Перейти до змісту

Порада у виборі акумулятора

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Хочеться зробити автономне освітлення вдома. Часом дістає темрява :)

Схема стандартна - акумулятор+інвертор(+зарядний пристрій)

З інвертором є розуміння, чого хочеться, а от з акумулятором - не дуже :)

Суть питання - який брати?

1. Типу того, що в UPS-ах використовуються.

2. Автомобільний.

Що буде підключатися?

Якісь світильники, телефони, павербанки.

Дуже бажано - холодильник.

Взагалі чудово - комп.

Яка ємність батареї потрібна для цих забаганок? Скільки часу воно зможе працювати?

З недоліків автомобільного акумулятора, знаю, бажано не заряджати в житловому приміщенні. Чи є якісь "безпечні" різновиди?

З недоліків UPS-подібних - мала ємність. Чи можливо їх якісь поєднувати?

Дякую :)

Опубліковано (змінено)

Емкость 12В× ..АЧ= ...вт ч и желательно 70% для стартовых кислотных.

Лучше AGM. Но можно любые. Лучше тяговые.

При зарядке могут выделяться газы, в необслуживаемых стоят обратные клапана. 

Контролировать нагрев при зарядке.

Если инвертор 24В, то два последовательно, очень желательно парных.

Если будут парные можно и заряжать их так же,24В.

Лучше иметь количество зарядок по количеству аккумов.

Змінено користувачем romanc
  • +1 1
Опубліковано

Якщо свинцево-кислотні, то закладайте подвійний запас, тоді ресурс(кількість циклів заряд-розряд) буде більше.

Я то собі буду робити на автомобільних акумах і триматиму їх у буферному режимі(зарядка до 13.5-13.8 В), мінусів тут вистачає, в першу чергу - повільне заряджання, але зате газів меньше виділятиметься. Із газів там водень і кисень, гремуча суміш, тому так - лише провітрюване приміщення...

До 1 кВт можна 12 В інвертор, вище 2 кВт вже бажано на 24 В переходити, бо дроти дуже довсті виходять(від акумулятора до інвертора).

У мене котел + кілька лампочок виходить в 100 Вт споживання, а далі все калькулятором просто рахується. 

Спойлер

image.thumb.png.a1d2f7996f8344d85ecf571acc1ffd0f.png

5 годин, здавалось би багато, але... Бажано не висаджувати акумулятори в нуль(тобто нижче 10В) а брати лише половину ємності, це добавить ресурсу і продовжить життя самому акуму + завжди буде запас, якщо вимкнуть світло більше а ніж на заплановані 4 години.

Я то собі хочу брати 3 акумулятори по 60 А/год(звичайний акумулятор від легкової автівки), якщо паралельно підключити, то ємність просумується, і отримаю 180 А/год:

Спойлер

image.thumb.png.0374fa755c236982da0c3dfad3b25e6a.png

Як би і час роботи від батарей збільшилось.

Далі, цей тип АКБ про які я говорю(автомобільний) має купу особливостей, як по розрядці так і по зарядці, якщо коротко - якщо пише ємність 60 А/год при окремих умовах це може бути по факту навіть 30 А/год... І по зарядці теж є нюанси - свинцево-кислотні відносно швидко заряджаються до 70-80% а далі йде повільна зарядка стабільною напругою, а струм падає. При зарядці до 50-60% струмом 0.1С(одна десята від ємності) акум забирає заряд швидко, годин 5-6 від нуля до цієї позначки, а далі дуууже повільно, до 10-ти годин(6+10=16 годин повністю розряджений акум заряджатиметься), саме тому я і хочу у себе закласти двократний запас.

1 година тому, ursa сказано:

Що буде підключатися?

Якісь світильники, телефони, павербанки.

Дуже бажано - холодильник.

Взагалі чудово - комп.

Світильники і павербанки 50 Вт + Холодильник в середньому десь 50 Вт, комп 100 Вт, і того у Вас виходить грубо 200 Вт, можете порахувати.

І ще купа купа всього в теорії, а на практиці буду ділитись по ходу.

У мене наразі план - китайський інвертор на 2000 Вт(з радянським стабілізатором), 3 автомобільних акумулятори на 60 А/год, саморобне зарядне 13.5 В 8-10 А(з блока живлення ПК), все це буде живити котел кілька лампочок та роутер з оптикою.

Подивимось, що з того вийде

Опубліковано
1 час назад, HWman сказал:

Світильники і павербанки 50 Вт + Холодильник в середньому десь 50 Вт, комп 100 Вт, і того у Вас виходить грубо 200 Вт, можете порахувати.

Зачем повербанки заряжать от аккума? Если они сами аккум с быстрой зарядкой.

Котел турбо? Там турбина жрет много.

• +1 1
Опубліковано (змінено)
4 годин тому, HWman сказано:

Бажано не висаджувати акумулятори в нуль(тобто нижче 10В).

10 вольтів --  то вже нижче межі (1,7 на банку, при розряді струмом 0,1С).  Тобто, при ідеальному балансі банок, то 10,2в. Але,  зважаючи на розбаланс,  я б не допускав нижче 10,8-11в.  Знову ж таки,  просадка до 11в при малому струмі означає глибший розряд акума в цілому, ніж до тієї ж напруги,  але вищим струмом. 

Стосовно газів -- як варіант, пристроїти це все добро біля вентканалу в туалеті,  якщо він там є, і хороша тяга. 

