Перейти до змісту

ОСББ - що це таке і щим його їдять

Ukrainec

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

На випередки тому, що діючі ЖКП будуть ліквідовуватись з 01.07.2016р назріло питання створення ОСББ у своєму багатоквартирному будинку. Хочеться щоб цей  перехід пройшов якомога менш болісніше для мешканців будинку, тому почали заздалегідь.

От власне є багатоквартирний будинок 252 квартири 7 підїздів, потрібно створити тут якомога ефективне його функціонування. Вважаю кількість квартир є достатньою, щоб займатися самоуправлінням будинку без найму сторонніх осіб.

Виростають питання:

-яку структуру обрати?

-до яких сантехніків звертатись?

-До яких електриків звертатсь?

- як складати договори на обслуговквання, щоб було максимально прозоро?

і ще ціла купа питань....

Особливо цікавить досвід тих хто займався створенням і є управлінцем діючих ОСББ контакти/паролі/явки і т.д. і т.п...

Ділимось думками, досвідом...

Опубліковано

Конкретніше, що тебе цікавить.

Пару тез. Якщо хочаб 50% жильців будуть зацікавлені у своєму добробуті і вибирете чесного, відповідального, пробивного і стресостійкого голову, то все буде добре.

Опубліковано

Завтра організовую збори. По попердніх розмовах думаю вдасться переконати більшість на йог створення, яка і так вже дуже вмотивована.

Минулого тижня я ілюстраційно прозвітував про економічний єфект за жовтень від встановлення лічильника тепла на свій підїзд, цього тижня до мене дійшла інформація, що решта 4 під"їзди в яких ще не встановили почали збирати кошти на його встановлення. Завтра планую на пальцях показувати чим вигідне ОСББ.

Однією з причин буду наводити, те що держава буде компенсовувати кошти на утеплення, далі епітети вглядають якось мляво, бо в принципі наше ЖКП більш-менш оперативно реагувало на заявки мешканців на електрику і ремонт системи водопостачання, щоб не цим не зоморочуватись, окрім правда глобального ремонту: козирків під"їздів, бетонування опалубки, перекриття дахів,

але хочеться більшого

Мене цікавить:

-яку структуру обрати?

-до яких сантехніків звертатись?

-До яких електриків звертатсь?

- як складати договори на обслуговквання, щоб було максимально прозоро?

Опубліковано

По-перше, треба прорахувати бюджет: затрати поточні (ліфт, світло, вода, каналізація, повірка лічильників, банківські, канцелярські, транспортні тощо), капітальні (поточний ремонт, капітальний ремонт) зарплату (голові, бухгалтеру, електрику, сантехніку, прибиральнику і податки), додаткові (інструмент, трава, дерева тощо). На основі цього визначитись з вартістю квадратного метра.

Обов'язково треба створити аварійний фонд (на випадок якоїсь аварії) і бажано капітальний (для майбутніх капітальних ремонтів, от як встановлення лічильників тепла, ремонт даху, підїзду).

При переході на ОСББ треба толково визначити всі недоліки в будинку і висунути претензії ЖЕКу.

Звернись до Діфото, він десь тут писав про крутого ОСББіста. Той точно все знає зсередини

Опубліковано

При переході на ОСББ треба толково визначити всі недоліки в будинку і висунути претензії ЖЕКу.

ага, проси більше (як в тому анекдоті)

0c30068403a79fd0ca65d4177faca0bd.png

Джерело http://osbb.jkg-portal.com.ua/ua/publication/one/bagatopoverkhvki-jashhik-pandori-vdkrito-43351

Опубліковано

ага, проси більше (як в тому анекдоті)

0c30068403a79fd0ca65d4177faca0bd.png

Джерело http://osbb.jkg-portal.com.ua/ua/publication/one/bagatopoverkhvki-jashhik-pandori-vdkrito-43351

ну я б поспорив, наш будинок (правда він майже новий), ЖЕК дещо підправив (зокрема перевклав всю плитку на поверхах, де відпала, підфарбував фасад...)

Опубліковано

По-перше, треба прорахувати бюджет: затрати поточні (ліфт, світло, вода, каналізація, повірка лічильників, банківські, канцелярські, транспортні тощо), капітальні (поточний ремонт, капітальний ремонт) зарплату (голові, бухгалтеру, електрику, сантехніку, прибиральнику і податки), додаткові (інструмент, трава, дерева тощо). На основі цього визначитись з вартістю квадратного метра.

