Перейти до змісту

У орендованих ставках всім дозволено купатися та рибалити безкоштовно: постанова уряду

Basil

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Нова постанова уряду не дозволить орендарям водойм знущатися з людей

З 1 липня в Україні діє новий порядок оренди водойм. Він визначається «Типовим договором оренди водних об’єктів», що затверджений постановою Кабінету Міністрів від 29 травня цього року, - пише Урядовий кур’єр. - Особливість типового договору — те, що за ініціативи Прем’єр-міністра до нього внесено пункт щодо обов’язковості забезпечення вільного доступу до цих водойм пересічних громадян: «Передача в оренду водного об’єкта здійснюється без обмеження права загального користування, якщо інше не визначено законом».

До речі, аналогічну вимогу висуває й чинний Водний кодекс у ст. 51: «Орендарі водного об’єкта зобов’язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування». Але кодекс не передбачає покарання за невиконання цієї вимоги. Тепер же ситуація змінилася: оренду можна скасувати у разі невиконання умов договору.

Отже, постанова чітко зазначає, що орендар ставка чи озера не має права забороняти людям купатися у водоймі. А також рибалити, плавати на човнах, здійснювати забір води без застосування споруд або технічних пристроїв (наприклад, на полив) тощо.

Нова постанова має зняти соціальну напругу, особливо в селах.

Адже є чимало прикладів, коли людей, які самі ж ці ставки копали, охорона не підпускає до берега на гарматний (точніше, пістолетний або автоматний) постріл. Доходило і до побиття, і до смертовбивства.

Тепер же озброюйтесь номером «Урядового кур’єра» за 27 червня (стор. 19–20) і з посиланням на Прем’єр-міністра сміливо прямуйте до улюбленої ковбані. А як не допоможе читання вголос — викликайте міліцію, пишіть скаргу до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування з вимогою розірвати угоду про оренду. Копію — до прокуратури (бажано рекомендованим листом з повідомленням про вручення).

http://4vlada.com/

Опубліковано

Орендарям нічого доведеш, обматюкають і пошлють разом з Азаровим на 3 букви і все.

Орендар боятиметься, що через такі скарги (особливо чисельні), договір оренди можуть розірвати і водойму передадуть іншому орендарю (а бажаючих є чимало)

Опубліковано

Думаю, що такий пункт буде присутній тільки в нових договорах оренди. Якщо договір було укладено минулого року терміном на 10 років (наприклад), то й пункту про загальне користування так просто туди не добавиш. Це з одного боку. А з іншого боку - право було передбачено й до 1-го липня Водним кодексом, тому практично нічого не змінилось. Скарги можна було писати й до нової редакції Типового договору, для цього не потрібно було вносити зміни в підзаконний акт.

Опубліковано

Якщо у Водному кодексі передбачено то договір не може обмежувати норму прямої дії.

Якби в кодексі писало, "якщо інше не передбачено договором", то ще про щось можна було б говорити, а так є обов'язок і все. Підзаконний акт просто привели у відповідність, а якщо ввели відповідальність то тепер ще й цю норму можна реалізувати)))

Опубліковано

НАУ тлумачить так: "Загальне водокористування - безкоштовне використання водних об'єктів для задоволення потреб населення (купання, плавання на прогулянкових і спортивних суднах, аматорське і спортивне рибальство)"

Якщо всім бажаючим забезпечити безкоштовне купання, плавання й рибальство - втрачається сенс брати будь-яку водойму в оренду.

Істина повинна бути десь посередині...

Опубліковано

Ну то як....Можна за рибалку не платити, казати "читайте такий-то закон" і чуть-шо визивати мєнтів??? Так я зрозумів?

Опубліковано

Ну то як....Можна за рибалку не платити, казати "читайте такий-то закон" і чуть-шо визивати мєнтів??? Так я зрозумів?

Не зовсім так. Орендар ставка повинен забезпечити наявність місць загального користування, а не вільний доступ до всієї водойми. Якщо ж орендарю вдасться довести, що місць загального користування на водоймі ніколи не було, то нічого й нікому він не "повинен".

В законодавстві нічого не помінялось, заголовок журналіста жовтої преси (крім внесення змін в підзаконні акти).

В місцях загального користування водойм як було дозволено Водним кодексом рибалити й купатись, та і є (крім, звісно, визначених законом випадків).

Опубліковано

це черговий "пустий" закон. Вірніше навіть не закон, а постанова уряду. Орендар як не пускав, так і не буде пускати нікого, і ср..ти він хотів на такі постанови.

Опубліковано

Якщо ж орендарю вдасться довести, що місць загального користування на водоймі ніколи не було, то нічого й нікому він не "повинен".

