Перейти до змісту

Тарифи за комунальні послуги

jack74

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано (змінено)

Принесли з обленерго писульку: Повідомлення про погодження дозволеної (договірної) потужності. В якій повідомляють, що відтепер дозволена потужність 3 кіловати. Але протягом місяця можна висунути письмове заперечення або воно вступить в дію.

І якесь відсилання на постанову нкрекп #312, пункту 2.4.2 глави 2.4 розділу ІІ Правил роздрібного ринку електричної енергії і щось про 5 кіловат.

Дата на писульці 1 жовтня, дають під підпис. Хто буде отримувати, для початку, не підписуйте нічого заднім числом. 

В зв'язку з цим в мене виникло кілька запитань, основне - де нас знову наїбали? Давайте разом розбиратися що відбувається. Яка раніше була дозволена потужність? Яка відповідальність за перевищення ліміту: штраф чи підвищений тариф? Бо ж три кіловати це ніачьом - закинув стірку і пішов пилососити і ти вже порушив умови договору.

Змінено користувачем nickel
  • +1 1
Опубліковано
4 хвилин тому, nickel сказано:

Давайте разом розбиратися що відбувається. Яка раніше була дозволена потужність?

У березні 2021 року НКРЕКП прийняла постанову, відповідно до якої оператор системи розподілу зобов'язаний забезпечити індивідуальним побутовим споживачам потужність споживання електроенергії на рівні не менше 5 кВт.

Вот і хочуть нагібать, типу ти сам відмовився ))

• Дякую! 1
  • +1 3
Опубліковано

Усно баришня торочила, що тепер для встановлення бойлера від 300 літрів треба буде дозвіл обленерго. Питаю чому саме 300? Каже, бо менші менше споживають. Але підвох в тому, що одночасно з бойлером можуть вмикатися інші прилади і сумарне споживання може бути вище 3 кіловат. Колись знайомий мав проблеми з обленерго через перевищення ліміту, але подробиць я не пам'ятаю, крім того що це було в приватному будинку. Тепер вже на квартири переключилися.

• +1 1
Опубліковано
2 хвилин тому, nickel сказано:

Але підвох в тому, що одночасно з бойлером можуть вмикатися інші прилади і сумарне споживання може бути вище 3 кіловат.

Таки раніше, дозволена потужність була 3 квт, хочеш більше - роби проект на 5, на 9... звісно за пристойні гроші.

Зараз типу зобов'язали робити дозвіл на 5 квт з мінімальними витратами, звісно ж обленерго не хоче втрачати.

Наприклад, деякі ТП літом не витримували навантаження, коли люди масово вмикали кондиціонери - щовечора вирубало світло і тільки в нашому будинку,

майстри задовбались їздити і чітко вказали що причина саме в кондиціонерах, так і сказали голові ОСББ - приймайте міри, бо більше так швидко реагувати не будемо - про що вона і написала в чаті.

• +1 1
Опубліковано

В принципі, логічно що не вистачає потужності, поряд кілька новобудов - поряд жодної ТП крім нашої,

Баблішко то взяли за приєднання до мережі, а нову ТП - нахіба будувати, якщо можна просто всім врізати ліміт потужності)

• +1 1
Опубліковано
10 часов назад, nickel сказал:

Усно баришня торочила, що тепер для встановлення бойлера від 300 літрів треба буде дозвіл обленерго. Питаю чому саме 300? Каже, бо менші менше споживають. Але підвох в тому, що одночасно з бойлером можуть вмикатися інші прилади і сумарне споживання може бути вище 3 кіловат. Колись знайомий мав проблеми з обленерго через перевищення ліміту, але подробиць я не пам'ятаю, крім того що це було в приватному будинку. Тепер вже на квартири переключилися.

На вводе в частный дом между столбом и домом вешали ограничитель на удалении от столба, если срабатывал, надо вызывать вышку с электромонтерами, так рубили бабло.

• +1 1
Опубліковано (змінено)

В 2014 році проводив електрику собі в будинок. Ще тоді мінімальна потужність була 5кВт на однофазну лінію. Але не в цьому суть. При підключенні поставили хитрий лічильник, який запрограмований на 5кВт. Як тільки потужність всіх включених приладів була більша - відразу вирубає електрику на 5-10хв. Прокачати більше 5кВт не вийде.

Змінено користувачем weldermaster
  • Збентежений 1
  • +1 2
Опубліковано
On 27.11.2021 at 08:30, weldermaster сказано:

При підключенні поставили хитрий лічильник, який запрограмований на 5кВт. Як тільки потужність всіх включених приладів була більша - відразу вирубає електрику на 5-10хв. Прокачати більше 5кВт не вийде

Що саме за лічильник,  модель? 

