Перейти до змісту

Бастурма домашня (nickelірована)

nickel

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

IMG1834.jpg

На багаточисельні побажання Жені, створюю тему про бастурму власного виробництва. Я не кулінар і навіть не гурман і розбираюся в ній як свиня в апельсинах, але з пивом я ето дєло очень уважаю.

Власного рецепту не мав, тому гуглив багато і дотошно. Перше, що нагуглив і мене це здивувало, що насправді бастурма робиться не з конини як я завжди думав, а з яловичини, хоча можна і з конини. Так навіть простіше - конини на ринку в нас не багато, на відміну від яловичини. Багато пишуть з якої частини [корови] краще брати м'ясо. Я цим не заморочувався і взяв перший ліпший шмат, де здалося найменше жил і жиру, і прикидуючи відразу в голові, як потім цей шмат буде зручніше поділити так, щоб волокна йшли вздовж смужок, на які буду ділити м'ясо. Щоб коли нарізатиму готову бастурму, то волокна будуть вже впоперк нарізаних шматочків - легше буде прожовувати сухе м'ясо.

В приправах я розбираюся ще "краще" ніж в бастурмі, тому пішов шукати чурку (я не расист, я просто так його називав про себе. Колись навіть бухав з індусами в Львові), який торгував приправами на Варшавці під м'ясним відділом. Чурки там вже немає, але стоїть балакуча жіночка, яка за вашим бажанням збере набір приправ. На бастурму в неї є два набори, один простіший: пажитник і перці: паприка + чілі, можливо ще щось, складніший навіть не пам'ятаю, бо обрав для проби простіший. Тьотка дуже любить гостре, а я ні, тому я попросив щоб дозу чілі зменшила вдвоє. І все рівно бастурма, як на мене, вийшла загостра. Куму навпаки така гостра більше сподобалась, каже, що гостра бастурма так і проситься запитися холодним пивком, щоб остудити той вогонь в роті. Але для себе в наступний раз я або взагалі відмовлюсь від чилі або ще в два рази зменшу дозу чилі.

Для себе зробив такі висновки, можливо й хибні. Пажитник - це основа, він вбирає багато води і дає багато слизу, яким ми обмазуємо м'ясо. Якщо згадаємо історію походження цього блюда - кочові народи, відсутність холодильників, потреба зберігати м'ясо якомога довше і т.д., то думаю що саме він захищає від мух, утворюючи на поверхні м'яса товстий і досить твердий шар, який мухам не по зубах. Сіль виступає в ролі консерванта, а решта приправ для смаку, тому можна експериментувати.

Отже принесене з базару м'ясо помив, порізав на смужки товщиною з руку, вздовж волокон, і щедро посолив, правильніше буде сказати засипав сіллю.

post-3393-0-90799100-1452559940_thumb.jp

В різних рецептах вказано різний час засолки, хтось два дні солить, потім 1,5-2 години вимочує у воді, хтось три дні солить і 3 години вимочує. Але загальний принцип у всіх підходить до формули засолки тараньки по рецепту мого тестя: скільки днів в солі, стільки годин у воді. Тому я так і зробив: два дні в солі, дві години у воді. Щоб сіль не розчинилася і не зтікла з м'яса, м'ясо виложив на доску і поклав під нахилом в холодильник, і час від часу перевертав.

post-3393-0-39938500-1452559882_thumb.jp

Сік стікає, а сіль залишається. В мене ще холодильник з ноуфростом, тому він мені навіть допомагав підсушувати м'ясо. М'ясо за цей час має затвердіти, тому я час від часу ще тикав у нього пальцем і коли воно за два дні стало досить пружним, то змив сіль під краном і вимочував дві години у холодній воді.

post-3393-0-95435600-1452559994_thumb.jp

Лишню воду вимакав сухою і чистою тканиною, пробував паперовим рушником, але папір розмокає і залишається на м'ясі, тому тканиною. Підвісив на 12 годин, дав обсохнути.

