druid Опубліковано 1 Листопада, 2012 в 19:11 #1 Опубліковано 1 Листопада, 2012 в 19:11 Тема є продовженням проекту по Європейському тижню мобільності. Щоб не плутатись створю нову, бо згаданий "тиждень" кагбе давно закінчився.Пригадуєте, одним з етапів проекту було розробити та затвердити типові зразки велостоянок і розробити спрощену процедуру отримання дозволів. Розкажу про напрацювання, а кому мо буде цікаво і хотілося б ІМХО юристів на цю ситуацію. І взагалі, крім затвердженої концепції ми скоро очікуємо ще два нормативні документи по велоінфраструктурі і треба це знати, шановні активісти та розуміти, а також популяризувати.Так от. Стоянки розробили, форму погодили, креслення доробляємо. На виставці показали, один з варіантів стоїть біля міськради.По документах. Проблема в тому, що ми не знайшли однозначного трактування що воно таке велостоянка і порядку її встановлення. Станом на місяць тому всі були переконані, що велостоянка - це мала архітектурна форма. Тобто, це споруда, існування якої регламентується Законом про благоустрій і уточнюється Правилами благоустрою, а мала архітектурна форма (МАФ) - це один з видів обєктів благоустрою. Немає процедури встановлення, але в правилах благоустрою міста Луцька чітко описані ті МАФи і документи, які треба для встановлення. Як виявилось, це дуже геморна штука - встановити обєкт зі статусом "МАФ".Раптом, на міжнародній конференції Велофорум активіст з Полтави, архіектор, каже: а навіщо на велостоянки відносити до МАФ, якщо його можна трактувати як "інші обєкти благоустрою"? І це бляха правда, бо ні в законі ні в правилах немає жодного слова "велостоянка", а слово "інші" є. Він собі придумав, що для встановлення велостоянки треба тільки подати заяву на архітектуру і додати ситуаційну схему та креслення (креслення вроді як є). Це файно, але має бути нормативний документ, який регламентує цю всю процедуру.Врешті, після діалогу з архітектурою було вирішено піти одночасно двома шляхами:1. Рішенням виконкому затвердити Порядок встановлення і отримання дозволів, а також типові зразки з кресленнями. Причому в документі розділити велостоянки та паркувальні стійки, щоб забезпечити можливість не лише встановлювати піфдприємцям самим паркувальні стійки, а й розробити схему розміщення велостоянок біля соц обєктів міста.2. Рішенням сесії внести зміни в Правила благоустрою міста Луцька. А саме: в розділ 10 (http://www.lutsk.ua/10-poryadok-otrimannya-dozvoliv-orderiv) "Порядок отримання дозволів" додати такий пункт як велостоянки і вказати отой мінімальний набір документів - заява, ситуаційна схема і креслення.На цьому етапі виникло питання:Є п цьому розділі пункт "10.2.10. Види робіт, які не потребують оформлення дозволу (ордера), але потребують завчасного повідомлення та погодження". Чи пробувати втюхнути велостоянки в цей пункт, чи додати окремий пункт "10.3.28. Встановлення велосипедних паркувальних стійок та велопарковок"?І все би воно так нічо, як раптом на арені велостояночного протистояння зявляється ще один документ, який вступий у дію в вересні цього року - ДБН: Благоустрій населених пунктів. Там майже в кожному пункті згадуються велостоянки: і визначення і обовязковість встановлення і т.д. Я почав думати про те як зліпити до купи наші нормативні документи з цими ДБН-ами і нічого кращого, ніж дати посилання на них, не придумав. Може хто думає інакше?Даю пдф дбн-ів. документ рекомендую переглянути для загального розвитку. В понеділок викладу проекти рішення виконкому та сесії, бум різати по живому.1033_DBN_B.2.2-5-201.pdfПосилання на Правила благоустрою в тексті є, а Закон про благоустрій не скидаю, бо він більш узагальнений, ніж правила.Дякую тим, хто зміг дочитати... вклоняюся низько тим, хто хоча б скаже, чи у правильному шляху рухаюсь.Уточню. В Україні ще такої практики немає. Можем стати піонерами велоінфраструктурного менеджменту.
druid Опубліковано 1 Листопада, 2012 в 19:16 Автор #2 Опубліковано 1 Листопада, 2012 в 19:16 блін. всьо ок. читайте-пишіть))))
Dream Опубліковано 1 Листопада, 2012 в 21:28 #3 Опубліковано 1 Листопада, 2012 в 21:28 Я почав думати про те як зліпити до купи наші нормативні документи з цими ДБН-ами і нічого кращого, ніж дати посилання на них, не придумав. Юр, нащо давати посилання на дбн, якщо дбн прекрасно існує сам без того посилання? дбном регулюється де і як мають робитись ті стоянки? навіщо тоді ще якийсь порядок через сесію проштовхувати?...
