Jump to content

Recommended Posts


  • Member ID:  8,255
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  87
  • Content Count:  2,377
  • Reputation:   1,203
  • Joined:  04/24/2010
  • Status:  Online
  • Last Seen:  

Хто вже трохи в темі, пропоную висловити свої думки щодо:

- чи варта дана технологія для купівлі і переходу з Wi-Fi 5 ?

-  а реально помітна та відчутна різниця на практиці використання в порівнянні з попередньою Wi-Fi 5 ?

- дайте поради який краще обрати, на які параметри варто звернути увагу;

- чи є якісь підводні камені, пов'язані з його використанням ? Тобто це потрібно щоб він одразу по двум технологіям роздавав Wi-Fi одночасно, вірно ? Адже очевидно, що далеко не все обладнання в хаті вміє в нову технологію.

В ідеалі порадьте конкретну модель варту уваги.

 

P.S. завтикав, можливо цю тему варто було створити в розділі "інтернет та мережі", якщо потрібно то модератори перенесіть пліз.

Edited by SergLutsk
Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  2,135
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  209
  • Content Count:  4,778
  • Reputation:   2,461
  • Joined:  06/12/2007
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

якщо ти купиш роутер з віфі 6 то які пристрої в тебе до нього будуть підключатися? щоб воно робило треба щоб і рооутер і телефон/планшет/ноут/телевізор теж у віфі 6 вміли. а щоб воно просто було - то смисл? коли технологія стане популярною то і роутери з нею будуть дешеві

Edited by vampirich
Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  6,726
  • Group:  Модератори
  • Topic Count:  499
  • Content Count:  7,542
  • Reputation:   1,333
  • Joined:  11/11/2009
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

42 хвилин тому, SergLutsk сказав:

дайте поради який краще обрати

 

Порада - років за 4-7 можна буде переходити, може більше техніки перейде на віфі6

Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  8,255
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  87
  • Content Count:  2,377
  • Reputation:   1,203
  • Joined:  04/24/2010
  • Status:  Online
  • Last Seen:  

1 година тому, vampirich сказав:

якщо ти купиш роутер з віфі 6 то які пристрої в тебе до нього будуть підключатися? щоб воно робило треба щоб і рооутер і телефон/планшет/ноут/телевізор теж у віфі 6 вміли. а щоб воно просто було - то смисл? коли технологія стане популярною то і роутери з нею будуть дешеві

Ну на даний момент зможуть підключитись ноут і 1 смартфон. А до кінця року ще й другий смартфон оновиться і зможе підключитись. Телевізор, бокс і комп підключені по кабелю, їм пофіг який Wi-Fi. Так що до кінця року не зможуть підключатись до Wi-F 6 лише 2 старіших смартфона з того що є в хаті. А як відомо смартфони це взагалі річ швидкоплинна, і якщо їм зараз вже пару років, то очевидно що і їм недовго лишилось. Але то таке, я ж і не кажу що вже начистив туфлі в магазин йти. Просто запитую думку, чи вже хтось перейшов, чи відчув якісь плюшки. Це поки що роздуми на майбутнє, а не план на тиждень.

Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  10,440
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  169
  • Content Count:  2,500
  • Reputation:   1,201
  • Joined:  10/31/2010
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Купив Xiaomi Mi Router AX1800 (DVB4258GL) ще 2 роки тому за дешево (і собі, і батькам, і знайомим).

Spoiler

image.thumb.png.9b3348e151493722ef52a6993950e8fd.png

Перешив на китайську прошивку. Писав про це тут. Вдома гігабітний інтернет від Київстар. На Wi-Fi 6 працює чимало пристроїв (4 телефони, комп, ТВ-приставка). Загалом в квартирі багато Wi-Fi гаджетів. Все літає, затримки невідчутні, нічого не відвалюється. Перезагружати роутер - забув про таке. Торренти 4k в онлайні крутить на раз-два.

