Перейти до змісту

Права охорони супермаркетів


Skorpio76

Рекомендовані повідомлення

Гадаю для багатьох буде корисним почитати про те, що охорона супермаркетів немає жодного права обшукувати покупців та ритися у їх сумках.

Чи зобов'язані ви показувати вміст своєї сумки охоронцеві супермаркету, якщо він підозрює вас у крадіжці - на це питання відповів експерт.

Досить буденна ситуація: охороні раптом здалося, що ви сховали за пазухою або в кишені якийсь товар. На виході з магазину від вас вимагають показати сумку, або вміст кишень.

Як пояснює Олександр Ладигін, юрист з прав споживачів, обшукувати вас вони не мають права. Максимальні повноваження співробітника охорони - затримати вас до приїзду співробітників міліції. «Ви не зобов'язані цього робити, не зобов'язані навіть говорити з охоронцем. він може тільки викликати міліцію, якщо у нього на те є жорсткі підстави », - говорить експерт.

Охоронець має право викликати міліцію, якщо:

1. На виході з супермаркету спрацьовування рамки

2. Камери стеження зафіксували, що ви щось крали

3. Показання свідків

«Якщо цих підстав немає, то охоронець взагалі нічого з вами робити не може, навіть пальцем не може доторкнутися, не кажучи про огляд особистих речей», - зазначає Ладигін.

Якщо охоронець наполягає на обшуку, то:

1. Він порушує закон. Відповідно до статті 29 Конституції України кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність. І стаття 289 Цивільного кодексу України говорить про те, що кожна людина має право на особисту недоторканність, а 270 визначає його як ваше особисте немайнове право.

2. Такі дії як огляд людини та її особистих речей згідно Кримінально-процесуального кодексу і закону «Про міліцію» можуть проводити тільки співробітники правоохоронних органів.

3. Якщо ваші права все ж були порушені, можете скласти заяву в прокуратуру з вимогою порушити кримінальну справу за фактом самоправства охоронців супермаркету. Якщо охоронці супермаркету затримали вас на більш ніж 3 години, можете також вимагати порушити кримінальну справу за фактом незаконного позбавлення волі.

4. Слід направити письмове звернення на адресу адміністрації магазину з вимогою відшкодувати вам моральний збиток.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Саме це я втолковував одній примороченій секюріті з НЛ, котра мала пред"яви до мого рюкзака.

Потім прибіг начальник охорони, але жодних доказів, прямих чи непрямих ніхто пред"явити з них не зміг, тому дружньо пішли нафіг.

Шкода було лише потраченого часу на тріпання з ними...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я краще потрачу пару хвилин і покажу вміст рюкзака, ніж мати хоч якісь справи з нашою "доблесною" міліцією.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Тут вже більше діло принципу, нашивка Сесуріті - не дає їм таких повноважень, які вони собі приписують\уявляють\пробують в реальному житті. І якщо посадова інструкція каже - щоб моніторити крадіжки, "непробиті" товари на касі і тд, це не дає їм жодного права вивчати вміст мого рюкзака чи ручної кладі, бо їм щось привидилось, прочитали по обличчю, поганий настрій бо жінка\чоловік не дав\не дала і тд.

Треба знати свої права, і вміти їх відстояти, коли ти правий, а не прогинатися перед всякою шушерою з замашками агентів 007.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Колись мав сутичку з охоронцем супермаркету (попередньо читав схожу тему тут, на Борді). Сказав йому прямо - якщо покажете мені на відеофіксації мої підозрілі дії - без питань, "прайдьомтє", якщо ні - дасвєдос, викликайте міліцію а я тим часом йду куди хочу. І натякнув на "незаконне позбавлення волі". Дійшло до нього швидко. Як би ще до всіх охоронців так швидко доходило, бо буває на такого імбіцила нарвешся...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо Ви вийшли за межі каси з купленим товаром і чеком на нього, ніхто не може Вас зупинити безпідставно. Не мають права охоронці перевіряти навіть Вашого чека - це чистої води самоуправство(читай протизаконно) по указці начальства. Ви можете самі викликати міліцію і вимагати складення протоколу, а потім "скласти заяву в прокуратуру з вимогою порушити кримінальну справу за фактом самоправства охоронців супермаркету". Часом СБ супермаркету може вдатись до такого фокусу. Чув таке, що охоронців оформлюють позаштатними працівниками міліції, і це, начебто, дає їм право затримувати "підозрілих" покупців. Але чи наділяє це їх правами спіробітника міліції, не знаю.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А якщо наприклад охоронець каже, я бачив як ти щось клав в кишеню біля прилавка, хоча насправді такого не було а ці слова є проявом фантазії аби вас обшукати, тоді це вже не буде безпідставно? з юридичної точки зору?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А якщо наприклад охоронець каже, я бачив як ти щось клав в кишеню біля прилавка, хоча насправді такого не було а ці слова є проявом фантазії аби вас обшукати, тоді це вже не буде безпідставно? з юридичної точки зору?

