Перейти до змісту

Чим опалювати будинок?

Alto®WoLF

Рекомендовані повідомлення

Доброго дня всім. На сьогоднішній день постало питання чим опалювати будинок... приблизна площа якого разом з гаражем приблизно 180м2.... У кого що стоїть у хаті? Хотілось би послухати вашу думку бо якщо чесно то стою на роздоріжжі.... Скажімо що котел на тверде паливо більш дорожчий за газовий.... але й газ не дешевий....+ замороки з тими газовиками.. Буду вдячний за відгуки.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• Відповідей 51
  • Створено
  • Остання відповідь

Допоки ніби газом дешевше опалювати. Дровами хіба як є де дістати обрізки чи тирсу.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Врахуйте, що тарифи на газ диференційовані. Якщо річне споживання до 2500 куб м - 0,7254 грн/куб, до 6000 куб м. - 1,0980 грн/куб, до 12000 - 2,25 грн/куб. З вашим метражем споживання буде приблизно 3000-4000 куб м (залежно від теплоізольованості та любові до тепла). Причому, усі куби будуть пораховані за тарифом 1,098 грн.

Все йде до того, що тарифи зростуть (вибори позаду, облгази приватизовані Фірташем, який хоче швидко відбити потрачені кошти. Крім того в тарифи хочуть закласти модну нині інвестиційну складову).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вже давниииииииммм давно пораховано що на твердому паливі(дрова, брикет, пілети, тирса(пресована)) дешевше! закінув оберемок дров вечором, зранку встаєш і ше батареї теплі... але є один мінус, з дровами морока їх треба десь зберігати і поратися з ними...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Найбільше зараз ставлять комбіновані- газ+тверде паливо.

Дехто ставить електрокотли.

На всяк випадок камін, такий щоб огрівав хату непогано добавити.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Враховуючи, що ціна на обидва котла в порівнянні з загальною вартістю будинку просто смішна, треба розглядати вартість і зручність експлуатації.

По твердому паливу

мінуси:

- треба топочну

- треба склад палива

- треба пічника (при відсутності народу хата охолоне)

- є питання по гарячому водопостачанню

плюси

- залежиш тільки від ціни на паливо, за яку можна домовлятись з різними продавцями

- крім пожежників більше ніяких узгоджень і незрозумілих фінансових вливань

По газу

плюси:

- працює автономно (при наявності світла)

- котел можна поставити в тій же кухні

- гаряче водопостачання без проблем

мінуси:

- монопольна ціна на газ :(

- велика вартість підключення до магістралі

Якось отак.

Бачив системи: тверде паливо+електрокотел (на випадок відсутності хазяїв). Впринципі народ задоволений.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Коли нема світла,(або й газу)-у твердопаливного нема жодної альтернтиви.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

твердопаливного нема жодної альтернтиви

газові котли з самотічною системою теж існують, та і твердопаливні котли на цій системі потребують набагато більше палива, як такі ж тільки з насосом ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в знайомого газ основний + лазня в підвалі на твердому паливі, котел лазні підключений до системи опалення і може дублювати газовий. я б собі теж так зробив.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Тепловий насос

Найдешевший в експлуатації

Поки найдорожчий щоб купити

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дуже багато є факторів. В мене будинок більше 200 м2 тому для зручності я поставив сучасний газовий котел-колонку. А знизу на наступний рік поставлю послідовно твердопаливний але простіший котел щоб як буде час закидати дрова.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В мене будинок більше 200 м2

Скільки кубів газу йде в рік?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

закидати дрова.

А не краще ці таблетки пресовані? Чи для них особливий котел?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Пропозиція модератору розділу.

Гадаю буде багатьом цікаво почитати не лише відгуки на словах, але й проаналізувати певні цифри. Тому можливо варто організувати тему-опитування, у якій дописувачі заповнюватимуть таблицю, повідомляючи про показники своєї системи опалення.

Пропоную в таблиці "забити" такі показники і параметри:

- нік користувача (не обов"язково);

- тип житла (будинок/квартира);

- вік житла (до 5 років, 6-10 років, 11-20 років, понад 20 років)

- матеріал стін (цегла, блок, дерево, шлак і т.д);

- додаткове утеплення стін (так/ні);

- опалювальна площа, кв м;

- опалювальна система (газовий котел 1, 2 контурний, котел на тверде паливо, електроопалення (в т.ч. підігрів підлоги)

- річні витрати газу, куб м;

- витрати на інші енергоресурси.

Зібрана таким чином інформація буде корисна для багатьох, в першу чергу тим, хто планує будуватися.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

тут стіко факторів, що х. там получиться.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А не краще ці таблетки пресовані? Чи для них особливий котел?

