Jump to content

Профілактика пральної машини

Recommended Posts

Posted

Прошу знаючих форумчан підказати на рахунок профілактики пральної машини.

Марка Indesit модель IWSC4085 (горизонт. завантаження, А+ клас), експлуатується 10 місяців (3 прання на тиждень мінімум). Вода подається нефільтрована з централізованого водопроводу. Порошок використовуєм з Калгоном (принаймні, так зазначено на упаковках). Працює справно, але ж - ні що не вічно :) Питання: що бажано (чи необхідно) зробити в цілях профілактики - прогнати якимось спецзасобом чи уксусом, чи викликати майстра, чи ще якісь є особливі правила догляду?

Posted

До нас приходив майстер, такий собі дідусь, що давно знається на пралках, радив досипати щоразу до прального порошку простенький недорогий засіб анти-калк. Я, чесно, не особливо дотримуюсь того, але періодично (раз-два в місяць) просто в порожній барабан наливаю кілька літрів оцту і ставлю на найкоротший цикл прання і невисоку температуру або раз в місяць до прального порошку додаю пачечку лимонної кислоти і перу білу постільну білизну при температурі 90 градусів.

Posted

sweetlena, не згоден з оцтом. Мій сусід, майстер по ремонту пралок, теж так робив, але перестав, каже, "Одне лічиш, друге калічиш!".

Кальцинована сода пом'якшує воду.

А профілактика, то просто розібрав пралку, позмазував, що необхідно - замінив (підшипники міняв), тен чистив ножем :) зішкрябав накип.

Зараз працює, наче звірюка!

Posted

Теж за оцет: 8 років машині, не бачила ні калгону, ні майстра. Раз в півроку дружина нагріває 3-4 л оцту, заливає в бак на 12 год, потім включає режим полоскання. І Все.

Posted

Оцет - кислота, хоч і слабка. Але того вистачає, щоб псувати гумові частини/деталі.

Posted

Я знаю чайники ще виварюють Колою чи Пепсі, варіант на замітку ;)

оцет
:blink: Ще б сірчаної кислоти туди налили, барабан не розїсть за те виїсть все що не нержавійка. :D
Posted

Згоден , оцет це кислота яка здатна руйнувати. Калгон теж не сиплю , порахував ,що вартість калгону помноженого на роки перевищує вартість заміненого тену.

Posted

Можете дискутувати скільки хочете, я просто кажу про свій досвід і свій результат за 8 років ;).

Posted

А я про свій. Не сиплю калгону і не ллю оцту. Тен 1 раз чистився за тих же 8 років:)

Машинка купувалася не новою :)

Posted

питання спірне, оскільки кожен пропонує свій варіант, але серйозних аргументів на їх користь не має. я поставив соляний фільтр на вхід машинки і кидаю перодично німецькі таблетки від накипу. правильний я вибір зробив чи ні - покаже час.

на рахунок оцету. варіант вроді нормальний, але як вже правильно зауважили оцет - це кислота, яка при пранні нагрівається (а значить посилюється її дія), і невідомо, як вона впливає на не металеві деталі. до того ж останніми роками баки пралок практично всі виробники роблять з полімеру, простіше кажучи з пластмаси, які думаю можуть виявитись вразливими до оцту. хоча не факт

калгон. більшість каже, що все це фуфло. а от я не погоджусь. роки два тому калгоном привели до свідомості стареньку пралку, яку "загнали" жорсткою водою. успішно працює до цих пір.

Posted

Накип псує тена (тобто оцтом і калгоном спасаєм тен).

Оцет псує сальники, і тому попадає вода в підшипники.

Заміна тена коштує від 200грн

Заміна підшипників від 500грн

На мою думку краще тен міняти ніж підшипники, а взагалі якщо не прати вище 50градусів, то накипу майже не утворюється і ресурс машини збільшується в рази.

Posted

Накип псує тена (тобто оцтом і калгоном спасаєм тен).

На мою думку краще тен міняти ніж підшипники, а взагалі якщо не прати вище 50градусів, то накипу майже не утворюється і ресурс машини збільшується в рази.

Абсолютно згыідний що краще міняти ТЕН ніж підшипник. Міняв нещодавно ТЕН у родичів в машинці , сам ТЕН обійшовся в 150 грн. ,робота , як ви розумієте, самостійна . З досвіду можу сказати , що приблизний ресурс ТЕНа 10 років без оцтів і калгонів. Раз в 10 років 20 долл. , невелика трата.

Posted

Панове, ви всерйоз вважаєте що 6% розчин оцту раз в півроку зіпсує вам сальники?

Не смішіть. Якщо вони витримують таке агресивне середовище що існує при пранні, то слабенький розчин оцтової кислоти витримає і подавно.

Сальники летять від втрати з часом пластичності (хоча б за рахунок тогож накипу).

