Перейти до змісту

Націоналізація ПриватБанку


seolutsk

Рекомендовані повідомлення

Банківській системі України найбільше загрожує саме фінансовий стан ПриватБанку. Що доведеться робити з банком Коломойського якщо він не виконає умови Нацбанку

Новий рік обіцяє бути ненудним. Тема ПриватБанку і його майбутнього, яку донедавна тільки пошепки обговорювали фінансисти за склянкою віскі, виходить у публічну площину.

З одного боку, сам банк розвів неабияку активність на публіку. Кожен день виходить новина про те, що ПриватБанк щось десь підписав, уклав чи впровадив. І навіть виграв якийсь іноземний приз як рятівник української економіки.

З іншого боку, Національний Банк дедалі наполегливіше натякає, що в банківській системі є одна велика проблема. І не називає імені. Хоча між рядків усі можуть прочитати назву найбільшого українського банку.

Приводом для розмов про долю банку номер 1 стала програма докапіталізації. З тими банками, у яких виникли фінансові проблеми, Національний Банк укладав угоди. Банки зобов'язувалися закрити дірки в капіталі, а регулятор підтримував такі фінансові установи ліквідністю, видаючи їм рефінансування. Тільки ті банки, які зобов'язалися виправити плачевну ситуацію з власним капіталом, отримували фінансування.

І тільки-но вони переставали виконувати свої обіцянки, краник з рефінансуванням закривався. А в банк вводилася тимчасова адміністрація. А сама фінансова установа з часом виводилася з ринку.


Офіційні особи Нацбанку за останні кілька днів видали ряд тез, які дозволяють дійти висновку, що розмова про долю ПриватБанку йде серйозна. Зокрема, глава НБУ вперше публічно визнала, що вирішення питання докапіталізації банків є критично важливим для продовження співпраці з МВФ. Поряд з прийняттям адекватного бюджету.


Одночасно Національний Банк заявив, що основним ризиком для фінансової системи країни є проблеми з капіталом у окремих банків. Враховуючи, що зовсім недавно завершилася перевірка капіталізації топ-20 банків і тільки до одного банку (вгадайте до якого) залишилися питання,  можна зробити висновок, що банківській системі України найбільше загрожує саме фінансовий стан ПриватБанку.

І, нарешті, в щорічному звіті НБУ "Звіт про фінансову стабільність" Нацбанк показав цікаві цифри, помістивши в звіт графік "Оцінені кредитний ризики для груп банків".

Якщо вірити цифрам Нацбанку, то в групі 1 банків загальні проблеми з капіталом становлять 132 млрд грн. І проблеми ці, в основному, стосуються тільки одного конкретного банку. Адже потреби в капіталі інших банків, наприклад "Платинум банку", просто непорівнянні.

Кредитний ризик у випадку Приватбанку можна інтерпретувати як очікуваний збиток банку. Який має бути покритий резервами. І яких явно не вистачає. Звідки така потреба в резервах? Адже банк працює, має широку базу клієнтів і по праву вважається найбільш технологічним та інноваційним банком в Україні.

І тут починається найцікавіше. Якщо вірити самому банку, то проблем з капіталом у нього немає. Погані кредити становлять лише 14% від портфеля, а частка інсайдерських кредитів (позики пов'язаним особам) незначна.

І ось тут починаються розбіжності. Оскільки, судячи з усього, і в НБУ і в МВФ впевнені, що частка кредитів пов'язаним особам набагато вища.


Якщо вірити статті в BNE, авторитетному англомовному виданні, то 90% корпоративних кредитів надано пов'язаним особам. Так зазвичай працюють банки-пилососи в Україні, які збирають гроші у приватних осіб і роздають їх своїм компаніям.


А це означає, що якщо НБУ вірить у ці цифри, то ПриватБанку необхідно внести в капітал порівнянну суму. Або зменшити ризиковість кредитів, працюючи із заставами. До речі, верифікація капіталізації банку в основному і пов'язана з оцінкою тих таки застав. Адже можна сказати, що кредит у 100 млн. гривень, перекритий надійним активом, наприклад заводом, вартістю 150 млн. грн., але цей завод може виявитися трьома сараями, які не варті нічого.