Обов'язково треба створити аварійний фонд (на випадок якоїсь аварії) і бажано капітальний (для майбутніх капітальних ремонтів, от як встановлення лічильників тепла, ремонт даху, підїзду).

Звернись до Діфото, він десь тут писав про крутого ОСББіста. Той точно все знає зсередини

Крутий осббіст зараз не вмісті, а збори завтра. Хотілось би почути інформацію з "перших уст", від голови чи хоча б члена ради правління. 

Опубліковано

Ну більшість невеликих ОСББ має голову, бухгалтера на півставки, прибиральницю. Електрик і сантехнік працює по договору (за викликом) або по розцінкам за виклик, або щомісячна певна плата.

то після першого липня було ?

ну ОСББ за документи вроде до 1 липня створено, але передача і ремонти проводилися точно після 1 липня.

Опубліковано

Крутий осббіст зараз не вмісті, а збори завтра. Хотілось би почути інформацію з "перших уст", від голови чи хоча б члена ради правління. 
Лавренюк чи Сабатюк? А.... неважливо, якщо завтра.

Як на мене - краще найняти стороннього директора.(в якого є бугалтер, електрик, сантехник і т.п.)

Опубліковано

Ладно, 

Забігаючи на перід викладу своє бачення:

Буду ініціювати створення індивідуальної стріктури (юридичної особи), мешканці кожного під"їзу обиратимуть старосту під"їзду, який на громадських засадах буде членом правління.Голова ОСББ обирається 7ма членами правління. Рішення прийняті членами правління можуть бути оскарженні/скасовані лише голосуванням і лише 2/3 від загальної кількості квартир.

По попередніх підрахунках (дуже не точних) за умови збереження поточного розміру щомісячного платежу, буде найматися 0,75-1 ставки електрик, 0,75-1ставки сантехнік, 1 ставка прибиральник; послуги бухгалтерії будуть виконуватися на умові аутсортингу.

Будівельно-ремонтні роботи будуть найматися сторонні організації за запитом. 

Планується створити:

-фонд оплати праці

-ремонтний фонд поточного ремонту;

-фонд капітального ремонту + 25% від капітального аварійний фонд.

Лавренюк чи Сабатюк? А.... неважливо, якщо завтра.

Як на мене - краще найняти стороннього директора.(в якого є бугалтер, електрик, сантехник і т.п.)

Ю. Саботюк...

Як на тебе, то ти живеш в приватному будинку, звідки тобі знати? ти сильно би хотів щоб тобі розповідала "як краще і як має бути" стороння особа? 

Наймати є сенс коли малий будинок (мало квартир) чи мешканці будинку вкрай "не дружні", в нас це не спостерігається. Ти б бачив як всі на суботник виходять, то ппц! Думаю з цим проблем не буде.

Опубліковано

ти сильно би хотів щоб твоїми проблемами переймалась стороння особа? 
ти не повіриш!!! :)))) Я вмію прочищати кналізацію(від рукомийника до криси, що застрягла на шляху в загальну трубу :)), прибирати подвір'я, чистити ринви, регулювати систему опалення і ше купу речей, які тобі й на думку не прийдуть. І я ДУЖЕ хотів би, щоб цим займалась стороння особа :) Але то ваша проблема, вирішуйте самі. ;)
Опубліковано

ти сильно би хотів щоб твоїми проблемами переймалась стороння особа? 

ти не повіриш!!! :)))) Я вмію прочищати кналізацію(від рукомийника до криси, що застрягла на шляху в загальну трубу :)), прибирати подвір'я, чистити ринви, регулювати систему опалення і ше купу речей, які тобі й на думку не прийдуть. І я ДУЖЕ хотів би, щоб цим займалась стороння особа :) Але то ваша проблема, вирішуйте самі. ;)

Повірю! Все в твоїх руках, тому ти вільно можеш обрати чи діставати щура самому, чи запрошувати сторонніх осіб, ми теж так хочемо! 

