Перейти до змісту

Хто із ху?


Plum

Рекомендовані повідомлення

Натрапив на дуже цікаву статтю. Всім раджу почитати :ok2:

http://www2.maidanua.org/news/view.php3?bn...last=1173523922

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Може воно і так, але за що тоді Шевченка відправили в заслання?

Невже людей з титулом "Ваше превосходительство" відправляють служити в прості солдати?

Так що тут більше питань, ніж відповідей...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а вот за ответом на твой вопрос советую обратиться к произведениям опального Олеся Бузины :D

тут немного, за вечер можно прочитать и переварить

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Олесь Бузина - це, м'яко кажучи, занадто альтернативний погляд. Якби його дослідження відповідали б дійсності - нам би негативну інформацію про Шевченка донесли б ще раніше. І поляки, і більшовики, які за портрет Шевченка в хаті саджали і вбивали.

В житті кожної людини є поступки, яких вона потім соромиться. Певно, що були такі моменти і в Шевченка - адже життя його було важким. Очевидно, Бузина нарив частинку інформації про Шевченка, яка характеризувала поета з гіршого боку, а решту Олесь придумав сам.

2 Shkoder

Я так розумію, що не в останню чергу точка зору Бузини сформувала твоє бачення Шевченка, як особистості?

Шевченко в цьому пості - мається на увазі Тарас, а не Андрій... :(

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вряд ли Олесь придумал больше, чем российские, советские и, разумеется, украинские историки и культуроведы вместе взятые :( лично мне не нравится факт идеализации, даже "идолизации" в общем ничем не примечательного поэта, одного из многих. ты представляешь себе россиян, которые с таким же жаром превозносили, скажем, Максима Горького? :( у европейцев и подавно нет каких-то ключевых творческих гениев на которых свет нации клином сошелся, уважают каждого за свой конкретный вклад - может стоит взять с них пример? культ личности Тараса поднадоел уже..

ps. а кто тут вообще про Андрея говорит? :D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Феномен Шевченка - феномен народного визнання. Він народний поет.

Такого явища дійсно не було в Росії, не знаю чи було в Європі.

Я пам'ятаю, коли був малим, то бачив вишиваний портрет, зроблений моєю бабцею.

І пригадую старе видання "Кобзаря", сильно зужите від частого використання.

Хто заставляв цих людей, м'яко кажучи, далеких від української богеми та проукраїнського ідеологічного впливу так вшановувати Шевченка ?

Це важить більше за якість поезії, окремі риси особистості і т.п.

А Сушинський та Бузина ? Я згоден з такою оцінкою їх особистостей :

"Творчість" Бузини - хрестоматійний приклад комлексу неповноцінності і його наступної надкомпенсації. Тільки так хлопчєг, що краще вміє топтати клаву, ніж думати, може добитись, щоб його періодично поминали поряд з клясиком. Хоч і нецензурною лайкою
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в общем ничем не примечательного поэта, одного из многих.

Ну, якщо ця позиція ключова - то твоя точка зору зрозуміла.

Просто багато хто має іншу позицію. І для них Шевченко - перш за все борець. Все його життя - боротьба.

Твори поетів (і не тільки поетів) не варто просто читати. Набагато ефективніше, коли читаєш той чи інший твір, і співставляєш його з біографією автора. Тоді видно, що через римовані рядки промовляє голос душі автора, переплетений з його реальними переживаннями.

Це нинішні поети часто пишуть, аби щось вичавити з себе для гонорару. Шевченко писав не для того. І достойний поваги і певної ідеалізації хоча б тому, що своїм талантом зміг вибратися з низького соціального класу в люди - вище товариство того самого Санкт-Петербурга.

А росіяни теж ідеалізують - наприклад, Пушкіна. Мені пару років тому на очі попадався російський "Букварь". Повна ідеалізація. І кого? Негра, бретера, баболюба, і т.д. І треба врахувати, що Пушкін вийшов зі світського товариства, няня Аріна йому спеціально російські казки розповідала... Так що на фоні тогочасся, безграмотності, бідноти, кріпацтва і т.д. - Шевченко - титан.

