Перейти до змісту

Луцьк чи Львів?

Forever Autumn

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Ось колись мені задавали питання..

як вважаєш чи стане луцьк - мистецьким центром таким як львів?

і що йому бракує

і яка активність лучан у проведенні квартирників

І отримали отакі відповіді:

Луцьк (як і кожне інше місто) має свій особливий заряд енергії. І Луцьк .. саме в цьому аспекті є трішки сонним і латентним. Його треба розбудити.

Дати невеличкий поштовх, влити у нього трішки кави. Тоді прокинеться хтось один і за ланцюжковою реакцією пробудить інших.

Він ніколи не буде таким як Львів, та це й добре, бо два Львова на відстані у 180км це як мінімум нецікаво. Зауважте, мова наразі не йде про чудову архітектуру міста Левів,а саме про атмосферність.

На Львів зараз орієнтується багато молоді, саме на культуру поведінки, манери (навіть інколи писати чи розмовляти) -- сказала престаріла дамочка в рогових окулярах і з дулькою на голові, ага :)))) Тільки от навіщо? Бо ж коли дивишся вперед (на дорогу у 180км), то не бачиш, що у тебе під ногами, правда?:)

Чи стане Луцьк мистецьким центром??? Він ним в принципі і був, тільки не таким відкритим і масштабним. Тут так само тут були свої закриті тусовки, де збирались, творили, грали, малювали, писали, щось придумували, знімали аматорські фільми на 8мм плівку, робили закриті вечори, концерти. Просто це не афішувалось, і тому ці процеси 95% людей не помічало й не бачило. Бачили ті, кому то було цікаво.

Так само як і сучасні квартирники, про які йде мова, привернули увагу тільки 20% нашого населення (цифра взята методом наукового тику - чесно кажу). А незацікавлені й надалі ніц про то не знають. І в цьому немає нічого поганого чи соромного. Це нормально. Було б дуууже дивно, якби це було не так :)

Згідна, в Луцьку не вистачає літературних презентацій, не вистачає більше приміщень-галерей, хеві-металу і джазу :). Але сказати: їдьте, люди, до Львову, там так файно, там так творчо і піднесено, а тут ніц нема - нііі )))))

Лишайтесь, люди, в Луцьку, давайте створювати ту культуру, котрої вам так не вистачає, разом, вручну, обережно. Давайте влаштовувати творчі вечори, запрошувати цікавих людей, знайомитись і просто жити.

Слабо?:)

А що думаєте на цю тему ви? м?

• Відповідей 99
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

Категорически согласен с ТС.Дайошь культурную йевайуцию,музыкальный БАБАХ,та художный БУМ

Ага. ТОка єслі памагать будуд і шота дєлать самі, а нє тока 3,14здєть, какая я хуйовая, как я аблажаласс і вупше ніфуя арганізавадь ні магу і рукі із жопс растут

і шо тока вінаватих іщю))

магагагагагаггаа :)))))

Опубліковано

Луцьк таке саме творче\культурне\молодіжне місто як і Львів, Рівне, Тернопіль та інші, просто, як правильно було зазначено в першому пості, діють виключно закриті групи для власних інтересів. В нашому рідному місті є таланти, але про них мало хто знає, чому? А тому що в нас мало літературних вечорів, мало концертів, мало тих самих квестів і інших міроприємств, а якщо вони і є, то виключно для "своїх", по запрошеннях.

Потрібно дати нашому місту поштовх до розвитку даної області, пані Forever Autumn та творчі колективи Квартирника поклали цьому початок, потрібно розвивати такі ідеї і надалі: робити літературні вечори, концерти, покази кіно, фотопрогулянки, виставки, походи в театр і.т.д.

Задайте собі запитання: коли ви востаннє були в театрі? коли востаннє були в кіно? коли востаннє ходили в мистецьку галерею чи на виставку? а на камерний концерт класичної музики коли ходили?

Ото то і воно.

В лучан просто мало інформованості про дані заходи, вони якби і є в місті (ну, не так багато як у Львоів, наприклад), але знову ж таки про них знає мінімум зацікавлених, у Львові ж ситуація інша, там реклами про дані заходи багато. А ще проста людська пасивність в даному напрямку. Тут нам треба рівнятись на Рівне, там активність молоді явно більша як у нас (вони нас в даному плані обігнали на багато років).

От якщо кожен захід буде рекламуватись і і організовуватись як День Народження Квартирника тоді Луцьк вийде на новий рівень.

