Перейти до змісту

Корпусні вентилятори

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Цікавить думка шановних форумчан з приводу дорогих корпусних вентиляторів (куллерів), типу Noctua розміром від 80 до 120 мм, підтверджена власним досвідом.

Наскільки є виправданим їх використання, тобто які вони мають відчутні практичні переваги над звичайними, дешевими, які підключені до заниженої напруги.

Опубліковано

Бачив в роботі Noctua 120мм і 140мм На повних обертах лише незначний шум повітря, шуму механізму самого вентилятора не чути взагалі. На понижених обертах, почути шум можна лише якщо піднести його впритул до вуха.

Опубліковано

использую Noctua уже много лет и полностью поддерживаю Lisovic. но вот поток воздуха у них слабоват - дело в низких оборотах (650-800-1200 в зависимости от модели) и особой "неагрессивной" форме лопастей не создающей шума, но в то же время снижающей эффективность.

кроме прочего, преимущество в долговечности. у меня до сих пор не помер и не загудел ни один кулер Noctua, даже те, которые были куплены 5-7 лет назад и постоянно находились в работе. китайских нонеймов или просто дешевых кулеров (Colorful, Titan) за это время обычно меняется 3-5 штук, более дорогие модели служат дольше, при условии, что они на промподшипниках, а это лишний шум.

Опубліковано

Noctua 8 і 12 см крутяться вже третій рік, і жодних нарікань, хоча корпус за цей час ні разу не розбирався і не чистився.

Опубліковано

А на рахунок, 90 мм. як із ефективністю, тишиною.

Взагальному для мене ці 2-а критерія є основні, після ціни звичайно :)

Опубліковано

Тут треба враховувати одну особливість: більший потік - більше шуму. Noctua стараються максимально оптимізувати лопасті, але все одно від шуму який створює потік повітря нікуди не дінешся.

Опубліковано

у мене 800-обертові Тітан-и (прозорі) 4 роки ні шуму, ні тепла. Купувалися десь по 8-10 у.о. за штуку (долар по 5). Хоча на ноктюа (процесорний) нарікань також не було. На відміну від Залмана, які гуділи і вібрували, уже через 2 роки (У БЖ).

Опубліковано

у мене 800-обертові Тітан-и (прозорі) 4 роки ні шуму, ні тепла. Купувалися десь по 8-10 у.о. за штуку (долар по 5). Хоча на ноктюа (процесорний) нарікань також не було. На відміну від Залмана, які гуділи і вібрували, уже через 2 роки (У БЖ).

Один корпусний комплектний Aerocool та також 800 обертові тітани, чесно за свої грощі відробляють на всі 101%

Опубліковано

Ну не знаю я теж За "Тітани". В мне двохпідшипниковий тітани на 1300 об вже до 4 років, ні шуму тобі, ні "подогрева" та й проти ноктуа різниці не бачив. Свого часу я продав свій єдиний ноктуа і накупив два титани (ще й грошенят на 1 кулер залишилося), тому напихав куди їх тільки можна, корпус, БЖ. "Вещь"! Та й при ціні в 4-5$ саме воно.

Колись років 5-6 тому, у мікса виміняв добитого 92мм титана на втулці, так він ревів сволота, як той ЗИЛ! Від тоді багато кулерів перепробував, ще й зараз зо 3 різні вдома валяються!

Ноктуа погано що не робить кулерів на 1800-2500об, хотілося б побачити їх при такому режимі. Мені потрібна максимальна ефективність. тому наразі використовую Залмани на 1800 об з реобасом (до речі наскільки мені відомо він твій Shkoder, колишній аерогейд) то хоч "застрелься" - сусіди не почують. Тому підтверджую - корпусний Залман - лайно!

Прєднуюся до темки шукаю високообертові кулери на 120мм та 140мм.

Опубліковано

У мене на даний час стоїть відяшка 9600GT із пасивною СО під легеньким обдувом (80мм. на 5В)

в компактному мікроАТХ корпусі від Chieftec і при температурі в кімнаті ~23г.ц. всередині копусу досить гаряче,

еверест показує температуру чіпсета за 50г.ц. а на дотик руку довго не втримати.

От і подумав поставити вентилятор на видув на задню стінку, але системник стоїть на столі біля монітора тому рівень шуму досить критичний показник.

Опубліковано

"запорожец" тоже едет, а если на скорости 40 км/ч, то почти не отличается от "мерседеса" :smile3:

А для чого купувати трактор, щоб вскопати грядку 2х3 ?? Коли потрібно весь час їхати 40 км, то для чого купувати Хаммер, коли вистачить Таврії ;) Різниці у споживанні бензину на такій швидкості нема зовсім, прадв ж?

Тітани роблять теж саме, що й Ноктюа чи Залман. Тільки дешевше. Я порівнюю роботу і не бачу різниці. Вірніше бачу, залман за 3 роки здох, у той час як тітани працюють досі. А різниця в ціні - вдвічі. Звичайно, тітани є різні. Є за 3 долари, а є і за 10.

Опубліковано

как знать.. для меня комп - рабочий инструмент. должен быть включен 24/7, не глючить, не шуметь и не перегреваться. шум весьма критичен, так как спим мы в прямой видимости от рабочего компа. а поэтому к выбору компонентов я подхожу очень скрупулезно. а кулеры - это такой же важный компонент, как память или проц. хочется поставить его и забыть надолго, и вот здесь Noctua - лучший вариант, imho. а Zalman - это доплата за фирмУ, я от них избавился давно и везде, ибо действительно летят..

а в домашний комп для игрушек или офисный для печати бумажек можно и за $2 кулеры поставить - разницы нет вообще. я и сам так делаю когда кому-то помогаю со сборкой.