post-3393-0-87335500-1452560096_thumb.jp

За цей час теплою водою замочив трави. Воду прийшлося декілька разів доливати, бо пажитник сильно набрякає і обмазка загусає, розводив до консистенції сметани.

post-3393-0-70646100-1452560045_thumb.jp

Коли м'ясо обсохло, обмазуємо його приправами.

post-3393-0-11182900-1452560147_thumb.jp

За один раз краще цього не робити, бо занадто товстий шар обмазки висихаючи буде тріскатися. Краще обмазувати тонким шаром в декілька етапів і робити це протягом декількох днів, тоді і тріщини замажуться і шар буде рівномірнішим а не зтікатиме в нижню частину, оголюючи верхню. Щоб обмазка схватилася, спочатку вішав на вікні на сонці. В кого є мухи, то краще загорнути в тканину і обв'язати шнурком. В мене на вікнах сітка, мух немає, тому вішав без тканини. Підвішуємо і сушимо тиждень-два, в мене на все пішло два тижні.

post-3393-0-32158800-1452560204_thumb.jppost-3393-0-36346300-1452559836_thumb.jp

Час у кожного буде свій, бо залежить від величини смужок, від температури повітря і його вологості. І саме головне від вашого терпіння. В мене один "хвостик" вийшов у формі конуса, тому сама вузька частина висохла першою і я її постійно підрізав коли проходив біля бастурми. Потім можна загорнути в тканину і зберігати в холодильнику досить довго. Мій холодильник сушить продукти, тому я досушував спеціально в холодильнику не замотуючи ні у що, бастурма від того ставала ще кращою. Смак відрізняється від тієї, що купував колись в барах, не гірший і не кращий, просто інший. А чим відрізняється навіть не знаю, не спец я в тому, буду ще робити і експериментувати.

Нарізаємо тонесенькими шматочками, щоб аж світилися на сонці і споживаємо з пивом чи без. Коли бастурма закінчилася, то ми з кумом ще й крихти приправ пальцем з тарілки вимакували таке воно смачне вийшло. Якось так. :)

post-3393-0-67051500-1452560314_thumb.jp

п.с. Ще малому цукорки на патичках робив, але це вже буде злісний оффтоп. :)

post-3393-0-29520100-1452562312_thumb.jp

• Відповідей 211
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

Ну рецепта вже маєш. ;) Та я і сам поки тему створив, то в одній руці сосиску тримав, щоб слиною не зійти. І жінка просить повторити. Певно поїдемо на вихідних на базар по корову. :)

Опубліковано

пішов шукати чурку Чурки там вже немає, але стоїть балакуча жіночка

Цей "чурка" помер. Кілька років тому. Хороший був чоловік. А "балакуча жіночка" - його дружина. Яка перейняла все від нього і тепер самотушки цим займається. У неї, доречі, 2 сина, один з яких служив і продовжує служити в АТО.  І вона ,ця жіночка, волонтер. Разом із базарними підприємцями неабияк допомагала (допомагає) воякам.

Це був оффтоп, просто розповів те, що знаю.

А щодо приправ - то варто їй сказати для чого - і вона забадяжить дуже хорошу приправку. гострішу / солодшу - яку душа забажає!

Питання:

- м'ясо не "проштрикував" ножем, щоб краше просолилося?

- сіль йодована чи не йодована? (смак буде кардинально іншим!)

- а якщо м'ясо не обмазувати "кашицею" а просто обваляти в приправах?

Опубліковано

В мене теж зараз висить  шматок , числа 20 буде готовий =)

Не проштрикував

Сіль не йодована , крупного помолу . Я брав  морську в " Великій кишені" , там кристали десь 3х3 мм

Технологія вимагає  обмазувати   якомога ретельніше , обваляти так не вийде . Причому , після  обсихання треба поправити  шар приправ . де відвалилось і тільки тоді в марлю

Опубліковано

Смачно виглядає, аж "слюні" потекли, а яке мясо краще вибирати з  теля чи  корови?