І тут ми згадуємо, що в меморандумі з МВФ є цілих 2 сторінки, присвячені темі націоналізації великого системного банку. Якщо це, звісно, знадобиться. А враховуючи, що таких банків в Україні всього 3, і 2 з них жодним чином не можна націоналізувати, оскільки вони і так є державними, то ці сторінки описують поведінку з ПриватБанком.

У тому випадку, якщо він не виконає програму капіталізації. І там же, в меморандумі, передбачено можливість емісії ОВДП (держоблігації) на суму 166 млрд. грн для потреб у капіталізації банків і підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. У результаті, якщо очистити цю суму від потреби в капіталі держбанків і Фонду, то виходить сума, дуже близька до поточної оцінки "кредитного ризику" у звіті НБУ.

Регулятор не один раз обіцяв, що питання з перевіркою капіталізації банку буде закрите до кінця року. Як проблема може бути закрита? Є 2 шляхи. З одного боку, верифікація капіталізації може показати, що банк виконав умови капіталізації. І тоді банк залишається під ковпаком контролю до наступної дати перевірки виконання умов капіталізації.

А рушниця з меморандуму МВФ продовжить висіти на стіні, погрожуючи вистрілити в наступну звітну дату. Якщо ж верифікація покаже, що банк не виконує умови, то фінансова установа має бути націоналізована. Причому мова йде саме про націоналізацію. Такий великий системний банк не можна ліквідувати і навіть не можна залишати в підвішеному стані на довгий час.

Занадто боляче це буде для системи, з якої може початися відтік депозитів. Та й тиск на гривню буде сильним. Чи розуміють це в Нацбанку і МВФ? Зобов'язані розуміти. Та й рушниця висить на стіні вже дуже довго, що дозволяє очікувати, що підготовка до такого сценарію йде вже давно. А значить план повинен бути опрацьований до найдрібніших деталей.


Для людей важливо розуміти, що націоналізація, в якій би формі вона не проводилася, не загрожує вкладникам. Вони стануть вкладниками державного банку. На всю суму вкладу.


Проблеми виникнуть у пов'язаних осіб, виконувати зобов'язання перед якими у держави може не виникнути бажання. І у власників єврооблігацій Приватбанку. Яким доведеться заплатити високу ціну.

Як буде проходити процес націоналізації зараз сказати важко. Варіантів досить багато і вони можуть істотно відрізнятися технічно. У будь-якому випадку, у регулятора, а також інших зацікавлених осіб, очевидно настає час цейтноту. Час прийняття дуже складних рішень. Уникнути яких сторони намагалися максимально довго.

Адже вибір йде між поганим і дуже поганим розвитком ситуації. Адже поява в Україні ще одного державного банку, навіть під управління авторитетної міжнародної компанії (як це передбачено меморандумом з МВФ) не може радувати. Так само як і не може радувати ціна, яку доведеться заплатити українським платникам податків за вирішення проблеми.

Тим більше, важко повірити, що в української держави вийде отримати компенсацію з власників на 3-4 мільярди доларів. Але ховати в голову в пісок - теж поганий висновок. Який не допомагає ні страусам (нехай вони цього і не роблять в природі), ні політикам.

Тому що проблема, яка відкладається, зазвичай тільки збільшується в розмірах, а вічними бувають тільки єгипетські піраміди. І до кінця року залишається дуже мало часу. І дуже мало п'ятниць, за якими зазвичай і відбувається введення тимчасових адміністрацій в проблемні банки.

Сергій Фурса, інвестиційний банкір

http://espreso.tv/article/2016/12/13/pryvatbank

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • Відповідей 643
  • Створено
  • Остання відповідь

Все украинские банки заканчивают одинаково. Или НБУ забирает лицензию или процедура национализации.