Соромітник Опубліковано 1 Листопада, 2012 в 21:56 #4 Опубліковано 1 Листопада, 2012 в 21:56 а можна озвучити що вартуватиме поставити велостоянку без вартості велостоянки ?ну і кльово було б якісь фотки варіантів самих стоянок з цінами, якщо є вже якісь наробки окрім тої дорогої що була на виставці.
druid Опубліковано 2 Листопада, 2012 в 07:33 Автор #5 Опубліковано 2 Листопада, 2012 в 07:33 Я почав думати про те як зліпити до купи наші нормативні документи з цими ДБН-ами і нічого кращого, ніж дати посилання на них, не придумав. Юр, нащо давати посилання на дбн, якщо дбн прекрасно існує сам без того посилання? дбном регулюється де і як мають робитись ті стоянки? навіщо тоді ще якийсь порядок через сесію проштовхувати?... я не впевнеий, але здається, що це бюрократична норма. В документі обовязково має бути зазначено документи відповідно до яких підготовлено нормативний акт. А оскільки ДБН - це єдиний документ, в якому визначено поняття "велостоянка", то без цього ніяк. Але то формальність, фактично так і буде: самі-по-собі.
druid Опубліковано 2 Листопада, 2012 в 07:47 Автор #6 Опубліковано 2 Листопада, 2012 в 07:47 а можна озвучити що вартуватиме (ну хоч приблизно) поставити велостоянку без вартості велостоянки ?ну і кльово було б якісь фотки варіантів самих стоянок з цінами, якщо є вже якісь наробки окрім тої дорогої що була на виставці.Поставити велостоянку можна при великому бажанні і самому. В залежності від конструкції, для цього треба: або жменя анкерів і перфоратор, або відро бетону. До цього всього - година-дві роботи. По цінах - до будівельників. Якби я був будівельником, я б може за якусь сотню зробив би + матеріали.Конструкції велостоянок будуть тільки трішки відрізнятись від тих, що були на виставці. Але тих, хто мене запитував, я попереджав - це найдорожчі варіанти. Кожен з них можна на третину, або й половину здешевити. Щоб багато не повторюватись, на наступному тижні буде готова методичка, в якій буде написано все про те, як встановити велостоянку зі зразками конструкцій, переліком документів, рекомендаціями тощо. В цій методичці будуть вказані контакти щонайменше трьох різних фірм, які займаються металообробкою і які нададуть комерційні пропозиції по виготовленню. Інший варіант - ви просто берете креслення, які будуть у вілоньму доступі в інтернеті і робите самі, чи несете знайомим зварникам.По конкретних зразках (варіанти здешевлення):Арочна паркувальна стійка - не робити лазерну порізку на металі (-100 грн.). кріплення робити не анкерне, а взяти трохи довшу трубу і забетонувати її (-100 грн., враховуючи те, що тільки кришечки, які закривають анкерні кріплення коштують 50 грн). Звичайна покраска мабуть теж буде дешевшою, ніж порошкова, але тут я б подумав. Економія не значна, але як буде триматись - це питання.Велостоянка на 4 і більше байків - просто зробити зі значно тоншого матеріалу. Основна ціна велопарковки - це вартість матеріалу. Там можна раза в два полегшити конструкцію. Крім того тут є один бюджетний варіант (без бічних стійок), такий як біля міськради зараз стоїть - то той взагалі дешевий буде.Думаю, 150-200 грн. за одне паркомісце, якщо враховувати, що одна паркувальна стійка - це два паркомісця. Велостоянка в розрахунку на одне паркомісце має бути дешевше.
