Перейти до змісту

Бастурма домашня (nickelірована)


nickel

Рекомендовані повідомлення

  • Відповідей 211
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

Поки писав попередні пости, дещо гуглив і натрапив на американське (індіанське) блюдо - сушене м'ясо джеркі. Мабуть це буде перше, що я спробую зробити після того як куплю нітритну сіль. Суть моїх сиров'ялених експериментів, знайти недорогий рецепт закуски до пива. Я не можу пити саме пиво, максимум стакан вип'ю з задоволенням, решта через силу, а з якоюсь закускою можу не одну літру. Тому шукаю рецепт якоїсь закуски, не сильно дорогої, щоб можна було тривалий час зберігати, а не "мушу пити пиво, бо закуска пропаде". І саме головне шукаю "короткий" рецепт, щоб навіть якщо нічого не заготовив, а завтра гості, то можна було швидко підготуватися. Дивлюся на джерки і бачу що по опису підходить під мої задачі, хоча ще не пробував. Також не зрозуміло нащо там нітритна сіль, адже м'ясо постійно перебуває в контакті з повітрям (киснем).

 

 

Опубліковано
2 минуты назад, case_l сказал:

:blink:

Що ти дивуєшся? Кишки, гарно промиті і без запаху, продають в супермаркетах. Тесть в Ковелі купує в Салюті по 47 грн , думаю і в нас мають бути. Жінка колись купляла на картопляну ковбаску. Також все ок.

 

изображение_viber_2020-12-23_18-29-00.jpg

Опубліковано

кишки перед Великоднем мама купує на базарі. на протязі року - хз

до "модернізації" магазину  знаходив також у там-тамі

Опубліковано
20 минут назад, vampirich сказал:

кишки перед Великоднем мама купує на базарі. на протязі року - хз

ну це зрозуміло

Цитата

до "модернізації" магазину  знаходив також у там-тамі

скажи хоч у якому відділі шукати?

Опубліковано
1 хвилина тому, nickel сказано:

ну це зрозмуіло

скажи хоч у якому відділі шукати?

коли я купував було на тих стелажах, де свіже м"ясо фасоване лежало (курятина, фарш порційний і т д)

Опубліковано
31 хвилин тому, nickel сказано:

гарно промиті і без запаху, продають в супермаркетах

Я розумію, але треба щоб їх купував той, хто не хворів на корону, бо сам потім буде ковбасу їсти. 

Опубліковано
Только что, case_l сказал:

Я розумію, але треба щоб їх купував той, хто не хворів на корону, бо сам потім буде ковбасу їсти. 

Ну а чим ця покупка відрізняється від покупки звичайної ковбаси, хліба чи якихось інших продуктів?

Опубліковано
50 хвилин тому, nickel сказано:

Що ти дивуєшся? Кишки, гарно промиті і без запаху, продають в супермаркетах. Тесть в Ковелі купує в Салюті по 47 грн , думаю і в нас мають бути. Жінка колись купляла на картопляну ковбаску. Також все ок.

на 33-му в Велмарті бачив, у м'ясному відділі.

 

Опубліковано
18 минут назад, Zheny@ сказал:

на 33-му в Велмарті бачив, у м'ясному відділі.

 

Велмарт - це ж колишній Колібріс? Тесть також раніше в Колібрісі купував.

Опубліковано
13 хвилин тому, nickel сказано:

Велмарт - це ж колишній Колібріс? Тесть також раніше в Колібрісі купував.

Дуже давно Колібріс. Сама перша назва - Дари Природи.

Ще був "Велика кишеня".

Біля 10 школи.

  • 2 тижня потому...
Опубліковано

Нітритної солі я так і не купив, приправ також, навіть соєвого соусу не купили, зате купила жінка трохи м'яса (свинячу вирізку). Але для джерків треба соус, тому я вирішив бельтонг робити. Ще коли про бастурму вичитував рецепти, то бачив цей рецепт, так по ньому і зробив. Оцет використав звичайний, перебрали з жінкою її приправи, вона віддала мені ті що вже старі і збиралася викидати і пустив їх у хід, чорний перець не давав, бо малий також хотів спробувати. Використав готові приправи для курки і для свинини. В обох приправах основа - коріандр, але в курячій є ще куркума, а куркума - це на любителя, я її не дуже люблю і не давав би, але ще залишилося майже два пакетика, то прийдеться використати. А от до свинини приправа цілком підходить для цього рецепту. М'ясо краще підморозити з пів години, як для джерків, інакше неможливо порізати тоненькими шматками, але це виправляється молотком для відбивних. Саме так і зробив, але після маринування два ідентичних шматка злиплися і я цього не помітив так і сушив. Перед сушкою мусив промивати м'ясо, по рецепту його й треба було промивати. Я думав пропустити цей етап, але не врахував, що приправи також були з сіллю і плюс та що я дав. Тому щоб вимити лишню сіль, то промив. Та подвійна котлета сохла погано, тому сушив довго десь годин 7. Хоча тоненькі шматки за 4 години вже були готові до вживання.

Дуже швидкий і економний рецепт. На ніч замаринував м'ясо, вже після обіду можна з ним пивка випити. Менше доби. Смачно. Справжнього бельтонгу я не пробував, але той що зробив я - цілком прийнятна закуска до пива. Жінка сказала, що ще м'яса купить на нього, отже і їй сподобалося, малому також, але треба пам'ятати, що це все-таки сире м'ясо, хоч і сушене, а сушене і в'ялене, то трохи різні речі.