Варто лише дати невеличкий поштовх нашій перспективній молоді.

Така ось моя скромна думка.

Опубліковано

Я не економіст, але знаю, що деякі "товари" та пропозиції на ринку актуальні і можуть окупитись тільки тоді, коли є достатня кількість користувачів. Буде рости населення міста - будуть мистецькі заходи.

З іншого боку, населення може бути різне. 700 тис Кременчуга чи Кривогу Рогу це не 700 тис Львову чи Таллінна

Як я це бачу. Львів здавна був величезним культурним центром, був час коли це було найбільше місто в Україні. Споконвічні традиції польскої, австрійської культури, були, бодай частково, але перейняті населенням українців, все таки українці нехотя, але намагались відтворити та слідувати цій культурі, те саме Тернопіль та інші австрійські міста.

Інша справа Волинь, Луцьк. Тут до 39го року практично нічого не було, це було натуральне село з пару тисячимя жителів (тоді як Львів мав більше 100 тис)

Я не люблю совіти, але треба визнати вони побудували Луцьк практично з нуля. Якщо забрати все що побудовано після 39го року ми отримаємо 2-3 вулички типу Богдана Хмельницького, от це і є старий луцьк, (і то це збудовано в основному 1920-1939)

Так що... Психологія людей тут вже трошки інша, відношення до культури до т.п. Да і як писав Діфото, багато всяких переселенці з сходу інтегрувалось в місцевий соціум, чого не сталось у Львові.

А взагалі здається мені, що Луцьк порівняно з серединою 00х сильно здав, чи тільки мені? :(

Опубліковано

чому ж здав? не сказав би) а якщо вже порівнювати Луцьк і Львів - останньому 750 років було, нашому ж у 1985му стукнуло 900 (то так, щоби не забули). Луцьк тим і подобається, що немає хаосу Києва чи пафосу Львова. Та і заходи в нас проводяться, "Ніч в Луцькому замку", наприклад, нещодавня "Берегиня", "Бандерштат" недалеко (можна було б і ще згадати, але голова не дуже під кінець робочого дня не варить, тут вже вибачаюсь).Інша справа - помічати це все. Он в нас дядько з клоунським носом на саксофоні грає чи біля "Вопака" в центрі чи в парку. Кому спало на думку постояти послухати і бодай гривню дати? Інший приклад - ввечері, в основному на вихідних, біля Лесі вогниками граються. Так візьми і поклади в шапку на пару грошей більше, то молодим людям поштовх дасть та й матеріально допоможе. Було б менше антиреклами як в квартирифм з їх річницею (срач розвели шо всі погані, а звіту до сих пір не бачив). Одним словом, було б бажання)

Опубліковано

Знаєш, Осінь, не знаю чому, але коли жив у Львові 2 роки, то різні цікаві заходи не проходили повз мене, а в Луцьку проходять. Ні там ні тут я їх конкретно не шукав, вони мене самі знаходили. Не металюга, а попадав на фестиваль "Металевий лев", не богемщик, а постійно попадав в закритий клуб "Лялька" і т.д. А луцькі заходи організовуютьтся якось, як для себе, а не для чужих. Можливо треба підпускати до себе людей? Принаймі спробувати. :sm128:

Опубліковано

чому ж здав? не сказав би) а якщо вже порівнювати Луцьк і Львів - останньому 750 років було, нашому ж у 1985му стукнуло 900 (то так, щоби не забули). Луцьк тим і подобається, що немає хаосу Києва чи пафосу Львова. Та і заходи в нас проводяться, "Ніч в Луцькому замку", наприклад, нещодавня "Берегиня", "Бандерштат" недалеко (можна було б і ще згадати, але голова не дуже під кінець робочого дня не варить, тут вже вибачаюсь).Інша справа - помічати це все. Он в нас дядько з клоунським носом на саксофоні грає чи біля "Вопака" в центрі чи в парку. Кому спало на думку постояти послухати і бодай гривню дати? Інший приклад - ввечері, в основному на вихідних, біля Лесі вогниками граються. Так візьми і поклади в шапку на пару грошей більше, то молодим людям поштовх дасть та й матеріально допоможе. Було б менше антиреклами як в квартирифм з їх річницею (срач розвели шо всі погані, а звіту до сих пір не бачив). Одним словом, було б бажання)

бажання є і має бути.

З.І. срач розвела особисто я, а не люди.

