Перейти до змісту

Війна, ч 3 (дай Бог остання й переможна)

MANJAK11

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано
Андрій Денисенко с Borys Filatov и еще 3

Сьогодні вночі я ледь стримував сльози, а переді мною на східцях дніпропетровської ОДА плакав бойовий полковник, заступник комбата Дніпра Вячеслав Печененко.

Він розповідав як російські інтервенти розстрілювали колону наших військ і добровольців у путінському "гуманітарному коридорі", через який паркетні генерали наказали виводити українські підрозділи з Іловайського котла.

Печененко каже - нас розстрілювали як у тирі, з усього - танків, гармат, мінометів, градів, птурів і кулеметів. Потім росіяни прочісували поля і посадки й дострілювали важко поранених. Вбито декілька сотень людей, тільки в цьому одному епізоді, вцілілі переважно потрапили у полон...

Сам Вячеслав зібрав довкола себе групу бійців і повів її на прорив з цієї кривавої м'ясорубки. Цей мужній воїн з боєм і зі зброєю вивів з ворожого оточення 64 бійця з різних підрозділів. Він справжній герой, такі люди, а не недороблені муженки-гелетеї, мають командувати нашою армією.

Як герої і ті безіменні поки що танкісти 93-ої дніпропетровської бригади, які, побачивши московську зраду, знищили вогнем своїх танків у зеленці край дороги на Многопілля й на блокпосту понад сотню кацапських десантників.

Після того, як неголений і пропахлий згарищем Славко вже поїхав додому, в Дніпро вертольотами з Розівки почали надходити поранені, яких не добили путінські "гуманітарії". Перша партія, 108 осіб...

Тому коли я після 24 серпня читаю про 9 або 12 вбитих за день наших військових, нестерпно хочеться плюнути в морду речникам і всьому падлючому штабу АТО - сука, кожному кабінетному гандону персонально.

Особливо раднику, точніше, зраднику Олександру Данилюку і всім гелетеївським жополизам, котрі хочуть засекретити злочинні безвідповідальність, бездушність і довбоїбізм керівництва МО та АТО, через які сталася трагедія оточених під Іловайськом, Амвросіївкою та Дяковим. А там були до 5 тисяч наших бійців, доля яких наразі невідома.

Ні, я не кличу зараз ходити на Київ і розхитувати владу і ситуацію - я кличу просто викинути з крісел нездар, м'ясників і кар'єристів, які призвели до Іловайської катастрофи і знищення на радість Путіну частини добровольчих батальйонів і дніпропетровських з'єднань, які найбільше дратують карлика і перешкоджають розповзанню метастазів Новоросії.

Якби Муженко, Гелетей і Данилюк мали хоч краплю офіцерської честі, мусили б самі застрелитися після цих поразок і потоків крові.

А той, хто марить перемовинами і купленим територіальними поступками Х@йлу миром - хай згадає долю наших бійців, яких повели путінським "гуманітарним коридором".

• Відповідей 18,4 тис
  • Створено
  • Остання відповідь

Топ авторів теми

Опубліковано

Borys Filatov

2 години тому · Відредаговане

Видел сегодня Семена, Андрюху из "Миротворца" ( похороненного интернетом и воскресшего ), Березу.

Много чего интересного рассказывают...

Но я не буду комментировать. Я вообще о войне писать больше не хочу. Надоела она, проклятая.

Расскажу лишь один эпизод. Наши воевали с настоящими кадровыми русскими военными, дончан при выходе колонны не было вообще.

Русские давали слово офицера, что выпустят. Но начали стрелять.

Но в не офицерском слове даже дело. А дело в том, что в нашей колонне находились десятки раненных и пленных русских десантников.

Их положили тоже.

Россия можешь молчать дальше...

Опубліковано

Arsen Avakov Вышел Филин с группой ребят из "Донбасса"!!!

Якщо розмови про великий конвой, яким мали рухатися наші з оточення були лише для відволікання уваги рускіх, а, насправді, була дана вказівка прориватися невеликими групами - то це, як мені здається, єдиний вихід з ситуації. Звичайно, буде втрачено багато техніки, але людські втрати будуть менші.