Если вы слышите, что вот-вот это произойдет с Приватбанком, план действий такой:

1. Аккуратно спросите дату. Зафиксируйте её.
2. Предложите собеседнику пари на $100
3. Поставьте на то, что ничего не произойдет.
4. Дождитесь даты из п.1
5. Получите $100

Эта сотка моя первая. Всегда открыт к приглашениям поспорить о национализации Приватбанка не в комментариях, а на бабки 1f642.png:)

15337402_1790605617864440_4437661125651124073_n.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

1 година тому, Poison сказано:

1. Аккуратно спросите дату. Зафиксируйте её

тут справа не в даті, а в тому, що це дійсно може статися.

 

Коломойському, як бізнесмену, побоку. У нього бізнесів різних ще стільки, що ПОП позаздрить.

Звісно, що втрати такого дєтіща, скажеться, але маючи в своєму ж банку активи - можна потім доїти державу :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

3 часа назад, Zheny@ сказал:

тут справа не в даті, а в тому, що це дійсно може статися.

Парі укладемо?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

23 хвилин тому, nickel сказано:

Парі укладемо?

ні.

Я не граю в карти на гроші, і  не укладаю парі на гроші.

Життєвий принцип.

Проте, в моїх словах ніде немає слів точно станеться, є слова може статися.

Здається, в нашій країні вже були прецеденти по "віджиманню" бізнесу "на користь держави".

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Коломойський вже давно волів продати Приват. Друге питання чи такої самої думки більше Мартинов і менше Боголюбов.

Далі випливла можливість "парєшать" рефінанс - дан.

Тепер питання тільки в ціні і договорняках. Для непонятливих - кофє ідьом піть?)))

 

У мене всьо)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Олег Гороховский
42 мин ·
Давайте попробую объяснить, что происходит.
Причем постараюсь простыми словами.
Эта ситуация срежиссирована, так же как и все предыдущие.
Сейчас попробую доказать это.
Сама по себе национализация не имеет для вкладчиков и клиентов никаких последствий, так как просто приводит к смене собственников.
Если бы государство хотело нас национализировать, то оно бы действовало «без шума и пыли», но тут все по-другому: используя непонимание гражданами сути национализации, разгоняют панику для того чтобы, по задумке организаторов, это привело к не платежам и остановке банка.
То есть речь идет не о национализации, а о спланированной атаке на банк.
И мы, к сожалению, знаем кто у этого заказчик и чьими руками это все реализовывается.
Но я уже писал раньше, что у нас в портфеле более 80% срочных депозитов и прибежать в панике за деньгами раньше срока не получается.
Так что мы достаточно спокойно воспринимаем эти волнения.
Но все кто дергается и разгоняет волны задумайтесь вот о чем.
Вами манипулируют. Вы становитесь винтиком в большом механизме по развалу страны и экономики.
Если у врага получится реализовать свой злой план, то это развалит экономику страны. Не помогайте ему в этом.
Давайте лучше вместе дадим отпор этим нападкам на самый инновационный и технологичный банк в мире.
Может тут и не взрываются бомбы, но тут тоже проходит линия фронта.
Просто поверьте и поддержите нас.
Нам это страшно важно!
Спасибо!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

1 час назад, justice777 сказал:

Олег Гороховский
....
Но я уже писал раньше, что у нас в портфеле более 80% срочных депозитов и прибежать в панике за деньгами раньше срока не получается.
....

один пише 80%, інші наводять дані біля 13% .. так де ж правда ?

http://zn.ua/ECONOMICS/nbu-pokazal-masshtab-problem-privatbanka-233151_.html

 

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

22 минуты назад, d.u.a.l сказал:

А ви де знайшли 13? По посиланню такої цифри немає.

по ссилці одразу після малюнка написано : (і я походу спутав депозити з кредитами під забезпечення) ...

"Согласно отчетности "Привабтанка", на 30 сентября 2016 года общий объем кредитов и авансов клиентам составлял 224,26 млрд грн., под которые были сформированы резервы в размере 29,94 млрд грн. (13,35%)" ..

