Перейти до змісту

ОСББ - що це таке і щим його їдять

Ukrainec

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Здається ОСББ та житлові кооперативи звільнили від податку на прибуток.. Хто розуміється можливо роз'яснить ? А хто розбирається скористається цим ))

Опубліковано

Здається ОСББ та житлові кооперативи звільнили від податку на прибуток.. Хто розуміється можливо роз'яснить ? А хто розбирається скористається цим ))

Так, а від податку на зарплати ні

Опубліковано

Ставлюсь на даний момент скептично до ОСББ в окремо взятому будинку.

1. Значна частина зібраних коштів буде йти на адміністративні витрати - зарплата голови, бухгалтера, сантехніка, електрика, прибиральника. В середньому беремо 2000 грн. + нарахування на з.п. Грубо - 15 000 грн./місяць суто на зарплати.

Це виходить в твоєму прикладі близько 60 грн. з квартири. Тобто, по сьогоднішнім тарифам близько 50% - це суто адмінвитрати!!!

Версія про те, що сантехніка чи електрика можна наймати в разі потреби - не зовсім правильна, оскільки в разі прориву води реакція потрібна негайна, а сторонній сантехнік може бути зайнятий на іншій роботі, відсутній в місті, просто забухати ... Кілька таких зальотів - прокльонів буде більше ніж радості від прагнення очолити ОСББ.

2. Будинок не надто новий. Тому витрати в постійний поточний ремонт будуть тільки зростати.

3. Питання неплатежів. Врахуємо нашу реальність - спочатку неплатежів буде бл.10%. Далі, якщо не будеш ефективно їх вибивати кількість неплатників буде зростати. Тому, в підсумку будуть або витрати на юриста + суди, або великі касові розриви.

4. Питання контролю. Припустимо, головою ОСББ обрали людину, які потім перестали довіряти. Не зібравши кворум її важко буде відсторонити. Не зібравши перші, другі, треті збори - на наступні перестануть ходити і ті активісти, які були на 1-х, 2х, 3-іх.

4. Не дай Бог капітальні проблеми з будинком - жодне ОСББ капітального ремонту не витягне.

Тому, в даному випадку ОСББ - не найкращий вихід.

В ідеалі воно має працювати в новобудовах та/або в центральних частинах міста, де частину приміщень (наприклад, підвали) можна було б здавати в оренду.

Опубліковано

... Якщо збори ОСББ вирішили тримати сантехніка на 100% окладі, в обов'язки якого входить в т.ч. поточний ремонт квартирних комунікацій, то це автоматично збільшує щомісячний тариф, а при проблемі в якійсь з квартир сантехнік безкоштовно усуває проблему (за запчастини плате мешканець). Така схема рідкісна і розрахована на досить заможних мешканців. А у вас в тариф включено накопичення в аварійний фонд на аврійні випадки. А свої проблеми кожен житель вирішує сам, за свої кошти (хочк викликає сантехніка ОСББ, хоче свого, хоче сам ремонтує).

Зараз такі електрики і сантехніки появились "матёрі", що приходять і самі диктують свої умови ))) ще й схеми пропонують...

Але по найманих дійсно є багато нюансів - якщо якась аварія - то хз коли він зможе приїхати... А як буде повна ставка і не буде ніяких аварійних ситуацій - то люди будуть возмущатись за що ми їм платим...

Не задоволені все рівно будуть )))

Опубліковано

Я жив в 3-х новобудовах з 3-ма різними ОСББ - проблеми всіх схожі: неплатежі, неявка на збори, незадоволені за будь-якого рішення проблеми, брак коштів, не бажання платити трохи більше за-для майбутнього.

Опубліковано

... Якщо збори ОСББ вирішили тримати сантехніка на 100% окладі, в обов'язки якого входить в т.ч. поточний ремонт квартирних комунікацій, то це автоматично збільшує щомісячний тариф, а при проблемі в якійсь з квартир сантехнік безкоштовно усуває проблему (за запчастини плате мешканець). Така схема рідкісна і розрахована на досить заможних мешканців. А у вас в тариф включено накопичення в аварійний фонд на аврійні випадки. А свої проблеми кожен житель вирішує сам, за свої кошти (хочк викликає сантехніка ОСББ, хоче свого, хоче сам ремонтує).