Опубліковано

Єсть малєнькая разніца - думати, чи витаскувати щура самому, чи наймати якого впорядника це зовсім не те ж саме, що не думати про того щура взагалі :)

Опубліковано

Українець, якби я був би батюшкою, я б тебе охрестив і благословив, в яке болото ти лізеш. Але оскільки я не поп, побажаю тобі удачі і везіння.з сусідами і держслужбами.

Опубліковано

Єсть малєнькая разніца - думати, чи витаскувати щура самому, чи наймати якого впорядника це зовсім не те ж саме, що не думати про того щура взагалі :)

Тобто ти живеш в приватному будинку, маєш повний вибір і серед купи організацій, які можуть надати ті чи інші послуги ти дістаєш щура самотужки, а нас/мене намагаєшся переконати, що найняти когось буде краще? - Так я розумію?

Опубліковано

Українець, якби я був би батюшкою, я б тебе охрестив і благословив, в яке болото ти лізеш. Але оскільки я не поп, побажаю тобі удачі і везіння.з сусідами і держслужбами.

Тобто я дурак... І на твою думку будучи нормальною людиною мав би не маратися в це і жувати шмарклі в темах про тарифи, зраду, всьопрапала, гарячу воду, тарифи і т.д.?! І мав би їхати завтра смажити шашлик - так?

Опубліковано

Тобто я дурак... І на твою думку будучи нормальною людиною мав би не маратися і жувати шмарклі в темах про тарифи, зраду, всьопрапала, гарячу воду, тарифи і т.д.?! І мав би їхати завтра смажити шашлик - так?

та ні, честь тобі і хвала, як то кажуть, але ж ніби не в сферичному вакуумі живеш, знаєш, хто такі пенсіонери й просто недалекі. Чого ти огризаєшся, не зрозуміло. Дай Бог, щоб все вдалося

Опубліковано

Правильно - робіть осбб, бо на наступний рік буде цікаво. Процитую себе ж (на Волинських новинах комент модерацію не пройшов :) :

Довге униле чтіво для непосвящьонних, але вся соль в кінці. Пазл для мене особисто склався! ‪#‎Палиця‬ ‪#‎ОСББ‬ ‪#‎Офіс_розвитку_кварталу‬

Слідкуйте за руками:

1. "Лучани повинні визначитися, хто обслуговуватиме їхні будинки вже з липня 2016 року. Проте насьогодні мало хто достеменно знає, як і що треба зробити, аби стати повноправним господарем у власній багатоповерхівці і фахово захищати свої інтереси."
2. "Відтак, депутати міської ради – члени депутатської групи «Новий Луцьк» пропонували департаменту ЖКГ розробити програму і план заходів щодо демонополізації ЖЕКів на ринку комунальних послуг. Однак інші депутати міськради під час сесії відповідний проект рішення не підтримали, оскільки повважали, що це питання не на часі, і залишили лучан сам на сам зі своїми комунальними проблемами."
і 3! ""До слова, у вересні Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та Асоціація ОСББ «Лучани» підписали договір, згідно з умовами якого на базі Офісів розвитку кварталу представникам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста надаватимуть кваліфіковану допомогу (юридичну, фінансову, консультативну), а також допомагатимуть лучанам створювати ОСББ у своїх багатоповерхівках."

Можу поспорити що за рік ми в Луцьку побачимо як міська рада, більшість на місцевих виборах зараз взяв "укроп", очолюваний Палицею, віддасть багатоповерхівки, в яких жильці не визначились з управителем, саме оцим Палицевим "Офісам розвитку кварталів"!
Після такого маньовру люди ще будуть шкодувати за жеками. Проблема східно-європейської енергетичної компанії виявиться просто дитячим лєпєтом, порівняно з передачею більшості багатоповерхівок в управління людям Палиці.

Опубліковано

Тобто я дурак... І на твою думку будучи нормальною людиною мав би не маратися в це і жувати шмарклі в темах про тарифи, зраду, всьопрапала, гарячу воду, тарифи і т.д.?! І мав би їхати завтра смажити шашлик - так?

Та ні. Маєш бажання - вперед. Якщо через н-років будемо мати ще одного суперосббешника, буду радий. Але з такою категоричністю навряд ти знайдеш спільну мову з певними прошарками жильців твого будинку, іноді потрібен компроміс.