Edited by MaestroA
  • Дякую! 1
Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  8,255
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  87
  • Content Count:  2,377
  • Reputation:   1,203
  • Joined:  04/24/2010
  • Status:  Online
  • Last Seen:  

6 хвилин тому, MaestroA сказав:

Перешив на китайську прошивку. Писав про це тут.

З тої теми не зовсім зрозумів як русифікував меню в китайській прошивці. І доречі а вона хоч англ. мову по замовчуванню  мала ? Не боявся, що після прошивки побачиш лише ієрогліфи і все, приїхали ? :D

Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  10,440
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  169
  • Content Count:  2,500
  • Reputation:   1,201
  • Joined:  10/31/2010
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

1 hour ago, vampirich said:

коли технологія стане популярною то і роутери з нею будуть дешеві

1 hour ago, Oli said:

Порада - років за 4-7 можна буде переходити,

То ви, хлопці, мабуть, вже про Wi-Fi 7.

 

WWW.TP-LINK.COM

WiFi 7 (Wi-Fi 7), the 7th generation of Wi-Fi, is built for extremely high throughput. Here is everything you need to know about it—what WiFi 7...
  • Подобається 1
  • +1 1
Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  10,440
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  169
  • Content Count:  2,500
  • Reputation:   1,201
  • Joined:  10/31/2010
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

23 minutes ago, SergLutsk said:

як русифікував меню в китайській прошивці.

https://chrome.google.com/webstore/detail/rumiwifi/mbiehbednoakmhlmjcpgpciocekdjabp

 

25 minutes ago, SergLutsk said:

І доречі а вона хоч англ. мову по замовчуванню  мала ?

Ні.

 

25 minutes ago, SergLutsk said:

Не боявся, що після прошивки побачиш лише ієрогліфи і все, приїхали ? 

Ні. З цією моделлю процес був простим.

От з попереднім роутером Xiaomi Mi Router 3G при перепрошивці на Padavan заморочився серйозно.

Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  8,255
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  87
  • Content Count:  2,377
  • Reputation:   1,203
  • Joined:  04/24/2010
  • Status:  Online
  • Last Seen:  

То якщо я вірно зрозумів, це у тебе не сама прошивка роутера русифікована, а на хром встановлений плагін, і коли ти цим хромом підключаєшся заходиш в меню роутера, активуєш плагін, і тоді він показує русіш меню роутера, так ? А відповідно якщо зайдеш з іншого браузера, з телефона, то меню будеш бачити китайське.

Ну тако собі, костиль звісно трошки, ну але якщо з інтернетом (провайдером) і роутером все гаразд, то скільки там те меню треба, може раз в рік.

І я вірно розумію, що певно вся лінійка роутерів Xiaоmi, що починається модель з AX , то це вже Wi-Fi 6 ?

Edited by SergLutsk
Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  10,440
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  169
  • Content Count:  2,500
  • Reputation:   1,201
  • Joined:  10/31/2010
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

6 minutes ago, SergLutsk said:

То якщо я вірно зрозумів, це у тебе не сама прошивка роутера русифікована, а на хром встановлений плагін, і коли ти цим хромом підключаєшся заходиш в меню роутера, активуєш плагін, і тоді він показує русіш меню роутера, так ? А відповідно якщо зайдеш з іншого браузера, з телефона, то меню будеш бачити китайське.

Так, все вірно.

 

6 minutes ago, SergLutsk said:

Ну тако собі, костиль звісно трошки, ну але якщо з інтернетом (провайдером) і роутером все гаразд, то скільки там те меню треба, може раз в рік.

Я за два роки після первинного налаштування не заходив ні разу. І не планую.

 

9 minutes ago, SergLutsk said:

І я вірно розумію, що певно вся лінійка роутерів Xiaоmi, що починається модель з AX , то це вже Wi-Fi 6 ?

Саме так. Але це стосується всіх вендорів, не тільки Xiaomi. 

Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  41,841
  • Group:  Members
  • Topic Count:  0
  • Content Count:  98
  • Reputation:   73
  • Joined:  03/23/2023
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

18 годин тому, MaestroA сказав:

Перешив на китайську прошивку. Писав про це тут.

Викрутивши на максимум за допомогою чайнапрошивки потужність сигналу, ти цілком імовірно похєрив роботу вай-фай мережі у сусідів.

  • +1 1
Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  41,841
  • Group:  Members
  • Topic Count:  0
  • Content Count:  98
  • Reputation:   73
  • Joined:  03/23/2023
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

20 годин тому, SergLutsk сказав:

В ідеалі порадьте конкретну модель варту уваги.

Можу порадити, які не брати - це всілякі Тенди, Меркусіси та Нетіси. Бери щоь з ТП-Лінк Арчер, Асус, якщо маєш більше коштів - Кінетік. 

Сенс переходити є, якщо в тебе є, або плануються до покупки пристрої, які підтримують цю технологію. 

  • +1 1
Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  10,440
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  169
  • Content Count:  2,500
  • Reputation:   1,201
  • Joined:  10/31/2010
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

1 hour ago, xPON said:

Викрутивши на максимум за допомогою чайнапрошивки потужність сигналу, ти цілком імовірно похєрив роботу вай-фай мережі у сусідів.

На диво - ні. Я знаю паролі двох сусідських Wi-Fi. Інколи їх юзаю, коли треба інша IP. Все добре там з сигналом.

  • Ха-ха 2
  • Збентежений 1
  • +1 1
Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  135
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  407
  • Content Count:  5,936
  • Reputation:   2,437
  • Joined:  12/01/2005
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

як скучно я живу, люди про вай-фай 6 думають :)

 

  • +1 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

  • Member ID:  69
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  206
  • Content Count:  2,595
  • Reputation:   455
  • Joined:  09/02/2005
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Користуюсь майже 2 роки вже, всі пристрої підключаються. В налаштуваннях у мене є можливість створити мережу WiFi 5 для дуже дрєвніх пристроїв і Економія потужності в режимі сну для пристроїв Wi-Fi 6 (Примітка. Старіші пристрої можуть не підключатися або не знаходити мережі Wi-Fi. ).

 

WiFi 7 буде в наступному році. Декілька пристроїв ніби вже доступні навіть в TP-Link, Asus, NetGear.

Edited by Black
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

  • Member ID:  6,398
  • Group:  Members
  • Topic Count:  77
  • Content Count:  538
  • Reputation:   17
  • Joined:  06/03/2009
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Юзаю вдома MikroTik hAP ax2 (C52iG-5HaxD2HaxD-TC)
В ньому 2 радіо Wave2 (1 2,4 Ггц інший 5 ГГц)
Телефони і ноути конектяться на швидкості 1,2 гігабіти по 5 ГГц (wifi6), телик, приставка по wifi5, решта вумного всякого по wifi4. Все льотає
Гігабітний інет пережовує на ура. Я задоволений цілком)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

  • Member ID:  8,493
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  23
  • Content Count:  4,236
  • Reputation:   1,251
  • Joined:  05/13/2010
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

В 07.07.2023 в 09:09, SergLutsk сказав:

Хто вже трохи в темі, пропоную висловити свої думки щодо:

- чи варта дана технологія для купівлі і переходу з Wi-Fi 5 ?

-  а реально помітна та відчутна різниця на практиці використання в порівнянні з попередньою Wi-Fi 5 ?

- дайте поради який краще обрати, на які параметри варто звернути увагу;

- чи є якісь підводні камені, пов'язані з його використанням ? Тобто це потрібно щоб він одразу по двум технологіям роздавав Wi-Fi одночасно, вірно ? Адже очевидно, що далеко не все обладнання в хаті вміє в нову технологію.

В ідеалі порадьте конкретну модель варту уваги.

 

P.S. завтикав, можливо цю тему варто було створити в розділі "інтернет та мережі", якщо потрібно то модератори перенесіть пліз.

