Перейти до змісту

Нумерація районів міста


Dream

Рекомендовані повідомлення

Мене давно цікавить яким чином склалось що в Луцьку є райони "33-й", "40-й" (А, Б, В...), "55-й"? Якщо є 33, то значить мають бути "перший", "другий", "тридцять другий", нє? Яким чином відбувається ця нумерація? Це було в генплані попередньому передбачено чи як?...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я чогось раніше думав що квартал - це територія між перехрестями\вулицями, типу як у квартальній забудові америкнських мегаполісів. На ДПЗ хотіли зробити щось таке? :blink:

Швидше ці назви не мають відношення до класичного поняття "квартал", напевно не вистачило фантазії в градоначальніків назвати "Радянським" чи "Московським", от і маємо власну назву району "квартал" з незрозумілою нумерацією.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

напевно не вистачило фантазії в градоначальніків назвати "Радянським" чи "Московським", от і маємо власну назву району "квартал" з незрозумілою нумерацією.

Мали квартали свої назви - наприклад 33-й - Жовтневий район називався

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В 1964 р. був розроблений новий Генеральний план розвитку міста, за яким до території Луцька було включено 11 приміських сіл (Красне, Черчиці і т.д.).

pdf

Активно розширив і продовжив містобудівельну діяльність колектив АПМ-2 Державного інституту проектування міст “Містопроект” на чолі із заслуженим архітектором України Я.Новаківським.

Вони розробили проекти планування територій, генеральні плани населених пунктів, проекти детального планування окремих районів забудови в областях Західної України: Львівській, Волинській, Рівненській, Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій і частково Тернопільській.

Найпомітнішими роботами архітекторів слід вважати:

- генплан м. Луцька (1976 р., арх. Н.Трегуб, Н.Сивенька);

На Волині за проектами заслуженого архітектора України Бідзілі А.Я. побудовано 33-й мікрорайон у м. Луцьку, де було вперше в Україні застосовано для блокування трьохпроменеві секції з влаштуванням шестикутних дворів; 40-ий квартал і Київський майдан у м. Луцьку та 9-10-й мікрорайони в місті Ковелі [1].

Стан містобудівної діяльності в західному регіоні(pdf)

За другим Генеральним планом передбачалась розбудова 7 житлових мікрорайонів довкола стародавнього історичного ядра, а також утворити 3 промислові зони – Північну, Східну і Південну. На початку 70-х років вже Волинським філіалом Діпроміста додатково було зроблено проекти комплексної забудови Завокзального і Гнідавського житлових районів.

звідси

Спитайте, будь ласка, у пана Бідзілі: звідки нумерацію почав?..

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Даю навіть ТРИ pdf-а на тему містобудування, в яких вчора знайшов згадування Луцька. :)

34.pdf

154-178_Посацький_Б.pdf

istoruko-geografichni osobluvosti.pdf

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Можливо не зовсім в тему, але ось сучасний генплан Луцька:

http://www.vip.lutsk.ua/_/genplan.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Можливо не зовсім в тему, але ось сучасний генплан Луцька:

http://www.vip.lutsk.ua/_/genplan.jpg

дивився вчора. Ні слова про районування. Ні в плані, ні в пояснюючій.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Раз по суті нічого не сказали, то дослівна відповідь на прикладі 33-го буде наступною:

Насамперед, звідки назва "33-й"? Невже до того в Луцьку було запроектовано тридцять два мікрорайони? Зрозуміло, що ні, їх нових було лише два. За тодішньою методикою містобудівельного проектування мікрорайоном називалось обмежене магістралями житлове утворення, розмір якого визначався кількістю дітей, що ходять в одну школу, цій кількості учнів відповідало два дитячих садки і нормативні підприємства установи та заклади, які повинні задовільняти щоденні (перший рівень) побутові та культурні потреби його мешканців. Коли коригувався один з перспективних генпланів міста всю його територію, існуючу і околиці, що мали згодом, ввійти а межі міста, умовно поділили на такі мікрорайони і пронумерували їх. В такий спосіб одна з ділянок в чистому полі, маючи площу рівну двом мікрорайонам, отримала свій номер.

Пізніше робились спроби присвоїти їй якусь більш людську назву (1967 року - Жовтневий район), але вона, мабуть, через заполітизованість не прижилась Раніше тут серед ланів пролягала польове дорога, що вела до Теремно а обабіч неї, ближче до Сапалаївки, знаходився виробничий двір споживспілки та кілька хуторів з садочками.

Коли розпочалось будівництво північної промислової зони Міністерство легкої промисловості виділило кошти на проектування житла для луцької меланжевої фабрики. Одночасно розроблявся в Києві проект детального планування всього Завокзального житлового району. Останній проект отримав диплом про високу якість, але так і не був реалізований...

Автор - Ростислав Метельницький

Далі про ідею створення "сотів", саме будівництво та мінуси планування, якщо цікавить доцитую.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Axel, а звідки цитуєте? Може там є ця нумерація: "Коли коригувався один з перспективних генпланів міста всю його територію, існуючу і околиці, що мали згодом, ввійти а межі міста, умовно поділили на такі мікрорайони і пронумерували їх."?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Нумерація відсутня. Це цитата статті "Із спогадів луцького архітектора - ТРИДЦЯТЬ ТРЕТІЙ".