Опубліковано

а яке мясо краще вибирати з теля чи корови?

Середнє. Це має бути трошки доросліше за теля, і молодше за корову.

Вважається, що тоді м'ясо найкорисніше. Найбільш багате мікроелементами і т.д.

Опубліковано

Років чотири в закладках "припадає пилюкою" лінк на схожу страву.

Після прочитання теми шансів на те, що довгий ящик відкриється і якесь вялене м'яско все таки приготується тепер точно більше.

Опубліковано

Zheny@ вітаміни з пивом? Ну-ну, ну-ну. 

І корисно і смачно. :)

Про м'ясо розповідав один "м'ясник". Типу має бути молода теличка.

Опубліковано

гарна тема, дякую.

п.с. здається що навіть смак і аромат через екран передається :0008:

Опубліковано

плюсонув, дуже круто.

є кілька питань:

- яку частини туші краще брати?

- між 1 та 3 фото не було сказано скільки часу стікало м'ясце?

- скільки часу має лежати саме в холодильнику?

Опубліковано

- м'ясо не "проштрикував" ножем, щоб краше просолилося?

- сіль йодована чи не йодована? (смак буде кардинально іншим!)

- а якщо м'ясо не обмазувати "кашицею" а просто обваляти в приправах?

- Ні, ножем не штрикав, тільки пальцем :)

- Сіль не йодована, але й морську не шукав. Взяв звичайну кам'яну. Робив максимально дешево і бистро. Хотілося просто пройти весь процес від початку до кінця, щоб "прокатати" технологію і побачити чи є якісь складнощі. В принципі, нічого складного. Дехто маринує м'ясо в розсолі, тоді можна вимочувати хвилин 5, а не 2 години. Але треба точно вгадати концентрацію солі в маринаді. А так як робив я: скільки днів у солі, стільки годин у воді, пересолити чи недосолити просто неможливо. І, мені здається, після замочування в розсолі, м'ясо буде довше сохнути.

- судячи по тому як виглядає магазинна бастурма на фотках гугля і брезаола в рецепті MaestroA, то таки дехто обвалює в сухих травах. Але, імхо, раз в рецепті є чаман (пажитник), то краще робити кашицю, бо сухий пажитник не дасть того об'єму і слизу. Не буде тієї товстої скоринки з приправ.

Смачно виглядає, аж "слюні" потекли, а яке мясо краще вибирати з  теля чи  корови?

Брав з корови, але якби був без жінки і мені підсунули свинину, то навряд чи я б зрозумів, що мене намахали. Пишу це для того, щоб ви розуміли з яким "спеціалістом" консультуєтесь. :)

плюсонув, дуже круто. є кілька питань:

- яку частини туші краще брати?

- між 1 та 3 фото не було сказано скільки часу стікало м'ясце?

- скільки часу має лежати саме в холодильнику?

- Я ж писав, що не переймався тим, яку частину туші брати, бо не тільки не відрізню, наприклад шию від вирізки, а й свиню від корови, якщо вони вже розібрані.

- Стікало весь час, поки було в солі і в холодильнику, тобто 2 дні. Дехто ще зверху груз кладе на м'ясо, щоб видавити сік і надати більш пласку форму смужкам (потім зручно нарізати буде). Але в мене смужки і так получились такі як треба, то я груз не використовував, а просто зробив нахил щоб сік стікав.

- Поки солиться. Коли воно просолиться, то вже можна не переживати, що воно "здохне". Холодильник - це не принципово, раніше ж їх не було, головне не на жарі, щоб не протухло раніше чим просолиться.

Опубліковано

Бляха Нікель задовбав!!!  :) тіко надумав пива не вживати з пів року,а тут така краса :0159:.