Зараз такі електрики і сантехніки появились "матёрі", що приходять і самі диктують свої умови ))) ще й схеми пропонують...

Але по найманих дійсно є багато нюансів - якщо якась аварія - то хз коли він зможе приїхати... А як буде повна ставка і не буде ніяких аварійних ситуацій - то люди будуть возмущатись за що ми їм платим...

Не задоволені все рівно будуть )))

То може краще найняти директора, з яким таких проблем не буде? Чи краще дотримуватись доктрини "Проти всіх"?

Опубліковано

Дуже хитра держава, мля. А якщо будинок 2-х поверховий квартир на 20 то яке може бути ОСББ?

ОСББ - це не обов'язково обслуговуючий орган, це організація, яка приймає на баланс власність:  будинок, технічні приміщення, комунікаціїї і може заключати договори на обслуговування ліфтів, освтлення, водопостачання і каналізації, опалення і в тому числі на обслуговування з якоюсь обслуговуючою організацією, накшталт ЖЕКу чи іншого обслуговуючого ОСББ (як казав Діфото).

Просто таке ОСББ буде складатися фактично з одного директора на добровольчих засадах (*теоретично має бути не менше тоьох для приняття рішень), який буде заключати угоди, контролювати.

Опубліковано

Збори відбулися!

з присутніх було трішки більше третини будику, це фактично означає, що більша половина. ;)

Ознайомлено з планами створення ОСББ; донесена інформація: позитивів і негативів такого утворення; створено уповноважену громадську раду правління будинком, вибрано голову ради. 

Але блін забув донести одну важливішу інформацію: те що субсидія на комуналку зберігається  :_31: тому можливо по цій причині було отримано дещо занижений відсоток по наступному опитуванню.

Опитавши присутніх вдалося дізнатися, що на даному етапі за створення ОСББ виступили 80% присутніх, решта 20% вважають хорошою ідеєю, але обіцяють подумати.

Домовилися і уповноважили громадську раду правління, (а фактично нагрузили) розробити стратегію переходу, провести консультацію з юристом, опитати інших голів вдалих ОСББ, зробити відповідні розрахунки і в подальшому представити всім мешканцям структуру майбутньої організації.

Я не хочу бути головою ОСББ, хоча буду боротися за утворення об"єднання. Голова ОСББ має бути однозначно свій і виконувати функції за винагороду. Будь які громадські  засади, будуть спонукати до непрозорості і невмотивованості, як це відбулося з кількома попередниками з коперативу про яких сьогодні згадували на зборах. 

Опубліковано

От тобі і на, заколотив кашу, а розгрібати хай інший голова буде.

Голова - це формальність... в нас є не менш активніші люди, які просто не зареєстровані на борді, при цьому я нікуди не дінусь і буду усіляко спільно працювати в команді :)

Нууу можливо не виключаю і свого головування в дуже крайньому випадку. ;)

Опубліковано

Скількі разів переконуюсь шо все шо спільне - то є нечійне....  

і взагалі був на своїх зборах нарахунок створення ОСББ, сказать шо я шокований це нічього не сказать.... контингент ппц..

П.С. якшо жити то тількі у власному будинку, нехай буде "сарай" але твій сарай !!!

Опубліковано

Скількі разів переконуюсь шо все шо спільне - то є нечійне....  

і взагалі був на своїх зборах нарахунок створення ОСББ, сказать шо я шокований це нічього не сказать.... контингент ппц..

П.С. якшо жити то тількі у власному будинку, нехай буде "сарай" але твій сарай !!!

Опубліковано

Голова - це формальність... в нас є не менш активніші люди, які просто не зареєстровані на борді, при цьому я нікуди не дінусь і буду усіляко спільно працювати в команді Нууу можливо не виключаю і свого головування в дуже крайньому випадку.

Голова осбб далеко не формальність. Ми в нашому осбб вже давно воюємо із головою. Коли хочете можу розповісти про підводні камені.

Опубліковано

Голова осбб далеко не формальність. Ми в нашому осбб вже давно воюємо із головою. Коли хочете можу розповісти про підводні камені.

просім  :sm110:

Опубліковано

Вибачайте, що затримався. Розпочнемо.

Розповідь про ОСББ “Колізей-плюс”. Історично-повчальна.

