Перейти до змісту

HWman

Рекомендовані повідомлення

• Відповідей 98
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

HWman, рукастым людям всегда респект и уважуха :smile3: а как с влагостойкостью у этой фары? всё-таки в наших широтах внезапные дожди не редкость и мне несколько раз приходилось валить ночью под дождём, а то и под снегом.

Опубліковано

Shkoder, влагозащищенность можно решить с помощью силикона -

просто залить схему, чтоб она была полностью изолирована от внешней среды,

тогда критерии к герметичности корпуса будут не так серьезны.

Другое дело - батарейный отсек ;-) .. :beer:

Опубліковано

я свою батарею (четыре ноутбучных элемента) просто обмотал c нахлёстом duct tape в несколько слоёв. убедился в герметичности погружая в ванную. единственное слабое место – разъём, но и его можно в какую-то резиновую трубочку спрятать

Опубліковано

Shkoder, Повір, герметичність це останнє, що мене зараз турбує :)

Можу щось дописати чи переписати ато ліпив статтю з того що колись на форумі написав, можливо щось варто прибрати а щось доповнити? В кінченому результаті весь матеріал опублікую на хабрі.

• 2 тижня потому...
Опубліковано

Власне як зробити так щоб мікроконтролер знав скільки вольт його кормлять, а кормити буду з літієвого акумулятора 18650, в голову приходить лише DC DC конвертор з 3.3В-4.2В у 5 В.

Опубліковано

Чим тобі неподобається компаратор?

Подаєш на IN- опорну напругу, нехай 3,3В.

На IN+ подаєш напругу з твоєї батареї, тим чи іншим способом(подільник, оптопара, буфер на транзисторі з ОЕ).

Коли напруга батареї буде більша за +3,3В - на виході компаратора буде логічна одиниця,

яку можна завести на один з входів мікроконтроллера.

Коли напруга батареї буде нижча від +3,3В -

компаратор видасть лог. 0, атіні побачить це і

зменшить ширину імпульсів, або й зовсім забере їх з світлодіода на виході.

Є компаратор в корпусі DIP-8 - там їх два - один кидаєш на сигналізацію повного розряду, другий - на 50% розряд, який буде казати зменшити ширину керуючих імпульсів вдвічі, або на потрібний час який ти обереш.

Якби в атіні був внутрішній АЦП - і пару лічильників - то було б круто)).

From datasheet

http://www.atmel.com...ges/doc2535.pdf

Operating Voltage:

– 1.8 - 5.5V for ATtiny13V

– 2.7 - 5.5V for ATtiny13

До конвертера відношусь шось не дуже. Багато мороки. І втрат.

Опубліковано

З АТмега проблем немає а з тіні13 є, я хочу на ній щоб все це діло крутилося, тобто тіні буде і драйвером і захистом від глибокого розряду і буде пам'ятати режими яскравості... певно таки я багато хочу.

Опубліковано

Чим тобі неподобається компаратор?

А головна фішка - індикація рівня заряду згідно напруги на акумуляторі, ось для цього і треба влаштувати 5 В.

Пробував на АТмега8 програмно зчитати напругу живлення - більш менш правильно визначає, може не мучитись і робити на ній?

http://youtu.be/EZbOaSX29Xo

Просто тінька у двійчі дешевша... та і стільки ніг і стільки пам'яті пропадатиме...

• 1 місяць потому...
Опубліковано

Урааа, нарешті діло пішло:

Транзистор холодний, ккд не нижче 90%, буду робити режими 100/65/25% і стробоскоп, ну і запам'ятовування їх у енергонезалежну пам'ять щоб при вимкненні і увімкненні відновився саме той режим який був.

Індикація і всяке таке поки відміняється, роблю лише драйвер.

Опубліковано

Доробив режими і запамятовування їх:

http://www.youtube.com/watch?v=K5sRfUlEVYI

Трішки про алгоритм роботи:

Схема має 3 режими яскравості 100%/60%/30% самі значення струму поки взяті зі стелі, ну майже зі стелі, пізніше експериментальним способом доведу до ума + є регуляція до 0, наприклад якщо вибрати режим 60% і підкрутити підстроюваний резистор на 20% від максимального значення то на світлодіоді буде не 60% а 40%, і так для всіх інших режимів.

У недалекому майбутньому можливо прикручу ... --- ... тобто SOS азбукою Морзе.

Поки виясняю нюанси роботи схеми і тестую...

Опубліковано

До речі, якщо в темряві дивитися боковим зором то таки миготіння як би помітно...

