Перейти до змісту

Что будет с деньгами... Курс бакса, депозиты и т.д.

sasha

Рекомендовані повідомлення

• Відповідей 5 тис
  • Створено
  • Остання відповідь

Топ авторів теми

Опубліковано

Я сам 89-го року випуска. але 90-ї пам'ятаю добре. Адже дитячі спогади - на все життя. Мама працювала вчителькою, в деякі моменти не отримувала тупо нічого, навіть бартером. Батько був військовим, теж не отримував зарплати, а день, коли він отримував пайок, ми чекали, як манну небесну. А город - то було наше все. Отак і жили тоді.

я сам то 94 але коли був малим десь 3 роки то коли світло вирубали всі виходили вечерком потриндіти на вулицю(літо було), а зара всі в ноутах, планшетах, інет і світло пропали вже чуть не істерика

Опубліковано

Для кожно 90-ті запамятались по різному.

Якщо взяти дві крайності, то для більшості це був тотальний дефіцит всього, стояння в чергах по пів дня, невиплати зарплат, безробіття та життя майже на межі. Це майже всі бюджетники, лікарі, вчителі, війьсокові, рядові працівники заводів та фабрик і т.д.

А для інших - пік підприємницького азарту, коли за невеликий проміжок часу можна було стати багатієм.

Також були люди, займані посади яких, дозволяли впринципі сильно не відчувати різницю життя перед розвалом СССР і після (робітники торгівлі, вищі ланки керівників усіляких установ і т.д.)

Так що думаю судити про добробут народу тільки по собі чи по своїй сімї на той час - це трішки неправильно і некоректно.

Чи я неправий?

• +1 2
  • -1 1
Опубліковано

Якщо взяти дві крайності, то для більшості це був тотальний дефіцит всього, стояння в чергах по пів дня

Все було, дєнєг тількі не було. Ти з 80-ми переплутав.

Опубліковано

Навіщо таке дурне казати! Звичайно важко було! Моїй мамі (вчительці) зарплату цукром, пам*ятаю, видали.

Зарплату виплачували продукцією, яка вироблялась, там де працював працівник. Звідки цукор в школі? Знов якісь міфічні страшилки?

Мої батьки тоді працювалі в медицині то був період коли їм заборгованість по зп видавали побутовою технікою (телевізори, холодильники).
Опубліковано

Навіщо таке дурне казати! Звичайно важко було! Моїй мамі (вчительці) зарплату цукром, пам*ятаю, видали.

Зарплату виплачували продукцією, яка вироблялась, там де працював працівник. Звідки цукор в школі? Знов якісь міфічні страшилки?

Ну що ви таке мелете? Для прикладу, мій тато працював у Вторчерметі. А зарплату йому видавали вермішеллю, соками і навіть 2 велосипеда було. По вашому Вторчермет те все виготовляє?

• +1 1
  • -1 1
Опубліковано

Думаю, не варто тим, хто ще не жив в кінці 80-х - на початку 90-х, або не пам'ятає тих часів порівнювати їх з теперішнім часом.

Це був період тотального дефіциту, кількагодинних черг, кількамісячної затримки зарплати, люди практично повністю втратили свої заощадження. Гроші знецінювались з космічною швидкістю - ніякі індексації зарплат не встигали за гіперінфляцією.

Не доведи господь знову пережити подібне!

• +1 1
Опубліковано

В 90-х працювали різноманітні схеми, в т.ч. можна було розрахуватись з бюджетом по податках товаром. Тому немає нічого дивного в тому, що по тих чи інших схемах товар потрапляв в бюджетні установи (перелік таких товарів був обмежений, але цукор - був). Ціна цукру для кінцевого споживача в схемах і справді була "не сахар"...

Більше того - бартер був присутній не тільки в межах бізнесу, людей і держави - але й на міждержавному рівні. Юлія Володимирівна, при бажанні, могла б цілу лекцію про це прочитати.

Прикро, але цей допис безпосередньо відноситься до теми... якщо нічого не зміниться щодо реформ, корупції на всіх рівнях і статусу двох областей - можемо повернутись до бартеру.