Наскільки я знаю, в Луцьку всі заходи відкриті. І реклами вистачає і всього цього. І люди ходять, принаймі починають ходити. І це добре. Може когось це й наштовхне зробити ЩЕ ЩОСЬ тут ( відкрити альтернативну картинну галерею наприклад ).

Все, що робиться, робиться для чогось. Хоча ми й наразі можемо того не розуміти

Опубліковано

Знаєш, Осінь, не знаю чому, але коли жив у Львові 2 роки, то різні цікаві заходи не проходили повз мене, а в Луцьку проходять. Ні там ні тут я їх конкретно не шукав, вони мене самі знаходили. Не металюга, а попадав на фестиваль "Металевий лев", не богемщик, а постійно попадав в закритий клуб "Лялька" і т.д. А луцькі заходи організовуютьтся якось, як для себе, а не для чужих. Можливо треба підпускати до себе людей? Принаймі спробувати. :sm128:

Тебя наверное под дулом шмайсера загоняли :smile3:

Опубліковано

Дякую автору за підняту тему!

З багатьма думками погоджуюсь, подякувавши авторам.

Вважаю, першоосновою в т.ч. і успішного розвитку культурно-мистецьких акцій є економіка. Без достатнього рівня доходів пересічний лучанин чи волинянин не буде обирати - сходити в театр чи купити харчів додому, оскільки відповідь є очевидною. Тому, дуже важливо, щоб влада сприяла розвитку бізнесу, а бізнес пам'ятав, де він знаходиться та усіляко підтримував мистецькі проекти у місті.

Разом з тим, варто пам'ятати, що Луцьк має значно поважніший в історичному плані вік в порівнянні зі Львовом. Не розумію тільки чому Луцьк втратив, а Львів, в порівнянні з нами, зробив такий прорив.

Опубліковано

Вважаю, першоосновою в т.ч. і успішного розвитку культурно-мистецьких акцій є економіка. Без достатнього рівня доходів пересічний лучанин чи волинянин не буде обирати - сходити в театр чи купити харчів додому, оскільки відповідь є очевидною. Тому, дуже важливо, щоб влада сприяла розвитку бізнесу, а бізнес пам'ятав, де він знаходиться та усіляко підтримував мистецькі проекти у місті.

Разом з тим, варто пам'ятати, що Луцьк має значно поважніший в історичному плані вік в порівнянні зі Львовом. Не розумію тільки чому Луцьк втратив, а Львів, в порівнянні з нами, зробив такий прорив.

У нас просто война прошлась ,а во Львове есть евреи

Опубліковано

У нас просто война прошлась ,а во Львове есть евреи

Евреи - двигатель прогресса. :)

Опубліковано

Поки царь всєя росії виховував у луцьку сірих провініційних мишок, для яких головний життєвий принцип: "не рипайся, тоді в тебе все буде добре"....в цей же час половина львівян перевчилась у віденських університетах, де набрались знань, вмінь, а головне - гонору.

Нічого не зміниться доки не зміниться в Луцьку покоління...

...чиновників, які поробили зі своїх вотчин царства провінційної культури, трясуться за сферу впливу, костьми ляжуть, але не пустять жодного "сопливого вискочку" на "свою територію";

...горе-бізнесменів, які чудом і неправдою понаживали своє багатство в 90-х і так само далекі від культури і мистецтва, як колгоспники по селах;

...людей, для яких вища міра відпочинку і задоволення - це побухати в парку на травичці.

Пробачте за сумбур. Це моя думка.

Нас поколіннями перетворювали на провінцію.... тепер треба покоління, що це змінити.

Опубліковано

Поки царь всєя росії виховував у луцьку сірих провініційних мишок, для яких головний життєвий принцип: "не рипайся, тоді в тебе все буде добре"....в цей же час половина львівян перевчилась у віденських університетах, де набрались знань, вмінь, а головне - гонору.

Але ж були і більш славетні часи - чого вартий один з'їзд європейських монархів у Луцьку!!!

А ось потім почався якщо не занепад, так стагнація на кілька століть. :(

Опубліковано

Не розумію тільки чому Луцьк втратив, а Львів, в порівнянні з нами, зробив такий прорив.