Опубліковано

У мережі з'явився відеозапис розмови російського військового, який не хоче воювати в Україні, і його батьків

Російський військовий розповів своїм батькам про страх воювати в Україні, де гине багато солдатів

Під час розмови росіянин скаржиться на те, що його хочуть відправити воювати в Україні. Він категорично не хоче і просить свого батька допомогти йому, щоб не воювати "за цю ср*ну Україну". Йому радять скаржитися на стан здоров'я, щоб уникнути відправки на війну.

Також військовий розповів, що з його частини вже відправили 35 осіб і відправка буде продовжуватися в майбутньому. Він зазначає про дуже багато загиблих росіян.

При цьому військовий стверджує, що в конфлікті з Україною вже задіяні 10 тисяч військових РФ, які вночі обстрілюють територію України з установок "Град".

Чоловік також розмовляв зі своєю матір'ю, яка переживає за свого сина і радить йому писати рапорт або скаржитися на здоров'я.

Опубліковано

Ілловайськ по трасі від кордону з ХФ - 125км. Як внєзапно цю відстань подолало 100 х.з. танків і купа тисяч армії, щоб утворився котел? У нас же ш і контррозвідка і інформатори і з супутником допомагають і гарантовано це все працює і поступає в штаб АТО.

Опубліковано

Аеропорт Донецька продовжують контролювати українські військові, біля аеропрту немає бойових дій.

Про це повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Андрій Бабицький, який працює на місці подій.

Зазначимо, раніше бойовики заявляли, нібито вже вибили українських силовиків із аеропорту Донецька. Пізніше ці повідомлення змінилися на заяви, що аеропорт “повністю оточений”.

Опубліковано

Якщо розмови про великий конвой, яким мали рухатися наші з оточення були лише для відволікання уваги рускіх, а, насправді, була дана вказівка прориватися невеликими групами - то це, як мені здається, єдиний вихід з ситуації. Звичайно, буде втрачено багато техніки, але людські втрати будуть менші.

Походу в них техніки найкраз і не було, хіба автобуси.Весь час же казали, що нема техніки

Опубліковано

Ілловайськ по трасі від кордону з ХФ - 125км. Як внєзапно цю відстань подолало 100 х.з. танків і купа тисяч армії, щоб утворився котел? У нас же ш і контррозвідка і інформатори і з супутником допомагають і гарантовано це все працює і поступає в штаб АТО.

І допоки колони на марші, а не роззосередилися і окопалися їх було легше обробляти авіацією та дальнобійною артою.

Думаю, наші знову втрачають дорогоцінний час. Є скупчення ворожих сил, є в наших гради та більш далекобійна артилерія. Якщо наші не наважаться наносити масовані удари по таких скупченнях навіть у населених пунктах, ситуація буде погіршуватися. Рано чи пізно ті населені пункти будуть зруйновані. То нехай це станеться разом з масових знищенням рускіх військ. Це поламає плани путлєру і без сумніву погіршить моральних дух його солдатів та біомаси в рашці.

Походу в них техніки найкраз і не було, хіба автобуси.Весь час же казали, що нема техніки

Точніше її на той момент лишалося вже небагато (після обстрілів Градами).

Опубліковано

Вони ,противник, не тільки внєзапно і непомітно подолали цю відстань. Вони ще оточили наших потрійним кільцем.

З всього цього висновок один- Деякі джерела тричі перестрахувались у подачі інфи, щоб ніхто часом чого не запідозрив.

Значить у цих джерел свій план, і він далеко прихований від дійсності .Як і від інтересів України.

Опубліковано

Для танків 125км це 2 години ходу, для десантників на БМД і того менше, колони входили явно без підготовки, того про можливе вторгнення наші могли і не знати достовірно, та і танки з'явились не зразу, спочатку були ВДВ, які спочатку трохи відгребли від наших, поки не підтягнулись решта підрозділів.

В ночі сходу роздовбати колони на марші не так і просто нашими засобами, літаки не мають достатнього обладнання для таких дій вночі, артилерії теж треба час для перестроювання, плюс треба коригувальники, та і дальнобійна артилерія бє всього на 30км (2с5), і то на таку відстань зазвичай не стріляють, через те що точність ніяка і ствол зношується дуже бистро, та і сумніваюсь що вона там була, не було задач для неї в тому квадраті.

Найбільший прорахунок з нашої сторони було те що не очікували удару зі сторони росії кадровими частинами, і ті підрозділи які прикривали тил швидко повтікали.

