Перейти до змісту

Георгіївська стрічка.

bidzyura

Рекомендовані повідомлення

Не знаю як цього року, а у минулих,проходячи по місту 9 травня,тобі якісь молоді ентузіасти намагалися пов'язати георгіївську стрічку(звісно,не примусово) або й, просто, подарувати її.

Раніше не приділяв уваги цій символіці,просто дякував та брав на пам'ять...Хай буде...

І от мені на очі попав цікавий матеріал про походження цього символу.Пропоную поділитись і з Вами:

300photo1__jpg_220x220_q95.jpgУ місті-герої сучасного інтернет-фольклору Бобруйську встановлений пам’ятник російському святому великомученику Георгію Побідоносцю в касці солдата червоної армії.

Цей вигаданий анахронізм насправді зовсім не виняток із правил. Адже вже декілька років поспіль на 9 травня в українських містах надзвичайно популярна акція «Пов’яжи георгіївську стрічку». Стрічки в’яжуть на сумки, рукави і навіть на дзеркала автомобілів. Цього року акція досягла якихось карикатурних, якщо не сказати хворобливих, масштабів: згадати хоча б змагання в Криму – хто виготовить найбільшу стрічку. Таким чином нібито віддається данина поваги пам’яті солдатам, загиблим у Великій Вітчизняній війні.

Данину цю, поза сумнівом, віддавати треба, та от тільки якась нісенітниця виходить. Справа в тому, що орден Святого Георгія був заснований імператрицею Катериною за ратні подвиги на полі бою, і вона ж сама, «воюючи» хіба що тільки зі своїми камеристками, стала його першим кавалером. У наступні півтораста років орден вручався російським воєначальникам головним чином за подвиги, пов’язані із захопленням територій чужих держав і утихомиренням народно-визвольних повстань на них же. У 1917 році більшовики скасували його як старорежимний. У 1992 уряд Російської Федерації, сподіваючись відродити колишню імперську велич, вирішив орден повернути, і в 2000 році, коли з’явилися перші ветерани внутрішніх війн за «єдину та неподільну», він став вручатися офіційно.

Питається, до чого ж тут Велика Вітчизняна? Адже ордена цього тоді і в згадці не було! Це Сталін, побоюючись програшу, вирішив влаштувати таку собі химеру: прикріпити царську георгієвську стрічку до радянських орденів, що абсолютно безглуздо з погляду послідовного комуніста. Особливо дивують радянські художники, що старанно зображали стрічку, яка прикрашала колись могутнє тіло імператриці, на численних вітальних листівках поряд з орденом Перемоги. Єдиним прийнятним поясненням можна вважати ідею про те, що стрічка символізує солдатську доблесть росіянина. Адже, зауважимо в дужках, що орден з двоголовим орлом вручали навіть кавказцям, які перейшли на бік загарбників. «Не збагну, – дивувався один черкес, – чому мені дали орден з якимсь птахом, а не з джигітом?» Між іншим, вручення Георгія неросійській людині межувало зі скандалом.

Пригадується відоме оповідання російської письменниці Теффі про княгиню Анну Павлівну, яка добровільно стала сестрою милосердя під час Першої світової. Вона отримує дві звістки: одну погану, а другу хорошу. Привезли двох поранених: перший – єврей, другий – георгіївський кавалер. «Серед нових поранених є єврей, – говорить вона секретарю. – Нема що сказати, догодили на пункті». А за безногого георгіївського кавалера Анна Павлівна збирається особисто подякувати полковнику. «Потрібно буде цього самого кавалера так десь покласти, щоб відразу видно було, якщо хто зайде», – розпоряджається вона. Яке ж було потрясіння, коли з’ясувалося, що кавалера звуть Йосель Шніпер! Бідна жінка зі сльозами благала лікаря визнати інваліда симулянтом.

– Лікарю! Скажіть відверто, адже той єврей, напевно, симулює? Чи не правда?

– Та що ж тут симулювати? – Дещо оторопів лікар. – Адже нога у нього ампутована.

– Ну так. Ось цю саму ногу-то, мабуть, він все ж таки як-небудь симулює?

І далі: «Як це все жахливо!.. Ми дали цигарок георгієвському кавалеру, а палить їх єврей! Ми поставили почесне ліжко для георгіївського кавалера, а на ньому розвалився єврей!.. І за мою ж доброту доля мене і карає!»

Давно впали стіни тюрми народів, і непорушний союз виявився згуртований зовсім не навіки. Та кремлівські політтехнологи вирішили пов’язати колишніх підданих імперії тонкими стрічками і в цьому досягли чимало успіхів. Ви ж зав’яжете їх знову?

Джерело

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• Відповідей 112
  • Створено
  • Остання відповідь

У нас із стрічками на Україні якось не ведеться.в 2004 році вязали помаранчеві за 5 років залишились одиниці (не розчаровних) хто повязавби її зараз. Помоєму якшо уже вязати то стрічки то лише з символікою України.

ПС... Якраз Катерина і наказала зруйнувати Січ - є над чим задуматись. :(

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

У наступні півтораста років орден вручався російським воєначальникам головним чином за подвиги, пов’язані із захопленням територій чужих держав і утихомиренням народно-визвольних повстань на них же.

