Перейти до змісту

Чи доцільно збільшувати ширину батарей?

Yarchik

Рекомендовані повідомлення

У двокімнатній квартирі невеликої площі встановлено автономне опалення. В кожній кімнаті та на кухні стоять радіатори різної ширини, ось такого типу:

stalnie_panelnie_radiatory.jpg

Проте взимку для того, щоб мати в хаті 22-23 градуси тепла, доводилося ставити регулятор обігріву на котлі на цифру 4 із 6. Відповідно, батареї розжарюються так, що можна схопити опік. Котел Bosh-GAZ 4000W. Його потужності вистачає, щоб "покрити" чотири таких квартири. Насос працює на мінімальних обертах, а вода після проходження по контуру повертається не теплою, а дуже навіть гарячою.

У мене складається враження, що якби радіатори були ширші за розміром - то не треба було б так їх розжарювати, і можна було б обійтися меншою температурою води і, відповідно, затратами газу. Я правий, чи помиляюся? Звісно, капітани Очевидність мені можуть розказати, що при ширших радіаторах треба буде більше енергії на їх розігрів... але наголошую - в нинішніх умовах вода повертається в котел досить гарячою. Тобто, тепловий потенціал пропадає. Можливо, в ширших радіаторах були б менші втрати?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо зараз стоїть 22-йка,то поміняти на 33-йку,але тої ж ширини.В мене стояли 11-ки,я поміняв їх на 22-ки і стало тепліше.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо зараз стоїть 22-йка,то поміняти на 33-йку,але тої ж ширини.В мене стояли 11-ки,я поміняв їх на 22-ки і стало тепліше.

11 і 22 - це що таке?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

11 і 22 - це що таке?

Ага, зрозумів вже. У мене 22.

Чесно кажучи, варіант заміни всіх радіаторів на нові мене не влаштовує.

Тому, що в даний час у мене ситуація така:

- на кухні - радіатор маленької ширини;

- в спальні - радіатор середньої ширини;

- в залі - радіатор великої ширини.

Я думав кухонний маленький демонтувати, замість нього поставити середній зі спальні, в спальню поставити великий з залу, а вже в зал купити новий. Тобто, все обійшлося б покупкою одного великого радіатора (ну і плюс труби, з'єднання).

А якщо міняти 22 на 33 - то треба буде міняти всі три радіатори.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Може не в тему, але я б робив теплу підлогу. Батарея - була придумана, щоб "закрити" соабке місце - вікно.

У мене зараз на кухін немає радіатора опалення взагалі - там тепло. Бо вікно металопластикове.Коли було дерев'яне радянське, із усіх щілин якого сіфонило, аж капєц - навіть батарея мало спасала!

Так от - тепла підлога гріє ВСЮ ПЛОЩУ кімнати. а не лише область біля вікна.

Якщо уже ремонт зроблений - тоді маємо те, що маємо. Відповіді є вище.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Може не в тему, але я б робив теплу підлогу.

не в тему, Женя.

Відповіді є вище.

Відповідей на моє питання немає. Я питав про доцільність збліьшення ширини, а не типорозміру.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Сон при 17-18 перфектний, при 22 я б навіть не заснув.

Ромаха, це твої особисті проблеми, які не стосуються теми :)

Вдома маленька дитина, для якої температура 22-23 - оптимальна. Але це не стосується теми і мого питання.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

22-23 градуси - це перебор, може й нормально для пологового відділення, але жити в таких температурах важко і тепер вже дуже дорого. В мене до двадцятки тільки сонце нагріває. Сон при 17-18 перфектний, при 22 я б навіть не заснув.

Котел не має працювати на повну люфу, бо йому швидко прийдуть тапки. Товщина моїх батарей до 15см. Прогрівають квартиру швидко і при малих навантаженнях на котел.

Підтримую, понад 20 вже дискомфортно, особливо коли лягаєш спати.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Така перестановка батарей допоможе, питання лише на скільки. Також важливо як саме розміщені батареї - в ніші, закриті шторами, тюлями. Оптимально щоб вони не були нічим закриті - якщо тюлі, штори запускають тепле повітря до вікна грієте відповідно вікно та вулицю. У мене була така проблема - відкрив батареї та тимчасово тюлі закинув на підвіконня, у квартирі стало відчутно тепліше.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ТС, прошу пардона за офтоп.