Як він це може довести і який орган це може підтвердити. Наприклад, я ізжу на одне місце 5 років кожну суботу, зі мною ще 3 людини. У вівторок-середу-четвер там інші люди. Ось тобі місце масового відпочинку.

_____Ст. 51________Орендарі водного об'єкта зобов'язані передбачити місця для

безоплатного забезпечення права громадян на загальне

водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і

спортивне рибальство тощо).

При визначенні таких місць перевага надається традиційно

розташованим місцям масового відпочинку.

_____Ст. 47Водокористувач, який узяв водний об'єкт у користування на умовах оренди, зобов'язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об'єкті, наданому в оренду.

Якщо водокористувачем або відповідною радою не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень.

__та ж_Ст. 47 На водних об'єктах, наданих в оренду, загальне

водокористування допускається на умовах, встановлених

водокористувачем, за погодженням з органом, який надав водний

об'єкт в оренду.

Тобто в любому випадку у орендаря на руках повинно бути рішення, погоджене якимось там органом(у нас це орган на ім'я ЖоПа), шо тун мля ловити не можна.

Без ніяких проблем на любому ставку можна запросити документацію для ознайомлення, і повірте, на 1 з 10 Вам її принесуть, на їнших скажуть "нутебена", лови. І то там, де принесуть, не факт, шо все буде так, як зі слюнями Вам доказував сторож чи власник.

Є випадки, коли ставок використовується суто для промислового розведення риби і перед тим зариблювався, що підтверджують певні документи, які повинні бути у орендаря, тут складніше, але.....кожен громадянин України може попросити пред’явити документи, які підтверджують факт оренди водного об’єкту, а також документи в яких вказано вид риби, яку орендар за власний кошт закупив і випустив для розведення. Проте це не значить, що ловити іншу рибу, яка не належить орендарю, не можна.

Звичайно, якщо за рибалку просять 25 грн. а домовитись можна і за 15, і зловити якихось кіло-два, то можна і не вспливати, але якщо хочуть 100 і хз чи шось там є і чи клюне, варто попросити всі документи. Я зазвичай так і роблю. Не мєсний мол, не вірю, давай документи, дам бабло.

Опубліковано

Ну все кранти! Тепер в місцях масового безкоштовного скупчення буде загальний масовий смітник - так як наші культурні відпочиваючі "відпочивають" то за місяць ці місця стануть мало придатні для використання.............

• 9 місяців потому...
Опубліковано

Підніму тему. Чи хто вже пробував рибалити чи відпочивати таким способом. бо наболіло про одне озеро хочем писати в природоохоронну прокуратуру якшо до власника не доїде.

Опубліковано

Підніму тему. Чи хто вже пробував рибалити чи відпочивати таким способом. бо наболіло про одне озеро хочем писати в природоохоронну прокуратуру якшо до власника не доїде.

пишіть чого чекати? тим більше це озеро, а не ставок!!! часи міняються і люди хочуть жити коли закон діє, якщо той орендатор ще хоче жити по старому, то треба діяти. поки є такий рух скрізь, потрібно не впускати можливість... там дальше хз чи будуть зміни, а зараз саме час.

Опубліковано

Ото розкричалися))) А тепер уявіть ситуацію. У кожного з вас є свій ставок. Ви за ним доглядаєте, платите, зариблюєте... І одного чудового дня приїжає до вас один такий вумний і каже що він має право ловити безкоштовно. Те, в що ви вклали свої кровні, вклали свою душу хтось візьме безкоштовно. По вашому це справедливо?

Я теж хочу ловити безкоштовно :_08: . Але потрібно мати хоч якусь повагу. В нас, на жаль, це дуже рідко зустрінеш.

Якщо людина совісно відноситься до своєї справи (і що не кажіть,а такі є) я - за чистий берег і платну риболовлю.

Опубліковано

Ото розкричалися))) А тепер уявіть ситуацію. У кожного з вас є свій ставок. Ви за ним доглядаєте, платите, зариблюєте... І одного чудового дня приїжає до вас один такий вумний і каже що він має право ловити безкоштовно. Те, в що ви вклали свої кровні, вклали свою душу хтось візьме безкоштовно. По вашому це справедливо?

Я теж хочу ловити безкоштовно :_08: . Але потрібно мати хоч якусь повагу. В нас, на жаль, це дуже рідко зустрінеш.

Якщо людина совісно відноситься до своєї справи (і що не кажіть,а такі є) я - за чистий берег і платну риболовлю.

1, Свій ставок і в оренді - ето двє бальшиє разніци.

