Перейти до змісту

Розмір допомоги по догляду за дитиною


sasha

Рекомендовані повідомлення

Є питання до форумчан які мають дітей 2007 року народження: який максимальний розмір допомоги по догляду за дитиною до 3-ох років можна отримувати щомісяця?

Зараз дружина отримує щомісячну допомогу в розмірі 140 грн. Це мінімальна допомога яку виплачують всім "по умолчанию".

Але є не підтверджена інформація про те що розмір допомоги можна значно збільшити. І ніби це питання вирішується в судовому порядку.

Хто з цим стикався, або володіє достовірною інформацією - прошу прокоментувати...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо дитина житель зон постраждалих від Чорнобиля, то допомога більша.

А щоб в судовому порядку... такого не чув.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Але є не підтверджена інформація про те що розмір допомоги можна значно збільшити. І ніби це питання вирішується в судовому порядку.

хм...

1. ББС это хорошо, но в 99% является исключительно слухами

2. что в данном случае можно решить в суде? на кого в суд подавать-то? предмет иска?

а по 140 грн. - это что? на какой период? до 3 лет включительно? это не то, что было 8500, размазанные на какой-то долгий период?

Помощь по присмотру за ребенком до достижения ним трехлетнего возраста с 1 января 2008 года неработающим особам и особам, не занятым в системе обязательного социального страхования, выдается в размере, равном разнице между 50 процентами прожиточного минимума, установленного для трудоспособных особ и среднемесячным суммарным доходом семьи из расчета на одну особу за предыдущие шесть месяцев, но не менее, чем 130 гривен (гарантированный минимальный размер).

http://novosti.ua/ukraine/31083

Матерям не доплачивают!

Конституционный суд Украины своим Решением от 09.07.2007 под 6-рп/2007 (дело о социальных гарантиях граждан) постановил, что нормы Закона Украины "О Государственном бюджете Украины на 2007 год", ограничивающие социальные права граждан, не соответствуют Конституции Украины и являются неконституционными.

Таким образом, размер государственной помощи по уходу за ребенком до достижения им трехлетнего возраста должен быть не менее установленного законом размера прожиточного минимума для детей в возрасте до 6 лет. Сейчас прожиточный минимум для детей в возрасте до 6 лет составляет 470 гривен.

Решение Конституционного Суда Украины является окончательным. Оно не может быть обжаловано, и, что главное, обязательно к исполнению для всех на территории Украины.

http://www.ricardo.com.ua/money/budget/27359

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Це пов'язано, мабуть із тим, що Законом про держбюджет на 2007р. було "урізані" деякі виплати, компенсації і пільги громадянам.

Зокрема - допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку було встановлено у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 90 гривень для незастрахованих осіб та не менше 23 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, для застрахованих осіб, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Тоді як в Законі про державну допомогу сім'ям з дітьми допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом, встановленим для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 130 гривень.

Рішенням Конституційного суду №6-рп/2007 від 9.07.2007р. це положення Закону про держбюджет було визнано неконституційним. По логіці речей, якщо органи уповноважені виплачувати таку допомогу виплачували її в розмірі, передбаченому Держбюжетом, з дня, коли рішення КС вступило в силу мали би (!) збільшити цю допомогу.

Тобто, тре взяти калькулятор, порахувати середньомісячний сукупний дохід сім'ї і відняти від прожиткового мінімуму встановленого для працездатних осіб і "попросити" органи соцзахисту доплатити різницю, ящо мала місце недоплата. Вімовляться - подавати до суду.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Закон, ВР України, від 21.11.1992, № 2811-XII "Про державну допомогу сім'ям з дітьми"

станом на 01.01.07р.

Стаття 15. Розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.

станом на 01.01.08р.

Стаття 15. Розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом, встановленим для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 130 гривень.

(дію частини першої статті 15 зупинено на 2006 рік згідно із Законом України від 20.12.2005 р. N 3235-IV,

на 2007 рік - згідно із Законом України від 19.12.2006 р. N 489-V)

(зупинення дії частини першої статті 15 на 2007 рік, передбачене пунктом 14 статті 71 Закону України від 19.12.2006 р. N 489-V, визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 р. N 6-рп/2007)

(частина перша статті 15 у редакції Закону України від 28.12.2007 р. N 107-VI)

(Закон, ВР України, від 21.11.1992, № 2811-XII "Про державну допомогу сім'ям з дітьми")

Вибачте, трохи недочитав. Знайшов чергове "НО" в нашому законодавстві

Підпунктом 8, пункту 23, розділу ІІ, Закону України Закон "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 28 грудня 2008р. пункт 3 розділу VIII "Прикінцеві положення" Закону України „Про державну допомогу сім'ям з дітьми" викладено у такій редакції:

"Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі, що дорівнює різниці між: з 1 січня 2008 року - 50 відсотками, з 1 січня 2009 року - 75 відсотками, з 1 січня 2010 року - 100 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців".