Опубліковано

Константин Машовец

Военный эксперт – о причинах поражения под Иловайском, дальнейшем наступлении России и панике в среде "диванной сотни"

http://focus.ua/country/314292/

Опубліковано

Константин Машовец: Бои за Иловайск велись в полуанархическом режиме

"Иловайский котел" - пока одна из самых черных для Украины страниц войны в Донбассе. После того как регулярная армия России ударила в тыл амвросиевской группировке сил АТО, огромное количество украинских солдат попали в окружение под частично освобожденным от террористов Иловайском. Сколько из них смогли прорваться, сколько погибло и сколько сдались в плен – украинский Генштаб пока не говорит.

В чем причина поражения под Иловайском: это было предательство, некомпетентность генералов или добровольцев, или что-то еще?

Недисциплинированность и низкое морально-психологическое состояние командного и личного состава. Два подразделения, которые должны были прикрыть группировку со стороны госграницы, просто покинули свои позиции без всяких объяснений, еще и пытались потом строить из себя героев.

А вины командования армии вы не видите?

Командование послало помощь, но она не смогла пробиться. Стянули все, что могли, но у противника уже были превосходящие силы. Бои за Иловайск вообще велись в полуанархическом режиме. Добровольческие подразделения воюют по своему собственному плану. Они вообще-то предназначены для наведения порядка в тылах, а они зачем-то рвутся вперед, хотя штурмом априори должна заниматься армия. Тот же комбат Семенченко, похоже, вообще ведет персональную пиар-войну с Путиным - или я чего-то не понимаю…

Россия будет развивать наступление на Востоке?

Стратегическая цель РФ ясна – усадить украинскую власть за стол переговоров с террористами на невыгодных для нас условиях, доказав, что военным путем победить сепаратистов мы не сможем. Для этого они хотят нанести нашим войскам максимальный и неприемлемый урон в живой силе и технике.

Они будут открывать новые фронты, или война будет вестись только на территории Донбасса?

Я думаю, скорее второе. Для того, чтобы продвигаться вглубь Украины, открывать новые направления, у них должна быть группировка другого количественного и качественного характера, а не те 40-45 тысяч, которые они привлекли сейчас. Конечно, исключать варианта продвижения, например, в направлении Днепропетровска или Запорожья нельзя. Надо внимательно следить за происходящими в РФ учениями, в том числе ВВС и ПВО, и возможной скрытой мобилизацией, которую они сейчас проводят.

Регулярные войска РФ начали новое вторжение в тот момент, когда в Москве поняли, что наша армия близка к победе над сепаратистами, тем самым Россия спасла их от разгрома. Численность этой группировки пока позволяет решать только какие-то локальные задачи, например, наступления на Мариуполь или Тельманово.

Но у них может возникнуть более приземленная и понятная цель – обеспечить сухопутное сообщение с Крымом. Пробивать коридор в Крым противник сможет, если обеспечит себе более-менее стабильную ситуацию в Донбассе. Как только они перебросят свои главные силы на юг, мы сможем ударить по всем этим "дээнерам" и "элэнерам". И им придется одновременно на одном фронте вести наступление, на другом обороняться.

Если РФ все же решит идти на тот же Днепропетровск или Херсон, мы сможем защититься?

Наша группировка сейчас заточена на ведение антитеррористической операции. Мы пока не вводили в действие наши главные резервы. Но в целом, соотношение сил и средств динамично меняется – потому некорректно ставить вопрос "хватит ли ресурсов".

Все зависит, в частности, от того, проведут ли обе стороны мобилизацию. Недавно украинский генерал Игорь Романенко говорил, что если россияне полезут на юг, значит, нам придется провести мобилизацию – он явно опирался при этом на какие-то расчеты, кроме того, он бывший замначальника Генштаба, следовательно, понимает ситуацию по нашим мобилизационным ресурсам. Аналогичные заявления делал и командующий ВМС Украины Сергей Гайдук, поскольку возможное вторжение в приморском направлении непосредственно касается флота.

