Перейти до змісту

Новітня русифікація

romaxa11

Рекомендовані повідомлення

3 часа назад, romaxa11 сказал:

Якщо це етап переходу на українську, то це не проблема.

Який етап? Я все життя розмовляв українською. Окрім школи.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• Відповідей 901
  • Створено
  • Остання відповідь

Топ авторів теми

11 годин тому, vaz75 сказано:

Який етап? Я все життя розмовляв українською. Окрім школи.

Школа була російською?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

56 минут назад, alexvvv сказал:

Школа була російською?

так, у нас в місті ураїнськомовних було 2 з 30-ти

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

2 часа назад, vaz75 сказал:

Йопт, я в шоці...і це в Західній Україні ?! Я в Луцьку за Союзу знав тільки 3 російських школи з 26-ти... Можливо чотири...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

2 годин тому, vaz75 сказано:

Це в якій країні?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

12 минуты назад, alexvvv сказал:

Це в якій країні?

У Хмельницькому, за "Союза". Ну 30 шкіл потім стало, я поступав у новітню 15-ту. Україномовна була 1- ша і ще якась, вже не пам'ятаю.

Я ще перед тим, як написати, в батька перепитав, він підтвердив мої слова.

В школі та серед учнів розмовляли виключно російською. В дворі з друзями - по-різному. Пам'ятаю коли йшли на УПК, я з таксофона передзвоним батькам і українською повідав, що зайду на морозиво. Так мене однокласники з місяць чморили, що я сільпо. То було принизливо. А коли я після школи приїхав до Луцька поступати в ЛІІ, був шокований українськими териінами, накшталт кисень, водень, похідна... Перші півроку навчання були нелегкими.

Так що така казочка, малята. Мова знищувалася цілеспрямовано.

• +1 5
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

@vaz75 Що ж тоді казати про горезвісний Донбас...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

1 година тому, vaz75 сказано:

У Хмельницькому, за "Союза". Ну 30 шкіл потім стало, я поступав у новітню 15-ту. Україномовна була 1- ша і ще якась, вже не пам'ятаю.

Я ще перед тим, як написати, в батька перепитав, він підтвердив мої слова.

В школі та серед учнів розмовляли виключно російською. В дворі з друзями - по-різному. Пам'ятаю коли йшли на УПК, я з таксофона передзвоним батькам і українською повідав, що зайду на морозиво. Так мене однокласники з місяць чморили, що я сільпо. То було принизливо. А коли я після школи приїхав до Луцька поступати в ЛІІ, був шокований українськими териінами, накшталт кисень, водень, похідна... Перші півроку навчання були нелегкими.

Так що така казочка, малята. Мова знищувалася цілеспрямовано.

Українська школа в райцентрі вінницької області - вчителька російської (вона ж класний керівник) пропонувала в школі теж розмовляти російською, тому що українською ми вдома розмовляємо. Вчився 1984-1995 рр. 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

1 година тому, vaz75 сказано:

Так мене однокласники з місяць чморили, що я сільпо.

З чого таке повелось, що еліта розмовляє російською? Для мене чомусь російська асоціюється із мовою гопоти/зеків ітд.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

15 хвилин тому, alexvvv сказано:

З чого таке повелось, що еліта розмовляє російською? Для мене чомусь російська асоціюється із мовою гопоти/зеків ітд.

ну в нас одне від другого не далеко

• +1 2
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я в Луцьк переїхав у 4 роки. В дитсадку одна вихователька була російськомовною, інша - українською. Діти не помічали різниці від слова ВААБЩЄ. Школа була російська, "в дворі" - виключно українська. Коли двір (тусовка) переріс у межі міста - повернулась російська. Коли школа перетворилась на гімназію - до нас відрядили кращого вчителя області з математики, україномовну. Проблем з "похідна" замість "производная" і т.д. не було взагалі чомусь (думаю, саме в цьому заслуга вчительки - недарма найкраща в області - обізяну навчила б :) ). А клас був - фізико-математичний.

Цікавий факт: у кінці 90-х був звукооператором молодіжного театру-студії, так весь російськомовний колектив , а вистава(п"єса) - україномовна (переклад з іспанської саме українською). Було прикольно, коли худрук казав щось накшталт: "Ну что за мямлі, он же любіт єйо бєз ума, ну послушайтє: "Я кохаю тебе, Белісо..." Белісо - ето же так круто на украінском, обращєніє!"

• +1 2
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ді, а потім була війна, яка і розставила крапки на І.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

2 годин тому, Юріч сказано:

Йопт, я в шоці...і це в Західній Україні ?! Я в Луцьку за Союзу знав тільки 3 російських школи з 26-ти... Можливо чотири...

