Перейти до змісту

300В замість 220В. Що робить?

KILLER

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Появилась проблема в електропостачанні дачного будинку. 

Протягом 3-х років поступово збільшувалася напруга в мережі. При 250В задовбався міняти енергоощадні лампи, купив  і поставив стабілізатор. Сьогодні напруга перейшла позначку в 300В. Стабілізатор при 282В вирубає все нафіг. Пів дня сиджу без електрики.

Електромережа в підпорядкуванні садівничого товариства. Там про проблему знають, відмазуються, що  багато народу будується підключається. На дальній їх лінії 120В, а на моїй вулиці лінія найкоротша від трансформатора, тому в мене завищена напруга . Розводять руками. 

Народ, що можна зробити в даній ситуації? 

1. Якось можна зменшити напругу перед будинком?

2. Є якісь норми чи закони, якими можна письмово пресувати садівниче товариство?

IMG_20190305_182700.jpg

Опубліковано

Тобто що? Іти до голови дачного кооперативу і стукати по тімячку. І це треба було робити ще до купівлі стаба.

Хай викликає електрика чи з ким в там у вас договір на предмет вияснення причини і усунення.

А те що морозиться, ну то нехай далі продовжує якщо має кошти компенсувати ймовірні втрати.

Лише запит подавати у письмовій формі і з підписом/печаткою щоб не казав що не бачив/не чув.

ПС Дуже бажано це робити не одноосібно.

Бо відмазка про будівництво доволі тупа. Як закінчать будуватись все саме прийде в норму?

Опубліковано
22 годин тому, flashmax сказано:

нехай вас на іншу фазу перекинуть

По-перше, не факт, що є така можливість, біля нього може й не бути інших фаз, по-друге це не вихід.

@KILLER Схоже, що там проблеми з нульовим дротом, десь на початку, в трансформаторі чи біля. Я бачив не раз, яке страхіття висить по дачах замість нормальних дротів, тому це не дивно. Вирішити це питання встановленням в себе різних "заплаток", це, по-перше, затратно, по-друге тимчасово, по-третє глупо. Як пише S30, треба йти і стукати по башці голову дачного, котрий гроші збирає, а робити нічого не хоче в цьому напрямку. Тут по-любому потрібно електрика, і швидше за все, діагноз буде "потрібна заміна дротів", а грошей на це так просто "голова" не видасть.

Дачники теж в основному засранці, бо як розетку, то всі хочуть, а як доходить діло до "скинутись, щоб замінити дроти", відразу "а я не користуюсь", а тому з одного боку голову можна зрозуміти, але з іншого - "назвався грибом - лізь в кошик".

Ну і самий крайній метод - якщо ну ніяк не хоче займатись ремонтом, береш сєкатора, вночі тихенько вирізаєш нафіг лінію, і нікуди не дінеться, дроти доведеться купувати. І всі скинуться, теж нікуди не дінуться

З хохлами рідко вдається по-людські

Опубліковано

Відносини між побутовими споживачами та енергопостачальниками регулюються Правилами користування електричною енергією для населення(ПКЕЕН), затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 № 1357. Якщо з садівничим товариством не укладений договір( а зазвичай в нас він не укладається), то за основу електропостачання береться "Типовий договір про користування електричною енергією", що є додатком 1 до ПКЕЕН. В ньому визначено, що параметри якості електричної енергії повинні відповідати державним стандартам.

Відповідно до ГОСТ 13109-97 «Норми якості електричної енергії в системах електропостачання загального призначення», визначено 11 показників якості електроенергії та 6 допоміжних параметрів електроенергії, зокрема, визначено нормально допустимі і гранично допустимі значення установленого відхилення напруги на виходах приймачів електроенергії на рівні відповідно ± 5% ±10% від номінальної напруги електричної мережі.

Пунктом 43 ПКЕЕН визначено, що енергопостачальник несе відповідальність за шкоду, заподіяну побутовому споживачу або його майну, в розмірі й порядку, визначених відповідно до законодавства.

Відповідно до пунктів 45 – 47 ПКЕЕН та пункту 19 Типового договору,  у разі відпуску побутовому споживачу електричної енергії, параметри якості якої знаходяться поза межами показників, зазначених у договорі, енергопостачальник несе відповідальність і сплачує 25 відсотків вартості такої енергії.