Але повторення 90-х не буде в тому ж вигляді - тоді заощадження втратили всі й відразу, бо в радянських карбованцях, а зараз багато хто має заощадження у валюті, і частина народу на заробітках - тільки офіційно заробітчани переказують в Україну кілька мільярдів доларів щороку. Тому може бути дуже різке розшарування соціальних груп. "Всім погано" може бути тільки при введенні воєнного стану...

• +1 1
Опубліковано

Хлопаки, але ви зацинкували, як легеньким порухом руки кого треба, нам вже не до Європи, не до реформ і одночасно колосально зростає кількість потенційних призовників на Схід. За місяць часу ми білошкіра африканська країна, на яку ще й напала середньовічна монарша імперія. Що попереду? За скільки часу ми перетворимось в люмпен, якому вже не до змін країни, а тупо щось пожерти? Як не вистачає Нокіана щоб він сказав щось запальне і таке необхідне нам сьогодні, бо Поршень цьнотливо мовчить, видать завоювався разом з Сеньою реформатором. А у нас ще по переду підвищення комунальних і нові імпортні мита (які вже практично нікого не гребуть) і нові податки для зажирівших (я про нерухомість). А зараз ще після судових "репресій" хунти повспливають нові герої-мученики єфрємов з чєчьоткою, героїчно вирвані з нелюдських тенет оновленої генпрокуратури і будуть розказувати як нам жити (ви ж не думаєте що їх посадять, їм практично нічого не виставляють, так, перед річницею людей потішити, що і вдалось). Нокіан де ти, проясни?

• +1 1
Опубліковано

Хлопаки, але ви зацинкували, як легеньким порухом руки кого треба, нам вже не до Європи, не до реформ і одночасно колосально зростає кількість потенційних призовників на Схід. За місяць часу ми білошкіра африканська країна, на яку ще й напала середньовічна монарша імперія. Що попереду? За скільки часу ми перетворимось в люмпен, якому вже не до змін країни, а тупо щось пожерти? Як не вистачає Нокіана щоб він сказав щось запальне і таке необхідне нам сьогодні, бо Поршень цьнотливо мовчить, видать завоювався разом з Сеньою реформатором. А у нас ще по переду підвищення комунальних і нові імпортні мита (які вже практично нікого не гребуть) і нові податки для зажирівших (я про нерухомість). А зараз ще після судових "репресій" хунти повспливають нові герої-мученики єфрємов з чєчьоткою, героїчно вирвані з нелюдських тенет оновленої генпрокуратури і будуть розказувати як нам жити (ви ж не думаєте що їх посадять, їм практично нічого не виставляють, так, перед річницею людей потішити, що і вдалось). Нокіан де ти, проясни?

Та да, дії влади сьогодні нагадують лікарів, які замість того щоб допомогти хворому розробляти руку після складної операції - запустили йому вошей.

Опубліковано

Ну, ви самі себе почитайте. А мій тато, а моя мама... Під стіл ходили, зате добре пам'ятаємо, як в 90-і було страшно, темно, холодно і голодно. Так само мені смішно чути від 20-річних, як в срср все було кльово, безплатно, смачно, натурально і стабільно.

Опубліковано

Сумніваюсь в нормальності людини, яка говорить такі речі!!! Ніхто не питав тоді чим краще заплатити вчителям чи медикам, я кажу про те, що добре пам*ятаю (уже мала 16 років), а ви мабуть добре жили, раз не помітили, що в країні робилось.

Це "страшилками" не назвеш, це - правда! А коли долар "полізе" вище, а з ним і всі ціни, то можливо прийдеться згадати "суворі 90".

• +1 4
  • -1 1
Опубліковано

Давайте визначимось, що 90-і - це 1990-1999 р.р. Вам дуже фігово жилось, наприклад, у 1997р.? Були затримки? Долар був по 2 грн.? В магазинах чогось не вистачало?

• +1 1
  • -1 1
Опубліковано

Ну, ви самі себе почитайте. А мій тато, а моя мама... Під стіл ходили, зате добре пам'ятаємо, як в 90-і було страшно, темно, холодно і голодно. Так само мені смішно чути від 20-річних, як в срср все було кльово, безплатно, смачно, натурально і стабільно.

