Перейти до змісту

СССР - що це і як там було

jack74

Рекомендовані повідомлення

24 хвилин тому, nickel сказано:

І горошок купувався коли завезли і завжди стояв в холодильнику до свята, бо потім не купиш.

о це точно,

все що вдавалось добути "на свято"

були хвилі коли було горошку навалом, потім коли майонезу навалом - а треба щоб було і те і те разом

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• Відповідей 461
  • Створено
  • Остання відповідь

Я жив не в Луцьку (бував тут на канікулах), але проблем з мойонезом, навіть в селах, не відчував, а любив я його до всього додавати. А от черги за сметаною з бітончика (не в банках) і за ковбасою пам'ятаю як зараз, і пам'ятаю, як та клята ковбаса на мені закінчувалася і 3 години перебування в черзі під сонцем коту під хвіст.

А ще пам'ятаю книжковий магазин у нас на районі, де більш-менш хороші книжки продавалися лише з непотрібною "нагрузкою". Але цікавило мене там не тільки книжки, а й лотерейки по 15коп з металевим кільцем на контрольці. Ой, скільки я там копійок лишив. Які, доречі, міг спустити в автомати "морський бій" чи "авіатака" в парку.

А ще справжні хороші книжки можна було дістати на пунктах здачі макулатури, лікарськи рослин.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Порожні пляшки! Бля, ці прокляті пляшки. Ви собі на морозиво заробляли, а я тащив 2 вашкезні пакети, стояв в черзі, здавав в один склопункт, а ті баночки\пляшки, що не приймалися тут, тащив за 1 км в інший склопункт. А виручені гроші в родину, бо зарплат двох інженерів не завжди вистачало. Але в мене було щасливе дитинство!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Підкину вам жестяків з свого сирисири.

- зошити по талонам в ЦУМі. Талон - шматок паперу, вирізаний з листка звичайного зошита з "директорською" печаткою школи і від руки вписаним твоїм прізвищем і ім'ям. На 1 талон давали 20 зошитів. Такі печатки ще ставили на подвійних листочках, які давали на директорських контрольних. І щоб намутити собі талонів, на всіх директорських контрольних спеціально псував листки і просив у вчителя ще одного, потім ще одного, аж поки вчитель не починав сердитися. Після контрольної вирізав з цих листків печатки і вписував в них прізвище і ім'я своїх сьогоднішніх ворогів і затарювався зошитами, по дитячому вірячи, що ті талони хтось перевіряє і потім їм за підроблені талони буде а-я-яй. Ті зошити ще досі є.

- пральний порошок Лотос, який продавали з чорного входу в ЦУМі. Не наліво, а все офіційно, просто, щоб не створювати давки всередині магазину, її вивели на вулицю. Пам'ятаю як швидка забрала по черзі двох непритомних від давки дорослих тьопанш і після цього швидка вирішила чергувати біля черги, доки порошок не скінчиться. І я серед тих тьоток лицем в чиїйсь жопі, бо порошок давали лише по дві пачки на рило і моє рило також треба було засунути в саму гущу того пекла, щоб отримати дві лишніх пачки порошку.

- як продавці ділили посеред ночі цукерки в гастрономі, щоб люди не бачили. І це не якийсь там Каракум чи Червоний мак чи Стрілу, а звичайний сосатєльний Дюшес чи галіму Корівку. Шоколадні цукерки до рядових продавців навіть не доходили, бо завідуючій також треба "рішати питання". Звідки знаю? Бо моїй мамі також декілька разів перепали Корівки і драже, за те, що могла порішати в який магазин поїде хліб з хлібзаводу. Вдома завжди були шоколадні цукерки, найчастіше Стріла або Пташине молоко, але чіпати їх не можна було, бо то було на хабарі. Але хіба ми то розуміли, за що і вигрібали постійно. Бо кожен з трьох братів, знали усі мамині нички і думали що візьме тихесенько і непомітно одну цукерку, а потім ще одну. В результаті цукерок залишалося пів коробки і розтрясти їх рівномірно по всій коробці вже було неможливо.