У разі порушення прав побутових споживачів (відмова побутовому споживачеві в реалізації його прав, надання послуг, що за якістю не відповідають вимогам нормативно-технічних документів, відмова у наданні необхідної та достовірної інформації, ухилення від перевірки якості електричної енергії тощо) енергопостачальник несе відповідальність згідно із законодавством та договором.

Короче, оформіть "Акт-претензіїю побутового споживача" і подайте голові товариства письмову скаргу з детальним описом ситуації. Якщо протягом місяця ситуацію не усунуть, можете впевнено подавати до суду.

Опубліковано
14 хвилин тому, Pr0ektant сказано:

Якщо протягом місяця ситуацію не усунуть, можете впевнено подавати до суду.

:) ти це серйозно? І на кого подавати в суд? На голову дачного кооперативу? Серйозно? :) І це питання вирішиться? :0024:

Все, що ти вище написав, стосується нормальних відносин "постачальник-споживач", а дачні кооперативи такими не являються. Електрики (обленерго, РЕМ) до трансформатора подали - а далі ваші проблеми. Бо я впевнений, там і трансформатор належить дачному кооперативу. А про їхню внутрішню мережу я вже мовчу. 

Якби дачник був реальним субспоживачем, були укладені якісь паперові відносини, ще можна було б оцими букофками пробувати вплинути на голову, а в реалі ніхто нічого не укладає, гроші за електрику голова збирає як собі хоче (ну типу на зборах вирішили) і ніяким чином законно ці відносини не оформляються. А не подобається? - "відрізайся і став собі генератора", мова коротка.

Опубліковано

Проблема швидше за все в нулі.

Може і на вході в будинок.

Просто ослаб провід.

Перш за все хай дивиться електрик на місці.

Опубліковано

Проблема не лише в моєму будинку, а по всій нашій вулиці. Електрик і голова кооперативу десятою дорогою обходить її. На дзвінки з "засвічених" номерів не відповідають.. Стараються нікому з мешканців на очі не потрапляти. В сусіда-пенсіонера вже накрився холодильник і телевізор. По його словах, голова кооперативу сказав, цитую: " це ваші проблеми, що не поставили стабілізатор. А ваші сусіди розумніші - поставили. Що з вами робить - я незнаю. якщо є ідеї - пропонуйте. Нема ідей - допобачення.". 

Кабеля вже другий рік поступово міняють на масиві з радянських оголених, на сучасні - СІП. Але це на дальних лініях. Можливо, це також впливає на надмірну напругу в нас. 

Опубліковано
4 годин тому, Nokian сказано:

Проблема швидше за все в нулі.

Може і на вході в будинок.

Просто ослаб провід.

Перш за все хай дивиться електрик на місці.

якби в нулі - напруга була би меншою, просідала при навантаженні

а у автора навпаки зависока

Опубліковано
2 хвилин тому, flashmax сказано:

якби в нулі - напруга була би меншою, просідала при навантаженні

а у автора навпаки зависока

ти неправий. Можу порадити лише почитати на цю тему, бо ліньки тут лікбез строчити

4 годин тому, KILLER сказано:

Проблема не лише в моєму будинку, а по всій нашій вулиці. Електрик і голова кооперативу десятою дорогою обходить її. На дзвінки з "засвічених" номерів не відповідають.. Стараються нікому з мешканців на очі не потрапляти. В сусіда-пенсіонера вже накрився холодильник і телевізор. По його словах, голова кооперативу сказав, цитую: " це ваші проблеми, що не поставили стабілізатор. А ваші сусіди розумніші - поставили. Що з вами робить - я незнаю. якщо є ідеї - пропонуйте. Нема ідей - допобачення.". 

це підтверджує мою теорію

Опубліковано
46 хвилин тому, jack74 сказано:

ти неправий. Можу порадити лише почитати на цю тему, бо ліньки тут лікбез строчити

так неправий, обрив нуля теж може спровокувати перекіс фаз, і напруга підстрибне на менш навантажених фазах

(але про це я писав раніше)

без огляду на місці - пусті балачки

Опубліковано
4 годин тому, Alex S сказано:

То де такі страсті який масив?

