Перейти до змісту

Покрова Пресвятої Богородиці


laska

Рекомендовані повідомлення

Покрова́ Пресвято́ї Богоро́диці — християнське свято, відмічається церквами східного обряду 14 жовтня, а також козацьке.

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячий молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

За іншою версією, надхненням для свята стало видіння Андрія юродивого під час облоги Константинопіля військами агарян. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Відзначення свята Покрови має дуже глибоку історію в Україні. Особливе шанування Богородиці з Візантії також перейшло й до Русі-України після прийняття християнства князем Володимиром.

Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови.

”Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем". В українських селах і досьогодні дотримуються давньої народної традиції справляти весілля після Покрови. Від Покрови і до початку Пилипівки – пора наймасовіших шлюбів в Україні.

До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої. Дівки, яким надоїло дівувати, в свято Покрови потайки просять: ”Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою”. А на Поділлі дівчата казали: ”Свята мати, Покровонько, завинь мою головоньку, чи в шматку чи в онучу – най ся дівкою не мучу!” 

Як відомо, після одруження дівчина була вже молодицею і мала покривати голову наміткою чи хусткою. Намітка – це стародавнє вбрання заміжніх жінок, яке зав’язували навколо голови. Вже після просватання дівчині-нареченій покривали голову хусткою. Для дівчат Покрова – найбільше свято: у молоді починався сезон вечорниць, а у господарів – період весіль, і юнки залюбки брали участь у весільних обрядодійствах. 

У Карпатській Україні до Покрови остаточно поверталися всі пастуші отари з полонин і завершували останню мандрівку чумаки. Тому й казали: ”Прийшла Покрова – сиди, чумаче, вдома”. 

Для того, щоб усi члени сім’ї були здоровими, на Покрову старша господиня брала вишитого рушника, що був над iконою Богородиці, і розвiшувала його над вхiдними дверима. Пiд ним ставали, як йшли до церкви, i проказували: 

Пресвята Покрiвонько, 

Перед твоїм кривалом 

Голови схиляємо. 

Прохаємо, Покрiвонько, 

Од лиха укрити, 

Здоров’ячко наше 

Знов нам обновити. 

На Покрову упродовж всього дня спостерігали за погодою: якщо з Півдня дув низовий вітер, зима буде теплою, якщо дув вітер із Півночі – холодною, із Заходу – сніжною. Коли протягом дня вітер змінює напрямок, то й зима буде нестійкою. Якщо на Покрову листя з вишень не опало, зима буде теплою, і якщо сніг не випав, то його не буде і в листопаді. 

Цікаво, що в народі зберіглося повір’я , що у Пресвятої Діви є опікун Покров, якого просили: ”Батеньку Покров, накрий нашу хату теплом, а господаря – добром”.

Для козаків свято Покрови було найбільшим і найзначущим святом. В цей день у козаків відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. На Запоріжжі в козаків була церква святої Покрови. В козацькій думі про Самійла Кішку співається: 

А срібло-золото на три частини паювали: 

Первую часть брали, на церкви накладали, 

На святого Межигорського Спаса, 

На Терехтемировський монастир, 

На святую Січовую Покрову давали – 

Котрі давнім козацьким скарбом будували, 

Щоб за їх, встаючи і лягаючи, 

Милосердного Бога благали. 

Відомий дослідник звичаїв українського народу Олекса Воропай писав, що після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. 

Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Українi воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву - Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні вiдзначається ще й як день українського козацтва. 

Українська Повстанська Армія (УПА), яка постала в час другої світової війни на землях Західної України як збройна сила проти гітлерівської і більшовицької окупації батьківських земель, теж обрала собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 11 місяців потому...

Вітаю зі святом Покрови і козацтва!!!

Хто лежить до покрови, то продасть усі корови.

Настали жнива – лежить баба нежива, а прийшла Покрова – стала баба здорова.

До Покрови молока давали корови, а після покрови пішло молоко в роги корові.

«Як на Покрову — так і весь рік», «Як на Покрову хмарно, то буде гарний врожай, а як ясно — не дуже», «Покровському вітрові цілу зиму вітер дутиме навпроти»

Покрова покриває або листом, або снігом, воду - льодом, а дівчат - шлюбним вінцем!

Останнє точно здійснилось ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Нехай Покрова Пресвятої Богородиці покриє і захистить нас від усіляких негараздів. Зі святом всіх!

Слава Україні!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Навіки Слава!

Одна з улюблених пісень про козаків.

name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350" align="center">

ГАРНИЙ КОЗАК, ГАРНИЙ Музика П. Свіста, слова О. Жолдака, Волинський Державний Академічний Український Народний Хор
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Навіки Слава!

Одна з улюблених пісень про козаків.

ГАРНИЙ КОЗАК, ГАРНИЙ Музика П. Свіста, слова О. Жолдака, Волинський Державний Академічний Український Народний Хор

Приєднуюсь до вітань!

Маю цілий альбом Ансамбль пісні і танцю 'Волинь'. Прекрасне виконання нашої з діда-прадіда рідної, патріотичної барвистої пісенності! Ця пісня також одна із улюблених!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Настали жнива – лежить баба нежива, а прийшла Покрова – стала баба здорова.

Це ти про anahareo і її депресію ?? :lol:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...