КМ України

"Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми" (витяг)kinder.zip

в інших областях досить активно звертаються до суду. позови, як правило, задовольняють.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а кто из юристов проконсультирует: жена - ЧП, но деятельности нет, все по нулям. ей положено или покладено?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

жена - ЧП, но деятельности нет, все по нулям. ей положено или покладено?

Стаття 13 ЗУ "Про державну допомогу сім'ям з дітьми"

Право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за цим Законом має особа (один з батьків дитини, усиновитель, опікун, баба, дід або інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною.

Постанови КМУ "Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми" (у приєднаному витягу про це зазначено)

п. 18 Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається з дня звернення за її призначенням, але не раніше ніж з дня, що настає після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами для непрацюючих осіб та осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, а для працюючих осіб - з дня настання відпустки по догляду за дитиною по день її закінчення.

ч. 3, п. 20 Особи - суб'єкти підприємницької діяльності подають довідку, видану органами державної податкової служби про те, що не провадять підприємницької діяльності.

п. 23 (у витягу немає) Виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку припиняється:

...

2) у разі, коли особа, що отримує в органі праці та соціального захисту населення допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку:

...

розпочала або поновила підприємницьку діяльність - з першого числа місяця, в якому розпочато таку діяльність.

Положено, тобто жена - ЧП має право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку якщо фактично здійснює догляд за дитиною та не провадять підприємницької діяльності

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

23. Виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку припиняється:

1) у разі:

позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

...

виникнення інших обставин;

Дуже цікавий пункт: виникнення інших обставин; :angry:

Це що, позбавлення допомоги можна обгрунтувати чим завгодно?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дуже цікавий пункт: виникнення інших обставин; :)

Це що, позбавлення допомоги можна обгрунтувати чим завгодно?

Я не фахівець з правових питань в галузі соціальнеого забезпечення, але думаю що ні.

Наприклад, якщо буде доведено що батьки дитини постійно бухають за гроші які їм виплачують, а дитина проживає і виховується іншими людьми, то в даному випадку, на мою думку, це буде саме тією іншою обставино.

І у разі прийняття рішення про припинення виплати і подальшого оскарження його батьками (при підтвердежені в суді згаданих обставин) таке рішення навряд чи буде скасовано.

Це теоретична модель. На практиці може бути що завгодно :(

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Позови пов"язані з тим, що ці доплати не фінансуються, тому Департамент соціальної політики відразу на місці приймає ці заяви.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 місяць потому...

:0043:

Для мам застрахованих в системі Загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням (застрахована особа - найманий працівник, а у випадках, передбачених цим Законом, також інші особи (громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України), на користь яких здійснюється загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням. ) у 2008р розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку повинен був бути не менше розміру прожиткового мінімуму.

ось так нас любить наша держава

Стаття 42. Право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

1. Право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має застрахована особа (один із батьків дитини, усиновитель, баба, дід, інший родич або опікун), яка фактично здійснює догляд за дитиною.

2. Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається застрахованим особам у формі матеріального забезпечення у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) у період цієї відпустки.

Стаття 43. Розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається застрахованій особі у розмірі, що встановлюється правлінням Фонду, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Закон

ВР України

"Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 4 тижня потому...

Дуже вдячна за тему і роз’яснення. Виявилось, що ми втратили за минулий рік близько 3-х тисяч грн. А щодо прожиткового min на дитину, то по-моєму цей варіант не проходить. Може хто ще знає про доплати на дітей до 6 років? Бо судячи з усього наша люба держава не спішить нам повідомляти про такі речі

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

За моїми підрахунками, якщо брати 2007-2008р.р. виходить сума близько 10 000,00грн.

