Перейти до змісту

З Масляною, будьте здорові!

Yuliya

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Масляна походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Це перш за все багато ситної їжі, тому немає нічого заторного в тому, щоб в цей час поласувати, скуштувати самих різноманітних страв і не відмовляти собі ні в чому. Головною стравою на масляну є, як відомо, млинці, які печуть кожного дня з понеділка. Також Масляна відома всенародним гулянням: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, костри тощо. Триває масляна тиждень.

В 2011 році Масляна припадає на 28 лютого.

http://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=31&year=2011

З Масляною вітаємо

І поїсти млинців бажаємо!

Від душі всім погуляти

І про Піст не забувати!:)

Опубліковано

А я думаю, що ж це так з самого ранку млинців захотілось. :D Про Масляну геть забула.

Вітаю. А господинькам - гарних млинців, з першої спроби.

Опубліковано

А я от думаю: чому це по магазинах борошна немає? а це, виявляється, всі господині кинулися дружно млинці пекти :)

Вітаю з Масляною і смачнющих вам млинців!!!

Опубліковано

А я от думаю: чому це по магазинах борошна немає?

Це все провокація. У Фуршеті біля нас - вагон! Так що хто хоче млинців - приїжджайте по борошно.

Опубліковано

Протягом цілого масляного тижня колись жінки святкували колодку-пиячили та відпочивали.Чоловіки х у цей час доглядали дітей та худобу.Очевидно в дохристиянські часи ці дні були присвячені якійсь богині заступниці жіноцтва, або ж це була перша форма шлюбного контракту, згідно з яким жінка отримувала щось подібне до ,,відпустки,, коли могла хоч трохи відійти від безконечної хатньої роботи.

Було відоме також жіноче понеділкування, коли у понеділок жінка була вільна від хатніх справ і могла розважатись на власний розсуд, аж до інтимних стосунків з іншими чоловіками.Чоловік же не мав на неї ані найменшого права у цей день.

Опубліковано

Протягом цілого масляного тижня колись жінки святкували колодку-пиячили та відпочивали.Чоловіки х у цей час доглядали дітей та худобу.Очевидно в дохристиянські часи ці дні були присвячені якійсь богині заступниці жіноцтва, або ж це була перша форма шлюбного контракту, згідно з яким жінка отримувала щось подібне до ,,відпустки,, коли могла хоч трохи відійти від безконечної хатньої роботи.

Було відоме також жіноче понеділкування, коли у понеділок жінка була вільна від хатніх справ і могла розважатись на власний розсуд, аж до інтимних стосунків з іншими чоловіками.Чоловік же не мав на неї ані найменшого права у цей день.

.... і понеділок, і масляна.....:rolleyes::P:D

Опубліковано

Я прозріваю! Nokian, джерело, будь ласка! :lol:

Чому мені горілоньки не пити.

Коли в мене хорошії діти:

Єден син под рученьку веде,

Другий син дороженьку мете,

Третій син двері одчиняє,

До милої стиха промовляє:

— Не будь, мила, та упряма,

Як наша мати з коршми п’яна:

Постели їй постільку м’якеньку,

Положи стиха помаленьку.

(с)

Гуляємо, бабоньки!

Опубліковано

Джерело календар Знахар 2011 р.

Можливо,ця стародавня відпустка надавалась жінці за її найосновнішу та найважчу роботу,- народження дітей, бо вся колодка була повязана з народженням та першим тижнем життя дитини.

Святкування колодкиполягає в тому , що в понеділок у корчму приносили дровиняку -колодку і завивали її в пелюшки, після цього всі починали святкувати народження колодки.Гулянка тривала до пізнього вечера.Вранці у вівторок жіноцтво знову сходилося до корчми,аби відсвяткувати ,,хрестини,, колодки.У середу святкували поправини після хрестин.

Опубліковано

У пятницю колодку хоронили,перед тим її омивали, переодягали та закопували у землю.

В пятницю також зяті вшановували тещ - привозили їх в гості, запрошували гостей і просили, ,,Пийте людоньки, аби в моєї тещі в горлі не пересохло,,( Шоб не була сварлива).Коли ж зять тещу не любив, то в суботу сам їхав до неї в гості разом з усім сімейством.

Теща ж мала задуматись, чим заслужила таку немилість.

Опубліковано

трохи запізно, але просто млинці класнючі і діткам цікаво

Зовсім не запізно, масляна ж триває :) Цікаво, якби щодня їсти млинці, якими б "фігуровими" ми були на кінець тої масляної :D

Опубліковано

Зовсім не запізно, масляна ж триває :) Цікаво, якби щодня їсти млинці, якими б "фігуровими" ми були на кінець тої масляної :D

треба попробувати, мож стану фігуровою :D

Опубліковано

А я все думаю,чого жіночій день в березні святкують. :smile3: А ноги то з колодки ростуть.

• 11 місяців потому...
Опубліковано

Всех с масленицей! У меня вот блины завтра будут так как я пирогов как с перепугу напекла))))

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...