Перейти до змісту

Про термопасту. (знову) :)

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Багато сказано було і не раз, але все ж таки увагу варто звернути - зайвим не буде. А комусь і збереже гроші , залізо.

Передісторія.

Збирав я чоловіку на замовлення ПК.  Дійшла черга до відеокарти. Знайшов radeon 6930.

Знайшов її аж у Запоріжжі.  Домовилися з чоловіком, він мені скинув тести "бублика", і запевнив, що термопасту міняв, і що для такого радеона температура при навантаженні  у 85°С - норма. Оскільки я не фанат Радеонів, а фанат нВідії, повірив людині.

Оплатив, карта приїхала. Включив уже готового компа. Запустив "бублик" і відяха за кільканадцять секунд нагрілася до 85-86°С.

І це при умові, що у мене в тестовому кабінеті холодно (відносно) в районі  20°С. Якби в квартирі, то було, можливо,  б і більше.

Думаю, пасту таки я заміню, хто знає що там!

Зняв охолодження. і побачив "зубну пасту" :)  тобто якусь КПТ. 8 чи 19 - не знаю.

Але її витер. І наніс GD900 (китайське Чудо, про яке багато написано в інтеренті).

Поставив на місце охолодження  і  запустив "бублик".

Під навантаженням температура сягнула "АЖ" 70-71°С.

Завдяки грамотній пасті, температура знизилася на 15(!!!) градусів. Це, насправді, дуже багато.

В одному із оглядів даної пасти, 7°С на відеокарті уже вважалося приростом.

Для всіх ентузіастів хочу зайвий раз наголосити. Кількість пасти грає роль. Це не масло в кашу, і не кеш в процесор.

паста буде зайвою.  наноситься вона тонесеньким шаром (слоєм), щоб підошва радіатора щільно прилягала до кристала відеокарти чи поверхні процесора. Якщо хтось вважає, що зайве "видушиться " з боків - хибна думка.

• Відповідей 71
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано
1 хвилина тому, alexvvv сказано:

то gd900 зайва буде витіснена з під кришки. КПТ-8 може і ні

це теж не є добре, щоб зайва паста видушувалася на інші елементи на платі. Тому, все ж, варто намазати її грамотно одразу.

ОДна єдина паста, яку я бачив,  не потребувала розмазування по поверхні, це та, що мені прийшла у комплекті із кулером до процесора Noctua.

В інструкції чітко намальовано і сказано - одна крапка пасти зі шприца по центру поверхні. Все. Далі підошва радіатора робила своє.

надцятий раз пощу малюнок про правильність нанесення :)

basics-300x218.png

Опубліковано
Щойно, MaestroA сказано:

Буде цікаво для ентузіастів і оверлокерів:

це актуально для процесорів інтел, де немає припою під кришкою ;)

Опубліковано
1 хвилина тому, alexvvv сказано:

це актуально для процесорів інтел, де немає припою під кришкою ;)

Знаю. Але оскільки тема про термопасту загалом, то я вирішив запостити. :)

Опубліковано
8 хвилин тому, MaestroA сказано:

Буде цікаво для ентузіастів і оверлокерів:

Цікава штука.  бачив її прототипи.

Але уже під кришку такого процика варто наносити щось значно цікавіше. Наприклад "рідкий метал".

Опубліковано

Рідкий метал лише де абсолютно рівні поверхні. В процика чи в відеочіпів вони рівні апріорі (я не зустрічав кривих), а от в деяких кулерів навіть в топових вона не завжди рівна, часом буває випукла чи зігнута( наприклад був в мене Zalman 9700, кулмастер). Тому ефект від рідкого металу там буде малопомітний.

Але навіть за умови рівних поверхонь при його використанні перевага в 1-3 градуси мені видалася сумнівною, тому й емігрував на саму звичайну NT-H1, а зараз МХ-4.

Зараз лежить 1-2 дози, мо то зараз спробую на свому FX?

Опубліковано
3 часа назад, alexvvv сказал:

Якщо площа кристалу не велика і він без кришки, то gd900 зайва буде витіснена з під кришки. КПТ-8 може і ні

КПТ-8 також нормально видавлюється при таких же умовах.

І взагалі, як показує практика, для процесорів типу Core2Duo і анологічних з TDP 65 ват і нижче не має абсолютно ніякого сенсу витрачати кошти на термопасти кращі ніж стара добра КПТ-8.

Опубліковано
2 хвилин тому, Litovets сказано:

Якщо вона нова і нормальної якості, то  так , але при такій ціні на gd900, економії майже немає. Хіба як під рукою немає іншої пасти, то можна намазати.