Нікель красавчік,дуже гарно усе розписав,дякую,і мені захотілося зробити  зараза,тільки я постараюся вирізку знайти, вона  як на мене сама найкраща частина,"ніжна", хоч її тяжко знайти бо в основному свинячі скрізь,але на базарі деколи буває,ну або щось інше типу як в тебе,думаю воно не може бути не смачне.Ах! слюні повний рот))

ЗІ: вона ж по ідеї дорогуща в магазинах, пам"ятаю в Там-Там купував то є дешевша десь біля 280гр.за кіло, а краща(інша)  то десь вроді би 360-380грн. за кілограм,точно не пам"ятаю, треба сьогодні глянути.

Опубліковано

і ще питання - яка хоч приблизна вага готової продукції? щоб на майбутнє знати пропорції (хоч приблизні)

Залежить від  багатьох факторів --- м"ясо , час засолювання , склад спецій , тривалість  дозрівання

Грубо --- вихід 65-70%  від ваги  шматка сирого м"яса

Опубліковано

Щойно з Там-там, там є два види як я і писав, одна по 260грн/кг. і друга по 365грн/кг. так що думайте самі,я особисто спробую, думаю, що усе вийде, головне - терпіння панове ))

Опубліковано

і ще питання - яка хоч приблизна вага готової продукції? щоб на майбутнє знати пропорції (хоч приблизні)

На той момент я ще не мав кухонних ваг, зараз вже маю, тому наступну бастурму зважу. Микола свою важив, то орієнтуйся на його цифри. Та і яка різниця, все-рівно мало буде. :)

Щойно з Там-там, там є два види як я і писав, одна по 260грн/кг. і друга по 365грн/кг. так що думайте самі,я особисто спробую, думаю, що усе вийде, головне - терпіння панове ))

Для повноти картини не вистачає ціни на яловичу вирізку.

Опубліковано

Ну ,  в мене   шматок при замотуванні  марлею  2 січня важив 540 г , зараз  385 г

Всихання за перші дні було по 20г , зараз десь по 5-7 г на добу

Опубліковано

Круто, молодець! В мене двоюрідний брат робив за аналогічним рецептом.  Каже: витримати два тижні - вкрай важко. :)

Не важко, а нереально. :) Зверни увагу на розміри конічного шматка в солі, він навіть довший за прямокутний шматок, а потім на нього ж в приправі. Він вдвоє коротшим став. :) Я люблю сире м'ясо, тому воно в мене "всихається" набагато більше ніж в Миколи. Єдине, що спасає, що сира обмазка погана на смак, свіжою травою віддає. Тому відразу після обмазки м'ясо перебуває у відносній безпеці. А от до обмазки і коли обмазка підсохне, то "усадку" в мене воно дає капітальну. :)

Хіба його в марлю замотувати, то буде лінь розмотувати кожен раз щоб шматочка різнути.

Опубліковано

Вирішив розмотати і спробувати  , що вийшло , хоч  тільки 12 днів в"ялилось

Отже сам шматок ----  обмазка двох  кольорів   , бо  мазав спочатку одну сторону , підсихало ,  тоді мазав іншу .

Склад трохи відрізняється :D

1.jpg

Відрізав вузьку сторону  ,  широка хай далі живе в холодильнику

На смак --- супер :lol:

Побіг за пивом :D

2.jpg

В вихідні  піду закуплюсь на  1-1,5 кг   м"яса плюс приправи

Треба буде купити бв слайсера недорогого

Опубліковано

Отже сам шматок ---- обмазка двох кольорів , бо мазав спочатку одну сторону , підсихало , тоді мазав іншу .

Кожен раз "кашу" робив нову, чи лишалася та що спочатку?

Гострий ніж рулить!  Хоча слайсер рулить двічі!

Опубліковано

Отже сам шматок ---- обмазка двох кольорів , бо мазав спочатку одну сторону , підсихало , тоді мазав іншу .

Кожен раз "кашу" робив нову, чи лишалася та що спочатку?

Нову , сохло годин 12 , тому і різниця в складі

Гострий ніж рулить! Хоча слайсер рулить двічі!

Твердувато різати =)

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...