Перейти до змісту

підземні ходи


Bocman

Рекомендовані повідомлення

всім привіт....

сьогодні від знайомого почув цікаву розповідь,але хтілось би знати більше він розповів що коли був менший з товаришами лазили по підземним ходам,там бачили і скелетів і різну зброю,заходили з училища (де і вчились) що біля замку казав що ходи рзтягувались аж до рованців та до заливу,ходи були в три поверхи,казав раз було що незнали як вийти,також казав що ходи були під динамо та банком хрещатик,коли було будівництво банка хід засипали а також коли біля динамо будувався готель хід теж засипали але перед тим там знайшли золото,ще казав що був хід під річкою (що мало віриться) а також сказав що дуже велика кількість ходів була замурована..

можливо хтось щось знає чи ще щось чув, булоб чікаво послухати... а також цікаво булоб знати про підвал що на возєднання...37ec0c555646.jpg

кажуть що мав бути підземний перехід,ще багато людей казали що там в середині бували доречі про це свідчать графіті на стінах всередині...

загалом був би вдячний за любу інформацію (ДУЖЕ ЦІКАВО)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а також цікаво булоб знати про підвал що на возєднання...

кажуть що мав бути підземний перехід,ще багато людей казали що там в середині бували доречі про це свідчать графіті на стінах всередині...

Оо Завжди думав, що там був банальний міст через річку Глушець.... ;D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

теж би радий був щось почитати, а ще краще всякі розповіді послухати від бордівчан...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Чоловік каже, що те, що написано в першому пості - правда. Про те, що завалили, чи забудували не чув.

Про три поверхи, підземелля там всякі - знає, був там в роки бурхливої молодості.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Щось не розумію про що точно йде мова.

Якщо поруч 6 бурси, то те підземелля нікуди не дівалось

Ось

Там в темі згадувалось про розгалужені ходи, в тому числі в моєму будинку.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Кажуть що Луцьк старий весь опутаний ходами, і давно спецслужби замурували основну частину, що накопали, щоб народ туда не лазив, і не гинув там...

Так що вони є, тільки ніхто не займається розкопками, може хто й займається але тримає в секреті, тому що всі хочуть нарити якогось цінного добра :)

Спеліологія чомусь не сильно розвинене верніше цим займаються "діггери" в Луцьку про таких не чув взагалі, але було б цікаво звичайно полазити там :) хоча це конкретно екстремально.

PS: треба напевно звернутись в Краєзнавчий музей, там може є якісь згадки чи схеми, або в СБУ, там точно щось має бути :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Про Луцькі підземелля існує чимало легенд, за якими під будівлями наземного старого міста існує ще одне, підземне, зі своїми таємницями. Подейкують, що старий Луцьк підземними ходами був зв’язаний із Шепельським і Жидичинським городищами, Олицьким замком та іншими укріпленнями навколо нього. Науковці стверджують, що це лише легенди, які нічим не підтверджуються. Але, як відомо, у кожній легенді є зерно історичної правди.

Дійсно, у давні часи, а це переважно XV-початок XVII століття, коли наше місто досягло свого найбільшого розквіту, перш ніж спорудити чи то жилий будинок, чи церкву, чи, тим паче, монастир, зводили двоповерхові підвали. Навіщо? Для захисту. Адже то були далеко не спокійні часи: часті пожежі, набіги татар. Напевно, в зв’язку з цим і говорили про підземний зв'язок замку Любарта з навколишніми поселеннями. Але, поки що, відомі лише одні проходи під землею, які зв’язували замок та монастирі з річкою. Це... каналізаційні колектори - дуже вузькі вимуровані канали. Ці ходи були настільки вузькими, що, як писала газета XIX століття, двоє ченців одного із монастирів, які користувалися ними уночі для того, щоб творити далеко не благочинні справи, не могли розминутися. Так вони і стояли, поки їх не побачили, коли вранці почали зливати

У 1616-му році був закладений наріжний камінь костелу. І сьогодні ще можна побачити сліди великого церковно-в’язничного комплексу, який був під ним і колегіумом єзуїтів (тепер - вище професійно-технічне училище № 6). Цей комплекс складався з вітальні, підземного храму з місцем для вівтаря, були там три “кам'яні мішки” у яких єзуїти тримали своїх полонених. Цікаво, що вони розташовані біля криниці. Напевно, це були своєрідні моральні тортури. Адже ув'язненим, яких у такому мішку могло бути двоє, не давали пити. Проте вони мали змогу чути хлюпання води, яку діставали з криниці.