Як любитель і знавець історії Луцька, спробую припустити, на чому вже наголосив druid, НА ХІХ СТ! Після Третього поділу Польщі, Волинь відійшла до Російської ісперії, більше того, Луцьк адміністративно з центру Волині перетворився в обикновєнне провінційне повітове містечко, коли Львівщина відійшла до Австрійської імперії. Австрія, то теж не подарунок, але то Європа і відповідна культурна атмосфера. А в нас ХІХ ст. для Луцька було найгіршим в історії, от хоча б факти:

1) академію наук, яку планувалося відкрити в Луцьку ще наприкінці 18 ст. урядом Посполитої, не було відкрито

2) залізниця не була проведена до Луцька вчасно, бо нікому в провінційне місто, яким став Луцьк в Росії, не треба було їздити

3) місто не доглядалося і потопало в болоті

4) культурні цінності нівелювалися: замок розтягали на матеріал, костели всі згоріли і були заборонені, Братську церкву продали з молотка

5) правова сфера: місцеві порядки, які склалися на основі стародавніх волинських і литовських статутів, були скасовані і замінені на російські.

6) ...

І тривав такий стан справ аж до Першої світової. 120 літ життя Волині в Росії дали свій огощейякий відчутний результат... У Львові такого ж не було. І якби Луцьк залишився, по-перше, центром Волині, як то було раніше, по-друге, в європейській державі, ми б не відстали. Бо ми не відставали ніколи аж до початку ХІХ ст.

"Інша справа Волинь, Луцьк. Тут до 39го року практично нічого не було" - з цим абсолютно не згідний! Це неправда! Це може стосуватися тільки ХІХ ст.

Опубліковано

і ближче до теми.

досліджуючи історію міста, я переконався в одному факті, який більш-менш виразно вимальовується із тих подій, коли протягом довгого часу переосмислюєш їх, мов мантру. Луцьк не можна рівняти з Львовом, оскільки це різні вагові категорії. Львів - це Краків, Відень, Данціг. Луцьк - це Люблін, Брест, Вільно. Це не до того, що менші міста повинні мати менше всього. Ні. Це до того, що кожен тип міста має свій тип життя. Одному типу міст притаманне одне, іншому - інше. В історії Луцька є багато принадних речей, яких не було і не могло бути у Львові. Луцьк не повинен бути схожим на Львів, бо він має свою душу, свою унікальну атмосферу, свої традиції, свою "хвилю". Звісно, це не виправдання для тієї ситуації, яку маємо зараз. Думаю, поряд із ХІХ ст. знаходиться і початок ХХІ, в якому ми живемо - цей якийсь дикий духовний і культурний занепад. Луцьк не такий, яким він є зараз. Із нами щось не так і так не повинно бути. Ми маємо відродити свою сутність і тоді можна буде з упевненістю сказати - оце ми. То давайте всі старатися, чи як?! :)

і ще додам. Припущення щодо більшої пасивності лучан і волиняк узагалі. Так історично склалося, і це знову ж таки стає зрозумілим, коли багато читати тої історії, що Львів - місто, яке має центральноєвропейське спрямування (Австрія, Німеччина), Луцьк - північноєвропейське (Прибалтика, Білорусь). Це все можна проглядіти на прикладі історії права, архітектури, мови, тому подібне. Луцьк за своїм внутрішнім стержнем більш пасивний за Львів, бо входить у сферу (ментальну, культурну) північноєвропейську в той час, як Львів - до живішої та активнішої центральної Європи. Ми не будемо схожі на Львів, бо є трошки інші. Знову ж таки, це не виправдання для сучасної байдужості і бездарності лучан. Треба розбиратися і працювати над собою, а то і далі ми стиратимемо своє обличчя із самих же себе...

Опубліковано

Луцьк за своїм внутрішнім стержнем більш пасивний за Львів, бо входить у сферу (ментальну, культурну) північноєвропейську в той час, як Львів - до живішої та активнішої центральної Європи. Ми не будемо схожі на Львів, бо є трошки інші. Знову ж таки, це не виправдання для сучасної байдужості і бездарності лучан. Треба розбиратися і працювати над собою, а то і далі ми стиратимемо своє обличчя із самих же себе...

А от в цій частині я якраз переповнений оптимізмом стосовно луцька і його менталітету. Кожна риса харакетру може проявитись в негативному сенсі... так от це якраз про львівський гонор. Коли він зашкалює - це вже катастрофа.

Ми кращі - і це нам треба зрозуміти в першу чергу. Це підтвердять сотні волинян/лучан, які вчилися чи вчаться у львові. Вони найкращі у всьому.

Опубліковано

А от в цій частині я якраз переповнений оптимізмом стосовно луцька і його менталітету. Кожна риса харакетру може проявитись в негативному сенсі... так от це якраз про львівський гонор. Коли він зашкалює - це вже катастрофа.