В 90-і було по всякому, правильніше кажучи, на зламі 80-90. Було і страшно, старшому поколінню ,яке виховувалось в трохи інших умовах і системах цінностей. І в сесері було по всякому))) Єдина стабільність в сесері, то були ціни. Чи смачно натурально...)))) Та не було тоді інакше, індустрія хімічних мівін, всяких "гарячих собак" ще не працювала, томі нічого іншого, крім натурального не було. А натуральне, погодьтесь, смачніше. Правда, якщо бути геть справедливим, в моєму рідному місті Одеса, в ковбаску туалетний папери додавали))))
Опубліковано

У 95 році мама відправила мене до своєї подруги в Керч (Крим), думала може там краще, портове місто все ж. Та по факту там була ще більша розруха ні ж у нас на Волині. Пам*ятаю як мені сказали, що у них в Керчі в алкашів квартиру однокімнатну можна купити за 600 доларів, та для нас тоді це були космічні гроші.

Опубліковано

в кінці 90тих в мене батько поїхав за кордон працювати бо на підшипникову вже дуже і дуже мало платили.

Опубліковано

Давайте визначимось, що 90-і - це 1990-1999 р.р. Вам дуже фігово жилось, наприклад, у 1997р.? Були затримки? Долар був по 2 грн.? В магазинах чогось не вистачало?

90 - це 1981-1990 роки

Як 20 століття - це 1901-2000 роки

• +1 3
  • -1 4
Опубліковано

тут треба уточнити в якій сім"ї хто і де зростав в ті часи...

Опубліковано

тут треба уточнити в якій сім"ї хто і де зростав в ті часи...

А я про що? Таке враження , що людина жила в іншій країні чи в інших "реаліях"? Долар по 2 грн? А багато людей його могли собі купити?

Опубліковано (змінено)

"Вам дуже фігово жилось"

Ти рівняєш до долара, а я до:

ВИбачаюсь за емоції, але да, фігово, навіть х...йово, бачити батьків лише пару годин на тиждень... багато написав але стер

Змінено користувачем bodia88888
Опубліковано

В 97у було збсь, долар був по 2 грн. А от в 98му вже не збсь, долар по 4+ грн. В 96му (перша половина) - ващє жестяк, долар по 180000!!! ;)

давайте краще говорити більше про майбутнє. От ви як банкір розвяжіть задачку, якщо ваша ласка ))) . Десь пару сторінок тому хтось запостив про зайомого валютчика, який за день купив в людей 7к баксів, а продав людям 1к. Рефінанс від нбу він, я так розумію, не отримує. Гривнева ліквідність страждає. Куди він діває 6к баксів, щоб наступного дня знов купити у людей 7к? Здає в банк, правильно? Знач пєйсбук нбу (десь я перепощував тут на днях) не врьот і "населення" таки дійсно здає в банки значно більше валюти, чим купує? Але при цьому зараз є реальний дефіцит доларів в касах банків? чи нема? Не поділитесь інсайдом? А ми вам мінусіки в плюсіки переробим :)

Опубліковано (змінено)

90 - це 1981-1990 роки

Як 20 століття - це 1901-2000 роки

Закусывать надо )

The 1990s, pronounced "nineteen-nineties" or abbreviated as "nineties", was a decade that began on January 1, 1990, and ended on December 31, 1999.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/1990s

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/1990-е_годы

Ще й три плюсіка від анонімусів, ги.

Змінено користувачем yu2007
  • +1 1
  • -1 1
Опубліковано (змінено)

Якби це питання поставити тим, хто в ті роки ІСНУВАВ (як мої батьки) на жалюгідну пенсію, у відповідь можна було б отримати ціпком по голові.

Змінено користувачем S-driver
  • +1 2
  • -1 1
Опубліковано (змінено)

можна було б отримати ціпком

Ви, батюшка, розшифровуйте еті таємні зброї))) можливо, без образ, не всі розуміють...

ПС. більш не флудю - перехожу у ФЛЕЙМ

Змінено користувачем bodia88888

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти
  • Створити...