- черга в магазин "Килимові вироби", черга довжиною в рік. Кілька разів на тиждень моїм обов'язком було пертися в магазин на 16,00 і уважно слухати список прізвищ, коли почую своє, крикнути "Є". Бо якщо не крикнеш, з черги викреслюють і її знову треба займати з кінця. І коли нарешті дійшла наша черга, як понабирали тих коврів і на стіни і на підлогу і скільки їх ще згорнутих лежало попід шкафами. Як їх потім дарили по всяких весіллях, хрестинах і т.д.

Звичайно, що дитинство в мене, як і в кожної дитини моїх років було безтурботне, тому про сирисири в мені гарні спогади. Але це лише тому, що всі турботи тоді були на плечах моїх батьків. А як було їм, можна лише уявляти. Але гарним лакмусом про СССР є відповідь на запитання: чи хочу я зараз знову жити при СССР. Я - ні. Тому не гоніть на Сансета.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

53 хвилин тому, vaz75 сказано:

Але цікавило мене там не тільки книжки, а й лотерейки по 15коп з металевим кільцем на контрольці. Ой, скільки я там копійок лишив.

:)

Теж грався.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Згадав ще - я був на першому в Луцьку безалкогольному комсомольському весіллі. Це був мій дитячий рай, стільки Тархуну, солодощів і олів'є, я ще досі не пив і не їв. Ще й в газету попав на фотці. Це було весілля моєї двоюрідної сестри, якій пообіцяли квартиру, якщо зробить весілля безалкогольне. Квартиру з боями таки дали. А алкоголь був в автобусі, який стояв біля кафе. Пили в автобусі, закушували в кафе. ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Черги за маслом з 5-6 ранку пам'ятаю добре.

2-3 пачки на одне рило в одні руки. І привозили його не  так і багато.  Кілька ящиків.

Зі сметаною (з величезного бідона або виварки) анекдоти були :)

Цитувати

- Мама сказала сметаны

- а деньги ?

- мама сказала в бедончике!

(я думаю, хто пам'ятає, зрозуміє. )

Щодо майонезу, то я щось, також, не особливо пам'ятаю його дефіциту. 

Я якусь частину свого дитинства провів у росії. раннє дитинство.

Але пам'ятаю черги за морозивом. Студенти, які й розбудовували те містечко, де я жив, купували його ящиками (скидувалися). (бо коштувало воно 8 коп. Фруктове. Водяне . .фу. )

Пломбір у паперовому стаканчику 10 коп. А у вафельному, здається 15 чи 16. До них ще давали дерев'яні палички-ложечки.

Пам'ятаю, як у травні 86-го, по мене приїхала тітка. Щоб на канікули забрати.

В москві нас зняли з поїзда і відвезли в інститут якийсь там. Довго міряли радіацію такими великими палками-дозиметрами.

Впевнившись, що все гаразд - відпустили.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Папіроси з фільтром на вагу, без фільтра - на метри.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

9 годин тому, sergkots сказано:

:)

Теж грався.

Да думаю усі грали і я купував по одній,дві,а ось дорослі пам'ятаю по 15-30 штук за раз брали, мій батько дуже рідко як була якась премія чи просто зарплата купляв штук з двадцять приносив додому і ми усі сім'єю в кружку по одній мєдлєнно рвали, цікаво було не те слово і часто виграшні були(маленьки суми).А ще на самих заводах організовували свої розіграші,тоже тянули якісь там бумажки,а там призи,моя мама на хлібзаводі на І. Франка десь в кінці 80-х прийшла до дому з магнітофоном "Скіф" троха була розстроїна,їй якусь посуду модну хотілося,чи щось для дому,короч каже тримайте це я виграла,я думав що вмру від радості,не порівняти навіть якщо мені зараз би подарували якусь беху)) ото я був крутий,музон потім сутками лабав у хаті.Ось саме такий жовтий мама виграла на заводі

1896.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

12 минуты назад, nickel сказал:

Папіроси з фільтром на вагу, без фільтра - на метри.