Орден Георгия был учрежден в 1769 году. По статусу он давался только за конкретные подвиги в военное время "тем, кои… отличили себя особливым каким мужественным поступком или подали мудрые и для нашей воинской службы полезные советы". Это была исключительная воинская награда.

И при чем тут захват территорий и утихомиривание востаний непонятно.:_40:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ви мене пробачте, але на сьогодні це ще один спосіб повикабелюватись.

Не для всіх звичайно, але на вулиці дуже часто можна побачити щось таке:

post-5388-1273493983,47_thumb.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Це називається: застав дурня Богу молитися, то він і лоба поб'є.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

текстик параноїдальний

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ФАКТ N1. Георгиевскими наградами в СССР НИКОГО не награждали. Мало того, они были запрещены к ношению до 1943 года. При том Орден Славы который имел Гвардейскую леточку схожую с Георгиевской, был утвержден только в конце 1943 года, то есть самые известные битвы войны, такие, как Московская, Сталинградская и Курская, проходили без подобных лент.

Медаль За Победу над Германией и вовсе была утверждена только в 1945 году, при этом напоминаю, что лента считалась ГВАРДЕЙСКОЙ, а не ГЕОРГИЕВСКОЙ.

ФАКТ N2. Георгиевские награды всё же вручались участникам Великой войны, но вручались они не солдатам СССР, а воинам воюющим по другую сторону, то есть против существующего в СССР строя уголовников у власти и рабов.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ФАКТ N1. Георгиевскими наградами в СССР НИКОГО не награждали. Мало того, они были запрещены к ношению до 1943 года. При том Орден Славы который имел Гвардейскую леточку схожую с Георгиевской, был утвержден только в конце 1943 года, то есть самые известные битвы войны, такие, как Московская, Сталинградская и Курская, проходили без подобных лент.

Медаль За Победу над Германией и вовсе была утверждена только в 1945 году, при этом напоминаю, что лента считалась ГВАРДЕЙСКОЙ, а не ГЕОРГИЕВСКОЙ.

ФАКТ N2. Георгиевские награды всё же вручались участникам Великой войны, но вручались они не солдатам СССР, а воинам воюющим по другую сторону, то есть против существующего в СССР строя уголовников у власти и рабов.

Ну естественно не давалась и не могла называться Георгиевской, это ж коммунисты, а они, как всем известно, были атеистами вот и не могли они назвать ее(награду) в честь святого, ну и чтоб окончательно исказить смысл решили ее давать людям с не совсем хорошей репутацией.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

2 Tolik_lt +1

шизофренія процвітає

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Текст статьи, аля "лишь бы что-то написать" ! Да какая разница, сейчас, во время майских праздников, ленточка ассоциируется, как дань уважения к погибшим и живым ветеранам, как победа над фашизмом! Да и все......

P.S. странно, что автор статьи еще не увидел в ленточке "всевидящий глаз масонов"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Наприклад те, що Орденом Слави, стрічка якого пістрявіє сьогодні на антенах машин, нагороджували за збитий з особистої зброї літак чи захоплений ДОТ, або ж за два танки, підбиті з протитанкової рушниці, чи то за один, підірваний гранатою. Орден отримував також той, хто вогнем особистої зброї знищив 10 солдатів, хто взяв в полон офіцера або, скажімо, захопив прапор військової частини ворога.

Орденська стрічка - це невід'ємна частина ордену. Щоб переконатися у цьому достатньо зазирнути до будь-якого довідника. Мало того, носити її, так само, як і сам знак, мають право виключно особи, які цим самим орденом нагороджені.

Актор Борис Січкін, той самий Буба Касторський з "Невловимих месників", у своїй книжці із захватом згадує, як на одному з бенкетів Жуков наказав привести шльондр і кожній навішати на груди орденів та медалей - для солідності. Найбільш цицькатій вчепили Золоту Зірку Героя та Орден Леніна, і п'яний французький генерал просто-таки млів, тицяючись носом у профіль вождя світового пролетаріату.

Так вони святкували Перемогу.

Так закладалися ті самі "традиції".

От звідки саме родом зневажливе ставлення до бойових нагород та орденських стрічок. От звідки взялася мода в'язати їх на машини та дерева.

Друзі, невже не є очевидним, що все це - звичайнісіньке блюзнірство?

©

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

гм, а Жуков нєдурак був погулять;-)і зарубєжні гості довольні

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я Вам скажу, больше, если смотреть на ленточку через свет, можно увидеть улыбающегося Януковича, сидящего на проданной газовой трубе! :D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я Вам скажу, больше, если смотреть на ленточку через свет, можно увидеть улыбающегося Януковича, сидящего на проданной газовой трубе!