Вибачайте за архіологізм, але може комусь буде цікаво.

802.11ax включає два стандарта WiFi6 і WiFi6E, вони можуть працювати на частотах 2,4Ггц, 5Ггц, і 6Ггц для WiFi6E. Роутери яке це вміють є зворотньо сумісними, тобто старі пристрої до них теж будуть конектитись.

Якщо живете в багатоквартирному будинку з завантаженим ефіром то є сенс в переході на WiFi6, якшо звісно є клієнти які його підтримують. З практики стабільність зв'язку при загруженому ефірі в WiFi6 вище а затримки менші, причому як на 5 так і на 2,4. Але клієнти які вміють в wifi6 на 5, не завжди вміють в ах на 2,4.

Цитата

-  а реально помітна та відчутна різниця на практиці використання в порівнянні з попередньою Wi-Fi 5 ?

Якшо загружений ефір то різниця відчутна. Якшо власний будинок, то великої різниці з ас не буде, будуть чуть менші затримки. Також WiFi6 краще працює при великій кількості клієнтів, але знов таки якшо клієнти це всіють.

 

Цитата

- чи є якісь підводні камені, пов'язані з його використанням ? Тобто це потрібно щоб він одразу по двум технологіям роздавав Wi-Fi одночасно, вірно ? Адже очевидно, що далеко не все обладнання в хаті вміє в нову технологію.

По дефолту точка буде роздавати по всім стандартам, і старе обладнання буде підключатись. В настройках зазвичай можна вибрати в яких стандартах буде працювати роутер. WiFi6 працює і на 2,4 і 5. Нюанси можуть бути якшо роутер з WiFi6E і має тільки два передавача. Тут при роботі в обох діапазонах можуть бути трабли, якшо передавача три, то ніяких проблем.

  • Дякую! 1
Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  8,255
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  87
  • Content Count:  2,377
  • Reputation:   1,203
  • Joined:  04/24/2010
  • Status:  Online
  • Last Seen:  

8 годин назад, Lisovic сказав:

Вибачайте за архіологізм, але може комусь буде цікаво.

Дякую за відгук, ще так і не змінив обладнання, тому думки з цього приводу досі вітаються. В принципі більшість девайсів (7) дома підтримують wi-fi 6, два підключені по шнурку і лише один мусово тримати на 2,4. Будинок багатоквартирний, але як показує сканування ефіру, сусіди в мене не надто просунуті і більшість сидять на 2,4, на wi-fi 5 дотягуються до мене лише 1 чи 2 мережі.

9 годин назад, Lisovic сказав:

Нюанси можуть бути якшо роутер з WiFi6E і має тільки два передавача

А ось це цікавий нюанс, тобто може бути, що в переліку підтримуваних стандартів написані всі 4, а по факту, якщо потрібен 2,4, то одночасно можеш включити або 2,4 + 5, або 2,4 + 6, або 2,4 + 6Е, так ?

А в специфікаціях роутера це можна швидко побачити ідентифікувати скільки у нього самостійних передавачів ?

Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  10,440
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  169
  • Content Count:  2,500
  • Reputation:   1,201
  • Joined:  10/31/2010
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Не бачу особливого змісту дивитися в сторону 6Е. Таких роутерів на ринку в рази менше і прайс невиправдано високий.

Спойлер

image.thumb.png.b7c5bccbebbc10fa9c1ccb818eea390b.png

  

Через рік будемо вже 7-ки купувати.

А завтра на Алі стартує розпродаж, вже є промокоди. Можна буде взяти, для прикладу, свіжий і потужний Xiaomi Redmi AX5400 (DVB4267CN) за менше 2 тис. грн.