Хмельницький до 39го був в УРСР, того така різниця. Плюс там мабуть багацько військових частин було, але то vaz75 може розповісти.

А в Луцьку які? Я застав тіки 5 і трошки 9-у (в школу пішов в 96 році, і то дев'ята вроді тоді якраз ставала українською)

Про дев'яту точно не пам'ятаю, хто краще знає розкажіть.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

14 хвилин тому, difoto сказано:

Проблем з "похідна" замість "производная" і т.д. не було взагалі чомусь

Був колись на відкритому уроці з фізики у 5-тій школі, то звичайно цікаво було почути як всі терміни звучать на рос. мові.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Коли це було?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

8 хвилин тому, snouden сказано:

Коли це було?

років може з 10 тому.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ага, ясно.

Я от намагаюсь знайти, і щось нічого не знаходиться, коли ж в 5 школі з'явився перший за всю її історію український клас (і відповідно - закінчилась історія тієї школи, яку я знав). Це було, наче, в 2004 році, але може хтось точніше скаже.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ви в Києві багато знайдете людей, які на роботі українською розмовляють ?

Всі до одного, кого зустрічав, в колективі розмовляють російською. Зі мною і тим же колективом після роботи українською (ну окрім москалів).

Всі полішуки з далеких лісів точно знають що "нада гаваріть па-рускі штоби чєлавєкам сматреца".... це зажди сміх викликає, але ж млін, хтось же їх цього вчить змалку.

Заради справедливості скажу що зараз з тим трішки краще як було ще 10 років тому. Ну але то не сильно рятує українську мову.

Звідки то і хто їм в голови вбив таку меншовартість своєї мови ? ...роки тренувань і правильна робота "кремля" скоріше за все.

P.S.: похресниця як до мами підмазується то каже "мамо, дозволь (щось там) :) а я з тобою за то буду російською розмовляти"... абзац ... Ну але там вся родина по мамі російськомовна.

• +1 6
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

@snouden , при Союзі, російськими були 5, 9, 18 школи (в останній три перших класа було наполовину, я також вчився в 18 школі, в українських класах з 82 по 85 рік)..

Ще по-моєму 8-ма школа була наполовину російською, але точно не пам'ятаю...

• +1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

1 час назад, alexvvv сказал:

Був колись на відкритому уроці з фізики у 5-тій школі, то звичайно цікаво було почути як всі терміни звучать на рос. мові.

Я в такому жив. Ще забув, садок в мене те ж був російськомовним. Як я не скурвився, не розумію. Дяка батькам!

• +1 3
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

@vaz75 зразу видно, що не москаль :)

• +1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

3 годин тому, romaxa11 сказано:

Ді, а потім була війна, яка і розставила крапки на І.

Яким чином? І що саме?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

4 годин тому, alexvvv сказано:

Це наслідки царювання путіна. Навіть в 90-ті все було зовсім інакше. Була певна привабливість російської культури. IT-індустрія була дуже потужна. Я це пояснюю окрему точку зору, звичайно для деяких галичан що тоді москалі, що зараз.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

@snouden не згоден. Це наслідки радянського минулого. Путін тут ні до чого.

Хто пам'ятає часи СРСР той може сказати: де були найвідоміші університети, куди всі прагнули ïхати робити кар'єру. Звичайно що у Москву! Я ні в якій мірі не хочу принизити наші університети, але СРСР наполегливо всю науку концетрував на території сучасної Росії.

Ті ж самі КБ по авіації типу Сухого, Мікояна, Туполєва. Добре що в нас хоч КБ Антонова залишилось :)

Але основні партійні школи, можливості для кар'єри були у Москві. Ну а Москва все ж таки російська :)

Після розпаду при владі залишилась та сама комуністична еліта, яка мріяла про кар'єру у Москві у свій час. І вони не стали патріотами аж ніяк.

Я вчився у 9 школі. Яка була в той час російськомовна. І потім мені було важко розуміти всі терміни украïнською, коли пішов вчитись в університет. Але нічого, звик. Людина до усього звикає.

• +1 6
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Так ти ж сам і підтвердив, що була певна привабливість Росії яку путін цілеспрямовано х..рить.

Навіть в 90-ті не було гундяєвих, попів на каділаках які давлять бидло, кадирових патріотів росії, засилля шансону, серіалів про мєнтоф, блатної романтики, бажання присосатись до матки Газпрому/роснєфті (а не створити щось своє), масового віджиму бізнесів дружками путіна і т.п і т.д. Тобто різниця немаленька, погодься. Ясно, що росіяни завжди були імперським народом. Може був би крим, але не було б донбасу (в такому вигляді). Тому що сенсу в ньому нема навіть з точки зору інтересів Росії (нормальної, не терористичної держави). Були б врятовані тисячі життів. А це немало.

• +1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти

• Створити...