Опубліковано
19 хвилин тому, Ukrainec сказано:

Тест альтернатив термопасти:

на рахунок фольги - повний гон.  Перші процесори (кулери, радіатори) на  370 і 478 сокетах були якраз таки із фольгою! Вона повинна бути м'якою.

Хоча, тест показує, що вже краще майонезом, аніж КПТ 8 :)

Опубліковано
28 хвилин тому, Ukrainec сказано:

Тому ефект від рідкого металу там буде малопомітний.

якраз ефективність термопасти залежить від товщини шару - чим менше, тим краще, а рідкому металу на так.

Опубліковано
30 хвилин тому, Ukrainec сказано:

Зараз лежить 1-2 дози, мо то зараз спробую на свому FX?

на FX ефект буде не такий помітний, бо там площа кришки велика, треба мазати на кристал - тоді так, але у fx і так припой під кришкою, от для інтела з какашками під кришкою - саме те.

Опубліковано

Якщо КТП-8 нормальна, то тепло вона проводить теж чудово. В мене колись був атлон 6400 і кулер Zalman CNPS9500, разом з кулером купив тоді круту залмановську термопасту в баночці з кісточкою, а потім виявилось що стара добра ктп-8 справлялась з передачею тепла набагато краще цим оця дорога брендова херня.

Опубліковано

Дійсно, 15°С - це дійсно багато. Але щось мені здається, що попередній власник просто криво поставив радіатор, і через перекос та нещільний контакт радіатора з кристалом відбувся такий ефект. Ну або боявся сколоти кристал і дуже легко затягнув болти, тому і термопаста не видавилася і лежала товстим шаром між кристалом та радіатором. Або з часом під дією постійних вібрацій кулера болти самі по собі трохи відкрутилися і контакт ослабнув (рідко, але буває). Словом, не думаю, що винна ТІЛЬКИ термопаста, зазвичай результат між хорошою і не дуже термопастами набагато скромніший.

Опубліковано
17 хвилин тому, Litovets сказано:

Про КПТ-8 мабудь скільки людей стільки й думок. Для себе я про неї висновки зробив вже давно.

Звісно, але найкращі зразки кпт-8 знаходять в покинутих бункерах часів ссср ;)

Опубліковано
28 хвилин тому, Serpent сказано:

Словом, не думаю, що винна ТІЛЬКИ термопаста, зазвичай результати між хорошою і не дуже термопастами набагато скромніший.

можливо. Хоча болти, ніби, були затягнуті цілком пристойно. Або я просто не звернув увагу.

Факт залишається фактом.

Попередній раз, із тією ж пастою - 10°С.  Здається то була GTX650 чи подібна. Там була суха залмановська.

Опубліковано

До речі з досвіду використання gd900 - в режимі роботи 70-80 градусів із часом розпадається на компоненти - витікає щось прозоре типу силікону.

Опубліковано

Цікавить мене давно одне питання: чому вендори (як мінімум в лептопах) так безмірно ляпають термопасту на кристал, що остання аж розтікається на половину площі всього модуля?

Опубліковано
5 хвилин тому, MaestroA сказано:

Цікавить мене давно одне питання: чому вендори (як мінімум в лептопах) так безмірно ляпають термопасту на кристал, що остання аж розтікається на половину площі всього модуля?

фотки є?

Опубліковано
On 14.02.2017 at 14:36, Litovets сказано:

І взагалі, як показує практика, для процесорів типу Core2Duo і анологічних з TDP 65 ват і нижче не має абсолютно ніякого сенсу витрачати кошти на термопасти кращі ніж стара добра КПТ-8.

Звісно, їх можна і майонезом помазати, якщо не передбачається розгону.

23 годин тому, Serpent сказано:

Дійсно, 15°С - це дійсно багато. Але щось мені здається, що попередній власник просто криво поставив радіатор, і через перекос та нещільний контакт радіатора з кристалом відбувся такий ефект. Ну або боявся сколоти кристал і дуже легко затягнув болти, тому і термопаста не видавилася і лежала товстим шаром між кристалом та радіатором. Або з часом під дією постійних вібрацій кулера болти самі по собі трохи відкрутилися і контакт ослабнув (рідко, але буває). Словом, не думаю, що винна ТІЛЬКИ термопаста, зазвичай результат між хорошою і не дуже термопастами набагато скромніший.

97% - що ймовірна причина. Мав ситуацію коли гвинти кріплення кулера послабились. 

Роль термопасти це 3-7°С, ну  10°С максимум, ну 15°С це вже щось значить було інше.

Цитувати

на рахунок фольги - повний гон.  Перші процесори (кулери, радіатори) на  370 і 478 сокетах були якраз таки із фольгою! Вона повинна бути м'якою.

Ну і їх теплові характеристики були інші.

КПТ - лайно, лише коли немає чогось пристойнішого. Лише для побутових приборів.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...