Ми кращі - і це нам треба зрозуміти в першу чергу. Це підтвердять сотні волинян/лучан, які вчилися чи вчаться у львові. Вони найкращі у всьому.

В усі часи Волинь була оплотом державності, в той час, як у Галичині точилися міжусобні війни та боярські заворушення, що підривали міць країни. Нам би більше активності - і тоді все буде гаразд!

Опубліковано

Да что ту говорить-вон какие личности живут у нас-Осень(каралєва наша,покровительница культуры и квартирника),Шкодер(ему еще древние египтяне поклонялись),Торик(ну и все админы)который терпит нас на этом форуме и разрешает нам дискутировать,драться,матерится-ну в общем развиваться в культурном плане),Урса,Ласка..... и многие другие люди которые заработали мое уважение, хотя большинство из них я лично не знаю:rolleyes:.И это только вершинка вершинки айсберга.

Опубліковано
В усі часи Волинь була оплотом державності, в той час, як у Галичині точилися міжусобні війни та боярські заворушення

А ще ми дружно пережили 3 поділи Польщі (Речі Посполитої) і курс Історії України 7 - 9 класу. До чого тут це?

Стосовно теми : неодноразово була у Львові, люблю це місто безмежно, люблю його людей, каву, Високий Замок, атмосферу і духовну складову. Об"єктивно - Луцьку далеко. Луцьк інший. Закритіший, ізольованіший. Не покидає відчуття того, що кожен - сам по собі, або ж моя хата скраю. Я не заперечую того, що в нас в місті вирує культурне життя, але якось воно осторонь вирує, підводно - гнєздовим методом))

Щодо того, що в нас тільки язиком - згідна на всі 100%, але це ,знову ж таки , дихання "полєсся", а від нього не так просто подітися.

про львівський гонор. Коли він зашкалює - це вже катастрофа
Ми кращі - і це нам треба зрозуміти в першу чергу

а от це вже плагіат львівського гонору :D НАМ всім є чим гордитися, для чого ці поділи? Спочатку ділимо захід і схід, тепер вже з західняками починаємо "мірятися"...катастрофа

Опубліковано

а от це вже плагіат львівського гонору :D НАМ всім є чим гордитися, для чого ці поділи? Спочатку ділимо захід і схід, тепер вже з західняками починаємо "мірятися"...катастрофа

Ха..... я піду ще далі: Луцьк ділиться на центр, 33-й і дпз. І люди також різні. Наприклад, проспект перемоги створювався під час радянського союзу і квартири там переважно отримували люди за особливі заслуги перед родіною. Там багато старших людей, дуже часто ностальгующих за радянським союзом. ДПЗ - це заводський район. Тут окрема історія. А старе місто - це багатокультурне середовище, де є два вида людей: расисти і антирасисти, тобто цигани.

ЗІ. Я трішки не те мав на увазі. Давай в політику скокнем і перетрем хто кого на що ділить :)

Опубліковано

:D

я в політику принципово перестала лізти, а то обзиваються і аскарБЛЯють ;)

Луцьк ділиться на центр, 33-й і дпз

+ Львівська, Вишків, Дубенська, ай-ай-ай, да ви, батєнька, расіст ;):D

Опубліковано

а я піду ще далі!

кожен район луцька ділиться на вулиці, ті - на будинки. в кожному будинку, якщо це не приватний, є під'їзд. Зауважте, ці всі під'їзди різні! Одні будувалися ще в тому ж ХІХ ст, інші - в наш час. У кожному під'їзді є поверхи, які поділяються на квартири і, що найцікавіше, в кожній із них свої правила, свій побут, РІЗНІ люди. Боюся припускати, але певно в межах однієї квартири люди також далеко не однакові, хоча із типовими схильностями, які притаманні кожній квартирі-сім'ї. Кожен день людина живе по-різному, інші години, нові хвилини, не такі секунди...ааааааааааааааа%%44%4:%098)(*?";"№!)-8--_______________ г, так шо поділи важливі

:) так, вибачте, не заганяймося ж!)

Опубліковано
В усі часи Волинь була оплотом державності, в той час, як у Галичині точилися міжусобні війни та боярські заворушення

А ще ми дружно пережили 3 поділи Польщі (Речі Посполитої) і курс Історії України 7 - 9 класу. До чого тут це?

Хто хотів - той зрозумів. А хто не зрозумів - який сенс пояснювати?

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...