Edited by MaestroA
  • +1 1
Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  8,493
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  23
  • Content Count:  4,236
  • Reputation:   1,251
  • Joined:  05/13/2010
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

8 годин назад, SergLutsk сказав:

А ось це цікавий нюанс, тобто може бути, що в переліку підтримуваних стандартів написані всі 4, а по факту, якщо потрібен 2,4, то одночасно можеш включити або 2,4 + 5, або 2,4 + 6, або 2,4 + 6Е, так ?

Не зовсім так, 2,4 буде завжди. а от з 5 і 6 можуть бути нюанси, залежить від реалізації, WiFi5 і WiFi6 працюють на одній частоті і всі стандарти будуть підтримуватись одночасно, а WiFi6E вже працює на 6 ГГц і тут залежить від роутера, може підримувати і одночасну роботу на обох діапазонах з одним передавачем, але можуть буди нюанси в роботі. А може тільки один діапазон. Стандарт новий, обладнання під нього ще теж мало, в роботі з WiFi6E я не стикався, того це шо кажу це чисто теорія виходячи з даташитів на точки доступу.

 

Edited by Lisovic
  • +1 1
Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  8,255
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  87
  • Content Count:  2,377
  • Reputation:   1,203
  • Joined:  04/24/2010
  • Status:  Online
  • Last Seen:  

18 годин назад, MaestroA сказав:

Можна буде взяти, для прикладу, свіжий і потужний Xiaomi Redmi AX5400 (DVB4267CN) за менше 2 тис. грн.

А не доведеться потім з ним влаштовувати танці з бубном з перекладом інтерфейса ? Адже з тими китайцями завжди купа нюансів, одне і те ж саме обладнання вони можуть готувати для глобального ринку, і воно буде мати і англ. і рос. і можливо навіть укр. переклад. Але буде дорожче по ціні. І той же самий девайс можуть продавати набагато дешевше, по акціях, знижках, але як виявиться потім що воно для китайського ринку було і ніфіга не перекладене.

Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  10,440
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  169
  • Content Count:  2,500
  • Reputation:   1,201
  • Joined:  10/31/2010
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

2 години назад, SergLutsk сказав:

А не доведеться потім з ним влаштовувати танці з бубном з перекладом інтерфейса ? Адже з тими китайцями завжди купа нюансів, одне і те ж саме обладнання вони можуть готувати для глобального ринку, і воно буде мати і англ. і рос. і можливо навіть укр. переклад.

Я навпаки глобалку перешив на китайця.

Локазіція через плагін в Chrome. Налаштував один раз на старті і забув вже як туди заходити.

Жодних проблем.

(Писав про це півроку тому в цій же темі.)

Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  6,398
  • Group:  Members
  • Topic Count:  77
  • Content Count:  538
  • Reputation:   17
  • Joined:  06/03/2009
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Сьогодні прийшов лист від Unifi. Вже дають Wifi7) Але то трохи інший сегмент)

STORE.UI.COM

Ceiling-mount WiFi 7 AP with 6 GHz support, 2.5 GbE uplink, 9.3 Gbps over-the-air speed, and 300+ client capacity.


 

Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  6,398
  • Group:  Members
  • Topic Count:  77
  • Content Count:  538
  • Reputation:   17
  • Joined:  06/03/2009
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

В 07.01.2024 в 18:04, MaestroA сказав:

вже є промокоди

можеш поділитися?)

Edited by ZedaZ
Link to comment
Share on other sites


  • Member ID:  10,440
  • Group:  Power users
  • Topic Count:  169
  • Content Count:  2,500
  • Reputation:   1,201
  • Joined:  10/31/2010
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

3 години назад, ZedaZ сказав:

можеш поділитися?)

Без проблем.

Спойлер

AENYA5 - $5 з $49 
AENYA10 - $10 з $89 
AENYa20 - $20 з $169 
AENY30 - $30 з $249 
AENY50 - $50 з $369

 

24WS05 - $5 з $49 
24WS10 - $10 з $89 
24WS20 - $20 з $169 
24WS30 - $30 з $249 
24WS50 - $50 з $369

 

  • Дякую! 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×
×
  • Create New...