Струмівка

11 хвилин тому, flashmax сказано:

так неправий, обрив нуля теж може спровокувати перекіс фаз, і напруга підстрибне на менш навантажених фазах

(але про це я писав раніше)

без огляду на місці - пусті балачки

найвищі показники в сиру і дощову погоду

Опубліковано
5 часов назад, KILLER сказал:

Електрик і голова кооперативу десятою дорогою обходить її. На дзвінки з "засвічених" номерів не відповідають.. Стараються нікому з мешканців на очі не потрапляти. ... голова кооперативу сказав, цитую: " це ваші проблеми, що не поставили стабілізатор. А ваші сусіди розумніші - поставили. Що з вами робить - я незнаю. якщо є ідеї - пропонуйте. Нема ідей - допобачення.". 

Гнати такого голову сраною мітлою.

Опубліковано

Скоріш за все в нулі проблема, але треба дивитись. Якщо в ТС немає заземлення, можна спробувати завалити якийсь штирь в землю, приєднати до нуля і глянути що буде.

Спойлер

Опубліковано

Та в мене вийшло подвійне заземлення. Спочатку був підключений і заземлений розподільчий щит будинку. А потім побудував гараж, повісив там стабілізатор і перекинув підключення вже через нього з окремим заземленням стабілізатора.

По всій  вулиці лише однофазове підключення.

Опубліковано
20 хвилин тому, Alex S сказано:

та не вкумекаю чого це в мене на дачі лампочки так швидко почали перегорати....

В мене вже при 245В світодіодні накриваються.

В 2016р. на ринку купив 20 ламп. До кінця того року поміняв 18 по гарантії. ))) Продавець вдогонку сказав щоб я більш не приходив)

За останні два тижні найнижча напруга на вході - 265В. Добре, що стабілізатор понижує. Без нього був би повний пздць.  Але тепер навіть він не справляється, через день вирубає підключення. 

Опубліковано

Якщо ціла вулиця на одній фазі,  і у всіх синхронно піднята напруга приблизно до подібного рівня (якщо міряти одночасно),  і водночас існує інша вулиця,  де у всіх синхронно просадка напруги,  то 99%, що якраз в нулі і проблема,  в точці,  де фази розходяться. Друга лінія стабільно більш навантажена,  тому і просадка там,  а рівень відхилення залежить від перекосу в навантаженнях між фазами. 

Опубліковано

Сьогодні особисто заміряв в сусідів, напруга була аналогічна моїй - 285В. Реакція стабілізатора:

IMG_20190327_222659.jpg

Опубліковано
13 годин тому, KILLER сказано:

По всій  вулиці лише однофазове підключення.

Я не можу зрозуміти, як той горе-електрик умудрився на виході трансформатора напругу підняти, це ж не ЛАТР :sm128:. Скоріш за все з 10 кВ на 0,4 кВ трансформатор. Може там нуля нормального немає і тоді буде перекос фаз. Пропоную прийти з нормальним електриком, взяти того липездрика за я... і подивитись, що робиться на трансформаторі.

Опубліковано
24 хвилин тому, Zhеny@ сказано:

Навіть на цих великих трансформаторах 10/0,4кВ є регулятор який змінює кількість витків обмотки 0,4кВ даючи можливість цим самим регулювати напругу, якщо наприклад довга лінія і вкінці лінії низька напруга то на трансформаторі накручують напругу побільше.

Вроді як максимум 15% (хоча можу помилятись)

Знайшов перший, який попав на очі (http://e-lektra.com.ua/katalog-materialov/elektrotekhnicheskaya-produktsiya/1055/103/transformatory-transformatornye-podstantsii/transformatory-maslyanye-tm/tm-10-transformator-tm-10-10-0-4-tm-10-6-0-4-1048-1049-1050-1051-1052-1053-1054-buy)

Регулирование напряжения осуществляется в диапазоне до ±5% на полностью отключенном трансформаторе переключением ответвлений обмотки ВН ступенями по 2,5%.

Опубліковано
3 годин тому, sasha2008lk сказано:

Я не можу зрозуміти, як той горе-електрик умудрився на виході трансформатора напругу підняти, це ж не ЛАТР :sm128:.

це не підняття напруги на виході трансформатора, це перекос фаз. Ти ж, сподіваюсь, в курсі, що напруга між фазами 380 вольт, а не 220?