У підземеллі також було поховання знаменитих людей того часу, які зараз повністю зруйновані: останки людей лежать звалищем, а домовини з червоної міді ще у 50-х роках були здані на металобрухт. Існує думка, що саме сюди були перенесені залишки біскупа Павла Волуцького, який освятив будівництво костелу. Ну, a історії про привидів луцьких підземель вам може розповісти багато хто з жителів міста. І чи не половина з них пов’язана з іменем Магдалени Тализіної дружини , першого коменданта Луцька, яка померла в 1795 році в 19-річному віці. Безутішний чоловік побудував на її честь у підземеллі гробницю. Куди потім поділось тіло – невідомо. Але чи не кожен, хто заходить у гробницю, відчуває ще чиюсь незриму присутність. А як пояснити випадок, що трапився, у 1944-му році? Коли солдати Радянської Армії, яка щойно визволила місто, спустились у підземелля, перед ними щось промайнуло. Звісно, вони відкрили вогонь. Після того, як стрілянина припинилась, всі були здивовані: у підземеллі порожньо.

З плином часу підвали під старим містом втратили своє первісне призначення схову для людей у разі небезпеки і перетворились переважно на складські приміщення. Не стали виключенням і підвали під костьолом. У 50-ті роки нашого століття містторг використовував їх для зберігання овочів. У різні роки тут розміщувались міськпромкомбінат і торгівельна база. У 70-х роках приміщеннями костелу зацікавилися науковці. І уже у 1980-му році було відкрито обласний музей атеїзму. Не залишилася без уваги і підземна частина релігійної споруди.

Особливий інтерес до неї почали виявляти у середині 80-х. Велася мова про те, що приміщення потрібно привести в порядок і використовувати. Тут працювала пале-окомісія Товариства охорони пам’яток історії та культури. Було виготовлено план підвалів для того, щоб реконструювати їх і розмістити експозицію музею історії релігії. Але... лише окремі зали були захаращені різним мотлохом, який можна було легко винести. А у переважній більшості коридорів, кімнат за багато років утворилися земляні насипи мало не під стелю. І їх треба було розчистити. Тут і з’явилася група людей з їх незамінним керівником, слюсарем-ремонтником ВАТ “Вол текс” Олегом Виноградовим, людиною, яка і зараз одержима ідеєю зберегти старе місто. У квітні 1987-го року вони створили клуб “Ентузіаст”. Скільки тонн землі було вивезено - зараз, напевно, ніхто і не підрахує. Ентузіасти, а це були і пенсіонери, і школярі, проводили у підземеллях весь свій вільний час. Результат не забарився. За декілька років два яруси підвальних приміщень були майже повністю очищені. Сьогодні туди можна спуститися і, немовби за допомогою машини часу, здійснити подорож у середньовічне минуле Луцька. До речі, тут уже побували туристи з Канади, Австралії, Німеччини, а про Польщу і говорити нічого.

Зараз у костелу і підземних приміщень під ним з’явився господар - католицька церква. Поки що вона не заважає працювати групі Виноградова. Олег Олексійович розповідав мені, що у 1987 році у підземеллі працювали польські спеціалісти, їх керівник, професор Гірничо-металургійної академії у Кракові Збігнев Стшелец після завершення огляду сказав: “Те, що мають волиняни - унікальне в Європі”. В Європі - можливо, але в нас... Наприкінці 80-х на Замковому майдані була заборонена стоянка автотранспорту - зараз же там є платна стоянка, очевидно, щоб зручно було під’їжджати до відомого ресторану. А новобудови, які, як гриби після дощу, ростуть у старому місті? Звісно, потрібно проводити реставрацію, але саме реставрацію, а не реконструкцію, косметичний ремонт, а то і повну перебудову. Інакше ми не будемо кращими за тих, хто руйнував старі приміщення, розписував їх вугіллям, крейдою, намагаючись увіковічнити серед історичних стін своє нікчемне ім’я. Хто знає, які ще таємниці приховує старе місто і його підвали. Очевидці стверджують, що були два ходи у різні сторони від костьолу. Один вів у бік Забороля. І по ньому можна було їздити “Жигулями”. Коли приміщення готували під склади “Риб бази”, ходи замурували старою цеглою. Старожили говорять, що існує ще і третій ярус підвалу. Там знаходилась середньовічна катівня. З її стелі звисала диба з ланцюгами, яка закінчувалась наручниками. Під нею було вогнище й інші, знаряддя тортур. А ще пригадують кімнату, стіни якої були викладені черепами. Все це, звісно, легенди. Але в такому місті, як наше, без легенд жити було б сумно.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Oksana04 невже це правда що був хід під річкою?