і? гроші ж не повернуть :(

Доречі, хтось має градацію прожиткового мінімум в 2006-2008 роках, для точних розрахунків?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А ще цікавить питання. Належність до чорнобильської зони визначається тим що дитина родилась там, чи що проживає? Я народився, і до закінчення школи жив у зоні, зараз живу і працюю в Луцьку, але прописаний і досі по місці народження, тобто в зоні. Дитина народилась у Луцьку. Цікаво, якщо її приписати туди де і я, тобто в зону, це щось дасть на рахунок виплат ?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Незнаю як на рахунок виплат, але за садочок ми не платимо... + вроді як раніше давали путівки на оздоровлення. чи є зараз ця програма незнаю.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

За моїми підрахунками, якщо брати 2007-2008р.р. виходить сума близько 10 000,00грн.

і? гроші ж не повернуть :(

Доречі, хтось має градацію прожиткового мінімум в 2006-2008 роках, для точних розрахунків?

За інформацією з форумів у східних і південних областях мами судяться. Позовів задоволено багатєнно. На рахунок того як виконуються і чи виконуються рішення судів у даних справах поки що не знаю.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дитина народилась у Луцьку. Цікаво, якщо її приписати туди де і я, тобто в зону, це щось дасть на рахунок виплат ?

З минулого року відмінили чорнобильську допомогу по догляду за дитиною до 3-х років. Оплачується харчування в садочку, а якщо дитина пропускає, то за ці дні повинні гроші повернути вам. Якась там компенсація на оздоровлення (точно не знаю - гривень 100). А коли вже піде в школу і не проживає в зоні, то платять приблизно 15 грн. на місяць, "щоб дітьо добре харчувалось і ні в чому собі не отказувало" :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 рік потому...

Янукович підписав закон про збільшення суми допомоги на народження дитини

Законопроект про збільшення виплати допомоги при народженні дитини підписав і передав парламенту президент Віктор Янукович.

Про це на брифінгу повідомила заступник голови Адміністрації Президента України Ірина Акімова.

За її словами, у разі ухвалення законопроекту, сума допомоги при народженні першої дитини збільшиться до 25 050 гривень. На сьогодні ця сума становить 12 240 гривень.

При народженні другої дитини сума допомоги збільшується до 55 100 гривень, і на третю дитину та наступних дітей сума допомоги збільшується до 100 200 гривень.

Акімова додала, що, крім збільшення загальної суми допомоги, збільшується також разова сума допомоги, яка надається відразу після народження.

«Після прийняття закону ця сума становитиме 8 350 гривень. Також збільшується термін, протягом якого виплачується щомісячна допомога, зокрема на першу дитину цей термін збільшується з 1 до 2 років, на другу дитину – з 2 до 4 років і на третю дитину – з 3 до 6 років», – сказала вона.

От мені цікаво, в Соцбезі не виплачують навіть те що Ющенко підписав, постійно відмазуються - нема грошей...

Якщо держава не може повністю фінансувати такі виплати - навіщо підписувати такі закони???

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я так і не зрозуміла, а що саме Вам не виплачують? 

допомоги на народження дитини
?

Бо допомогу при народженні дитини таки виплачують і вчасно,  як і допомогу по догляду за дитиною.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Бо допомогу при народженні дитини таки виплачують і вчасно.

+1

І до "трирічного віку" на своїх двох також вчасно отримую.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

аналогічно все вчасно платять, щомісяця отримую смс що на мій рахунок поступили кошти :)

і жінці по догляду дитини приходить:)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Отримати можна і вищу якщо жінка в декрет іде з роботи. ПОтрібно мати такі документи: довідку що чоловік стоїть на біржі, довідки по склад родини, довідку про доходи.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Отримати можна і вищу якщо жінка в декрет іде з роботи. ПОтрібно мати такі документи: довідку що чоловік стоїть на біржі, довідки по склад родини, довідку про доходи.

На жаль наголос не на ІДЕ З РОБОТИ, а на ЧОЛОВІК СТОЇТЬ НА БІРЖІ. Може то відправити його? :D :D :D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 7 місяців потому...

Знову законодавче протиріччя б"є по наших головах.

Отримала рішення про відмову в призначенні даної допомоги з підстав: неповний набір документів.

Дзвоню, цікавлюсь в департамент.

Виявляється, податкова, що подає довідку про дохід чоловіка, відмовляється давати звітність за кварталами, як робила раніше, а лише за рік.

А дані для допомоги оновлюються кожні 6 місяців.

Хтось з цим стикнувся?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...