для етаго нада покуріть таго, шо команданте чігєвара курить і ше нітакоє мона побачити.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я Вам скажу, больше, если смотреть на ленточку через свет, можно увидеть улыбающегося Януковича, сидящего на проданной газовой трубе! :D

Знатна сигара в тебе :friday: , більше в затяжку не кури

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Звернула увагу, що на урочистостях, де президенти були разом, в Лукашенка, на відміну від Яниковича і Мєдвєдєва, була стрічка кольорів білоруського прапора. 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Звернула увагу, що на урочистостях, де президенти були разом, в Лукашенка, на відміну від Яниковича і Мєдвєдєва, була стрічка кольорів білоруського прапора. 

А ще Лукашенко був у військовій формі, обвішаний орденами і медалями, у фуражці, схожій на аеродорм по розмірах, і зірочки на погонах явно маршальським відповідали, а у Вікіпедії пишуть - підполковник запасу. Так, що бацька, що придумує, те й чіпляє. І нащо йому там георгіївська стрічка? ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Читаю и ниц не понимаю: при чём тут Екатерина, при чём тут орден Святого Георгия. Как это всё связано с акцией «Георгиевская ленточка».

...Акция стартовала к 60-летию Победы по инициативе руководителя проекта «Наша Победа. День за днем» Натальи Лосевой, директора интернет-проектов (позднее — Первого заместителя руководителя ОРН (Объединенная редакция новостей)) ФГУП РАМИ «РИА Новости». Организаторами акции являются «РИА Новости» и РООСПМ «Студенческая община». СМИ считают, что автором идеи и акции является лично Наталья Лосева, сама Наталья в интервью газете «Взгляд» сообщила, что автор — группа журналистов. В интервью местному изданию ее родного города Новосибирска Лосева заявляла: Акция задумывалась вообще без каких-то географических притязаний. Всё, что я планировала — отправить несколько ленточек домой в Новосибирск самым близким друзьям и родным. Но уже через неделю после начала акции здание РИА «Новости» в прямом смысле брали штурмом. 24 часа в сутки здесь были очереди людей, которые хотели получить ленточку. Я вообще была в шоке от того, как быстро люди поняли и приняли идею

Регламент использования георгиевских ленточек определяется «Кодексом „Георгиевской ленточки“», состоящим из 10 пунктов. Акция финансируется государством, органами местного самоуправления, а также коммерческими и иными организациями. По идее инициаторов акции, ленточка должна распространяться бесплатно.

В канун празднования Дня Победы и дни проведения акции каждый участник надевает себе на лацкан одежды, руку, сумку или антенну автомобиля Георгиевскую ленточку в знак памяти о героическом прошлом, выражая уважение к ветеранам, отдавая дань памяти павшим на поле боя, благодарность людям, отдавшим всё для фронта в годы Великой отечественной войны.

А сама лента символизирует:Цвета ленты — чёрный и жёлто-оранжевый — означают «дым и пламя» и являются знаком личной доблести солдата на поле боя. Также считается, что эти цвета имеют в своей основе житие святого Георгия Победоносца и символизируют собой смерть и воскрешение. Св. Георгий, согласно житийной литературе, трижды прошёл через смерть и дважды был воскрешаем.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я от вже декілька років дивлюся на імбіцилів з "г... лєнточками" і все собі думаю, невже якщо піти до прадіда на могилу і поставити свічку, допомогти поприбирати десь на меморіалі, накінець просто зайти і привітати старого сусіда ветерана НЕ ВЧЕПИВШИ "Г... ЛЄНТОЧКИ" то напевно не будеш ти нормальним чуваком. Треба сцуко вчепити "лєнту" і ходити харкати по центру міста і сцати під вікнами ветеранів - тоді всі побачать як я поважаю їх подвиг.

Тошнить від тупізни...

Звиняйте, наболіло.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

згадалося, а ще дуже кльово вчепити "глєнточку" на антенку свого BMW чи мерседеса...

можна звичайно себе тішити що він зібраний в Китаї, ну але всеж...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я от вже декілька років дивлюся на імбіцилів з "г... лєнточками" і все собі думаю, невже якщо піти до прадіда на могилу і поставити свічку, допомогти поприбирати десь на меморіалі, накінець просто зайти і привітати старого сусіда ветерана НЕ ВЧЕПИВШИ "Г... ЛЄНТОЧКИ" то напевно не будеш ти нормальним чуваком. Треба сцуко вчепити "лєнту" і ходити харкати по центру міста і сцати під вікнами ветеранів - тоді всі побачать як я поважаю їх подвиг.

Тошнить від тупізни...

Звиняйте, наболіло.

7d4c5089ada1574ab5fedc5475cfe386.jpg

:0123:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

не одну сотню літаків люфтваффе та діваха завалила

а може пацанчик?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Тошнить від тупізни...

Звиняйте, наболіло.

Проблема в том, что Вы смотрите на имбицилов! Не надо кидаться в крайности! Цель акции не "обоссы ветерану подъезд, крича СМЕРТЬ ФАШИЗМУ!" Цель несколько иная, И не надо равнять всех!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ІМХО

Україні потрібні свої ідеали ,а не навязуваня росією.

Мій дід воював проти німецьких загарбників, і росію теж вважав загарбником таким самим як Німеччину.

Ми не маємо до цієї ЛЄНТОЧКИ ніякого відношення....

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...