по колонках Володя, який саме і промивав нам (двічі) стару радянську колонку уксусною 16%кислотою. І дуже сміявся, коли я, молодий та наївний, розпитував, як краще розводити кислоти, в якій пропорції.

Мені здається, ТС, Вас містифікували. Адже після цього Вам прийдеться купувати новий теплообмінник (що Ви власне і зробите), або як мінімум будете у них же ремонтуватись. Як казав своїм клієнтам мій колишній майстер з ремонту електроніки: "Ремонтуйте! Мені ж більше роботи, а відповідно й заробітку буде!" /sarcasm/

поділись деталями, плз, як саме "ганяєш" ?

ок, тільки не смійтесь :)

одразу зазначу що пробував лише на власній колонці тому ніяких гарантій успішності не даю.

потрібно:

2 л найдешевшого оцету (9 чи скільки там %).

велика клізма з приблизним діаметром "сопла" 10 мм, об'ємом приблизно 200-250 мм (можна і більше).

короткий сантехнічний "шланг" для підводки води 1/2", на одному кінці обов'язково "штуцер" (він же "папа"), на другому кінці пофіг.voda_mf.jpg

ємність для нагрівання оцету або розчину оцету, в моєму випадку невеличка алюмінієва кастрюлька.

банки-склянки для переливання, кілька штук.

Кілька шматків тонкого мідного дроту, точна товщина не принципова, аби зручно було ним скручувати

базові знання про закон сполучених посудин

Перекриваємо газ, воду перед колонкою, знімаємо кожух з корпусу, забезпечуємо вільний доступ до входу і виходу теплообмінника (знімати не треба), зливаємо все що можна з теплообмінника і з усіх "гарячих" труб між колонкою і змішувачами в квартирі, інакше ризикуємо витратити час на вимакування води з підлоги. На моєму теплообміннику на вході різьба гайки являється діаметром 1/2", отож ідеально співпала із штуцером шлангу, який валявся без діла на балконі. З'єднав, прикрутив шланг до колонки так, щоб другий його кінець був вище рівня теплообмінника. Внутрішній діаметр шланга має співпасти із діаметром сопла клізми, щоб вона насаджувалась щільно. Це необхідно адже оцет подається під невеликим тиском в систему.

Спочатку пустою клізмою заганяємо в теплообмінник повітря (тим самим виганяємо залишки води звідти), вона там не потрібна. Другий кінець теплообмінника повинен знаходитись над якоюсь широкою ємністю, яка використовується для підстраховки В цю миску і потрапить вода з теплообмінника, виливаємо її, миска залишається порожньою. Гріємо оцет (висока температура являється каталізатором реакції розчинення накипу), температура така щоб можна було вмочити на 1 сек палець і не отримати опіків, можна і нижче. Я постійно тримаю кастрюльку на малому газу, інколи відставляю її в сторону від полум'я, коли порожніє або перегрівається. Набераємо повну клізму оцету, "до країв", щільно всаджуємо її у вільний закріплений кінець шлангу, натисканням заганяємо оцет в теплообмінник. Пластикове сопло повинно міцно триматись за гумову частину клізми, щоб коли ми будем тиснути на неї, це сопло не вислизнуло і не вийшов "переводняк" оцету мимо "каси". Я для надійності прикрутив його дротом, можна використати хомут чи будь що інше підходяще. Після першої чи другої подачі оцету в теплообмінник він разом зі залишками води почне виходити із другого кінця теплообмінника, туди підставляємо заздалегідь приготовлену 0,5-1 літрову баночку, з баночки переливаємо в кастрюльку яка стоїть на газу. І так по колу.

Я весь оцет одразу не використовую, спочатку першу літру, тоді коли той оцет в банці матиме мутно-зелено-сіро-жовте забарвлення із помітним осадом на дні і "зваженими часточками" (рос. взвешенные частицы), можна вважати що даний розчин себе вичерпав і більше не працює. Тоді повітрям виганяємо залишки старого розчину, проганяємо воду, знову повітря, і тоді вже новий чистий підігрітий оцет заганяємо в теплообмінник.

Необов'язково ганяти постійно без пауз, можна загнати оцет в систему і почекати 5-10-15 хвилин щоб він там "попрацював".

Згадав, що перші рази оцет розбавляв водою, але це емпірично довело свою малу ефективність, такої чистки вистачало на кілька тижнів чи місяців. Якщо почитити двома літрами нерозведеного оцету, то цього достатньо на пів року чи більше, я останній раз чистив в квітні-травні, поки тьху-тьху все гут. Також бажано привчити домашніх щоб після користування колонкою одразу зливали маленьким напором гарячу воду з системи, адже як тільки газовий пальник потух, теплообмінник не охолоджується моментально, він продовжує гріти воду в ньому, і реакція утворення накипу триває до охолодження (висока температура являється каталізатором реакції). Це може суттєво збільшити термін використання колонки без промивок.

Одразу пораджу не використовувати замість оцету якусь автохімію, нехай вона навіть і призначена для розчинення накипу наприклад в радіаторі авто, адже невідомо наскільки вона концентрована, який запах вона видаватиме при нагріванні і скільки вартуватиме. Переваги оцету - дешевизна, можна працювати без рукавичок якщо нема порізів чи ран на пальцях, запах терпимий, кастрюлі після нього можна далі використовувати для готування їжі.

Всі викладені поради суб'єктивні, використовуєте на власний ризик, на себе жодної відповідальності не беру.

Я лимонною накип чищу, як і окисли металу (іржу) доречі.

В магазині дешево і сердито.

andrik_w, приклад в моєму посиланні лише говорить про те що ствердження про пасивність міді до соляної кислоти не зовсім вірне.

Приклад, доречі, можна рахувати проведено в рафінованих умовах.

Це по-перше. По-друге непотрібно мені приписувати те що я не говорив, а саме

хімізм цієї реакції аж ніяк не той що ви написали (Cu + HCl = CuCl2 + H2)

Уважніше читайте написане перш ніж вступати в полеміку.

І на остаток, якщо Вам прикро за школу, то дійсно не будемо про неї писати, але факт з учбовою літератураю має місце.

Це не голослівна заява, а досвід.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...