Люди, питання теми - Чи доцільно збільшувати ширину батарей?)))))

По темі. Самому цікава думка спеціалістів, бо маю подібну проблему.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

так як Ви описали то не доцільно. Якби у вас радіатори не могли б нагнати потрібної температури, тоді було б доцільно. Те, що вода гаряча у вас повертається це нічого, оскільки котел працює в автоматичному режимі, і працює на підігрів тої води. По суті витрати газу ви не зменшите без зміни температури в кімнаті.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Люди, питання теми - Чи доцільно збільшувати ширину батарей?)))))

важливою є площа теплопередачі. Чим більша площа тим більше повітря нагріє батарея за той самий проміжок часу. Відповідно якщо збільшити ширину батареї (при інших параметрах незмінних) вони будуть віддавати більше тепла. Але повітря повинно вільно проходити знизу догори - якщо щось буде обмежувати його рух, буде утруднена теплопередача.
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

11 і 22 - це що таке?

Ага, зрозумів вже. У мене 22.

Чесно кажучи, варіант заміни всіх радіаторів на нові мене не влаштовує.

Тому, що в даний час у мене ситуація така:

- на кухні - радіатор маленької ширини;

- в спальні - радіатор середньої ширини;

- в залі - радіатор великої ширини.

Я думав кухонний маленький демонтувати, замість нього поставити середній зі спальні, в спальню поставити великий з залу, а вже в зал купити новий. Тобто, все обійшлося б покупкою одного великого радіатора (ну і плюс труби, з'єднання).

А якщо міняти 22 на 33 - то треба буде міняти всі три радіатори.

Якшо якинете креслення квартири, і фірму виробника ваших радіаторів то можу перевірити чи правильно у Вас вони підібрані. Всяке буває, можливо і погано підібрані радіатори

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Люблю фразу одного кваліфікованого теплотехніка який постійно повторює її.

"Радиатор должен быть большим и теплым, а не маленьким и горячим."

Причини

У вас спланована система опалення яка називається високотемпературна

Тобто в невеликих радіаторах повинна бути постійно висока температура теплоносія щоб здійснити обігрів приміщення.

Зараз же навпаки тенденція йде до низькотемпературних систем опалення /яскравий приклад це тепла підлога/ тобто завдяки великій площі обігрівального приладу здійснюється обігрів приміщення, але при цьому температура теплоносія значно менша. для таких завдань вже давно існують спеціальні конденсаційні газові котли, але і цілком ваш звичайний теж підійде.

Що робити

Коли б у вас були алюмінієві радіатори то там вирішується питання менш затратно -додатковим монтуванням потрібної кількості ребер.

Але оскільки у вас стальні радіатори 22 типу, то тут є тільки два варіанти вирішення проблеми

1. затратний по фінансам, але естетично нормальний - поміняти радіатори на більші розміри і з запасом на 33 тип.

2. менш затратний але естетика вже під сумнівом - доставити додаткові радіатори до вже існуючих.

П.С. питання вже до вас не по темі - ви проживаєте в багатоквартирному будинку з індивідуальним опаленням, по якій ціні 1м.куб. ви купували газ для опалення і який приблизно місячний росхід в опалювальний сезон?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

мені розрахунок потрібних радіаторів на площу кімнат робили спеціалісти.Тому й зазамінив 11 на 22.і тепло і економія.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

2. менш затратний але естетика вже під сумнівом - доставити додаткові радіатори до вже існуючих.

П.С. питання вже до вас не по темі - ви проживаєте в багатоквартирному будинку з індивідуальним опаленням, по якій ціні 1м.куб. ви купували газ для опалення і який приблизно місячний росхід в опалювальний сезон?

Та ні, доставляти додаткові не варіант. Замінити вужчі на ширші - це те, що найбільш видається оптимальним, але я не спец.

Будинок багатоквартириний, індивідуальне опалення.

Найбільші середні витрати були десь 180 кубів за місяць, проте ця зима була не холодною.

1 куб.м. виходив по 1,089 грн.

Але!

На цей рік ціна 1,089 була, якщо в рік не перевищує більше 2500 куб.м. В цю суму я з легкістю вкладався.

