Перейти до змісту

Карта поляка

Zefirka

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Доброго дня! Цікавить таке питання: чи можу я отримати карту поляка на основі народження за кордоном? Мій тато військовий і 30 років назад проходив службу на заході Польщі. Так як він був при хорошому чині та в дуже гарних стосунках із польськими колегами, я народилась не у звичайному госпіталі в/ч, а в пологовому будинку польського містечка. В свідоцтві про нарождення та в паспорті зазначається як місце народження - місто Мендзижеч, Польща. Я навіть маю лікарняну карту із того пологового будинку. Чи можу я лише на основі свого народження добиватись карти поляка? Чи потрібно шукати родинні зв"язки (бабка, дід, прабабка...)?

Опубліковано
  В 22.11.2014 в 12:57, marko сказав:

принцип права грунту для отримання карти поляка в даному випадку не діє. Детальніше про отримання карти: http://migrant.info....ta-poljaka.html

Дякую! В польській школі не довелось вчитись, а в родинних зв"язках (прадід-прабака) ніяк не можуть зійтись кінці з кінцями...

Опубліковано

фактично думаю ви вважаєтесь полячкою, тому що народились не на території військової частини - це моя думка.

Опубліковано

Колись в законодавсті України було зазначано, що люди, котрі народились за кордоном, можуть претендувати на громадянство тієї країни. Але як це можна зробити в реальності?

Опубліковано
  В 22.11.2014 в 15:46, timomaas сказав:

готові відмовитися від українського громадянства?

На рахунок цього питання наше законодавство недосконале

Опубліковано

Карта поляка надається на основі наявності польського громадянства когось з родини претендента /батьки, дід баба, прадід прабаба/. Проживання чи народження на території не є причиною. Надання карти не означає відмови від українського громадянства а тим більше надання польського.

Опубліковано
  В 22.11.2014 в 15:57, jurgen007 сказав:

Карта поляка надається на основі наявності польського громадянства когось з родини претендента /батьки, дід баба, прадід прабаба/. Проживання чи народження на території не є причиною. Надання карти не означає відмови від українського громадянства а тим більше надання польського.

Ось такі різні моменти я і хочу вияснити, щоб знати що мені робити далі.. І чого я можу добитись а чого ні...

Опубліковано
  В 22.11.2014 в 16:11, Zefirka сказав:

Ось такі різні моменти я і хочу вияснити, щоб знати що мені робити далі.. І чого я можу добитись а чого ні...

jurgen007 правий. Сам колись цікавився цією темою. Місце Вашого народження не має ніякого значення. Для отримання Карти Поляка необхідно, щоби Ви самі, або хтось із батьків або дід/баба, або прадід і прабаба були поляками за національністю або мали польське громадянство. Тобто в свідоцтві про народження має бути написано чітко і ясно - поляк.

Опубліковано
  В 22.11.2014 в 18:24, NetSerpent сказав:
  В 22.11.2014 в 16:11, Zefirka сказав:

jurgen007 правий. Сам колись цікавився цією темою. Місце Вашого народження не має ніякого значення. Для отримання Карти Поляка необхідно, щоби Ви самі, або хтось із батьків або дід/баба, або прадід і прабаба були поляками за національністю або мали польське громадянство. Тобто в свідоцтві про народження має бути написано чітко і ясно - поляк.

Поправка - не поляк а громадянин держави Польща /в тому числі і українці які були польськими громадянами до 39го на Волині/.

Опубліковано
  В 22.11.2014 в 19:29, jurgen007 сказав:

в тому числі і українці які були польськими громадянами до 39го на Волині/.