Тоді він може запропонувати зачекати приїзду міліції. І тоді міліція має скласти протокол і знайшовши понятих, може провести обшук!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

HWman, перш за все він не має права тебе обшуковувати, а те що він ніби має право "затримати до приїзду працівників міліції" - це який такий нормативний документ дозволяє порушувати конституційні права? Тут як варіант - не торкаючись руками не випускати з приміщення... ІМХО, якщо охоронець не мєнт - то він нічим не відрізняється від сторожа.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

з одноi сторони все правильно ви всi кажете,але з iншоi - колишню фразу *чтоб ты жил на одну зарплату* можна тепер перефразувати *чтоб ты работал охранником в супермаркете* . Тому й ситуацiя здебiльшого така. Про iхню зарплату суджу по оголошеннях найму на роботу

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Юридично, охоронці у супермаркетах – ніхто. Спеціального закону, який би якось регулював їхню роботу, немає. Щоб захиститися від необізнаних охоронців, насамперед треба знати, що охорона супермаркету не має законних прав затримувати, оглядати, а тим більше, здійснювати обшук. Охорона має право лише викликати міліцію. Здійснювати обшук – це повноваження правоохоронних органів, якщо вони мають достатньо підстав.

Але магазин може взяти на охорону працівників органів Державної служби охорони при Міністерстві внутрішніх справ. Вони мають значно більші права під час виконання службових обов'язків і прирівнюються до працівників правоохоронних органів. Яку б назву не мав підрозділ, але напис "Державна служба охорона" на нашивці на рукаві має бути обов'язково.

За статтею 264 Кодексу України про адміністративні правопорушення, провести "особистий огляд" мають право саме вони – Служба безпеки, Збройні сили, міліція, митники і прикордонники. Такі охоронці мають бути у формі, з нашивками з написом "Державна служба охорони" і назвою підрозділу.

Огляд здійснюється у випадках:

  • коли особа затримана в момент здійснення крадіжки або безпосередньо після її здійснення;

  • наявності ознак здійснення крадіжки у вигляді слідів на одязі і речах;

  • коли очевидці прямо вкажуть на дану особу як на особу, що здійснила крадіжку;

  • порушення пропускного режиму;

  • коли є наявні показання технічних засобів. В даному випадку – запис камери спостереження.

Держохоронці можуть обшукати Вас лише з понятими однієї з Вами статі, в окремому приміщенні і з обов’язковим складанням протоколу.

Якщо охоронець - з приватної фірми

Охоронці супермаркету можуть лише затримати Вас, якщо запідозрять у крадіжці: «На сьогодні приватні охоронці мають право лише затримати особу, яка посягає на об'єкт охорони, негайно сповістити (це прямий обов'язок) орган внутрішніх справ за місцем перебування, не допускати на місце події сторонніх осіб, застосовувати при потребі засоби оборони. Застосування будь-якого адмінстягнення, в тому числі штрафу, не передбачається».

Тому, якщо Вас затримали, то як мінімум запитайте у охоронця документ. Приватна фірма? Просіть пояснень. Якщо обґрунтувань ніяких, і охоронець хоче «просто подивитися», можете спокійно йти далі. Якщо чіплятиметься – викликайте міліцію і намагайтеся привернути якомога більше уваги.