Думаю, нам в целом надо прислушиваться больше к мнению таких людей, а не обывателей-пользователей соцсетей, которые очень любят писать "нас слили", "нас предали" и все в таком духе. К сожалению, наш противник успешно распространяет панику среди украинцев. Она еще и умножается на уверенность каждого блогера в том, что он лучше любого генерала знает, как воевать. Люди, которые тиражируют информацию о том, что "в Луганск заехали 150 танков", в своей жизни хотя бы танковую роту на марше видели, они вообще представляют, что такое 150 танков?! К сожалению, эта паника уже начала влиять и на принятие реальных решений на поле боя, а государственные органы в плане информационной войны традиционно неповоротливы.

Для танків 125км це 2 години ходу

не дві а близько 5
Опубліковано

Тут чувак під ніком verner - реальний бойовий сепаратист з Ровеньків, почав відписуватись. Тепер вони не новороси, а - Русские Украинцы

Кому цікаво - почитайте.

Опубліковано

Напишу своє спостереження по "предатєлях" і "нас всіх зливають".

Читав в Юрія Бірюкова про те як виводили з оточення 79бригаду, так він писав що план по виводу готували в штабі декілька днів і коли був відданий наказ виходити, то всі вимкнули мобільні і бригада вийшла без втрат. Далі сьогодні читав схожий коментарій в адмірала Кабаненка, де він також писав що один із підрозділів вийшов з оточення майже без втрат, і виходили вони теж з вийнятими акумуляторами з телефонів і в режимі повного радіомовчання. А тепер зверніть увагу, перед якимось серйозним двіжом з тієї сторони, в інтеренті шириться хвиля паніки, і що починають робити ті хто на неї підався? Правильно намагатись дозвонитись чи дописатись до тих хто там, а в свою чергу люди які в зоні бойових дій, взнаючи що родичі хвилюються, намагаються знайти можливість віддзвонитись і сказати що все добре. І що в цей час роблять москалі? Правильно пеленгують увімкнені телефони, і наносять по території з великою кількістю таких запеленгованих телефонів артобстріл. От і думайте навіщо сіють паніку.

По "нас зливають", якби у владі було б бажання злити добровольчі загони, то вони б це зробили б раніше і без допомоги москалів, те ж саме і про Донбас, в Пороха можливостей "домовитись" була куча, але ми поки ще воюємо там. Так і теперішній ввід військ це результат невдалих переговорів в Мінську, в ФБ писали що хуйло запропонував Пороху відати Крим і амністувати терористів, Порох відмовився, в результаті переговори закінчились нічим.

І знов таки якби хотіли злити то злили б вже і не втягували б економіку в дупу, не забувайте що при владі зараз бізнес, і нам би знов таки через соцмережі втерли б що це правильне рішення, і більшість домохазяйок це зїли б з задоволенням та і ще задушили б тих хто зрозумів би це.

не дві а близько 5

Чого 5? За 5 годин туди повільну 2с3 загнати можна.

Опубліковано

І в доповнення до "нас зливають" і всюди продажні генерали:

Konstantin Lesnik

2 хв ·

Одно время я довольно плотно занимался вопросами разведки и промышленного шпионажа . Так вот , скажу я Вам - большинство разведданных для анализа получается из открытых источников. Вопрос правильных выводов - вопрос количества и опыта аналитиков , которые работают с информацией . Правда было это еще до появления соцсетей . Судя по всему , после появления фейсбука и иже с ним - всех аналитиков можно увольнять. Всю нужную информацию можно найти прямо на страницах пользователей .

Мой пост адресован бойцам батов , которые сейчас на передовой и их командирам.

Мужчины , я конечно понимаю , что хочется пофорсить иногда. Но , бл.. , не до такой же степени ! Вы же превратили свои эккаунты в соцсетях и ютюбе в гребаное ежедневное реалити шоу для домохозяек ! Вы еще не успели занять какой- то Населенный Пункт , но вы уже пишите с какой стороны вы зашли , кто вы ( какое подразделение ) , кто с вами ( какие подразделение ) , жалуетесь что нет того- то и того-то ( тяж вооружения, брони, еды, медикаментов , поддержки ). Я понимаю , что перечислением всего этого вы поднимаете свой рейтинг в глазах домохозяек , но блин , побойтесь бога - вы же лишаете хлеба насущного оперов и аналитиков ФСБ и ГРУ . Там скоро грядут увольнения целыми отделами ! Им же семьи кормить ! Раньше они работали круглосуточно - вербовали агентов, РДГ запускали по болотам и весям , БПЛА запускали в небеса , а сами бдили у мониторов , эфиры всех частот писали и анализировали . А теперь - все - оставят одного очкарика подписаного на ваши эккаунты по всем сетям , а сами пойдут пить горькую от безделия ! Ведь у вас все написано и показано - кто , откуда пришел , какое вооружение имеет , кто командует , ждете ли поддержки и какого качества она будет !

