Перейти до змісту

Різні питання

Oksana04

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Варіант хороший, якщо первинні дані постійно змінюються, і потрібне динамічне оновлення результату. Але трохи довго таку формулу  з нуля писати і складнувато для тих, хто слабко орієнтується в екселі.

Для разового завдання я б розбив стовпець на два  по символу "*"  за допомогою фунції  "текст по стовпцях" . Маючи 2 стовці просто перемножив би їх. Само собою розбивати можна не первинний, а зробити його копію.

Вибір залежить від кінцевої мети.

• +1 2
Опубліковано (змінено)
5 часов назад, rrid сказал:

Припустимо, в чарунці B5 в тебе написано 5.45*2.2

В чарунку C5 (або в якусь іншу) можна написати формулу

=ЗНАЧЕН(ЛЕВСИМВ(B5;НАЙТИ("*";B5;1)-1))*ЗНАЧЕН(ПРАВСИМВ(B5;ДЛСТР(B5)-НАЙТИ("*";B5;1)))

я б зробив так :)

Гарне рішення, але чомусь на робочому компі був косяк на числах з дробом, а на домашньому все добре показало. Ну і цікаво як така формула робиться, бо прочитати і зрозуміти її розуму вистачило, а самому руцями набрати - вже ні, скористався копіпастою.

Змінено користувачем nickel
Опубліковано
3 часа назад, Unknown сказал:

Варіант хороший, якщо первинні дані постійно змінюються, і потрібне динамічне оновлення результату. Але трохи довго таку формулу  з нуля писати і складнувато для тих, хто слабко орієнтується в екселі.

Для разового завдання я б розбив стовпець на два  по символу "*"  за допомогою фунції  "текст по стовпцях" . Маючи 2 стовці просто перемножив би їх. Само собою розбивати можна не первинний, а зробити його копію.

Вибір залежить від кінцевої мети.

А це просте рішення і ним буду користуватися, бо навіть моїх навичок вистачило, щоб це реалізувати.

Опубліковано
12 годин тому, nickel сказано:

чомусь на робочому компі був косяк на числах з дробом

"косяк" на числах з дробом буде в обох варіантах - і з моєю формулою, і з "текст по стовпцях".

причина - неспівпадіння формату запису (вихідного) з форматом екселю, а саме в параметрах розділювачів (розрядів, цілих і дробових частин) екселю

• +1 1
Опубліковано
8 минут назад, rrid сказал:

"косяк" на числах з дробом буде в обох варіантах - і з моєю формулою, і з "текст по стовпцях".

причина - неспівпадіння формату запису (вихідного) з форматом екселю, а саме в параметрах розділювачів (розрядів, цілих і дробових частин) екселю

Саме так і є. Лікую: найти и заменить: "." на ","

Краще розкажи як твою формулу руками набрати.

Опубліковано

Для початку можна ту формулу розбити на 2 блоки у 2 стовці. Набирається вона не так і складно. Якщо робити у двох стовпцях, і в 3-му перемножувати, то вийде аналог мого варіанту по стовпцях, але буде динамічно працювати, 1 раз створив формулу, і далі тільки копіюєш. В такому варіанті "ЗНАЧЕН"можна упустити. Починаєш набирати "=ЛЕВ.." вспливає підказка з переліком варіантів, табом або мишою вибираєш потрібний (назва автоматично дописується і дужка відкривається, і з'являється підказка по синтаксису). В тій підказці жирним підсвічено "текст", можна або ввести адресу комірки, або, що зручніше, нажати на клаві любу зі стрілок, і далі стрілками загнати мигаючий прямокутник на потрібну комірку. Далі пишеш символ ";", і підказка підсвічує наступний пункт. Тут можна або константу ввести (циферку), якщо перед "*" у первинному значенні однакова к-ть символів, або вирахувати який по рахунку той символ "*" формулою "найти" і відняти 1, щоб фунція "левсимвол" взяла тільки ті знаки, що до "*" знаходяться. Далі закриваємо дужку і маємо половину результату.