Змінено користувачем Unknown
Опубліковано (змінено)
7 годин тому, ursa сказано:

Суть питання - який брати?

1. Типу того, що в UPS-ах використовуються.

2. Автомобільний.

От якби ти дав інфу про ціни і ємність,  тоді можна щось радити. 

Як на мене,  краще набрати побільше ємності простіших дешевих акумів,  і ганяти їх на малих струмах і просадках,  ніж за ті ж гроші якийсь агм будеш регулярно майже в нуль висаджувати. 

При зростанні моментного навантаження, сумарно віддані акумом ампер-години помітно падають.  Згідно нормативів, 60аh на етикетці означає,  що при розряді даного акума струмом 0,05С (тобто 3 ампери) він віддась 60 аh протягом 20 годин.  Якщо струм розряду підняти,  то віддано буде  менше,  і чим швидше розряджати,  тим менше в підсумку віддась. 

Знайшов я графік (не знаю,  чи 100% вірні цифри дає,  але тенденція десь така).  Так от, згідно графіка,  при розряді тої ж 60ки струмом 0,2С (12а),  її має вистачити на 4 години,  а при 0,6С (36а) -- на годину...  Як вам така просадка?  Крім того,  При вищому навантаженні ще напруга просідає більше,  і навіть якщо це десь 0,5 вольта з 12, то це ще мінус 4% енергії губиться. 

DischargeCurvesLeadAcidBattery_2.jpg

Змінено користувачем Unknown
  • +1 1
Опубліковано
4 часа назад, Unknown сказал:

От якби ти дав інфу про ціни і ємність,  тоді можна щось радити. 

Як на мене,  краще набрати побільше ємності простіших дешевих акумів,  і ганяти їх на малих струмах і просадках,  ніж за ті ж гроші якийсь агм будеш регулярно майже в нуль висаджувати. 

DischargeCurvesLeadAcidBattery_2.jpg

У меня на кофемобиле первым был аккум 220ач с фуры. У них они парно стоят, если один сдыхает, второй списывают. Так он долго у меня работал.

Опубліковано

Маю тяговий акум спеціально для кемпінгів, будиночків на колесах, 105А  90ампергодин - 8500грн.

Маю чесний кіловатний інвертор на 12 вольт з піковим навантаженням 2 кВт - 7000грн.

Авторинок Формула, магазин 54а, 0509573502 Сергій

Опубліковано
2 часа назад, ISV сказал:

Маю тяговий акум спеціально для кемпінгів, будиночків на колесах, 105А  90ампергодин - 8500грн.

Маю чесний кіловатний інвертор на 12 вольт з піковим навантаженням 2 кВт - 7000грн.

Авторинок Формула, магазин 54а, 0509573502 Сергій

2 года назад покупал тяговые сотки по 4500. А в первые дни войны автомобильные 100 энерджайзер по 3200.

Опубліковано
11 хвилин тому, romanc сказано:

2 года назад покупал тяговые сотки по 4500. А в первые дни войны автомобильные 100 энерджайзер по 3200.

В серпні Вітя продавав Павербанки на 30000 Baseus по 1800. А в червні 2021 на 10000 за 490 грн.

Опубліковано
1 година тому, volks сказано:

В серпні Вітя продавав Павербанки на 30000 Baseus по 1800. А в червні 2021 на 10000 за 490 грн.

а зара по скільки продає?

Опубліковано

Ну, причина вибуху свинцевого акумулятора зрозуміла - гримучий газ. Вихід - заряджання на відкритому повітрі чи гарна вентиляція. А у випадку з гелевим - коротке замикання, як я розумію, на акумуляторі. Скажем так, розгільдяйство. Хоча пишуть, що може вибухнути від перенапруги при зарядці, пояснення природи такого ефекту не знайшов.

Опубліковано

При заряді свинцевого акумулятора виділяється водень, з повітрям утворює гримучий газ, гелевий це той самий свинцевий тільки більш герметичний.

Опубліковано (змінено)
7 часов назад, jurgen007 сказал:

При заряді свинцевого акумулятора виділяється водень, з повітрям утворює гримучий газ, гелевий це той самий свинцевий тільки більш герметичний.

Гремучий- это определенная пропорция.

Все свинцовые можно "закипятить" и чтоб не взорваться, стоят обратные клапана.

Чтоб "закипятить" надо подать ток больше того, который аккум может принять, не факт, что это 0,1 его объема, аккум может быть замкнут, устал. Я пришел к тому, что через термодатчик зарядку подключаю, и ставил 35-40град. Макс.

Змінено користувачем romanc
  • +1 1
Опубліковано

От у мене кальцієва батарея, а там для повного заряду обов'язкова умова - кипіння годину-півтори при 1% струму від ємкості при напрузі від 16 вольт. Інакше 50% заряду максимум.

• +1 1
Опубліковано

за дурною головою можна і без акумулятора підірватись)
он люди газові балони залишають на ввімкнутій електроплиті, поки немає світла.... а потім "жкрналісти" видають новини на кшталт " ВИБУХНУВ ТУРИСТИЧНИЙ ГАЗОВИЙ БАЛОН"))

Я взяв собі б\у банки літію. користуюсь, зручно, вага мала, швидка зарядка. ніякого газу. великі струми віддачі, розрядка на більший % ніж в кислоти, на бмс купа датчиків.
А кислоту розрядив випадково до 9 вольт- усьо. вже з 5аг стало 3

• +1 5

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти
  • Створити...