Кондюк прибрав від гріха подалі, поки і так рулить, транзистор реально холодний, навіть після майже двох годин тестування...

Опубліковано

Ітак, спати не хочеться, вийшов потестити даний ліхтар - 100% яскравості(струм номінальний для світлодіода) - все попереду видно на 20 широких кроків, аля метрів, режим 60% несильно побачив різницю, звичайно вона є але ті ж 20 метрів видно все попереду, режим 30% видимість до 15 кроків але слабувато, короче 10.

Є можливість фокусування променя але я нею не користувався, на момент тестування було виставлено максимум широкий промінь.

Тестив на витривалість - 2 години в режимі 100% корпус, а він же тепловідвід теплий, транзистор реально холодний, якщо вірити моїм підрахункам які я зробив майже на пальцях ккд більше 95%, хоча я можу помилятись, це є показник крутого драйвера, зазвичай 90-95% на тій же класичній MC34063 причому у мене є кілька режимів і можливість регулювання струму.

Наразі схема розміром з сірниковий коробок, буду пробувати зменшувати в розмірах настільки наскільки це можливо...

Опубліковано

Ось схемка:

1dd78fd4889aa93aae5413496ef821cc.png

Добавив кнопку для керування режимами, ще не тестував але в теорі має при швидкому натисненні, тобто до 1 сек яскравість має збільшуватись на 1 рівень, якщо ж тримати то падає на 1 рівень кожну секунду, запам'ятовування останнього режиму сам особою присутнє. Поки режимів яскравості є 3 і стробоскоп, в принципі якщо не буде вистачати місця то я першим ділом затру строб., особисто мені він ніякої користі не приносить.

Код і всі інші деталі читайте тут.

Опубліковано

Ніхто не хоче протестувати схемку? Бо я наразі не маю можливості. Схема складається з 7-ми компонентів і робиться на макетці за пів години. Мікроконтролер я прошию безкоштовно.

Транзистор треба підбирати на відповідний струм і мін. напругу на затворі (Vgs) у 2.7 В, тобто це з урахуванням падіння напруги на захисному діоді, такі можна дістати з старих материнок.

Резистор R1 можна замінити на 1 кОм.

На схемі немає живлення мікроконтролера, Vcc до + акумулятора ну а мінус Gnd і по + живлення ставте захисний діод бо швидше за все мікроконтролер переполюсування не переживе.

Повторюсь, підстроюванним резистором R3 Ви можете налаштувати любий потрібний Вас струм під Ваш світлодіод.

І ще одне, дана схема розрахована на напругу 3-4 В як раз під світлодіоди, якщо подати напругу більше 6-ти вольт мікроконтролер теж цього не переживе, далі.

Заодно і струми було б непогано заміряти, ато не один мій мультиметр не показує адекватні цифри.

Опубліковано

Заряд батареї якось контролюється?

Ні, цієї функції я ще не зробив, наразі це тупий драйвер, в принципі нічим не відрізняється від резистора окрім значно вищого ККД.

Я тут порив сайти і знайшов непоганий транзистор який ідеально підходить для цієї схеми.

Ось ще один, на більшу напругу.

http://radiomarket.l.../page/1/sort/5a

Опубліковано

Давно думав про цю функцію, і навіть мені підказали як зробити, за допомогою стабілітрона і резистора зробити якусь опорну напругу яка буде трішки менше напруги вимикання...

Але це буде пізніше, по суті добавити ще 2 компонента і трішки змінити код і все.

Опубліковано

струм як стабілізується?

Струм ніяк не стабілізується, виставляється разово макс струм, ну чи напруга але правильніше по струмі, далі з падінням напруги на акумуляторі майже прямо-пропорційно падає напруга на виході, іншими словами падає яскравість, для чого я і зробив 4 режими, скажімо якщо юзати у режимі 50% і трішки яскравість замітно падає можна підвищити рівень з 50% до 75%, повторюсь, оці відсотки беруться зі значення у 100% яке виставляється спочатку підстроюванним резистором, як варіант можна підстроюванний резистор можна замінити змінним, і крутити ручку і не заморочуватись з режимами але це удар по компактності...

Все регулювання відбувається методом ШИМ модуляції, за рахунок цього досягається, не побоюсь цього слова, високе ККД.

Опубліковано

Я знаю що таке ШИМ. Судячи по схемі у тебе получився звичайний ШИМ-модулятор а не драйвер. А по суті, підбери собі справжній драйвер для світлодіоду, благо зараз вибір багатий і керуй ним своїм МК.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...