ЧÑо Ñакое пеÑÐµÐºÐ¾Ñ Ñаз Ð§Ñо Ñакое пеÑÐµÐºÐ¾Ñ Ñаз

Опубліковано
30 хвилин тому, jack74 сказано:

Ти ж, сподіваюсь, в курсі, що напруга між фазами 380 вольт, а не 220?

Та не може бути ))) (Uл = 3Uф) Якщо нуль на землі це не так відчутно, тому я і пропонував вище:

18 годин тому, sasha2008lk сказано:

Якщо в ТС немає заземлення, можна спробувати завалити якийсь штирь в землю, приєднати до нуля і глянути що буде.

Або поміряти напругу між землею і фазою. Якби три фази заходило в будинок було б простіше. 

Що там гадати, треба дивитись на місці. Як кажуть: "В мене всі екстрасенси в відпустці, тому діагностику поломки вашої техніки по телефону виконати не можу" )))

Опубліковано
3 годин тому, jack74 сказано:
6 годин тому, sasha2008lk сказано:

Я не можу зрозуміти, як той горе-електрик умудрився на виході трансформатора напругу підняти, це ж не ЛАТР :sm128:.

це не підняття напруги на виході трансформатора, це перекос фаз. Ти ж, сподіваюсь, в курсі, що напруга між фазами 380 вольт, а не 220?

Та не може бути )))

не зрозумів, то над ким ти посміхнувся? ;)

ти писав:

Я не можу зрозуміти, як той горе-електрик умудрився на виході трансформатора напругу підняти, це ж не ЛАТР :sm128:. Скоріш за все з 10 кВ на 0,4 кВ трансформатор.

і відразу ж пишеш текст

Може там нуля нормального немає і тоді буде перекос фаз.

і наступний твій пост далі тулиш про трансформатори, що дозволяють підняття напруги,

що показує, що ти так і не розумієш суті перекосу фаз і звідки може взятись підняття напруги :) 

Якщо нуль на землі це не так відчутно

це я не зрозумів, хоча три рази перечитав... "Відчутно" - це як? Чим? Рукою? Холодильником? Вольтметром? Нуль на землі ДЕ? Нуль і є на землі... короче, я ніпонял...

тому я і пропонував вище:

21 годин тому, sasha2008lk сказано:

Якщо в ТС немає заземлення, можна спробувати завалити якийсь штирь в землю, приєднати до нуля і глянути що буде.

Або поміряти напругу між землею і фазою. Якби три фази заходило в будинок було б простіше. 

ок. Ну показало 175в - що це значить? Чи показало ті ж самі 285в - а це що значить? Ти малюнки мною скопіпащені взагалі подивився???

Короче, якщо дійсно зайнятись локалізацією причини, то так, потрібен справжній електрик - не той, що розетки по хатах халтурить, а той, що має відповідну освіту і розуміє всю фізику. Потрібно спочатку розібратися з трансформатором - якщо він видає справжні нормовані вольтажі, то тоді перевіряти якість заземлення нульовика - проміряти як положено, омметром для заземлень. Не тестером за 100 чи навіть 500 гривень, а саме вимірювачем заземлення (маю такого, якшо шо)

Тоді проміряти спади напруг до початку лінії, перехідний опір. А тоді, думаю, картина вималюється, і стане ясно, що далі робити

Опубліковано
3 годин тому, jack74 сказано:

це я не зрозумів, хоча три рази перечитав... "Відчутно" - це як? Чим? Рукою? Холодильником? Вольтметром? Нуль на землі ДЕ? Нуль і є на землі... короче, я ніпонял...

Яка відмінність між зануленням і заземленням Ви надіюсь розумієте. Так от, якщо стати навіть самим конченим вольтметром між нульом і фазою, дати якесь навантаження (утюг, фен, холодильник, включити баньку і т.п.), приєднати заземлення до нульового провода, буде видно ("відчутно") по показах вольтметра в чому причина. Варіанта тільки два: 1) немає нормального нуля (перекос фаз), якщо напруга впаде хоч на пару вольт; 2) йолоп-електрик дійсно підняв напругу на трансформаторі. Перший варіант 95%, другий 5%, третій ХЗ (треба дивитись) 50%)))

• 1 місяць потому...

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...