пілети ці таблетки називаються.....

По суті діла котел один і той самий просто добавляється бункер в якій засипають пілети

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А к-сть тепла яку вони виділяють. Походу, "горять" вони ж довше, аніж дрова? І тепло віддають довше?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А к-сть тепла яку вони виділяють. Походу, "горять" вони ж довше, аніж дрова? І тепло віддають довше?

все залежить від якості самих пілет! по суті це добре спресована тирса(зрозуміло що висушена) але ше є всякі домішки і "рецепт" складу пілет це "політ фантазії" тих хто їх виготовляє

посуті так, вони горять довше.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Приведу теплотворну здатність матеріалів (ккал./кг)

Пелети - 4500

Сосна - 4950

Дуб - 4857

Береза - 4968

(тут детально розжовано)

Ці цифри для сухого матеріала. Для вологого звісно менші.

Вугілля рядове - 7000

Природній газ метан - 8500 ккал/куб. м,

Скраплений газ пропан (балонний) - 1100

Колись робив розрахунки для організації (там вартість газу більша) з урахуванням ККД котла

10000 ккал. газом = 10000/8500*90% ККД*4,71 грн/куб = 4,98 грн.

10000 ккал вугіллям = 10000/7000*70% ККД * 0,50 грн/кг (з дост.) = 0,50 грн.

Вугілля обрав, бо висока теплоємність, горітиме і мокрим, дерево натомість проблемно зберігати, (багато, щоб на сезон вистачило), крім того його пиляти, колоти - морока (хоча комусь може й задоволення :))

Як варіант якщо газ вже проведено вигідно мати й котел на тверде паливо і завантажувати його вдень, (і сміття можна в ньому спалювати), а вночі топити газом, щоб до котла вже не бігати. Єдина умова - потрібно окреме приміщення під котельню, газовий "парапетний" може висіти і в кухні.

Якщо взагалі від газу відмовитись - можна зробити термоакумулятор - утеплений бак, куди скидувати гарячу воду вдень і використовувати її вночі. Це, до речі вирішує проблему нерівномірності горівння твердого палива. Правда сам, чи "за допомогою Гугля" таке навряд чи зробиш з 1 разу.

До-речі, хто знає де в Луцьку вугіллям торгують?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Поділюся і своїм досвідом:

ТТХ:

1. площа будинку орієнтовно 200 квадратів (утеплений піноблок)
  2. стоять в парі два котли: твердопаливний універсальний + електричний

Котли:

1. Твердопаливний котел Stropuva 20U — ці котли клепають прибалти, є як на дрова, так і універсальні (саме такий в мене стоїть), в якому горить все — дрова, вугілля, брекет з дерева, брекет з торфу
  2. Електричний український (підтримав відчизняного виробника, мать його) котел МініКомфорт на 24 кВт

Про електричний багато говорити немає шо, тому розкажу про твердопаливний

Плюси:

1. Порівняно рідко треба робити загрузку палива (на різному паливі по різному, розкажу далі), але і коштує цей котел як збитий літак. Є котли дешевші, але там і закладка буде 1 раз на 4-5 годин.

Мінуси:

1. Висока вартість палива

1. вугілля антрацит: ~ 1800 грн за 1 тонну + доставка, це вже як домовитеся. Розхід на цьому котлі приблизно 1 тонна на місяць, 1 загрузка на 3-4 дні, довгий процес загрузки, бо котел треба після кожного пропалу вичищати від попелу і зпікшогося шлаку, але на ньому котел добре горить коли розкочегариться і тримає стабільну температуру. Як казав майстер, який ці котли встановлює — на нашому волинському вугіллі хрєн буде горіти, тому тільки донецький антрацит. Але навіть якщо його і купляти, то треба їхати і дивитися чим там вони торгують, бо привезуть лайна, от як мені :)
    2. сухі дубові дрова: ~ 100 грн./складометр + доставка. Це нерізаний, нерубаний кругляк. Відповідно або маслаєте самі або платите. Мені 8 порізаних і порубаних складометрів вийшло 1500 грн. + доставка з села 350 грн (ну і плюс такий гарний бонус як відсутність любих документів на ці дрова). 8 складометрів ~ 5,5/6 кубів або ~1,5 місяці опалювання, одна закладка горить 12-15 годин, горить нерівномірно, бувають провали і набори температури, все залежить від вологості дров. І саме більше бісить те, що ніхто не хоче ні різати, ні рубати. Всі барижать кругляком і ніфіга ні з ким не домовишся. Заряжають стільки, що дешевше виїхати на зиму в тайланд і повернутися весною.
    3. брекети з дерева твердолистяних порід: ~1000 за 1 тонну + доставка, на волині практично ніхто не хоче продавати, всі пруть на експорт. Обдзвонив фірм з 10, ледве знайшов через знайомого. Горять дуже добре, тримають стабільну температуру, моя вчорашня перша закладка вже горить якраз добу і горіти буде ще години 3-4
    4. електрика: просто нереально по ціні, котел бере 24 кВт на годину, що при перерахунку навіть на мої спеціальні тарифи виходить: 31 * 24 * 18 * 0,31 ~ 4000 гривень за електрику (тут 18 це середня кількість кВт в годину, а 0,31 це середня вартість 1 кВт при такому споживанні), а реально буде набагато більше, навіть пробувати не хочу
    5. Потрібне місце, щоб це все складати. місця займає просто караул + на ваші плечі лягає транспортування на горбу цього всього добра в паливну практично 1-2 рази на добу
    6. Дуже брудно в котельній: якщо палити вугіллям, то це просто атас (після 1 години розтопки реально виглядаєш як шахтар), з дровами трохи чистіше, але кора і інший мусор летить, з брекетом чистіше, але теж срач. Це щастя, що котельню будував з своїм входом, який не межує з житловою зоною.
    7. Постійно прив’язаний до котла, важко планувати роботу/зустрічі. Вивід: або зриватися з офіса і перти додому запалювати це чудо або наймати кочегара з місцевих лигарів, що тягне за собою ще 800-1000 грн. на місяць зарплати
    8. Такі котли працюють тільки з цикруляційним насосом, що означає що зав’язаний ще і на електрику

Плюси:
      1. не плачу за москальський газ :0163: (це звісно жарт)

Так що я вже повним ходом зондую питання проведення газу в будинок, але враховуючи те, що магістраль закінчується практично за 70 метрів від мого будинку, то боюся навіть уявити скільки мені зарядять в ВолиньГазі.

Але якщо ціна буде прийнятною, то газ і тільки газ — бо оці нічні забіги в котельню глянути чи не потух котел харять.

От такий досвід.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вже давниииииииммм давно пораховано що на твердому паливі(дрова, брикет, пілети, тирса(пресована)) дешевше! закінув оберемок дров вечором, зранку встаєш і ше батареї теплі... але є один мінус, з дровами морока їх треба десь зберігати і поратися з ними...

Оце от про “оберемок дров вечором” і теплі батареї зранку — це особистий досвід чи тільки здогадки? І про оце “дешевше” я б дуже і дуже посперечався.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Каміном опалюйте.

+ 8-10 годин горить після завантаження дров

+ краса у вітальні

+ Тепло віддає рівномірно

+ Може опалювати всі кімнати одночасно (з прив"язкою до 220 вольт)

+ відносно швидко починає віддавати тепло

- на сильний мороз сам не справиться з цілим будинком

- короткий термін автономної роботи

- ціна як за збитий стелс

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Висновок: треба маленький атомний реактор, щоб не залежати від газу :_07:

А якщо серйозно, чи прораховував хтось можливсть встановлення теплового насосу чи ще якихось подібних технологій? Сам вже думаю про будинок, цікаво знати думки...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А таку штуку хтось випробовував?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Є звичайні твердопаливні котли, піролізні, на пелетах. Найдорожчі - на пелетах, наприклад Харгаснер невеликої потужності потягне на 12-15 тис. євриків, тут ти платиш за удобство, засипав раз в тиждень/два в бункер гранули і відпочиваєш, з мінусів - гранули повинні бути без кори, піску, сухі, ціна на них досить висока, інколи шнек подачі незахвачує гранули, відповідно котел може потухнути

Піролізні дешевше, для них потрібне лише сухе паливо мін 2 роки сушки надворі, КПД таких котлів значно вищий. Колись читав літературу що можна організувати відбір піролізних газів з подальшим використанням в газових плитах, наскільки це реально нескажу.

Ну і звичайний котел, не так давно почали ставити разом з теплоакумуляторами на 1000-2000 літрів. Береться котел більшої потужності, з великою топкою, загружається паливо, частина тепла йде на опалення будинку а інша частина нагріває воду в теплоакумуляторі, потім це тепло відбирається для опалення.

Як казали вище, нюансів в цій темі море - два будинки однакової площі, однако утеплені можуть споживати 1000 і 350 куб газу в місяць на опаленя відповідно.

Мені підключити газ (7 метрів від межі) - 17 грн - власнику труби, +10(12) тис. саме підключення (робота, проекти, матеріали, дозвола, взятки...), я на відміну від Вас, нестою перед вибором.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...