А потом вы удивляетесь , что вас плющат ?!!!!!!!!

Я никогда не видел ни одного моб телефона у амеровского солдата , где бы он не воевал . Тем более не видел у них " на боевых" планшетов с 3G . Звонить домой они могут только со стационарных телефонов , которые есть на базе . Wifi на базах есть , но он под жесткой цензурой и не дай бог солдату написать у себя на странице что- то , что запрещает командование !!!!

Делайте выводы ! Дыма без огня не бывает .....

Опубліковано

Бої довкола аеропорту Луганська тривають

1,5 тис військових, які намагаються відбити луганський аеропорт, опинилися в оточенні бойовиків

Про це Еспресо.TV повідомив Дмитро Снєгирьов, лідер луганської громадської організації "Права справа"

За його словами, після того, як українські війська залишили Григорівку, в оточені бойовиків опинились 1,5 тисячі українських військових, які захищають територію луганського аеропорту.

«Вдень була здійснена спроба прориву десантниками, вдалося разом з бойовою технікою прорвати кільце облоги. Залишається напруженою і складною ситуація в напрямку міста Щастя та Лутугіно, там спостерігається значна концентрація російської регулярної армії», - говорить Снєгирьов.

Крім того, за його словами, незважаючи на вчорашній вдалий виліт української авіації і знищення великої кількості бойовиків, із взяттям Новосвітлівки знову відкрита дорога для безперешкодного перекидання Росією на територію України своїх військових.

Опубліковано

Чого 5? За 5 годин туди повільну 2с3 загнати можна.

це ти так думаєш а я мехвод т-64 і наїздив чимало сотень км., і скажу що в ротній чи батальйонній колоні навіть по трасі танки швидше 30км/год не поїдуть, до того ж рух в колоні має ще безліч факторів що сповільнюють її швидкість.
Опубліковано

І в доповнення до "нас зливають" і всюди продажні генерали:

Konstantin Lesnik

2 хв ·

Одно время я довольно плотно занимался вопросами разведки и промышленного шпионажа . Так вот , скажу я Вам - большинство разведданных для анализа получается из открытых источников. Вопрос правильных выводов - вопрос количества и опыта аналитиков , которые работают с информацией . Правда было это еще до появления соцсетей . Судя по всему , после появления фейсбука и иже с ним - всех аналитиков можно увольнять. Всю нужную информацию можно найти прямо на страницах пользователей .

Мой пост адресован бойцам батов , которые сейчас на передовой и их командирам.

Мужчины , я конечно понимаю , что хочется пофорсить иногда. Но , бл.. , не до такой же степени ! Вы же превратили свои эккаунты в соцсетях и ютюбе в гребаное ежедневное реалити шоу для домохозяек ! Вы еще не успели занять какой- то Населенный Пункт , но вы уже пишите с какой стороны вы зашли , кто вы ( какое подразделение ) , кто с вами ( какие подразделение ) , жалуетесь что нет того- то и того-то ( тяж вооружения, брони, еды, медикаментов , поддержки ). Я понимаю , что перечислением всего этого вы поднимаете свой рейтинг в глазах домохозяек , но блин , побойтесь бога - вы же лишаете хлеба насущного оперов и аналитиков ФСБ и ГРУ . Там скоро грядут увольнения целыми отделами ! Им же семьи кормить ! Раньше они работали круглосуточно - вербовали агентов, РДГ запускали по болотам и весям , БПЛА запускали в небеса , а сами бдили у мониторов , эфиры всех частот писали и анализировали . А теперь - все - оставят одного очкарика подписаного на ваши эккаунты по всем сетям , а сами пойдут пить горькую от безделия ! Ведь у вас все написано и показано - кто , откуда пришел , какое вооружение имеет , кто командует , ждете ли поддержки и какого качества она будет !

А потом вы удивляетесь , что вас плющат ?!!!!!!!!