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Наведу ще одну цитату, з якою важко не погодитись:

 

Цитувати

Зобов'язання виконує.
Платежі літають.
Готівка видається.
Термінали (близько 50% по всій Україні) - працюють і генерують копієчку до копієчки.
П24 - супер зручно та комфортно.

Які можуть бути претензії до найкращого банку України?!

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я тільки, що об'їхав 17 банкоматів приваТа. Жоден не дав мені готівки!!!

хтось щось чув,чому? Чого не працюють?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Только что, Onil сказал:

Я тільки, що об'їхав 17 банкоматів приваТа. Жоден не дав мені готівки!!!

хтось щось чув,чому? Чого не працюють?

Поясни мені, нащо тобі було об'їжджати 17 банкоматів Привата, якщо Приват дає знімати готівку без додаткової комісії в любому банкоматі інших банків?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

мені теж з усіх сторін, шепчуть про закриття банку

у мене проста відповідь: якщо закриється він - то тупо розвалиться економіка країни

це все чутки, щоб люди забирали вклади. так само як з долларом паніку наганяють, а потім доллар йде у низ.

інформаційна війна

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Сьогодні розрахувався в магазині. І картка, і термінал спрацювали.

 

p.s. не варто бути свідомим чи випадковим учасником плану "Шатун"!.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Націоналізація Приватбанку :D

Плачу ... отжати деньги у старого еврея ...  хто це такий оптиміст ?:)

Там заднім числом все закриють переведуть, проженуть по схемах, сервера мабуть давно закордоном. Деньги людям невернуть а все спихнуть на Нацбанк :)

І ще юридично все затянуть на 10тки років ... Коломойский ще заробить :)

 

Це тут всерйоз хтось таку ідею обговорює? 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Про що тут мова. Завалити "Привати" звичайно можуть при великому бажанні. Але з цього немає ніякої користі. (ну не ріжуть корову яка несе золоті яйця :) ) А от змінити того хто буде мати прибуток від цих яєць на це в багатьох хотєлка росте. Так, що основним роздрібним клієнтам, які приносять прибуток банку, (через термінали, банкомати, каси) якось не холодно ні жарко.От тільки вони масовку можуть робити - бо їх багато. А з корпоративними там вже свої сценарії. Для особо шухерних в яких є депозит є простий спосіб. Відкрий кредитну лінію на картці під заставу депозиту і не мороч собі голову. А для тих хто бігає і не може зняти 20-1000 грн з банкомату рекомендації тримати 2000 грн. налічкою вдома. І знімати решту з картки коли в банкоматах є налічка. Зрештою скоро свята і коли всім дадуть аванси/премії/зарплати/бонуси  банкомати будуть "пихтіти"  по повній (а ще вихідні будуть), якщо всім зразу захочеться "налічки" то їх всі прийдеться по 2 рази в день заправляти і черги стоятимуть. 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

тут цей во ,говорять на вищому рівні ,що торчин продукт до нового року приватизують ,

всі бігом в гастрономи за майонезом ,а то невдобно получиться ,всі як нормальні люди будуть мати олівє на новий рік ,

а тобі даже не  буде куди уставшу голову положити ,

ps. сам дірехтор торчина в тих ваших інтернатах написав ,точно-точно ,ББС підтверджує

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

4 годин тому, justice777 сказано:

Сьогодні розрахувався в магазині. І картка, і термінал спрацювали.

 

p.s. не варто бути свідомим чи випадковим учасником плану "Шатун"!.

позавчора в Києві колеги не змогли на заправці розрахуватися карткою, бігали до банкомата гроші знімати

 

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

у мене також трішки подерта картка і де-які термінали не приймають.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

51 минуту назад, Zevs_Isver сказал:

позавчора в Києві колеги не змогли на заправці розрахуватися карткою, бігали до банкомата гроші знімати

 

 

нигуя зебе.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.




×
×
  • Створити...