Навряд чи це дійсно так. В такому випадку напевно більшість жителів теперішньої Західної України можуть подавати документи на КП, бо їх бабці/дідусі жили на території Польщі до 1939. Хоча жити на території і бути громадянином - це далеко не завжди одне і те ж. В мене дід був українцем, народжений на території Польщі (не Зах. України!), але після війни був репатрійований з території Польщі на Зах. Україну на підставі репатріаційних угод укладених в 1944-1957 рр. між Республікою Польща та Українською РСР. І мені в консульстві сказали, що права на КП я не маю, оскільки репатріанти і їх нащадки не можуть претендувати на КП. Впринципі, я це знав, але думав "авось". На жаль, не прокатило :)

Опубліковано
  В 22.11.2014 в 14:16, Zefirka сказав:

Колись в законодавсті України було зазначано, що люди, котрі народились за кордоном, можуть претендувати на громадянство тієї країни.

от яким боком закони України до правових норм отримання громадянства інших країн?
  В 22.11.2014 в 14:16, Zefirka сказав:
Але як це можна зробити в реальності?
Якщо мова про отримання польского громадянства то найпростіший спосіб інвестувати зо два мільйони злотих :) (на рахунок суми можу помилятись)
Опубліковано

В даний момент розглядаються обидва варіанти: або карта поляка або громадянство Польщі. Із родинними зв'язками виникли проблеми. Думала, що через місце народження зможу чогось добитись. Видно доведеться повертатись в архів і далі розкопувати родовід.

Опубліковано

Свого часу був на прийомі у консула, по питанню отримання карти поляка. Документів в мене була гора: свідоцтва батьків та бабусів/дідусів (з національністю поляки), документи на польські нагороди діда (в другу світову воював в польській армії), підтверджуючі доки, що це саме він, а я його внук. Консул перегорнув всі папери і сказав, що для отримання карти поляка йому достатньо свідоцтва батька/матері, діда/баби з національністю поляк, знання польської розмовної. Ні про які гроомадянства і мови не має, і не може бути.

У Вашому випадку, я б пробував отримати карту поляка. Моя дружина вже два роки володіє, 365 днів перебування і ноу проблем.

• 1 місяць потому...
Опубліковано
  В 22.11.2014 в 20:24, NetSerpent сказав:
  В 22.11.2014 в 19:29, jurgen007 сказав:

в тому числі і українці які були польськими громадянами до 39го на Волині/.

Навряд чи це дійсно так. В такому випадку напевно більшість жителів теперішньої Західної України можуть подавати документи на КП, бо їх бабці/дідусі жили на території Польщі до 1939. Хоча жити на території і бути громадянином - це далеко не завжди одне і те ж. В мене дід був українцем, народжений на території Польщі (не Зах. України!), але після війни був репатрійований з території Польщі на Зах. Україну на підставі репатріаційних угод укладених в 1944-1957 рр. між Республікою Польща та Українською РСР. І мені в консульстві сказали, що права на КП я не маю, оскільки репатріанти і їх нащадки не можуть претендувати на КП. Впринципі, я це знав, але думав "авось". На жаль, не прокатило :)

Ну закон то треба почитати але так на перший жут ока КП не надається в тому числі в тому випадку коли:

wnioskodawca repatriował się z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej albo

Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, na podstawie umów repatriacyjnych

zawartych w latach 1944–1957 przez Rzeczpospolitą Polską albo przez Pol-

ską Rzeczpospolitą Ludową z Białoruską Socjalistyczną Republiką Ra-

dziecką, Ukraińską Socjalistyczną Republiką Radziecką, Litewską Socjali-

styczną Republiką Radziecką i Związkiem Socjalistycznych Republik Ra-

dzieckich, do jednego z państw będących stroną tych umów;

ну йдеться про те, що не дається тому хто репатріювавсь, але не сказано за його нащадків. Тут було б з пані Бетою поговорити.

Опубліковано

якщо є питання по карті поляка,то дзвоніть в консульство і просіть консула по карті поляка(там окремо є такий консул) і задавайте всі питання.Бо в кожному випадку є свої ньюанси.

Опубліковано

Спочатку бажано зателефонувати, а якщо виявиться,що документи потребують детального вивчення,то Вас запросять в консульство.