Dream, відповідь на питання першого посту отримав?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Можливо не зовсім в тему, але ось сучасний генплан Луцька:

http://www.vip.lutsk.ua/_/genplan.jpg

якийсь генплан дивний...

мені одному здається що стадіон "Підшипник" на ЛПЗ на плані не з тієї сторони дороги показаний? чи це новий стадіон планується? :unsure:

та ще дорога і вулиця "Проектна" появилась до самого ЛПЗ від перехрестя Боратин, Потебні, Рованці, а саме перехрестя показане в вигляді мостової розв"язки...

790fcf2bf113t.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Dream, відповідь на питання першого посту отримав?

Ні, не отримав. Отримав лише підтвердження своїх здогадів, що десь колись якась нумерація і була. Про це і писав в першому пості, це і виділив з твоєї цитати у 10 повідомленні. :)

Хотілось би побачити оту карту, де написано, наприклад, що "Старе місто - 1 мікрорайон, Красне в межах вулиць такої-то і такої-то - 2-й" і т.д., і т.п..

якийсь генплан дивний...

Це ж не тільки існуючий план-схема міста, а й перспектива розвитку на 25 (?) років. Там тих Проектних вулиць штук з 10 і розв'язок стільки ж.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Хотілось би побачити оту карту...

Це явно не в гуглі (на форумах),.. хоча хто шукає, той знаходить.

Axel, про соти теж цікаво, якщо є можливість, процитуйте про них

Отож, постала проблема, як у чистому полі з одноманітних типових блок-секцій створити виразну і композиційну завершену житлову структуру з усім необхідним обслуговуванням. Південним кутом територія межувала з майбутнім громадським центром Завокзального району, який досі так і не створено і не буде створено, тому що його ділянка почала заповнюватись іншими обєктами. Але тоді ми вважали, що цей центр забезпечить послугами третю частину мешканців, а дві інші третини забезпечуватимуться об'єктами на двох інших кутах мікрорайону, одие там, де тепер торговий комплекс Ювілейний , інший там, де Едельвейс. У зв'язку з тим, що будівництво передбачалось у дві черги, тобто ні один з обслуговуючих центрів не існував, планувалось в першій черзі відбудувати невеличкі заклади в окремі блок-секції. З цим все було ясно, не ясно було лише, як зробити район самобутнім.

Пам'ятаю де і коли прийшла ідея блокувати будинки під кутом 120 градусів. Якось йшли ми, я і архітектор Василь Маловиця майбутній головний архітектор проекту 33-го мікрорайону до новобудови на вулиці Львівській, які через кілька днів мали здаватись в експлуатацію. Ці будинки 438-ї секції для нас обох були настільки гидкими (адже ми закінчили художній інститут), що й дивитись на них не хотілось. Та куди дітись? А якщо, подумав я, взяти дозвіл на розробку шестикутної блок-секції, сполучаючи її з секціями нової, 87-ї серії, яка в той час вже визріла в київських колег, не ставити будинки паралельно, а компонувати їх довільно за довжиною із різними поворотами? Серія №87 яку без жодних підстав люди називають "чеською" спершу складалася з десятка секцій з різним набором квартир, хоч і була функціонально значно краще попередніх, все-таки давала одноманітну забудову.

Через деякий час одержали дозвіл Держбуду. Почалось ескізування. В розробках, крім Василя Яловиці бригада конструкторів, очолювана Ольгою Корніюк. Зі своїми експериментальними пропозиціями поїхали в Київ. Захист був вдалим. На засіданні містобудівельної ради лише один її член виступив проти, але тодішній голова планувального управління сказав: не заважайте людям шукати нових підходів, "луцькі хлопці знають, що роблять"

На той час подібних новацій в нашій архітектурі не знали. Не було подібного і в інших республіках Союзу, а за його межами - лише один прецедент: квартал Фогельштанг в Мангеймі (ФРН 1964-71), але про нього ми тоді нічого не знали. Лише значно пізніше з'явилось щось подібне в Ангрені та в Києві, а в Москві тристоронню типову секцію розробили на 15 років пізніше.

Що ми отримали в результаті експерименту?

За тодішньої ситуації коли нормувалося все, нам вдалось не порушуючи норм, завдяки незвичному блокуванню отримати просторі шестикутні двори вздовж однієї сторони мікрорайону і ритмічну структуру, а не суцільну стіну вздовж магістралі. Третя сторона виходить на схили до Сапалаївки, паркової зони зі ставками, де мешканці можуть проводити себе дозвілля. Бачимо просторі озеленені двори, відчувається великомасштабний ритм забудови, немає як в інших кварталах тісноти. Ланцюгове блокування дало також значний економічний ефект. Один будинок, наприклад, має довжину понад 1,5 км, але завдяки дванадцяти зламам в плані, різній висоті та проїздах під ним, не сприймається одним будинком, зате заощаджує територію, кількість торцевих стін, які вимагали б зайвого матеріалу, зменшує тепловитрати. Завдяки такому композиційному прийому і відчуттю простору цей мікрорайон відрізняється від усіх інших. Його було включено до республіканського списку показових об'єктів, кілька разів приїздили на оглядини фахівці з інших міст.