Якщо ж у охоронця дійсно є пояснення затримання, то попросіть його викликати міліцію. Не хоче? Викликайте самі. Ні в які «кімнатки» і «підсобки» йти не погоджуйтесь, а якщо Ви вже там опинилися – слідкуйте за сумками і кишенями. Щоб нічого не підкинули.

Одразу після примусового обшуку, пишіть заяву в міліцію. Доводом стануть свідчення інших покупців, які бачили як Вас «шманають» та записи відеокамер, які теж потрібно вимагати від адміністрації.

Не пускають із сумкою – знайте свої права!

З сумкою в торговий зал не пускають, а на камері схову напис «Адміністрація відповідальності не несе»?

Ви маєте право зажадати книгу скарг і пропозицій і залишити в ній відповідний запис із вказівкою про порушення прав споживачів.

Адже магазин порушує принцип публічності договору, оскільки він не має права відмовити в продажі товарів громадянинові за наявності можливості продати відповідний товар або зробити послугу (занесена в зал сумка продажу ніяк не перешкоджає).

Відповідно до Закону України “Про захист прав споживачів”, як і “Порядку здійснення торговельної діяльності й правил торговельного обслуговування населення”, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України №833 від 15.06.2006 р., НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО обов’язок покупців здавати свої речі в камери схову супермаркетів для реалізації права на здійснення покупок.

Варіантів вирішення два. Або «пробиватися» в магазин зі своїми речами (знову таки, юридично охоронець – ніхто. Тому його вимоги незаконні). Або все ж таки залишити речі в камері схову.

За статтею 942 Цивільного кодексу, будь-який магазин завжди НЕСЕ відповідальність за здані Вами речі. Підтвердження цьому – видача номерного жетона, ключа з номером, бирки чи будь-якого іншого знаку, що свідчить про прийняття речей на зберігання.

Якщо ж працівники супермаркету не додивилися за Вашою сумкою, то вони зобов'язані відшкодувати Вам збитки в повному розмірі вартості речей, що були в ній (включаючи і саму сумку також). Якщо в супермаркеті відмовляються компенсувати вартість вкраденої (загубленої) речі, слід викликати міліцію.

Адміністрація супермаркетів та охоронці про ці особливості законодавства знають, проте замовчують про них. І якщо ви також будете про низ знати, то зможете захистити свої права.

Як діяти, коли Ви випадково розбили товар у магазині?

Випадки, коли в торговому залі у покупців вислизає з рук чи падає з полиці товар, трапляються доволі часто. І тут мова йде не про зумисні дії споживача, а про випадкові, викликані тіснотою, незручним розташуванням продукції. У такій ситуації на розгубленого покупця, як правило, «сиплються» звинувачення з боку персоналу торгового закладу та вимоги сплатити вартість пошкодженого товару.

Незважаючи на типовість ситуації, чинними нормативно-правовими актами зазначені правовідносини не врегульовані. А тому вирішення конфлікту, у якому обидві сторони вважають себе потерпілими, залежить передусім від людських якостей конкретних осіб.

Як правильно діяти у такій ситуації? Перш за все зберігайте спокій та не піддавайтеся на можливі звинувачення і образи у Вашу сторону. Ваші права захищені Законом України «Про захист прав споживачів».

Відповідно до положень цього закону, «продавець зобов'язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції. Забороняється примушувати споживача придбати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту», що слід розуміти, як Ваше право вивчати інформацію з етикеток різноманітних товарів, перш ніж зробити свій вибір. Випадково розбитий товар не був Вашим вибором.

Якщо Ваші усні аргументи не вплинули, пишіть заяву на ім’я керівника торгового підприємства з проханням не пред’являти до Вас вимог оплатити розбитий товар на підставі Закону України «Про захист прав споживачів». Прослідкуйте за реєстрацією поданого Вами документа.

Якщо необхідно, зверніться з відповідною заявою до місцевого управління з питань захисту прав споживачів. Візит представника управління до торгового закладу швидко погасить будь-які вимоги щодо оплати товару, а конфлікт вирішиться на Вашу користь.

