Перейти до змісту

Чи варто цілувати покійника?

yvazhaemuy

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

yvazhaemuy, местные похоронные обряды вообще являются причудливой смесью язычества и православия, так что удивляться особенно нечему. с точки зрения гигиены - плохо, и это понятно любому здравомыслящему человеку. впрочем, с тем же успехом толпы коллективно лобзают различные животворящие иконы, священные персты и прочие артефакты, делясь своими болячками с братьями и сестрами.

Опубліковано
yvazhaemuy, местные похоронные обряды вообще являются причудливой смесью язычества и православия, так что удивляться особенно нечему. с точки зрения гигиены - плохо, и это понятно любому здравомыслящему человеку. впрочем, с тем же успехом толпы коллективно лобзают различные животворящие иконы, священные персты и прочие артефакты, делясь своими болячками с братьями и сестрами.

Причому, гримучою сумішшю. Представляєте собі покійник помер від якогось иам раку, чи то свинячого грипу, і всі цілують той грип хором.... брррр...

А ВИ ЯК СЕБЕ ВЕДЕТЕ В ТАКИХ ОБСТАВИНАХ???

Опубліковано

Вдаю ніби цілую, але насправді не торкаюсь покійника.

Опубліковано

А хто тебе примушує цілувати?  :blink:

Якщо за православним звичаєм, то цілують іконку, що в покійника на грудях, або чолом прикладаються. Але і те не обов"язково. Ну хіба, якщо то спляча красуня :D

Опубліковано

А хто тебе примушує цілувати?  :blink:

Якщо за православним звичаєм, то цілують іконку, що в покійника на грудях, або чолом прикладаються. Але і те не обов"язково.

Ага, ніхто не примушує, а ти не пробовала свою троюрідну тітку не поцілувати в ноги, руки, лоба, на виду у всіх селян?

Опубліковано
Ага, ніхто не примушує, а ти не пробовала свою троюрідну тітку не поцілувати в ноги, руки, лоба, на виду у всіх селян?

яка ж це троюрідна тітка?Це-труп!Плоть без душі.Хай тоді ті ж селяни пояснять в чому сенс такого поцілунку?

Опубліковано

Я ховала близьких і далеких родичів. І можу сказати, що коли йде дуже близька людина, то таке питання не стоятиме. Бо усвідомлюєш, що це останні хвилили, коли ти бачиш поруч дорогу тобі людину, хоч і бездиханну. Тоді і чхати на обряди та звичаї і односельчан не бачиш.

А коли проводжаю далеких то і не сунусь, вибачте на слові, свом писком, а віддаю шану на віддалі. 

Опубліковано
А якщо це твоя мама?
усвідомлюєш, що це останні хвилили, коли ти бачиш поруч дорогу тобі людину, хоч і бездиханну.

Но что от этого меняется, что человек близкий? Его уже нет, есть только тело. Да, больно, тяжело на душе, не хочется в это верить... но эти последние минуты всё равно ничего не решают и не меняют. Лучше запомнить его живым, чем бездыханным трупом. Что лично целующему даёт этот элемент обряда? Исполнение долга перед окружающими? Идиотская общественная мораль... Выражение тёплых чувств к умершему? Извиняюсь, но ему в данной ситуации это всё равно, что припарки... Успокоение самого себя, мол, всё сделал правильно, и человек на тебя не будет обижаться там? Если душа не существует - нет смысла, если существует - её мало волнуют такие мелочи, ибо она понимает, что вся эта показуха не имеет никакого смысла в глобальном замысле...

Ну и пускай я циник. Но разум у меня всё-таки контролирует эмоции и старается здраво воспинимать окружающее.

Опубліковано

Десь читав, що таким чином порчу можна підхопити... Хоча, думаю, в основному - це емоції, комплекси та забобони.

Опубліковано

Якщо ти на похороні не дуже близької людини, цілуйте іконку на грудях (при бажанні головою притулитись до тіла/ніг), незалежно від думки оточуючих. Це за православним звичаєм/канонами. В таких випадках крім природнього трепету/страху/жалю усвідомлюєш і віддаєш шану не лише померлому, а і Богу, що дає нам вічне життя, але до нього можна пройти лише через страждання і смерть тіла.

Якщо ж це раптом близька людина - повірте, емоції ваші за вас все зроблять, якими раціональними би ви не були (на жаль, перевірено практикою). Біль, туга, скорбота закриває майже все.

На всяк випадок тим, хто хоче опротестувати (буддистам, мусульманам атеїстам тощо), кажу, що це за православними канонами.

• Адміністратори
Опубліковано

Дай вам бог втратити рідну вам людину якомога пізніше.

Ursa я також егоїст і цинік, але коли втратив свою маму якій було всього 55 років а мені 27 то в середині перевернулось все.

Я довго не міг підійти до неї, тому що не міг на неї бездиханну дивитись.

І цей пост без сліз на очах писати не зміг.