Колись потужність обмежували вхідним автоматом,  то було простіше жити.  Бо 16-ка нормальна повинна безкінечно довго тримати потужність 4-4,1 кіловата при 230 вольтах,  і короткотерміново до 5 кіловат (тут як повезе з конкретним автоматом,  може бути і 5 хв.,  а може бути і 30-40).

Опубліковано (змінено)
1 час назад, Unknown сказал:

Що саме за лічильник,  модель? 

НІК 2102-01.Е2Р1

Поставлений в 2016р.

Змінено користувачем weldermaster
  • Дякую! 1
Опубліковано
On 27.11.2021 at 08:30, weldermaster сказано:

Як тільки потужність всіх включених приладів була більша - відразу вирубає електрику на 5-10хв.

Часто таке трапляється, що перевищуєш ліміт? 

Бойлер є в будинку?

Опубліковано
21 минуту назад, Unknown сказал:

Часто таке трапляється, що перевищуєш ліміт? 

Бойлер є в будинку?

Інколи буває. Але в мене будинок. Там трохи по іншому чим в квартирах. 

Наприклад. Бойлер + електродуховка + гаражний компресор. Всьо перегруз.

Опубліковано
27 минут назад, mykola сказал:

Можна збільшити вхідну потужність, але це десь 1300 - 1500 грн за кожен кВт.

Ні. По 220в наскільки мені відомо можна максимум 5кВт. Якщо хочеш більше, то тягни трифазну лінію. А це вже з інша пісня.

Опубліковано
2 минуты назад, weldermaster сказал:

Ні. По 220в наскільки мені відомо можна максимум 5кВт. Якщо хочеш більше, то тягни трифазну лінію. А це вже з інша пісня.

Пишешь заявление, делают проект, могут и доп линию со столба кинуть, только плати.

• +1 1
Опубліковано
2 минуты назад, romanc сказал:

Пишешь заявление, делают проект, могут и доп линию со столба кинуть, только плати.

Мені трифазної лінії 380в не треба. Ще тоді відмовився. Ми говоримо про класику 220в по двом проводам - фаза і нуль.

Опубліковано
13 минут назад, weldermaster сказал:

Мені трифазної лінії 380в не треба. Ще тоді відмовився. Ми говоримо про класику 220в по двом проводам - фаза і нуль.

А зря. Бо на трифазній набагато простіше розподілити навантаження. Вхідні дроти будуть тонші. Електроплиту (індукційну чи тенову) простіше на 3 фази підключити, якщо є така можливість.

Єдине що трифазне підключення дорожче.

• Подобається 1
  • +1 1
Опубліковано (змінено)

Три фази краще. В мене було тільки заведено в гараж, влітку робили ремонт на кухні, тягнули їх на кухню, бо там - кондиціонер, електродуховка, поверхня (поверхні мають потужність біля 7кВт), мкрохвильовка, посудомийка, газовий котел, витяжка, холодильник, телевізор, тюнер, ще вмикається електрочайник, тостер, комбайн, міксер, стоїть розетка з USB, універсальний вайфай пульт, ZigBee гейтвей, розумна колонка, світло на кухні, підсвітка кухні, підсвітка потолка. Можливо ще буде встановлюватись диспоузер. Одна фаза не витримає аж ніяк. Влітку з увімкненим кондиціонером в іншій кімнаті навіть одного разу спрацював автомат.

Змінено користувачем Black
  • +1 2
Опубліковано
35 хвилин тому, weldermaster сказано:

По 220в наскільки мені відомо можна максимум 5кВт. Якщо хочеш більше, то тягни трифазну лінію.

На скільки я знаю, то 25-ка автомат нормально ставився на 1-фазну лінію . А 25-ка тримає довготривало 29А (коеф 1,16), а в діапазоні 29--36 А має вирубати не довше ніж за годину (тобто може і за 1 хв ,а може і за 59).

При 220 вольтах  29А = 6,38kW, а 36A = 7,9kW. Тобто, при номінальних обмеженнях у 5 кіловат, справний автомат дозволяє суттєві короткотермінові перевищення межі.

Колись обмежували потужність автоматами ввідними, жити було легше...

Я як швидко реагує на перевантаження той НІК, тобто скільки часу проходить від моменту перевищення порогу до відключення? Якщо там є хоча б 1 хв. запасу, то можна бойлер повісити на реле пріоритету (Реле обмеження потужності), налаштувати на 4,5 кіловата, і воно буде відрубати бойлер окремо, після переходу через поріг, тим самим залишаючи ввімкненими всіх інших.

Якщо ж  без участі бойлера перейдеш за поріг 5kw, ну тоді все по старому -- лічильник обрубає. 

Опубліковано
16 минут назад, Unknown сказал:

На скільки я знаю, то 25-ка автомат нормально ставився на 1-фазну лінію . А 25-ка тримає довготривало 29А (коеф 1,16), а в діапазоні 29--36 А має вирубати не довше ніж за годину (тобто може і за 1 хв ,а може і за 59).