Опубліковано

Та ніби не в сверичному, а статистичному... 6 років я жив на Привокзальному, ініціював заміну стояка в старій хрущовці зі так званими "злючішими" пенсіонерами комуністами і нічого, робота була виконана. Зараз за моєю ініціативою в мене в під"їзді стоїть тепловий лічильник.

Не потрібно так погано думати про людей, яке б гівно в них в головах не було. ;)

До кожного потрібно шукати свій підхід, все пояснювати і бути терплячому, вносити поправки в тарифах на таких людей...

Опубліковано

...

По попередніх підрахунках (дуже не точних) за умови збереження поточного розміру щомісячного платежу, буде найматися 0,75-1 ставки електрик, 0,75-1ставки сантехнік, 1 ставка прибиральник; послуги бухгалтерії будуть виконуватися на умові аутсортингу.

...

:) аутсорсингу

В Вас може все і вийде - в Вас будинок великий - 252 квартири...

В Луцьку у всіх ОСББ одна проблема - де взяти гроші )). В нас  будинки як правило всі малі (до 100 квартир), тому при середньому тарифі за 1 кв.м. 2-2,50 грн., на виході за місяць отримуєте 20-25 тис.грн.  За ці гроші потрібно дати всім зп і сплатити податки - це в першу чергу, щоб на додаткові штрафи не нарватись ).  І сама основна проблема тут, це те що 20-25 тис. Ви маєте лише в теорії, тому що на практиці завжди в будь-якому будинку є квартири які не платять.

Знаю одне ОСББ, (біля 80 квартир) де вони працюють тільки на зарплату - реально ремонтного фонду - 0 грн. І боргів від мешканців на овер 10 тис. І кожен місяць в них одна і та ж проблема - де взяти гроші на зп і податки. Отак і придумуються всякі схеми мінімізації: неоф. ЗП і обнал. - так в Луцьку доречі більшість ОСББ працює ;)

Хочете якийсь ремонт (козирькі, вікна, утеплення) - майже завжди додатково потрібно скидатися...

А на рахунок спору що краще свій голова чи найманий - однозначно свій. Найманому голові, по великому рахунку пох. на Ваш будинок - він там не живе, в нього немає бажання зробити краще для себе і для людей )), його цікавлять тільки гроші

Прибиральницю Ви без проблем знайдете - з такого великого будину однозначно знайдуться мешканці які захочуть прибирати за якусь там ЗП і думаю що будуть в своєму будинку робити це якісно.

А от на рахунок сантехніка і електрика - це вже важче.

Я тут недавно взнала що всі сантехніки ОСББ отримують ЗП лише за загальнобудинкові роботи - в підвалі щось прорвало і т.д. А якщо їх в квартиру  покликати - то це вже додатковий заробіток і люди самі мають йому платити. 

Опубліковано

Правильно - робіть осбб, бо на наступний рік буде цікаво. Процитую себе ж (на Волинських новинах комент модерацію не пройшов :) :

А крутий ОССБіст, якого згадав Ді

Лавренюк

якраз в структурі Палиці.

Якщо він дійсно крутий - можливо не все так і погано?

Опубліковано

Я тут недавно взнала що всі сантехніки ОСББ отримують ЗП лише за загальнобудинкові роботи - в підвалі щось прорвало і т.д. А якщо їх в квартиру  покликати - то це вже додатковий заробіток і люди самі мають йому платити. 

В кожному ОСББ це індивідуально. Якщо збори ОСББ вирішили тримати сантехніка на 100% окладі, в обов'язки якого входить в т.ч. поточний ремонт квартирних комунікацій, то це автоматично збільшує щомісячний тариф, а при проблемі в якійсь з квартир сантехнік безкоштовно усуває проблему (за запчастини плате мешканець). Така схема рідкісна і розрахована на досить заможних мешканців. А у вас в тариф включено накопичення в аварійний фонд на аврійні випадки. А свої проблеми кожен житель вирішує сам, за свої кошти (хочк викликає сантехніка ОСББ, хоче свого, хоче сам ремонтує).

якраз в структурі Палиці.

Якщо він дійсно крутий - можливо не все так і погано?

Йоперний театр, ну нелізь вже сюди зі своєю політикою, а?

Скоро про Палицю ти будеш писати в кулінарних темах і темах про кошенят.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...