Наскільки я пам'ятаю, таке було вже на початку 90-х, коли союз розпався (чи саме розпадався, точно не скажу).. Одне пам'ятаю точно, що було це вже коли я в морєходці вчився, в Одесі, а поступив я туди в серпні 90-го року і вроді десь в 91-му почалися ті приколи з сигаретами на вагу і на метри. Можливо було це і раніше, сперечатися не буду, так як почав курити саме осінню 90-го (і тоді ще нормально сигарети продавались в кіосках, магазинах), а до того часу не особо слідкував за наявністю сигарет (хоча знав майже всі їх назви і ціни на них).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А ще на стадіоні "Авагард" інколи коли були концерти , чи футбол розігрували призи - так мій швагро з одного концерту на велосипеді "Україна" приїхав ....

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

10 минут назад, prg сказал:

А ще на стадіоні "Авагард" інколи коли були концерти , чи футбол розігрували призи - так мій швагро з одного концерту на велосипеді "Україна" приїхав ....

Точно!)) Я був саме на такому матчі. При мені вєлік чувак виграв і якась тьотка автомобіль (вроді Таврію чи москвіч Алєко, точно не пам'ятаю)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Найчастіше Волинянки розігрували

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

45 минут назад, yura-patriot сказал:

А ще на самих заводах організовували свої розіграші,тоже тянули якісь там бумажки,а там призи,моя мама на хлібзаводі на І. Франка десь в кінці 80-х прийшла до дому з магнітофоном "Скіф" троха була розстроїна,їй якусь посуду модну хотілося,чи щось для дому,короч каже тримайте це я виграла,я думав що вмру від радості,не порівняти навіть якщо мені зараз би подарували якусь беху)) ото я був крутий,музон потім сутками лабав у хаті.Ось саме такий жовтий мама виграла на заводі

Наші мами, скоріше за все, знайомі. :) В мене залишився портативний мікроскоп після такої лотереї.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А ось моя хлопчача мрія, якою я прямо марив, але яка так і не здійснилась - мопед ДЕЛЬТА! :) Потім були картинги, мотоцикли, машина, але нічим я так не марив, як новенькою Дельтою :) Але в батьків на цю забаганку так і не знайшлось грошей...

5915643a63e8c_.jpg.d9da3443ff1a60ee9d31c2279788d383.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

1 година тому, jack74 сказано:

мопед ДЕЛЬТА!

https://www.olx.ua/uk/transport/moto/q-дельта-ссср/

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Перші купувалися для поїздки в Польщу, але щось не склалось. Тоді називалося "почистити хату". Все, чим запасалися і що ставало зайвим - праски, вимикачі, електродвигуни - все йшло в Польщу. (В них рідний тільки корпус, екран потік, і стоїть електроніка від якогось китайського пластмасового. На фото видно.)

Другі "отримав" при навчанні. В нас була інтернаціональна група. Студенти із Молдавської (тоді так було правильно) радянської соціалістичної республіки та Білоруської радянської соціалістичної республіки.  Перші пари були присвячені розповідям "що в кого є в продажі і по чому". Білоруси в основному були із "Цветотрона" і завжди щось привозили. Вчителі ще тоді за екзамен брали від групи хіба що пляшку і цукерки. Здавати потрібно було все самим. Комусь допоміг із кресленням і заробив годинника. Ще подарували пластмасовий брелок-годинник, десь 3см на 1см товщиною 1см. Дві крихітні кнопки для настройки. Пластмаса не витримала, перетерлась  і загубився.

Молдавани на передостанню сесію приїхали. Кажуть, в нас так цікаво. Стріляють. Вчора був будинок, а сьогодні нема, підірвали. Взяли завдання і поїхали. Казав їм, що я б на таке цікаве не їхав. По дипломи ніхто із них вже не приїхав. Інша країна стала.