Бережіть рідних, а чужих людей ніхто вас цілувати не заставляє. Поцілувати ж рідних підете самі і не будете думати ні про що і ні про кого.

Опубліковано

Ursa я також егоїст і цинік, але коли втратив свою маму якій було всього 55 років а мені 27 то в середині перевернулось все.

Бережіть рідних, а чужих людей ніхто вас цілувати не заставляє. Поцілувати ж рідних підете самі і не будете думати ні про що і ні про кого.

+500 згоден на всі 100%

Опубліковано

+1000.

А щодо цілування, то ніхто не цілує притуляючись до тіла, на лоб кладуть смужку (здається з написаною молитвою), на груди кладуть іконку, а ноги взагалі в взутті - хоч цілуй, хоч притулись або просто схились над тілом, не важливо як ти прощаєшся, важливий сам факт прощання з людиною. За рідних взагалі мовчу, там грають емоції, біль, а ніяк не розум.

Опубліковано

Честно говоря, целуй не целуй... им то по большому счету пох... я терял близких (дедушки, бабушки), был на похоронах... мне начхать было на толпу, на село, на все остальное. Это не их горе, Это мое и моих близких. а посему каждый ведет себя так как считает нужным. Если же вы оглядіваетесь на людей и думаете о том шо о вас будут говрить (в такой то момент) - это глупо, бредово и абсурдно.

Опубліковано

автору теми - нізачот. Не гоже грати на почуттях. :(

Прийде час (а від цього ніяк не дінешся) - саме прийде - знання, що робити і коли!

Опубліковано
автору теми - нізачот. Не гоже грати на почуттях. :(

Прийде час (а від цього ніяк не дінешся) - саме прийде - знання, що робити і коли!

Справа не в почуттях, і ніхто не нгамагається в них погратися.

Я попросив вас прокоментувати це з точки зору Релігії (хтось це намагався зробити), з точки зору Медицини (ніхто не каже, що це дійсно НЕБЕЗПЕЧНО - як мертве тіло здатне передавати при поцілунку небезпену палочку, бактерію...) До речі чому після похорону миють усі руки - збавляються від бактерій - так? А чому не миють губи після поцілунку?

Я розумію, що це делікатна тема, на грані почуттів, але можливо прийшла пора навчити наш народ такого, а вірніше відучити від такого явища як поцілунок....

Хоча, ми українці, цілуємось з усіма, скрізь і всяко... то що тут мертві - вони ненебезпечні...

Опубліковано

Моє ІМХО цю тему не те що закрити треба, а й видалити. Бо дехто (можливо?), аби набрати рейтингу, таке тут піднімає. Це глибоко особиста тема. Дай Вам Бог якнайпізніше втратити рідних, але тоді, хто це не відчув, все зрозуміє.

ВИДАЛІТЬ (або закрийте) тему!

Опубліковано
Прокоментуйте цю традицію з точки зору релігії, медицини, культури.

Тупой вопрос и тупое обсуждение, нах тебе знать плохо или хорошо и пох с какой точки зору. Когда теряешь близкого человека, о таких дебильных вопросах в голове и капли не возникает, укого как и как когда, я вот просто не мог подойти к бабуле когда в гробу лежала, хотя умерла у меня на глазах держа мою руку и я с ней еще долго просидел, тогда както в шоке еще не осознавал что случилось. А потом просто не мог подойти потомучто не верилось что эта хня случилась. Но потом нашел как успокоится, чес говоря я хотел бы умереть так, держа за руку либо доцю либо внука и прожить столько. Не дай Бог тебе задумываться о таком, живи счасливо и здоровья тебе и твоим близким.

ЗЫ: А вообще тему надо удалить.

Опубліковано

А зачем, сопсно, удалять? Пущай народ делится мнениями. Никто ж никого не обзывает, не насмехается и т.п. Так шо пусть живет.

Опубліковано

Я згоден,що коли хоронять дуже близьких людей,то емоції виходять наружу і тут неважливі ні традиції ні оточуючі. Але я висловив власну думку виходячи з власної бази знань(наукових,теософських та езотеричних) про смерть.Не впевнений,що традиція поховання така яка існує зараз має глибокі історичні і традиційні корені(власне в слов'ян).Також небагато хто з форумчан знає чому важливі(в першу чергу для померлого) 3-й,9-й,40-й дні та рік після смерті.Що треба робити в ці дні?Чи хтось знову скаже що це просто традиція?

І ще може не зовсім по темі але в контексті.Всі ви бачили на кладовищах шикарні надгроб'я.А от я впевненний,що одна свічка поставлена в храмі і служба за упокій дасть душі померлого в тисячі раз більше ніж шикарний пам'ятник на могилі.

ЗІ: згоден,що тема на грані фолу і багатьом не сподобаються висловлювання інших, але ми все-таки спілкуємось для того ,щоб краще розуміти оточуючих,поділитись думками,знаннями та й власне емоціями.Можливо просто тему треба розширити і обговорити незручну тему смерті.Але домовитись про коректність.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...