ПРАВСИМВ працює аналогічно, і синтаксис той же. для чого ДЛСТР почитай в її описі, там все просто.

Для першого разу рекомендую розбити формулу на мінімум 2 куска, щоб потренуватися і детально розібратися із синтаксисом (окремо "левсимв", і окремо частину з "правсимв".

• +1 1
Опубліковано

уточнення: коли починаєш набирати формулу ПРАВСИМВ, то після  "=П" з'являється підказка з переліком всіх функцій що починаються з "П", в цей момент курсорами "вверх"/"вниз" підсвічуєш потрібну, і результат табом фіксуєш, тоді ексель сам дописує формулу і дужку відкриває. Можна і мишою зі списку вибрати подвійним кліком, але я однозначно за клавіатуру,  вона прискорює суттєво роботу в екселі порівняно з мишою у більшості задач, а іноді просто колосально прискорює. Миша - то туфта  ))))

• +1 1
Опубліковано
On 04.05.2018 at 18:17, nickel сказано:

Саме так і є. Лікую: найти и заменить: "." на ","

Краще розкажи як твою формулу руками набрати.

вище @Unknown розказав троха.

добавлю - без азів програмування важкувато.

якщо ж в шкільному курсі був Т.Паскаль, і не був прогуляний - то ексель в даному випадку сприймає зміст чарунки (5.45*2.2) як текстову величину. для початку, треба розбити текстову величину на дві, які будуть схожі на числа. довжина першої текстової величини - це відстань від початку вихідної текстової величини до символа "*" (яку шукає НАЙТИ), і порахувати кількість символів в майбутньому першому множнику допомагає ДЛСТР, а ЛЕВСИМВ видасть потрібну кількість символів (ПРАВСИМВ - аналогічно).  ЗНАЧЕН - перетворює текст в число, якщо число записане в текстовому форматі, і далі ексель оперує з ним вже як з числами, а не як з текстом.

якщо чесно, такі формули (тут - чотири рівні "вкладень" функцій), я роблю поетапно - спочатку обраховую проміжні значенні (в проміжних чарунках), потім вже підставляю вкладення у вкладення (якщо рівень вкладень високий - то без проміжних значень вже ексель не дасть обійтись).

на конкретно цю формулу - витратив хвилин 10, але не тільки завдяки тому, що щось пам'ятаю з Т.Паскалю 5.5, але й доводилось щось схоже робити в екселі.

• +1 3
Опубліковано (змінено)

Коли я вчився у школі, то комп'ютерів, в теперішньому розумінні, не було. В 10 класі писали алгоритми на шкільній дошці, а в 11 показали сам комп'ютер і що таке Бейсік. В ВДУ водили на екскурсію щоб показати суперкомп'ютер, який міг синтезувати набраний текст в звук.

Зараз хочу зробити складну, для мене, таблицю, то питань ще насиплю.

1, Треба вставляти теперішню дату + час, якщо сусідня чарунка не пуста, якщо пуста, то залишити пустою. Окремо з функцією ЕСЛИ і дата + час все зрозуміло, а от разом поки що ні.

2, Треба поєднати декілька функцій ЕСЛИ. ЕСЛИ в чарунці текст "а", то 1, ЕСЛИ текст "б", то "2" і т.д. Всього 5-6 ЕСЛИ.

• +1 1
Опубліковано
1 година тому, nickel сказано:

1, Треба вставляти теперішню дату + час, якщо сусідня чарунка не пуста, якщо пуста, то залишити пустою. Окремо з функцією ЕСЛИ і дата + час все зрозуміло, а от разом поки що ні.

2, Треба поєднати декілька функцій ЕСЛИ. ЕСЛИ в чарунці текст "а", то 1, ЕСЛИ текст "б", то "2" і т.д. Всього 5-6 ЕСЛИ.

1. Порожня комірка у формулі прописується як   ----   ""   ----  тобто відкрив лапки верхні, і відразу закрив.