IMG_20170512_090512.jpg.0a9642262f227d2f8b7543cd5423a086.jpgIMG_20170512_090709_1.jpg.fd0a05080455871aaef385d71ff4481a.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

12 годин тому, jack74 сказано:

А ось моя хлопчача мрія, якою я прямо марив, але яка так і не здійснилась - мопед ДЕЛЬТА! :)

Джек74, ну тут до гадалки не ходи, ясно-панятно,що ти з 1974року)),а в мене брат з 75р. і прикінь в нього була та ДЕЛЬТА це піпєц! це просто жопа! і він мене на цьому апараті возив на рибалку в Шепель,Городище,але то бомба! НО!!! були в нас пасани на Красному(ми з відти)які мали JAVA, ото да!!!

PS:запах бензи з бачка DELTA я не забуду ніколи)))а ще Карпати були.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

48 хвилин тому, yura-patriot сказано:

Джек74, ну тут до гадалки не ходи, ясно-панятно,що ти з 1974року)),а в мене брат з 75р. і прикінь в нього була та ДЕЛЬТА це піпєц! це просто жопа! і він мене на цьому апараті возив на рибалку в Шепель,Городище,але то бомба! НО!!! були в нас пасани на Красному(ми з відти)які мали JAVA, ото да!!!

PS:запах бензи з бачка DELTA я не забуду ніколи)))а ще Карпати були.

Це була моя мрія:

Результат пошуку зображень за запитом "мини мокик"

Так і не їздив.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В Friday, March 31, 2017 at 18:30, Zevs_Isver сказал:

а нород ностальгує..... і навіть не та кубасою за 2.20... а за тим що в той час вони буди молоді і гарні і все в них було по переду.....

Если речь о СССР, не соглашусь. При том, что в те времена я не был адептом советской власти, сейчас понимаю, что тот строй был лучше уже потому, что страну уважали и в ней был порядок, в сравнении с современностью, также социальная справедливость. 

Зная, что будут интересующиеся, заранее напишу, что как русский, так и украинский языки я учил в школе этого города и никому никогда не приходило в голову решать вопросы исходя из того, кто на каком языке говорит.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Это не скажешь в двух словах. Для начала я должен знать, сколько лет собеседнику и в каком объёме должен быть ответ.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

48 хвилин тому, Alexasha сказано:

Зная, что будут интересующиеся, заранее напишу, что как русский, так и украинский языки я учил в школе этого города и никому никогда не приходило в голову решать вопросы исходя из того, кто на каком языке говорит.

типова риторика  Русо-Турісто

от і маємо те що маємо :(

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Есть что скрывать? Я показал намного больше, возраст важен. В армии вообще служили? Возникает куча ненужных вопросов.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

2 хвилин тому, Alexasha сказано:

В армии вообще служили? Возникает куча ненужных вопросов.

стандартні совьєцкь штуки:

"а ти служил?"

"армія школа жизні"

"єсли ви такіє умниє - почему строєм не ходітє"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

53 minutes ago, Alexasha said:

страну уважали и в ней был порядок, в сравнении с современностью

Казка про рєпку, або Хулі не ясно?  

Свирид Опанасович. Блядь! Колись я іще пацаном був, то їх зимою в нас не було. Оце, як тіки осінь, вони своїх дітей ото позганяють на леваду і вчать літати, а потім посідають, падли, і тіки м'ясом римигають, ну чисто корови. А через пару тижнів всі в Африку полетять. І так красіво летять, блядь, строєм, аж земля трясеться. Коли їх главний серне, то і остальні тоже. Бува, цілі села гімном засиплять. Порядок тада у них був!..
Саломон Самсонович. А щас?
Свирид Опанасович. Щас ні. Щас ні в них, ні в нас, кругом порядка нема.
Африкан Свиридович. А щас чого не улітають, діду? 
Свирид Опанасович. Хуй його зна. Колись порядок був, нахуй, не те, шо січас!

Входить Валька, онука Свирида Опанасовича, це здоровенна обізяна. вдягнута у просте, охайне платтячко.

Валька. Шо ви пиздите, діду? Раньше, раньше... Шо за ностальгія, чого вам щас не хвата, тюрми?

Hide  
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...