Історія нашого об’єднання бере свій початок з 2008 року (можливо й 2009, під жеком ми десь рік були). Житловий комплекс був новий, ЖЕК мало що робив, кошти за утримання сплачувались немалі відповідно виникла думка про ОСББ. Як його засновувати ніхто не знав, була оголошена пропозиція запросити керівником жіночку, що вже веде одне ОСББ на вул. Конякіна, вона погодилась допомогти із документами та керувати новоствореним об’єднанням. Тариф за утримання будинку залишили такий же як і в ЖЕК (вона завірила нас, що тариф ми самі собі не можемо встановити - це, мовляв, визначає міськрада, та це була брехня - тариф встановлює осбб). Рішення приймались радою пенсіонерів (чомусь їх багато ввійшло у раду) та небайдужими мешканцями - таке собі правління. Хоча особо нічого і не приймали і не робили, зате були заощаджені кошти - назбирали біля 50 000 грн. Керівник приходила час від часу, спілкувалась із мешканцями (у 99% із радою пенсіонерів на лавочці). Проводились час від часу збори правління куди входив і я (коли мені повідомляли про збори), стратегічних рішень ми ніяких не приймали - поточні питання. Ну й почались перші неплатежі - хтось був не задоволений розміром оплати чи якістю послуг, у когось не було підвалу, хтось не жив, хто просто забив. Бухгалтером працювала її родичка - такий собі сімейний підряд. Явних ознак, що гроші крали не було - я так розумію, що вистачало зарплати але апетит прийде потім.

Далі буде…

Опубліковано

У цей час нашим сусідом був наступний керівник ОСББ але на той час ще керівник жеку. Виступав він проти утворення і проти функціонування об’єднання - чув це особисто. Був проти осбб допоки працював у жеку, коли вигнали кардинально різко змінив точку зору і почав засновувати та керувати різними осбб. Наш будинок був ще під керівництвом жіночки коли почались хитромудрі дії із її дискредитації - різні слухи, маніпуляції інформацією. Ми платили на той час близько гривні за 1 м. кв., якщо крадіжки були то не великі бо повторю, що зуміли акумулювати 50 000 грн. на рахунку. Але прийшов час і хтось вирішив, що нам у дворі потрібна альтанка. Купила вона її за… 16000 грн. Коли я її побачив то реально прибалдів - звичайна шестигранна альтанка, виготовлена із вже синьої сосни та пофарбована дешевими фарбами (складалося враження, що використали залишки фарб бо було дуже чітко видно синьку на дереві). Хлам конкретний, я на той час займався виробами із дерева і зробив одну альтанку на пробу, також знав ціни в “Бобрі” - ніде таких цін не було, її красна вартість 4-5 тис. грн., в “Бобрі” краща коштувала 6 тисяч. Здійнявся великий ґвалт, почали збирати збори, керівничка швиденько забрала ту альтанку та повернула кошти на рахунок, але момент був вже створений. На загальних зборах (відверто не сильно загальних бо й половини жильців там навряд чи було) їй проголосили недовіру. Ситуацію пробувала врятувати головний бухгалтер (її родичка, там був сімейний підряд :)) але марно. Було обрано нову раду правління, вже без пенсіонерів але із одним хитрим паном, що раніше був проти ОСББ. Негайно відбулись збори правління та його більшістю голосів було обрано новим головою ОСББ “Колізей-плюс”. Печатку та документи він отримав пізніше, кажуть, що шляхом психологічного тиску на попереднього керівника (свідком цього не був). Розпочалось “нове” життя…

Далі буде…

Опубліковано

також являюсь членом ініціативної групи майбутнього осбб у власному будинку. завтра плануєм провести збори.

цікавить таке питання: якщо на збори прийшло скажімо 60-80% власників, чи збирали ви підписи у решти тих хто неприйшов щоб заповнити протокол на 100%

Опубліковано

також являюсь членом ініціативної групи майбутнього осбб у власному будинку. завтра плануєм провести збори.

цікавить таке питання: якщо на збори прийшло скажімо 60-80% власників, чи збирали ви підписи у решти тих хто неприйшов щоб заповнити протокол на 100%

На той час коли засновувалось наше то не збирали. Цього року законодавство по ОСББ змінилось і наскільки я пам’ятаю то в ньому також не вимагається 100%.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...