При 220 вольтах  29А = 6,38kW, а 36A = 7,9kW. Тобто, при номінальних обмеженнях у 5 кіловат, справний автомат дозволяє суттєві короткотермінові перевищення межі.

Колись обмежували потужність автоматами ввідними, жити було легше...

Я як швидко реагує на перевантаження той НІК, тобто скільки часу проходить від моменту перевищення порогу до відключення? Якщо там є хоча б 1 хв. запасу, то можна бойлер повісити на реле пріоритету (Реле обмеження потужності), налаштувати на 4,5 кіловата, і воно буде відрубати бойлер окремо, після переходу через поріг, тим самим залишаючи ввімкненими всіх інших.

Якщо ж  без участі бойлера перейдеш за поріг 5kw, ну тоді все по старому -- лічильник обрубає. 

Реле электромеханическое? Счетчик электронный, меряет постоянно нагрузку и вот как он запрограмирован, хз.

Опубліковано
27 минут назад, Unknown сказал:

Це було колись. Зараз халява помалу закривається. Вирубає не автомат, а сам лічильник. Причому шустро реагує. 

Моя  проблема вирішується іншим шляхом - коли дружина пече пироги в електродуховці, то я не фарбую компресором в гаражі. Вот і все ))). Або фарбую, але виключаю бойлер. 

В щитку є вольтметр Зубр і амперметр. По амперметру і орієнтуюся скільки в мене ще є запасу.

• +1 2
Опубліковано
36 хвилин тому, romanc сказано:

Реле электромеханическое?

Думаю,  що можуть бути різні виконання.  

Для прикладу можна щось таке глянути,  час затримки регульований. https://novatek-electro.com/produktsiya/strumovi-rele-i-obmezhuvachi-potuzhnosti/rele-ogranicheniya-moshhnosti-om-110-01.html

Опубліковано
On 26.11.2021 at 18:50, dogbees сказано:

родичка запитала, як перевірити кошторис на утеплення на правильність.

порадив їй подзвонити по оголошеннях, і поцікавитись, скільки б вона мала їм заплатити за "клаптикове утеплення" тільки "своїх" стін квартири, і порівняти з сумою, яка виходила, коли розбили кошторис утеплення будинку на всіх.

Коли орієнтовно то було? 

Яка сума за квадрат виходила за мінусом усіх компенсацій, і які орієнтовно роботи входили у цю суму? 

Опубліковано
56 минут назад, Unknown сказал:

Думаю,  що можуть бути різні виконання.  

Для прикладу можна щось таке глянути,  час затримки регульований. https://novatek-electro.com/produktsiya/strumovi-rele-i-obmezhuvachi-potuzhnosti/rele-ogranicheniya-moshhnosti-om-110-01.html

Так кто-то писал за умные розетки, там это тоже можно осуществить

Опубліковано
58 хвилин тому, romanc сказано:

Так кто-то писал за умные розетки, там это тоже можно осуществить

Як саме?  звідки розетка має взяти інфу про загальне споживання будинку?

В реле з прикладу споживання міряється на вхідному проводі, а керування (вимкнення) відбувається окремої лінії, якорю хочемо "пожертвувати" в даний момент, щоб не вирубилось усе.

Є реле, які можуть мати 2-3 керовані лінії. Тобто при перевищенні заг. потужності вирубають 1-ну лінію, якщо потужність загальна не впала нижче ліміту, вирубають наступну, мало -- тоді третю. Вмикаються лінії в зворотному порядку, після певної часової затримки.  Якщо є потужні  споживачі типу бойлера, якими легко можна тимчасово жертвувати, при цьому не бігаючи до них, щоб вручну заздалегідь вирубити, то є сенс заюзати подібні реле.

Опубліковано
8 минут назад, Unknown сказал:

Як саме?  звідки розетка має взяти інфу про загальне споживання будинку?

В реле з прикладу споживання міряється на вхідному проводі, а керування (вимкнення) відбувається окремої лінії, якорю хочемо "пожертвувати" в даний момент, щоб не вирубилось усе.

Є реле, які можуть мати 2-3 керовані лінії. Тобто при перевищенні заг. потужності вирубають 1-ну лінію, якщо потужність загальна не впала нижче ліміту, вирубають наступну, мало -- тоді третю. Вмикаються лінії в зворотному порядку, після певної часової затримки.  Якщо є потужні  споживачі типу бойлера, якими легко можна тимчасово жертвувати, при цьому не бігаючи до них, щоб вручну заздалегідь вирубити, то є сенс заюзати подібні реле.

Если везде стоят розетки, подключеные к общей системе умного дома...

• Ха-ха 1

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти
  • Створити...