А підшипники летять здебільшого від неякіного матеріалу і виготовлення, а також від вібрацій, що виникають від "перегрузу" чи нерівномірного завантаження барабану.

Posted

Трохи схоже на нісенітницю.

Поясню чому.

Сальник, як і будь-який ущільнювач, котрий виготовлений на основі гуми - має обмежений термін служби. В нашому випадку в пральній машині життя йому скорочують: ПАВ, котрі містяться в пральних засобах, бруд та пісок з речей що перуться, температура.

Чому заводські сальники (та й підшипники) ходять довго? Виробник при зборці робить посадку вищевказаних деталей на ідеальний, гладесенький вал, кромка сальника ковзає по чистенькій, блискучій втулці+ нормальне мастило, ясна річ.

Що ставиться згодом при виході з ладу заводських? Підшипники в кращому випадку - Польща\Франція. ну і сальники якогось Jiaxiangrongtai Rubber Product. Не юзають в нас японських KOYO, нажаль....

500 грн? Матеріали пристойної якості до 200 макс. 300 грн за таку роботу? Кхм...

А тут як карта ляже, вже залежить від якості того що ставиться і майстерності того хто проводить ремонтні роботи.

Пару літрів оцету що поплаває на дні бака, де зачасту знаходиться тен, не принесе жодної шкоди, щоб він добрався до підшипників і сальників - треба набамбурити пів акваріума :).

Практична порада на кіцень мого ессе: не бажано перегружати машинку, щоб вона працювала внатяг, також прати насипом взуття, воно якраз таки, особливо намокше, дає нереальний дисбаланс.

Posted

А я за оцет! Хоча для цікавості лазив дивитися на його ефект, за офіційною версією (для дружини "тена чистити").

І ось що я побачив:

Впринципі пралці 7,5 років і невечкий шар (0,5мм) накипу все ж таки залишався на тенові. До підшипників не ліз бо немає потреби, а треба буде, то і їх разом ущільнювачами заміню без проблем!

Щодо підшипників згідний з S30:

"А підшипники летять здебільшого від неякіного матеріалу і виготовлення, а також від вібрацій, що виникають від "перегрузу" чи нерівномірного завантаження барабану."

Тому лийте дітки оцет 1л на 1/2 року і ніяких проблем

Posted

Купувала якось спеціальний засіб для очистки, здається в DЦ.

От і мене цікавлять всякі спеціальні засоби. В Сільпо, здається, бачила якість таблетки для пральної машинки. Але не користувалась нічим. Машинці три роки, я вже почала переживати, що я про неї не дбаю. А тут почитала тему і заспокоїлась:D.

Posted

Панове, ви всерйоз вважаєте що 6% розчин оцту раз в півроку зіпсує вам сальники?

Не смішіть. Якщо вони витримують таке агресивне середовище що існує при пранні, то слабенький розчин оцтової кислоти витримає і подавно.

тоже правильно, але суть в тому, що його не просто тре залити, а й нагріти для ефектовного очищення тену, а то вже трохи інше. а може в мене просто легка форма оцтової параної :D

Posted

заміна тена 200 грн. можливо й так, але в мене, коли прогорів тен закоротило щось і погоріла плата управління пралкою

вийшло гривень 600 чи 700 (точно непам"ятаю)

івиходить краще не чекати а періодично тен міняти

Posted

Оцет 9%, а не 6. І його таки необхідно нагрівати. А це погано. Особливо, коли часто.

Posted

Лимона кислота менш агресивна, ніж оцтова, але для очищення тена її достатньо. 100 г лимонної кислоти+прання 90 градусів. Періодичність: раз на півроку. Так майстер порадив.

• 1 year later...
Posted

оцтова кислота вступає в реакцію з такими металами як цинк, залізо, нікель та інші, які так чи інакше використовуються в техніці. я думаю це не дуже добре.

Posted

З практики - калгон чудовий рекламний трюк для виробників пральних машин. Так, все блистить, але він планово палить-сушить ущільнювачі. Потім, як у рекламі калгону - зі всіх щілин біжить вода - КАААЛГОООН!

Для профілактики - дві пляшки оцту 9проц. в барабан 90 град і повний (максимальний) цикл прання. Два-три рази на рік, в залежності від інтенсивності використання машини.

Сперичатись не буду. Цю істину всі майстри знають але що кому вигідно.

Posted

200гр лимонної кислоти краже відчистили ніж 4 бутилки уксусу. За 5 років 2 рази чистив. Частіше мабуть не треба.

Posted

За 6 років жодного разу не користувався калгоном чи оцтом/лимонною кислотою - тени цілі (користувався порошками з пом"якшенням). Скоро мінятиму машинку бо подшипники шумять))). Машинка прала 5-7 разів на тиждень. Турецька Beko єслі шо.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...