Я никогда не видел ни одного моб телефона у амеровского солдата , где бы он не воевал . Тем более не видел у них " на боевых" планшетов с 3G . Звонить домой они могут только со стационарных телефонов , которые есть на базе . Wifi на базах есть , но он под жесткой цензурой и не дай бог солдату написать у себя на странице что- то , что запрещает командование !!!!

Делайте выводы ! Дыма без огня не бывает .....

у цьому також винні генерали

Опубліковано

Для танків 125км це 2 години ходу, для десантників на БМД і того менше

Ой, в розрахунках явно переборщили. Середня швидкість руху автомобільної колони рідко перевищує 30 км/год. Розформовували частину, перекидали техніку. Колони з ГАЗ-66, ЗиЛ-131, КрАЗІв з ТМками і т.п. техніка за день більше 300 км. хєр проїзджала.

125 км за 2 години долається легковим автомобілем якщо їхати з дотриманям ПДР і по нормальній дорозі.

Колона військової техніки на марші може подолати таку відстань за 5-6 годин.

Опубліковано

http://www.youtube.com/watch?v=FbDJ6H8NAbU

31.08.2014, під час проведення оперативних заходів по боротьбі з озброєними терористами в околицях міста Стаханова Луганської області, 1-ша рота батальойну "Луганськ-1" під командуванням командира Андрія Левко, знищила "БМД-2" супротивника і 5 чоловік ворожої сили (за попередніми даними десантники РФ). З боку батальйону поранений один боєць, на псевдо "Ара". Медична допомога надана, хлопець знаходиться у безпеці на лікуванні.
Опубліковано

Боєць АТО про прохід колон

А повиймати акуми з тих радіостанцій нах.. щоб не питатись дозволу на вогонь тільки по факту знищення кацапських колон доповідати "дві години тому знищено колонну кацапів в такій то кількості, ждем медалі для героїв що відмінно відстрілялись".

Опубліковано

В колоні з гумконвоєм я не бачив такнів. І мова про середню швидкістю руху. Я знаю що таке рух в колоні і навожу реальні цифри.

Мої оцінки співпадають з думкою Dieselsmart. Можеш лишатися при своїй думці, розводити суперечку з цього приводу не збираюсь.

Опубліковано

Юрий Касьянов

Луганский аэропорт атакуют российские танки. Бьют прямой наводкой. Помочь ребятам непросто - артиллерия работает на предельной дальности. Тяжелая ситуация в Лутугино, и в Металлисте... Основную группировку наших войск под Луганском обстреливают системы РСЗО "Смерч" прямо от границы (не авиация, как пишут наши СМИ). На других участках фронта противник ведет себя демонстративно нагло, угрожая Дебальцево, Артемовску, Дзержинску, Волновахе... Русские танки стоят под Мариуполем; на море топят наши катера... Путин готовится к переговорам.

Чего хочет Путин?.. Сегодня - чтобы мы согласились на некий особый статус выдуманной им Новороссиии, признав, тем самым, свое поражение. Он знает, что Запад не вступится за нас, подсаженный, как наркоман, на трубу российского газа. Он уверен, что Америка стыдливо промолчит, боясь любой войны, даже локальной... Меркель не Тэтчер, Обама не Рейган, и Путин - не Гитлер. Фюрер берег немцев; а для Путина русские такой же расходный материал, как украинцы и осетины, абхазцы, молдаване, чеченцы... Путин хуже, чем Сталин: он более коварен, и никогда не держит слово.

Если мы отдадим Донецк и Луганск, мы предадим миллионы людей, живущих в оккупированных районах, и с нетерпением ожидающих окончания этого кошмара. Если Порошенко согласится на путинский "мирный план", мы предадим жителей Славянска, Артемовска, Красного Лимана и других освобожденных городов, где только-только наладилась спокойная мирная жизнь. Если война закончится поражением, мы предадим тысячи убитых и покалеченных мужчин и женщин, воевавших за единую Украину.

Если мы согласимся с поражением, мы сохраним десятки тысяч жизней. На некоторое время. Потому что Путин не остановится. И скоро снова пустит кровь. Чтобы мы не выбрали, войну или позор, мы все равно получим войну. (с) Черчилль

По Донецку

c9de25348530770.jpg

e2fa33348530934.jpg

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...