Yaryk Опубліковано 8 Лютого, 2013 в 08:27 #7 Опубліковано 8 Лютого, 2013 в 08:27 Дуже проста, практична та недорога конструкція вело-стоянок від Артьомія Тетяновича. Мені подобається. От тільки ребро жорсткості потрібно давати на всю висоту, або хоча б до місця, де починається згин. Інакше іх просто поскручуються в рулон як газету місцеві п'яні аборигени. http://www.artlebedev.ru/everything/veloparkus/
klikl Опубліковано 10 Лютого, 2013 в 12:12 #8 Опубліковано 10 Лютого, 2013 в 12:12 Бюджетний варіант велостоянки
druid Опубліковано 11 Лютого, 2013 в 11:25 Автор #9 Опубліковано 11 Лютого, 2013 в 11:25 Бюджетний варіант велостоянки в мене кожна із вкопаних шин асоціюється із могилою мертвого автомобіля. Так що для мене найбільша цінність цього варіанту - у символізмі :-)
odna Опубліковано 11 Лютого, 2013 в 11:38 #10 Опубліковано 11 Лютого, 2013 в 11:38 А мне такой вариант ближе, потому что менее травматичен (в отношении к велосипеду, в первую очередь)
druid Опубліковано 27 Березня, 2013 в 11:12 Автор #11 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 11:12 Хелпніть терміново. Потрібно прийняти рішення. Вже от-от будемо виносити на виконком рекомендовані параметри велостоянок. Якщо з "аркою" більш-менш зрозуміло, то стосовно великої велостоянки мене "тєрзають" сумніви. Хто був на виставці - бачив велостоянку. Вона на схемі зверху - вид збоку. Спрощений варіант стоїть біля міськради. Я передився ще матеріали і схиляюсь до прикладу нижче. Перевага є в тому, що в нижній дузі фіксується колесо, при цьому не задіває можливий дисковий тормоз. А більша дуга служить для кріплення велозамком рами. Вона якась менш масивна і більша дуга не обовязково торкається рами, що є менш травматично, як уже писалось. Ще одна перевага - кльово робити таку стоянку двосторонньою. Чекаю конструктивних коментарів. Уточню, що це не обовязкові стандарти, а рекомендовані. Тобто, ймовірно, що їх буде найбільше по місту.
odna Опубліковано 27 Березня, 2013 в 11:24 #12 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 11:24 Конечно, отличный вариант. Но на мой взгляд, самая большая проблема, это место для стоянки. Если это глухой темный угол улицы, то будь она из золота и обвита отборным хлопком, я там свой байк не оставлю. А для стоянки достаточно б было просто трубы торчащей, только б присматривал кто.
odna Опубліковано 27 Березня, 2013 в 11:38 #14 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 11:38 Кстати, пользуясь случаем, призываю велосипедистов к повышенной бдительности. Предрекаю в этом сезоне бум по кражам велосипедов
difoto Опубліковано 27 Березня, 2013 в 11:51 #15 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 11:51 Предрекаю в этом сезоне бум по кражам велосипедовсказала о том, что я знал, но не верил себе и боялся озвучить.
Zevs_Isver Опубліковано 27 Березня, 2013 в 11:56 #16 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 11:56 вот вам и популяризация велодвижения
druid Опубліковано 27 Березня, 2013 в 13:58 Автор #17 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 13:58 так це зрозуміло, що на видному місці. Але все-одно конструкція має бути людською і зручною.Ну давайте ще кажіть, бо мені креслення переробляти впадло, треба дуже переконливі аргументи)))
odna Опубліковано 27 Березня, 2013 в 15:16 #18 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 15:16 Ну, конечно второй вариант, предпочтительней первому. Аргументы сам перечислил. "Дискуссии не будет" (с)
Andruha_gpz28 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 20:57 #20 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 20:57 АХРЄНЄТЬ, який вправний гопнік.Висновок, треба замок з довгим тросом, і прив"язувати оба колеса і раму. Але тоді замок зламають. Головне, не залишати велосипед без нагляду, бо спеціалістів широкого профілю розвелось дуже багато.
odna Опубліковано 27 Березня, 2013 в 21:21 #22 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 21:21 яка краса... Стоило ради этого регистрироваться...
Plum Опубліковано 27 Березня, 2013 в 22:58 #23 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 22:58 А я от тут помалював і пропоную такий варіант: Простіше в виготовленні, менш затратно, довгим тросом дозволяє застібнути і раму, і переднє колесо, а саме головне -- може служить лавочкою, сємкі там поплювать, пивка попить, тьолачьок потіскати щоб велосипедист міг і відпочити відразу, посидіти в рюкзаку поритись тощо. Parking_01.PDF
Shkoder Опубліковано 27 Березня, 2013 в 23:20 #24 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 23:20 Plum, мне очень нравится хотя бы тем, что при высокой безопасности, собрать такую стоянку под силу даже обычному слесарю из ненужных труб, тройников и уголков. у каждого где-то на антресолях наверняка валяются такие куски сантехники
Plum Опубліковано 27 Березня, 2013 в 23:45 #25 Опубліковано 27 Березня, 2013 в 23:45 Для економії місця по ширині, якщо дозволяє місце по довжині і стоянка не буде під стіною паралельно до неї, "ноги" під колеса можна робити шахматкою, щоб велосипеди ставали "валетом" -- тоді їх можна ставити щільніше і руль одного не буде заважати іншому.
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.