Та читаю нет - на наступний рік ліміти будуть помісячні, 200 кубів в місяць. Якщо перевищиш - далі будеш платити в два рази більше.

Тому хотілося б вкладатися в 200 кубів і в холодну зиму.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

можливо ТС варто глянути в темку про розгін батарей опалення

і тоді мінімальні затрати будуть по схемі, запропонованій самим ТС... а саме, заміна найбільшої батареї на більшу по типорозміру.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Yarchik Я думав кухонний маленький демонтувати, замість нього поставити середній зі спальні, в спальню поставити великий з залу,

а вже в зал купити новий. Тобто, все обійшлося б покупкою одного великого радіатора (ну і плюс труби, з'єднання).

Абсолютно правильне рішення при мінімальних затратах. Таким чином ти збільшиш площу теплообміну на 50%, цього буде достатньо.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

мені розрахунок потрібних радіаторів на площу кімнат робили спеціалісти.

Сакральна фраза яку повторюють чи не половина людей коли виявлять що радіатори чомусь всетаки не достатньо гріють.

А розрахунок так званий проводять так звані спеціалісти так - питають площу кімнати потім беруть цю цифру підставлять під таблицю уже типових готових розрахунків виробника радіаторів, і вуаля, радять вам певний розмір радіатора. При цьому забувають додати, або може і самі не знають, що знизу виробник під зірочкою пише, - але при даному розмірі до вказаної квадратури теплоносій повинен буди на максимально високій температурі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Та ні, доставляти додаткові не варіант. Замінити вужчі на ширші - це те, що найбільш видається оптимальним, але я не спец.

Yarchik якщо фінанси дозволять то не питання тим більше якщо можна комусь продати існуючі радіатори.

Але майте на увазі якщо ви поміняєте радіатори з 22 типу на 33 тип але розміри самих радіаторів залишаться такі ж то не факт що може щось на багато змінитися, вам потрібно при купівлі прорахувати радіатори в низькотемпературному режимі при 45-55 градусів теплоносія.

1 куб.м. виходив по 1,089 грн.

Тобто такий самий тариф як і в звичайних приватних будинках з річним росходом до 5000 м.куб.

Просто знайомих лякали що при переході на індивідуальне опалення в багатоквартирному будинку тариф на газ в рази більший.

Але!

На цей рік ціна 1,089 була, якщо в рік не перевищує більше 2500 куб.м. В цю суму я з легкістю вкладався.

Та читаю нет - на наступний рік ліміти будуть помісячні, 200 кубів в місяць. Якщо перевищиш - далі будеш платити в два рази більше.

Тому хотілося б вкладатися в 200 кубів і в холодну зиму.

Ось тут вже все чітко про тарифи http://www.pravda.co...ify/index.html- волосся дибки стає.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Важливо ще якої марки у Вас радіатори. Є китай нової лінії і тд.. Також товщина стінки радіатора, його теплопередача і тд.. Ми пропонуємо нашим замовникам радіатори марки Stelrad (Голл.). Та розраховуємо всю систему на низькотемпературне опалення - до 50 гр. Ц. Зараз це найвигідніше.. Тай при низькотемпературному споживанні котел довше служить і затрати менші.

Але при такій системі найкраще використовувати алюмінієві радіатори

Щоб хвидко підвищити температуру в приміщенні, не використовуючи додатковий опалювальний прилад (н-д масляну батарею) - просто піднести вентилятор до батареї. За 15 хв температура в приміщенні виросте на 2-3 гр.Ц,

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Важливо ще якої марки у Вас радіатори. Є китай нової лінії і тд.. Також товщина стінки радіатора, його теплопередача і тд.. Ми пропонуємо нашим замовникам радіатори марки Stelrad (Голл.).

Х.з., не знаю, де там маркування. Ніде нічого не бачу. Ось фотка.

LXfI8.jpg

Мені теж ніби спеціалісти прораховували, "Бош-Тепло". І вони ж робили опалення.

Може, десь чогось не врахували. Може, не вважали температуру 22 нормальною, орієнтувалися на нижчу.

Але маю те, що маю. Взимку, щоб хату до 22 градусів нагріти - треба котел на 4 ставити (із 6).

А на кухні постійно дубарь, бо вікно на мікропровітрюванні - котел вимагає притоку свіжого повітря.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...