Про річку сказав, що це також, на жаль, на рівні "мені казали"...

Під Костелом був сам і під якимось там теперішнім цегляним будинком напроти бані (20ть років тому).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

теж чув щось про тунель під річкою, правда уявити це складно...

Bocman - дуже цікаво, дякую.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я на екскурсії був, доволі цікаво. Але ніколи не думав, що вони доступні для всіх.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

треба в страших людей попитати що живуть в старому місті вони то точно повинні знати...

но жигулями на рованці це також важко уявити)))....

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

що все ніхто більш нічого про ходи не знає??

Ти хочеш вивчити луцькі підземелля не відриваючи попу від дивану?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я хочу взнати побільше тої інформації що знають старші лди а не екскурсоводи...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я хочу взнати побільше тої інформації що знають старші лди а не екскурсоводи...

старші люди, які щось можуть знати про підземелля, також за комп'ютером не сидять

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

недумаю що з бордівців нема такого кому батько дід знайомий неросказував як в дитинстві лазив під луцьком...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Bocman, я особисто сама в дитинстві лазила підземеллями, оскільки виросла в старому місті. Тільки й досі толком не зрозумію, що саме ти хочеш почути?

Твоя цитата розповідає про підземелля костелу Петра і Павла (те саме, що поруч 6 бурси). Його ти маєш щастя при бажанні відвідати.

Щодо інших, то скажу так, багато будинків у старому місті дійсно мають глибокі підвали, декотрі і не в один поверх.

В моєму будинку (на Братковського) підвал був площею всього першого поверху і мав прохід, котрий закиданий, ще й величезну бочку з вином (пила вся вулиця :D )

У свекра будинок (на Драгоманова), з його слів, мав підвал з двох поверхів, але нижній поверх затоплений підземними водами. Та сама історія, як і в костелі.

З дитинства пам"ятаю ще як лазили хлопці в районі згаданого тобою банку. Знаходили монети, сусід, наприклад, срібний самовар і посуд.

Щодо місця на карті, то вперше чую про підземелля.

А от підвали на Драгоманова, де зараз пустир, довго сіяли своїми дірками і нікому до них діла нема, окрім сміття.

Почитай книжку Бойка, він там якраз про те місце згадує.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

laska дуже вдячний... саме такі розповіді я хочу і слухати,читати...книга хороша справді...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ну, раз любиш такі історії, то розкажу ще :D

У 80-х мій (майбутній) чоловік з дворовими хлопцями лазили в підземеллях Драгоманова. Він стверджує, що між банком, будинками напроти, будинком (колишнім магазином "1000 дрібниць") і аптекою є підземелля, що зв"язані між собою. Блукаючи ними вони повлазили не в один підвал людям, ще й на підвал з апельсинами натрапили.

Чергова їх вилазка була націлена на підвал аптеки, з метою накрасти презервативів :D але трішки взяли праворуч і потрапили в підвал мого будинку. Чим добре сполохали мою маму, котра зберігала там консервацію. Але дивні злодії її не чіпали, лишень погортали мої старі зошити і зачинивши двері з середини, вилізли назад тим самим ходом.

Прийшлось вибивати двері в підвал. :0002: мама й досі не знає, що то був її майбутній зять :D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я так відчуваю, що я з твоїм чоловіком знайомий значно ближче, і моє знайомство з ним почалося не з їзди в багажнику його авто (ща бордовці науявляють :D ), а значно раніше, ще в школі: колись добряче "отримав на горіхи" від "пугачовців", коли з друзями хотіли полазити по підземеллі, а натрапили при вході на "конкурентів". Ну не дружили "пугачовці" з "мкс-овцями" - район на район ходили.

Боцман, отак треба прориватися до історії, з боями, в рукопашну, а не перед монітором.

п.с. Хоча їзда в багажнику також була десь в тому віці :D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

мда якби більшу половину тих ходів не засипали вониб пригодились зараз злочинцям)))) доречі в неділю якісь експерти з міліції приїздили до виритої ями (як від банку хрещатик спукатись до ринку з правої сторони)

щось там розглядували,фотографували,але підходив і нічого такого підозрілого там не бачів...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...