В мене наприклад є кілька знайомих,в яких діди воювали в польській армії.Вони зателефонували ,в них спитали який є в пілтвердження документ.Вони казали,що радянський військовий квиток.Консул сказав,що цього недостатньо.

Опубліковано

Ну радянського недостатньо, треба писати в військовий архів Польщі, але для цього треба знати роки служби, частину, звання...

А про нащадків репатріантів питання таки відкрите...

• 2 тижня потому...
Опубліковано
  В 02.01.2015 в 12:51, JossRoss сказав:

Ну радянського недостатньо, треба писати в військовий архів Польщі, але для цього треба знати роки служби, частину, звання...

А про нащадків репатріантів питання таки відкрите...

Тут вже наголошувалося, що особи (відповідно, і їх нащадки), які були репатрійовані з території Польщі після ІІ світової війни, не можуть претендувати на отримання Карти поляка (ст. 19, п. 3 Закону РП "Про Карту поляка").

• 3 тижня потому...
Опубліковано

Я не буду сперечатись з тим, що фактичне положення справ є таким як ви написали.

АЛЕ...

Art. 19. Konsul wydaje decyzję o odmowie przyznania Karty Polaka w przypadku, gdy:

3) wnioskodawca repatriował się z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej albo Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, na podstawie umów repatriacyjnych zawartych w latach 1944-1957 przez Rzeczpospolitą Polską albo przez Polską Rzeczpospolitą Ludową z Białoruską Socjalistyczną Republiką Radziecką, Ukraińską Socjalistyczną Republiką Radziecką, Litewską Socjalistyczną Republiką Radziecką i Związkiem Socjalistycznych Republik Radzieckich, do jednego z państw będących stroną tych umów;

Відповідна стаття, пункт, а тепер покажіть мені пальцем де тут написано про нащадків репатрійованих...

Єдино можливий варіант законно відмовити нащадку репатріанта в тому випадку якщо є інший закон при якому нащадки репатрійованих прирівнюються до репатрійованих. АЛЕ!

Наприклад, щодо видачі віз шенгенських на 2 і 5 років репатрійованим і їх нащадкам, спеціально зазначено: "Дані спрощення стосуються також дітей, внуків та одного з подружжя евакуйованих осіб, одного з подружжя дітей та внуків репатрійованої особи за умови представлення оригіналу вищезгаданого документу, що підтверджує факт переселення з території Польщі на територію України їх батьків чи дідів, а також документу, який підтверджує їхні родинні зв’язки."

В законі пор карту поляка не вказано що стаття 19 п 3 стосується нащадків.

Крім того це не логічно, оскільки наприклад якщо громадянин Фамілія був на половину забужанином (по батькові), а наприклад мати його була полькою чистокровною. І що виходить він не має права на КП? Бо десь там є нащадком репатрійованих?

Це ж безглуздо.

Репатрійованим КП не дають бо вони вважаються як такі шо відмовились від Польщі, зрадники, а те як їх звідти виганяли самі ж поляки то вже історія хай памятає.

А от щодо їх нащадків, ну нема в законі ані слова!

Опубліковано

В законі немає заборони надати Карту Поляка нащадкам репатрійованих. Товариш попадає в цю категорію. На співбесіді йому не відмовили, тільки сказали що польського громадянства батьків в його випадку недостатньо, тим більше що не були етнічними поляками. Щоб прийняти його заяву, має підтвердити документально шо хтось з предків служив в Польській Армії.

Опубліковано
  В 03.02.2015 в 15:30, jurgen007 сказав:

В законі немає заборони надати Карту Поляка нащадкам репатрійованих.

Так і я про це ж!

Опубліковано
  В 03.02.2015 в 19:55, JossRoss сказав:
  В 03.02.2015 в 15:30, jurgen007 сказав:

В законі немає заборони надати Карту Поляка нащадкам репатрійованих.

Так і я про це ж!

Але рішення всеодно приймає консул і до членів родин репатрійованих умови жорсткіші.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...