На фотках жовтіший бельтонг - з куркумою.

Спойлер

IMG_20201226_210816.thumb.jpg.8912656b531a850033fa358596f623ff.jpgIMG_20201226_212026.thumb.jpg.f04f392c172ebb222f7abd006dd9d457.jpgIMG_20201227_093418.thumb.jpg.c9484087ddf284992f89989d41ef89ca.jpgIMG_20201227_170213.thumb.jpg.5b5eceecdabc8118d18210563ce6a94f.jpgIMG_20201227_170746.thumb.jpg.0b3ce0b9bca42ba503a4e029d8e1ab31.jpg

 

Опубліковано

ггг джеркі роблятся не так )) вже майже рік роблю (після того як жінчина сестра передала з Гамерики), правда в основному курячі )) підморожене мьясо ріжется тоненько на слайси, тіпа як на чіпси, (на скільки це можливо, тому мьясо й має бути підморожене), замочуєтся на декілька годин (я на ніч зазвичай ставлю) в довільному доборі приправ, а тоді розкладаєтся одинарним слоєм в сушарці і сушится при температурі 50-60 градусів, приблизно 5-6 годин. Теж хотів в нітритній солі попробувати, але руки так і не дійшли купити. З того що набув дослідженнями : соєвий соус бажано давати до маринаду завжди. Бажано щоб соевий соус не був з меляси, а класичний,  бо портить весь смак. Два рази вже так обпікся )) Бажано завжди добавляти цукор, столову ложку, можна й без нього, але якщо покласти два шматка з однаковими наборами спецій, але одна з цукром, друга без, то відчутно різницю. Зі своїх уподобань вивів поки що два основних набори спецій, з остальними вже награвся, та й не дуже я люблю спеції.

1 соєвий соус, цукор, сіль, паприка (чи паприка копчена), чорний молотий перець, сушена цибуля, часом мелена суха гірчиця

2 соєвий соус, цукор, сіль, паприка, чорний молотий перець, сушений молотий часник, часом мерена суха гірчиця

 

Можна багато інших наборів спецій напридумувати, але особист мені, вони швидко надоїли, а оці два, особливо з цибулею, не надоїдають зовсім

Опубліковано
9 минут назад, nickel сказал:

Не так, це як?

 

в смислі не грубими шматками сушится, а потім ріжется, а зрару тонкими ріжется, маринуєтся і сушится ))

Опубліковано
1 минуту назад, MANJAK11 сказал:

в смислі не грубими шматками сушится, а потім ріжется, а зрару тонкими ріжется, маринуєтся і сушится ))

А хто грубими різав? Я ж бельтонг робив.

Опубліковано
32 минуты назад, MANJAK11 сказал:

Бажано щоб соевий соус не був з меляси, а класичний

Як ти один від одного відрізняєш? В мене жінка соєвий соус купляє, я його рідко вживаю, а вона вже навіть має якісь улюблені сорти, тому й не купила останній раз, бо її соусу не було, а інші вона не захотіла.

Я трохи вище відео виложив про джеркі, бачив його? Там чувак ніби не зовсім тонко нарубав м'ясо, я так само на бельтонг різав.

Я погуглив фото магазинних джеркі на фото, спеціально на англійській мові, щоб побачити як вони в них виглядають, а не як наші самоучки типу мене роблять, які справжні джеркі навіть в очі не бачили, то там різної товщини бувають. Бувають навіть з фаршу, їх тонкими не зробиш. В тебе яка товщина сирого джерка виходить?

Опубліковано
1 час назад, nickel сказал:

Як ти один від одного відрізняєш?

ніяк )) тільки мєтодом тика, раз попадется гамно, більш його не беру. 

1 час назад, nickel сказал:

В тебе яка товщина сирого джерка виходить?

в ідеалі 3-4мм, получаются звичайно і товстіші, але ізза них , тоньші, що вже висохли, або пересушувати, або знімати. Я лінивий, тому пересушую ))

1 час назад, nickel сказал:

то там різної товщини бувають

якщо з консервантами робити, то можна любої, бо там не до кінця досушуєтся, а якщо без них, то товсті крепко дубові стають, а як недосушити, то їсти треба швидко, бо довше лежачи, можуть зацвісти. Я одну партію не роблю, якщо роблю, то зразу 6-8 кг сировини перероблюю, на протязі декількох днів, а потім декілька місяців по чуть чуть їм, те що вийшло

Опубліковано
3 минуты назад, nickel сказал:

Зберігаєш в морозилці чи холодильнику?

взагалі, то в пакеті , або в пластиковому лотку, просто на підвіконні, але зараз вологість висока в мене, прийшлось в холодильник перенести остатки, бо починали цвісти 

  • 4 тижня потому...
Опубліковано

шось суха обмазка мені не сподобалась. і пажитнік якись гіркий надто попався 8(
Подобається мені часник додавати. але свіжий тертий. гранульований не чути взагалі

Опубліковано
1 час назад, Dima4s сказал:

шось суха обмазка мені не сподобалась

А яка різниця? Вологе мясо віддає вологу обмазці, а я ще ззовні пульверизатором зволожую і не відчуваю ніякої різниці.

Опубліковано
On 03.02.2021 at 23:34, nickel сказано:

А яка різниця? Вологе мясо віддає вологу обмазці, а я ще ззовні пульверизатором зволожую і не відчуваю ніякої різниці.

в мене волога так не тріскала і слой був товстіший.
звичайно це все вирішується... через день взяв ще раз обтер сухою та і ніби ок.

 

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...