Не знаю чому, але на цей раз проектування обійшлось без "конструктивних" втручань місцевих "отвєтствєнних-работніков", які завжди мали звичку висувати архітектурній ідеї. Мабуть, сприймали ту забудову на околиці міста як таку, що не заслуговує уваги.

Можуть запитати: "Якщо цей композиційний прийом вважаєте вдалим, то чому його не застосовували в наступних мікрорайонах?" Тому, що кожний мікрорайон повинен мати свої, притаманні лише йому особливості. То де ж вони? І справа в тім, що невдовзі з'явилось великопанельне будівництво, а та технологія, яка була застосована на луцькому заводі (випуск лише однієї серії), не дозволяла ніяких варіацій. Як потім архітектори не намагались урізноманітнити оточення дворів (пройдіться дворами так званих 40-х мікрорайонів), комбінуючи цегляні будинки з панельними, відчуття просторності і щедрого озеленення, таких, як у 33-му досягти не вдавалось.

Було б несерйозно вважати, що проект 33-го не мав недоліків. Деякі з них стали очевидними значно пізніше, коли змінились вимоги до комфортності умов проживання. Але 25 років тому не все можна було передбачити і, головне, не все можна було здійснити. Наприклад, було абсолютно неможливо запроектувати автогаражі безпосередньо в місці проживання (підземні), така ідея навіть не обговорювалась через неможливість фінансування. Однак не можу обійти увагою ту обставину, що останніми роками зроблено кілька містобудівельних ляпсусів, які негативно позначаться і на сусідніх мікрорайонах. Найбільший з них - ліквідація можливості утворення суспільно значущого центру Завокзального району (втрачено ділянки для готелю, будинку культури, універмагу, спортзалу, басейну і т.п.), потреба в яких після теперішнього економічного колапсу згодом ще неодмінно з'явиться.

Автор - Ростислав Метельницький

7f6d5c0c52f2b25627dea2aa6970ca43.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Це явно не в гуглі (на форумах),.. хоча хто шукає, той знаходить.

Може й не в гуглі. А от на форумах люди сидять, які мають знайомих, в т.ч. і в "Діпромісті", наприклад, яких і можна розпитати як то всьо було. Бачте - наприклад, Ви відгукнулись на моє питання і на щось мені (нам) очі відкрили. :0011:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 рік потому...

Дужее дужеееее цікаво. Чи може шановне панство підказати, де варто шукати матеріали про мікрорайони міста - як називались колись, як будувались і коли і нащо. Так само і про вулиці та провулки Луцька

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Так само і про вулиці та провулки Луцька

Шукай в книгарнях книжку Пясецького, Мандзюка "Вулиці і майдани Луцька".

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вже надибала, завдяки Котису))))

І про мікрорайони ніби онлайн пише, але недостатньо.

Алекс дава досить цікаву (хоча й нудно написану) інфу.

Думаю, може, ще в кого є?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • Адміністратори

Эх, в Лекса напевно чоткі плани Луцька... але не можна )))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а я думав, що номерні райони - частина всеукраїнського плану з районами від 1 до... Н.п. є ж 95й квартал у Кривому розі, є номерні квартали і у інших містах, але про ще один 33й чи 40й нечув..

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Алекс дава досить цікаву (хоча й нудно написану) інфу.
Вообще-то - Аксель ;)

Дяк. Ну хоч хтось...

А ''вообще-то'', осЄнь, я тобі трохи менше року тому закидував на зіпшару архів з фотками, серед них були й такі - ''як називались колись, як будувались і коли і нащо...'', але здається, так його ніхто й не скачував. Тоді центральною була інша проблематика та відеотематика...

ForeverAutumn, нові творчі віяння?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Новий проект, для якого тре інфу.

А ті творчі віяння вже гуд бай давно - нема виконавця. А в мене нема часу займатись

ДІма, це вже так важливо, правда, що треба взяти і виправити ?) Спасіба

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 10 місяців потому...

Народ, може не в тему, та все ж.

Мені потрібні назви всіх мікрорайонів Луцька і бажано карту на якій вони позначені. Не обвовязково детально, вистачить якщо хтось в пейнті обведе приблізні межі районів і підпише де який. Буду дуже вдячний!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 4 тижня потому...

Хай тут полежить :)

ххх: Наверное, все новосибирцы знают про жилмассивы "Юбилейный" (он же "4-й микрорайон"), Снегири" (он же "5-й микрорайон") и "Родники" (он же "6-й микрорайон"). Мне вот интересно, а где 1-й, 2-й и 3-й микрорайоны?

ууу: Джордж Лукас так и задумывал, лет через 10 появятся первые три.

баш

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...