Ну, це моя точка зору. Т.з. ІМХО.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Який цікаво культ лічності.

А те що він в кожній хаті є (на портреті) то це не культ а визнання, бо ніхто не заставляє вішати, читати.

Поет він був геніальний, і всі його вірші мають філософський, повчальний, пророчий характер.

Я наприклад постійно шукаю в його віршах багато життєвих рішень для себе.

А посуті додам що мистецтво є мистецтво воно як кажуть дар від Бога (для когось наприклад це просто Дар по Дарвіну) і інколи просто стулити рота неможливо і пишеш, чи малюєш, чи ще що робишш - "ТВОРИШ"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ну допустим, философ и пророк - мало ли их было в разные времена, признаных и непризнаных. хоть таким, imho, его сделала именно советская образовательная система. еще будучи учеником Луцкой школы номер 5 я обращал внимание, что с Тарасом носятся как с писаной торбой (книжки ставят на видное место, портреты развешивают где ни попадя), хотя обьяснить это странное явление учителя не могли ни в 1987 "совковом" году, ни в 1992, уже "незалежном" году. говорили "так надо" и все тут - налицо указка сверху, попытка закамуфлировать всенародно любимым Тарасом неблагоприятную ситуацию в стране и ее культуре.

вообще в школьном детстве я Шевченко где-то даже уважал -- тексты у него были весьма созвучны музыке, которую я в то время слушал. жестокость и кровавость Cannibal Corpse, напористость и ярость Metallica, масштабность Megadeth. жаль "титан" не дожил до изобретения Фендера :(

так что, vanus, целиком поддерживаю твой выбор "настольной книги" - это куда лучше новомодного Нострадамуса или 2000-летних сказок. хотя лично я предпочитаю в этом качестве Булкагова - он, конечно, не пророк, но пищи для ума дает куда больше

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Щодо Бузини, то основа його творчості була побудована на створені скандалу і популяризація таким чином власного імені.

Всі знають, яким гулякою був, наприклад, Єсєнін, але ж ніхто не применшує того, що він видатний поет. Або згадайте Фреді Мерк’юрі, що той з себе представляв? Хоча "Queen" - це в будь-якому випадку вже класика сучасної музики...

Бажання поритися в чужій брудній білизні - це не те, до чого варто прагнути. Я, наприклад, по справжньому почув Шевченка, коли став слухати "Кому Вниз"...

А щодо ідеалізації, то справа в тому, що якраз радянська освіта намагалась подати Шевченка в образі старого діда в тій шапочці, добре, що зараз кожен, хто розгляне 100-гривневу купюру, може побачити молодого Шевченка. Хто не знає, то в ЖОДЕН з радянських "Кобзарів" не були включені вірші "Суботів", чи наприклад, "Розрита могила", де критикувався Богдан Хмельницький за його так званий "акт об’єднання з братнім народом"...

Тобто радянська влада завжди подавала події так, як їй було вигідно. І викинути з програми навчання Шевченка не можна було, так як це було зроблено з десятками інших письменників, бо дійсно, портрет його був в багатьох хатах задовго до приходу радянської влади..

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

дійсно вірші в нього унікальні на той час, дуже легкі і альтернативні. Думаю Хеві Метал не померби так скоро якби Шевченко не народився так рано

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ну в отличие от Тараса, хеви метал живее всех живых gallery_32_26_400.gif

btw, кратенькую лекцию насчет уникальности шевченковских стихов в то золотое время, когда стихи не писал разве что ленивый, я не против послушать

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Май вайф недавно задалася таким ось питанням: "Чого Леся Українка настільки популярна, всі її розкручують як бренд, а ось Олену Пчілку фактично ніхто не пропогандує?"

Факт, що за радянських часів була чітка політика зомбування і приведення людей до шаблону(а в росії вона йдосі триває по плану). Зараз ми просто бачимо її наслідки.