Таким чином, відстояти свої права у ситуації, коли Ви випадково розбили товар, не так важко, як здається. Адже покупці, які знають свої права, завжди діють впевнено й спокійно, а працівники торгівлі, в свою чергу, отримавши від Вас письмову заяву з посиланням на чинне законодавство, швидше за все вирішать справу на користь споживача та не затягуватимуть конфлікт.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А ніхто нікого силою не примушує працювати тинятися біля кас за таку зарплату жалованіє. Здебільшого там стоять люди які нічого робити не вміють або не хочуть за більшу зарплату, а тут і тепло, і мухи не кусають, і ше й СЕСУРІТІ, балбесу рацію китайську довірили, от і понадувають там щоки і заглядають в чеки, щоб якось виправдати перед начальством свою необхідність на займаному посту. Стикався з такими клоунами в новій лінії та епіцентрі, цирк, чесне слово. На касі нема нікого, стоїть бовдур в формі біля каси, я біля нього сплачую за три позиції товару, продавець мені вручає чек, це чудо уважно спостерігає за процесом і тут же береться звіряти чек з товаром, і так гонорово набиває на чек свою печатку. Ну я йому делікатно так процитував народну приказку про те що, коли нема що собаці робити, то вона собі яйка лиже, і пішов своєю дорогою.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Друззя,може у вас шото не то з ліцом шо проблема претензій сесуґіту для вас так часто актуальна?;-)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Друззя,може у вас шото не то з ліцом шо проблема претензій сесуґіту для вас так часто актуальна?;-)

прально, на мою небриту морду гляне сесурiтi, вже й пiдходити йому до мене не хочется :D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Друззя,може у вас шото не то з ліцом шо проблема претензій сесуґіту для вас так часто актуальна?;-)

прально, на мою небриту морду гляне сесурiтi, вже й пiдходити йому до мене не хочется :D

та да, більшість тих охоронців сцють кіпяточком задіти якогось крупного мужика. вони більше до дівчаток чіпляються, поперевіряти чеки і заодно познайомитись.

в охорону беруть тільки після армії. завдяки одній з колишніх робіт знаю деяких охоронців там тама. чесно, є нормальні люди. колись знайома (не помітила, що магазин з квітами закритий) розтовкла носа об двері-вітрину.

то її і підняли, і води принесли, і лице від крові витерли. але це нормальні хлопці, які там працюють.

а є і бидлоття після армії, яке ото найшло роботу шоб тільки було за шо на районі випити. отакі навіть до своїх співробітників викаблучуються, не то шо до клієнта. були нюанси. таких слати подалі і йти по своїх справах. будуть хапати за руки-лупіть в морду або викликайте міліцію.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Друззя,може у вас шото не то з ліцом шо проблема претензій сесуґіту для вас так часто актуальна?;-)

Анатолій, не знаю, може у мене шото не то з ліцом, але швидше за все, у етіх Барадачєй шото не то з головами. )

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А ніхто нікого силою не примушує працювати тинятися біля кас за таку зарплату жалованіє. Здебільшого там стоять люди які нічого робити не вміють або не хочуть за більшу зарплату, а тут і тепло, і мухи не кусають, і ше й СЕСУРІТІ, балбесу рацію китайську довірили, от і понадувають там щоки і заглядають в чеки, щоб якось виправдати перед начальством свою необхідність на займаному посту. Стикався з такими клоунами в новій лінії та епіцентрі, цирк, чесне слово. На касі нема нікого, стоїть бовдур в формі біля каси, я біля нього сплачую за три позиції товару, продавець мені вручає чек, це чудо уважно спостерігає за процесом і тут же береться звіряти чек з товаром, і так гонорово набиває на чек свою печатку. Ну я йому делікатно так процитував народну приказку про те що, коли нема що собаці робити, то вона собі яйка лиже, і пішов своєю дорогою.