2, Якщо згідно закону я маю право рибалити в ставку, який хтось орендує, безкоштовно, то я буду це робити, незалежно від того як за ним доглядає орендар, добре чи погано. Орендар коли брав став в оренду знав, що інші також можуть там рибалити і купатися? Знав і все-рівно взяв, то чому потім почав вимахуватися?

Опубліковано

Нехай не свій, а в оренді - все одно за ним треба дивитись і вкласти кошти.

Якщо згідно закону я маю право рибалити в орендованому ставку безкоштовно

Якби я зариблював став і створював умови для риболовлі - порибалили б ви у мене перший і останній раз.

то я буду це робити, незалежно від того як за ним доглядає орендар, добре чи погано.

Приємно приїхати на чистий берег чи в срач з пляшок кульків і т.д.?

Опубліковано

Якщо водні об’єкти, згідно договорів оренди, передаються на умовах оренди для вирощування товарної риби (риборозведення) та рибництва, що пов’язане із штучним розведенням риби.

А це значить, що дія договорів підпадає під дію статті 48 Водного кодексу, тобто, спецкористування, в якій не передбачене любительське та спортивне рибальство.

Тобто перед тим як тут кричати буду ловити і усе- взнайте на яких умовах передано водойму.

Інакше гаманцю та вашому інтерфейсу можестати недобре.

Опубліковано

Якби я зариблював став і створював умови для риболовлі - порибалили б ви у мене перший і останній раз.

Яким чином? От тільки лякати не треба. Сам ще кого хоч налякаю.

Я так розумію, що потенційний бидло-орендар детектед?

то я буду це робити, незалежно від того як за ним доглядає орендар, добре чи погано.

Те що ви приберете берег, не робить Вас власником берега.

Порядок має бути не тільки на березі, а й у голові.

Опубліковано

Яким чином? От тільки лякати не треба. Сам ще кого хоч налякаю.

Я так розумію, що потенційний бидло-орендар детектед?

Те що ви приберете берег, не робить Вас власником берега.

Порядок має бути не тільки на березі, а й у голові.

Чукча не читатель чукча - писатель.

Для тих хто в танку - читайте пост вище, як не зрозуміло задавайте конкретні питання, а не, те, що ви собі всі самі надумали.

Для справки: у нас майже всі ставки виділені для розведення риби і ловити там заборонено.

З озером - потрібно брати договір оренди і читати, там повинно бути прописано про загальне користування, умови,... І т. Д.

Опубліковано

Ніхто не був би проти щоб платити, якби ціни були адекватними і регульованими, а не просто ходить якийсь дядько і збирає гроші. А то їдеш на рибалку, приїзджаєш і тобі називають трьох значну суму що після того зникає бажання рибалити.

Опубліковано

Якщо водні об’єкти, згідно договорів оренди, передаються на умовах оренди для вирощування товарної риби (риборозведення) та рибництва, що пов’язане із штучним розведенням риби.

А це значить, що дія договорів підпадає під дію статті 48 Водного кодексу, тобто, спецкористування, в якій не передбачене любительське та спортивне рибальство.

Тобто перед тим як тут кричати буду ловити і усе- взнайте на яких умовах передано водойму.

Інакше гаманцю та вашому інтерфейсу можестати недобре.

Як зрозуміти "передаються на умовах оренди для вирощування товарної риби (риборозведення) та рибництва, що пов’язане із штучним розведенням риби"

Тобто якщо в нього такий договір, він має право брати кошти за вилов риби, а любительське рибальство заборонене?

Чи на таких ставках любе рибальство заборонене?

Опубліковано

Чукча не читатель чукча - писатель.

Для тих хто в танку - читайте пост вище, як не зрозуміло задавайте конкретні питання, а не, те, що ви собі всі самі надумали.

Для справки: у нас майже всі ставки виділені для розведення риби і ловити там заборонено.

З озером - потрібно брати договір оренди і читати, там повинно бути прописано про загальне користування, умови,... І т. Д.

Хто з нас чукча ти сам зрозумієш коли вникнеш в мій перший пост

2, ЯКЩО ЗГІДНО ЗАКОНУ я маю право рибалити в ставку, який хтось орендує, безкоштовно, то я буду це робити, незалежно від того як за ним доглядає орендар, добре чи погано. Орендар коли брав став в оренду знав, що інші також можуть там рибалити і купатися? Знав і все-рівно взяв, то чому потім почав вимахуватися?

Якщо згідно договору оренди мені заборонено безкоштовно рибалити, то моя рибалка не буде законною і це не той випадок про який я писав.

Тепер, коли ми розібралися хто з нас чукча, ти вилізеш з танку і попросиш вибачення за свої слова чи так і залишишся балаболом?

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...