Перейти до змісту

На "Ви" чи на "Ти" ???

Гість

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

По пошуку, даної теми не знайшов, тому вирішив створити. Скоро малявка почне промовляти звуки і виникає питання як його привчати звертатись до батьків, тобто до мене і дружини. Виникає певна суперечка. У моїй сім"ї, як від батька так і від матері, прийнято називати батьків на "Ви", а у дружини на "Ти", отож ми сперечаємось. Я чув багато різних думок, але все ж мені найближча думка така, до якої я звик з дитинства. Тому хотілось би почути думки наших форумчан щодо цього питання. Як ви привчили своїх дітей звертатись до вас? А для тих хто ще не має дітей прошу також написати свої плани щодо цього питання.

Опубліковано

"Ты". Почему? Потому что "Вы" отдаляет людей друг от друга. "Вы" - это признание своего низшего положения по отношению к человеку. Почему ребёнок должен говорить тебе уважительное "Вы", а в ответ слышать пренебрежительное "Ты"? Считаешь, что ребёнок не достоин уважения? Сложно заставить себя сказать ему "Вы"? Незачем, скажешь? Естественно, ты вырос в такой среде, где было принято так обращаться к родителям. Отсюда и желание научить ребёнка тому же.

"Вы" - это официоз. Я считаю, что в семье ему не место. Родители - друзья ребёнка, и уважать он их будет независимо от формы обращения. Ты считаешь, что "Вы" добавит тебе авторитета в его глазах?

"Вы" приемлимо для обращения к родителям партнёра, но не к своим. "Ты" - намного более интимное и доверительное.

Вообще, если брать глобально, ребёнок должен сам придти к тому, как и к кому обращаться, и навязывать ему правила не нужно.

Я не хочу, чтобы мой сын говорил мне "Вы". Даже если мне будет 82 года :)

Опубліковано

Рідних батьків називаю на "ТИ". Мабуть це правильно, бо вони є найближчими людьми. Тому і своїх донечок вчив називати нас на "ТИ". :) ІМХО так правильно.

Опубліковано

Хоч дітей і нема але в майбутньому це буде "Ти".

Мене також батьки виховали, щоб говорити на "Ви" і з власного досвіду скажу, що ця поважність і офіційність в деякій мірі відштовхує.

Опубліковано

Моя думка на "Ти". Ми всі в сім"ї так спілкуємось, навіть , дідусів і бабусь називають у нас на "Ти". Дуже зручно. І від цього поваги і авторитету не зменшується. Навпаки, дуже довірительно звучить. І ніхто навіть не думає сказати на батьків(навіть в подумках) - "прєдкі" чи ще якось.

Опубліковано

Завжди звертаюсь до батьків на ТИ. І дітей теж буду привчати звертатись на ти.

Наприклад є в мене сусід (йому 22 роки) до матері звертається на ВИ а до батька "Старий".

Опубліковано

В мене в сім'ї заведено звертатися до батьків на "ти", до діда-баби - на "ви".

Прабабця з цього приводу казала так: ""Ти" - то боже, а "Ви" - то черті".

Опубліковано

Однозначно на ТИ. МІй син так до мене говорить, я так до батька/матері своїх говорю. Воно якось ближче, рідніше чи шо... хз...

Опубліковано

Тільки на ТИ - коли матиму діток :) . От зараз п'ятирічного племінника бабусі-дідусі намагаються перевчити, щоб він до мене на ВИ звертався, та ще й слово "тьотя" не забував додавати. А я протестую :D . Дитині треба бути другом, а ВИ створює відстань перш за все для малечі.

Опубліковано

Мої діти говорять до мене на "ти" і я не проти. Коли чую звертання на "ви" дітей до моїх однолітків, то звісно ріже вухо. Помітно, що така традиція відходить у минуле.

Я до своїх батьків звертаюсь на "ви". Мене не вчили, сама десь в 5-річному віці перейшла, бо почула в одній із сімей таке звертання. Хоч старший брат звертався на "ти", а я на "ви". І мої батьки до своїх на "ви" звертались, як і до дідусів і бабусь.

Ніякої віддаленості не відчуваю, навпаки повагу!!!! І суть зовсім не в цьому. Думаю на стосунки це зовсім не впливає. "Не пішов би ти" чи "не пішли би ви" звучить однаково ;)

Опубліковано

Головне повага, довіра, розуміння. А звертатись на "Ти" чи "Ви" ІМХО нехай вирішують діти без стороннього впливу. До батьків, бабусі звертаюсь на "Ти" і хотів би щоб мої діти коли вони в мене будуть так само звертались до мене.