Те що в людей почали виникати такі питання, свідчить вже хоч про якісь зміни у суспільній свідомості і можливо через років двісті ми вже забудемось про СОВОК ;)

Доречі суперечки які виникали навколо мови також результат цієї політики. Те що зараз всі гризуться явно було задумано якімось дядьою давним-давно. Набагато легше контролювати народ, який навіть на рахунок мови договоритися не можуть.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Шевченко не був ідеалом - але більшість не хоче цього признати, чому не можна сказати, що це така ж людина. Про Єсеніна ж всі знають, то чому не можна про Шевченка знати?

А на рахунок глибоких думок і філософського підтексту, то тут можна посперечатись, оскільки це діло особисте. Да і "філософський смисл" можна прикрутити до багатьох речей різних авторів (дехто навіть до текстів Бітлз пробував), а не тільки до поезії...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ну в отличие от Тараса, хеви метал живее всех живых gallery_32_26_400.gif

Ну от наприклад такий собі важкенький рок на слова Тараса, група "Сад":

ftp://[email protected]/Music/Sad%20-%20...a%20bagatiy.mp3

Це для тих українофобів, які сумніваються, щоб творчість Шевченка актуальна і зараз

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Це для тих українофобів, які сумніваються, щоб творчість Шевченка актуальна і зараз

То есть контрольный, в возух! :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я б еще добавил, из чего этот выстрел был произведен и почему после него (выстрела) немного воздух испортился...но не буду... :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

два останніх повідомлення особливо змістовні, не хотілося б думати, що вони свідчать про інтелектуальний рівень їх авторів...

як на мене, то це флуд..

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

дорогой наш неУКРАИНОФОБ kudrom.

что касается Вашего маразматического заявления о том, что Шевченко живее всех живых и доныне, доказывайте это , скажем колоннам краеведческого музея, они на такое не реагируют, у них обоняние отсутствует. ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я ж не кажу, що він живий, я кажу, що жива і актуальна його творчість

а якісь логічні аргументи, крім особливо вихованих типу "маразматического заявления" в тебе є? чи це так просто, щоб спровокувати мене?

"Мара́зм (від грец. marasmos — виснаження, згасання) — майже повне згасання психічної діяльності людини внаслідок атрофії кори головного мозку; виснаження організму з поступовим згасанням всіх життєвих процесів"

- м-да, рівень аргументації вражає... був кращої думки про тебе... зауваж, що провокацією зараз займаєшся саме ти...

Щоб не було звинувачення, що офтоп, я все ж хочу писати по темі: тексти Шевченка активно використовує в своїй творчості відома українська рок-група "Кому Вниз"

Наприклад, "Суботів", який радянська влада виключила з "Кобзарів"

ftp://[email protected]/Music/Komu%20Vnyz%20-%20Subotiv.mp3

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

аааааааааааа... блін, чоловіче, ти -кращий!

але, нажаль, з майже повним згасанням отієї діяльності.... :smile3:

щось тобі казати - вважати себе таким самим. тому стухаю, як лампа розжарювання.

ЗІ нє, не можу!!!!

- м-да, рівень аргументації вражає...

мля.......... я просто из-под стола вылез после такой цитаты.... ВНИМАНИЕ: kudrom цитирует Aminodav'a

и опять его кто-то провоцирует!!!!!! я нимагу!!!

От глубины мыслительных процессов меня бросает в дрожь!!! Слава всевышнему, я знаю цену Вашим словам! :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

vanus , вибач, але на запроси аля "зато у нас пєсні хорошиє...." я би сам банив на пара днів, шоб хоч трохи підвищувати інтелектуальний рівень нації ... в цілому!!!

ЗІ СЛАВА ДЕГЕНЕРАТОРАМ ІДЕЙ!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не будемо відволікатися на флуд, а краще говорити по темі. Отже, щодо сучасної актуальності Шевченка:

oblozhka-small.jpg

Альбом 2005 року з піснями Шевченка в сучаному трактуванні

Звичайно, це не аргумент для деяких "знавців творчості" :blink:)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...