Виходить, що охоронець в НЛ та Епіцентрі не має права перевіряти товар за чеком? Чи він ще якусь відмітку у самому чеку робить?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Друззя,може у вас шото не то з ліцом шо проблема претензій сесуґіту для вас так часто актуальна?;-)

ні Толік, просто коли йдеш із фоторюкзаком, а ти його напевно у мене бачив - немаленький такий то часто охорона докулупується і пропонує залишити. кілька речень і запитання про те чи несуть ПОВНУ відповідальність за збереження - розставляють все на свої місця. у Там-Тамі мене просто питають чи немає продуктів і йду далі.

ніколи ніде не залишаю ноутбук чи фотік...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Виходить, що охоронець в НЛ та Епіцентрі не має права перевіряти товар за чеком? Чи він ще якусь відмітку у самому чеку робить?

Згідно з чинним законодавством не має права, якщо не має прямих доказів, що ти якийсь товар тільки що не дістав з рукава, чи ще якимсь чином не оплатив його на касі. Якщо і наділив його хтось такими повноваженнями, то це просто сміх викликає. Скажімо, звідки він знає скільки коштує саме цей рулон шпалер, пачка клею, чи банка фарби? В нього що, сканер штрих-коду в правому оці ? Касир сканує кожен товар, ти за нього платиш, а потім це набичене створіння уважно вивчає вміст твого кошика, і на зворотню сторону чека тулить якусь дибільну печатку "перевірено", чи щось в тому роді.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

у Там-Тамі мене просто питають чи немає продуктів і йду далі.

ніколи ніде не залишаю ноутбук чи фотік...

Аналогічно. Якщо маю щось цінне і боязко залишати у камері зберігання, то підходжу до охорони і попереджаю, що маю при собі. Завжди пропускають без проблем. У різних супермаркетах при чому. Одного разу дуже довго у там-там не звільнялись ячейки. Я поспішала, а мала при собі куплений в ін. місці шампунь чи щось типу того, не пам'ятаю, аналог чого продається у там-там. Звернувшись до охорони чи можна зайти, була здивована. Вони дозволили, прикріпивши до речі якусь стрічку, яка як виявилося свідчила про те, що це принесено з собою. Отакої.

Питання.

Власні речі охорона не має права перевіряти, добре. А пакет з товаром, придбаним у супермаркеті, рахується власними речами? Роз'ясніть, будь ласка.

Перед Новим роком мала історію. Розрахувалася на касі і зайшла ще в магазинчик на території там-там. Помітила, що під магазинчиком охоронець явно спостерігає за мною. За хв 10 поки стояла у черзі чітко зрозуміла, що чекає саме на мене, бо очей не зводив і постійно говорив по рації. Так і виявилося. Зупинив, коли вийшла, і на лавочці детально переглянув пакет. На моє питання, що він шукає, пояснив: Ви вибирали апельсини, а на касі їх не було. Ну звичайно! Апельсин був один і його певно не помітили :) О чудо, він знайшовся і у пакеті, і у чеку. Сперачатися не хотілося, бо хотілося якнайшвидше забратися звідти, оскільки для сторонніх сам процес був цікавий. Свої власні речі я б не дозволила оглядати. А от те, що щойно куплено в супермаркеті і міститься в пакеті, у який все складено на касі, може бути оглянуто? Чи рахується також власними речами і право обшуку мають лише правоохоронні?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

те що ти купила і поклала в пакет вже твоє, і вони не мають права перевіряти, але можуть попросити. насправді вони перевіряють більше касирів, тому що можеш купляти якийсь там крутий коньяк за 500 грн, а касир проведе як Коктебель за 35 і т.д.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

але можуть попросити

Отож, а оскільки ми всі люди - можна чемно дозволити оглянути. Охоронці просто виконують свій обов"язок, і якщо не "впадлу" - хай риються. Аби це не було мурло яке думає що він пуп землі. Взаємовічливість - це +1 до настрою.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не дивлячись на ті закони, які в нас діють, в Україні ще досі діє старе правило: Прав тот, у кого больше прав.

На жаль...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Просто чесно відмовляю. Як правило на запитання "Що далі?" звучить "Проходьте"

Вони просто роблять свою роботу. Дехто робить її погано і хамить.

Тим не менше не варто опускатися і влаштовувати скандали.

Я особисто просто спокійно виражаю свою власну позицію незгоди на огляд. Нема проблем.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...