Тобто  =ЕСЛИ(A1="";"";ТДАТА())

Але є підводний камінь, ТДАТА оноволюється при перерахунку формул листа. І якщо потрібно константу вставляти, то, мабуть, тільки макрос.

2. =ЕСЛИ(A1="а";1;ЕСЛИ(A1="б";2;ЕСЛИ(A1="в";3;"жодне зі значень не підійшло")))   --- тут можна продовжувати ряд.

Опубліковано
21 час назад, Unknown сказал:

Але є підводний камінь, ТДАТА оноволюється при перерахунку формул листа. І якщо потрібно константу вставляти, то, мабуть, тільки макрос.

А коли відбувається перерахунок формул?

Опубліковано
2 годин тому, nickel сказано:

А коли відбувається перерахунок формул?

Залежно від налаштувань робочого файлу.  Або вручну (по F9), або автоматично (при будь якій зміні у робочому листку).

Якщо потрібно фіксувати дату і час внесених змін у комірку, то потрібно константу вставляти, а для цього макрос писати. Як зробити то автоматично штатними інструментами я не знаю, і на 99,9% впевнений, що без макроса не вийде. Але то потрібно точніше задачу розуміти, бо я можу не  те уявляти, що насправді потрібно тобі.

Опубліковано (змінено)

А чим відрізняється ТДАТА від СЕГОДНЯ?

Чому ТДАТА іноді ставиться з годинами, а іноді лише дата?

Опубліковано

А чим відрізняється ТДАТА від СЕГОДНЯ?

Це краще в довідці почитати.

Чому ТДАТА іноді ставиться з годинами, а іноді лише дата?

Повинно з годинами ставитись.  Лише дата ймовірно ставиться через те,  що в комірці попередньо такий формат був заданий. Зараз не можу перевірити. 

• +1 1
  • 2 тижня потому...
Опубліковано
1 година тому, ipua сказано:

Розбирати буду в останню чергу. Там схоже є заклепка.  Знаю, що він повинен перекидатись без розборки. При чому дуже просто ...

Немає там заклепки. Відкручий гвинти, знімай кришку і тоді перекинеш

• 1 місяць потому...
Опубліковано (змінено)

Можливо підкажете, сам вже тиждень голову вечорами ламаю.

Є стовпець з цифровими значеннями. Необхідно щоб після досягнення певної суми введених значень - усі наступні значення виділялись кольором/шрифтом/іншими способами.

Важливий момент: рядок зі значенням може видалятись повністю. Реалізував через проміжну суму, але наразі після цього бачу помилку !REF.

Змінено користувачем Oggy
Опубліковано
43 хвилин тому, Oggy сказано:

Є стовпець з цифровими значеннями. Необхідно щоб після досягнення певної суми введених значень - усі наступні значення виділялись кольором/шрифтом/іншими способами.

Важливий момент: рядок зі значенням може видалятись повністю. Реалізував через проміжну суму, але наразі після цього бачу помилку !REF.

А умовне форматування, ні?

Опубліковано
1 час назад, Zalepok44 сказал:

А умовне форматування, ні?

Працює до появи помилки лише, на жаль.

Опубліковано
7 годин тому, Oggy сказано:

Не зовсім зрозумілий механізм реалізації.  Було б добре файл побатити,  або хоча б "прінт скрін" з детальнішими описами і формулою проміжної суми. 

• 2 місяця потому...
  • 1 місяць потому...
Опубліковано

Є на сайті петицій до президента, петиція за яку я не можу проголосувати, пише "Виникла помилка!  Спробуйте ще раз пізніше!", а за інші петиції голосую без проблем, це означає що петицію навмисне блокують?

Опубліковано
9 часов назад, VojinSvitla сказал:

Є на сайті петицій до президента, петиція за яку я не можу проголосувати, пише "Виникла помилка!  Спробуйте ще раз пізніше!", а за інші петиції голосую без проблем, це означає що петицію навмисне блокують?

Пробували пізніше?

Опубліковано
11 годин тому, VojinSvitla сказано:

а з іншого броузера?

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти

• Створити...