Опубліковано

Shkoder, Я з власного досвіду кажу і про Залман і про Тітани. І про Ноктюа. От ще хочу спробувати копію Ноктюа процесорного. Від Аерокул чи щось із того розряду. Бо зовні, як близнюки :)

Опубліковано

Як оцінка вентиляторів Noctua може послугувати наступний випадок.

Три з половиною роки тому я збирав для себе домашній комп - на той час з досить потужного заліза, яке вимагало хорошого охолодження. Вимоги були - потужність і безшумність.

Тому брав безвентиляторний блок живлення, відяху з пасивним охолодженням, вінти ховав в антивібраційні та тепловідвідні коробки, оперативка - теж з радіаторами, на процесорі - мегарадіатор, і все це в десктопному корпусі.

Перепробував купу різних варіацій, найбільш геморно було з вінтами - Сігейти 7200 гуділи й вібрували, одного довелося навіть по гарантії поміняти...

Але, як виявилося, вентилятори необхідні, тому що тепло, зараза, нікуди не хоче діватися. Тому взяв найдорожчі, які на той час були - Noctua. Поставив, налаштував. Якщо прислухатися - то чути лише рух повітря, вібрацій чи гулу немає зовсім.

Похвалився своєму приятелю, що зробив собі додому безшумний комп. Якось цей приятель зайшов до мене, і між іншим каже:

— А включи-но свій безшумний комп, хочу послухати, як він працює.

— Вова, взагалі-то він вже включений...

Просто я на корпусі заклеїв яскраві світлодіоди, бо вночі сильно миготіли...

За весь час експлуатації жоден з кулерів Noctua не нагадав про себе...

Опубліковано

А взагалі-то цікава темка, мені якщо подолати диркотіння видувного кулера(бо корпус не якісний) і легкий піск вінта і його вібрацію(якого я здам по гарантії після новорічний свят) то у мене теж буде доволі тихий комп.

Не підкажете як побороти резонанс корпуса з кулером?

ЗІ З наспупающім!!!

Опубліковано

Ну звичайно Yarchik, "бей посуду я плачу", на вартість не дивлюся!

Вам пояснюють Ноктуа тихохідний кулер, що створює малий потік повітря, де він буде шуміти?

Двухпідшипникові 120мм Титани (0,15А) теж не шумлять при 1200 обертах, а ціна до 3,5 раз нижча.

А ось візьміть Блейда від Кулмастер то там один потік повітря но 2000 об чого вартий! Ще й трішки рокоче.

Опубліковано

HWman, писк винта побороть нереально, разве что звукоизолировать корпус изнутри. вибрацию проще - проставить резинки между корпусом и винтом. или купить дорогой тяжелый корпус, который погасит вибрацию. как вариант, утяжелить имеющийся

Опубліковано

Ну звичайно Yarchik, "бей посуду я плачу", на вартість не дивлюся!

Вам пояснюють Ноктуа тихохідний кулер, що створює малий потік повітря, де він буде шуміти?

Ми раді, що нам пояснюють.

Зі свого боку ми вважаємо за необхідне звернути Вашу увагу на дві обставини:

1. Більшості користувачів достатньо тихохідних кулерів, які б забезпечували стабільну зміну повітря в корпусі. Якщо хтось створює екстремальну систему - то він не очікує від неї тиші, а ставить "водянку" або щось альтернативне.

2. Топікстартера цікавлять саме дорогі вентилятори, в т.ч. Noctua, що вбачається з першого посту. Тому я ділюся наявною в мене інформацією щодо цих кулерів.

Двухпідшипникові 120мм Титани (0,15А) теж не шумлять при 1200 обертах, а ціна до 3,5 раз нижча.

Перші півроку шуміти не буде. А потім почне гудіти. А деякі 60-мм Титани взагалі перестають стартувати.

HWman, писк винта побороть нереально, разве что звукоизолировать корпус изнутри. вибрацию проще - проставить резинки между корпусом и винтом. или купить дорогой тяжелый корпус, который погасит вибрацию. как вариант, утяжелить имеющийся

Як варіант - пробувати те, що я колись пробував. Називається Scythe SQD-1000.

0189553.jpg

Шум гасить дуже ефективно, вібрацію - гірше. Але "коробка" також потребує охолодження, яке в корпусі не передбачено, і доводиться щось вигадувати.

Опубліковано

80mm вентилятори Тітан, що я писав, тихесенько собі стартують, працюють, охолоджують вінти. Видувають тепле повітря з корпуса.

Опубліковано

Да нє-є, купувати "коробочку" для мене якось nea.gif

Я вже краще щось змайструю типу того

IMG263-1217414236.jpg

Ну чи якось ще...

На рахунок шуму 120-к, всі вони тихі до 1.3 К обертів, а далі шум повітряного потоку...

У мене було два геймбірда (на втулці) які купував по 28 грн. на вдув і видув, реобасом викрутив їх до 1.1-1.2(по замовчуванню було 2.1) абсолютна тиша. зараз стоїть Cooler Master SickleFlow на видуві, температуа абсолютно не змінилась, правда крутиться він на 1.1

ЗІ читав в темі збираємо ПК що так не можна робити з вінтами бо вібряція іх власна не гаситься...

Опубліковано

Чим краще змазувати вентилятори на підшипниках ковзання? Поділіться хтось досвідом, а то зараз коли включаю комп'ютер починає сильно вібрувати процесорний кулер, через пару хвилин вирівнюється і стає нормально працювати.(мабуть розігрівається). Розібрав подивитися, так там взагалі майже нічого не залишилось від змазкки. В інтернеті пишуть, що потрібно щось густіше (солідол, літол)...

Опубліковано

"Силіконова змазка" густа - найкращий як на мене варіант. А залишки старої обов'язково треба видалити

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...