Опубліковано

"Ти" - я до своїх батьків/тіток/дядьків/дідів/бабів, (теща-тесть - "ви") і мої діти до мене так само.

"Ви" - незнайома, або значно старша людина (моя межа "ти" - 10 років приблизно, якщо старша за мене людина. Молодша, як до кого - часом поставити на місце - то принципове "ви").

Є одна знайома ~50 років. До неї як коли , коли "ти" коли "ви". Під настрій. Мала так само - на "ти" до неї. Знайома не проти, оскільки себе в такі моменти відчуває молодшою.

До себе - виключно на "ти" і по імені. Сварюся за "ви" - терпіти не можу офіціозу!

Опубліковано

А посваріться зі мною Zheny@ ;)

У "ви" я вкладаю повагу, а не віддаленість. Переходжу на "ти", лишень коли просять.

Я і на Борді довго звикала до такого звернення :D

Опубліковано

Я ж написав - "ви" - старші і поважні. До молоді хамла "ви" (не ВИблюдок) а саме на "ви" - щоб зрозумів, що звертання на "ви" треба заслужити".

Опубліковано

Тільки по імені, Ніку чи ще чомусь прийнятному для обох сторін:

1 - це зближає, і дає відчуття дитині, що увага і любов батьків напряму йде;

2 - дитина через індентифікацію і проекцію, чітко розуміє що це сім'я, а це все інше, тому що з іншим немає такої вільності.

3 - це вільність і при правильному вихованні, дитина не боїться дізнаватись про соціосферу не від чужих людей, а напряму від батьків.

4 - дитина відчуває себе рівною з дорослими, тобто не розвивається купа комплексів і перешкод. (наприклад відсутність права голосу, права вибору, права самовизначення і багато чого іншого)...

Простіше кажуче спроектуйте своє Я на дитину і пригадайте що і як в дитинстві робили не так батьки :rolleyes:

Опубліковано

Я до батьків і бабусі звертаюся на "ТИ" :). Так вони навчили мене і брата. Будуть діти - вони також звертатимуться на "ТИ". Так мені більш звично, та якось воно виходить рідніше (ІМХО звичайно).

Опубліковано

в мене є знайомий, якого в глибокому дитинстві сусідська дівчинка назвала "Кіса". З того часу його всі, в тому числі батьки, називають саме так. І коли до нього дзвониш, трубку бере хтось з близьких і просиш покликати Андрія, то в людини на тому боці дрота спочатку настає ступор секунд на 5, а тоді перепитують: "Кісу?" :)

Підозрюю, що і діти його будуть називати саме так :)

Опубліковано

І "Ти" сказати можна з повагою і "вИ" можна сказати з образою. Головне щоб поважали, а звертатись будуть як їм зручніше. Справді, різниця не велика. Я думаю все залежить від рівня любові до батьків. Від бажання прислухатись до їх думки, а воно залежить від того наскільки щиро та з якою довірою батьки ставляться до дитини.

Опубліковано

Я дивився одну передачу і там кажуть шо раніше на "Ви" звертались до людей, яких зневажали - начальників, директорів і т.д. :)

"Ти" - природнє і ненапряжне. Я особисто взагалі убрав би в нашій мові звернення на "ВИ" до всіх. Це лишнє.

Мені подобається цим анлійська - там нема цього брєда - "Ти" чи "Ви". Всі на "ти" і кльово! ;)

Не варто дитині нав'язувати свої погляди, будь то етика, релігія, політика, культура і т.д. Діти більш природні і чудово відчувають шо їм і як робити, можна дати їм тему під роздум, но не догму

Опубліковано

донька називає мене по імені:)я ніколи не виправляв, мені це в кайф.

бабусь-дідусів на "ти". я своїх на Ви називав. спиатв маму- може, перевчити дитину, щоб казала на вас з дідиком на Ви?мама ледь що не образилась- ти що, я хочу їй подружкою бути, а не Ви:))

а насправді повага виражається не у звертанні на Ви, то му що знаю про "татку, ну Ви і казьол" з дитячих вуст і "ну Ви, мамо, і гамно всрані" від невістки свекрусі, а у щоденних вчинках, ставленні до близьких нам людей:)

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...