Перейти до змісту

Що повинні знати сучасні ІТ-специ в університетах? Формуємо список

Forever Autumn

Рекомендовані повідомлення

• Відповідей 57
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

А як вам подобається отакий хардкорний теоретичний мінімум для програміста? :_02:

мені більше ніж подобається!!!

Зауваження, по специфіці типу:

HTTP/FTP, P2P/DHT, DHCP, SMB/NBNS, IRC/XMPP, POP3/SMTP/ESMTP/IMAP, DNS, WiFi/WiMax/GSM/CDMA/EDGE/Bluetooth/GPS, ACE, Wireshark

Можна місцями прорідити або поверхнево проходити частину даних.

По мат. частині типу Дискретная математика, Численные методы розширити списки.

Дана вибірка схожа на щось дійсно наближене до навчальної програми.

Те що на разі в документі теми це більше "бажані навички для спеціалістів регіону".

Для навчальної програми те що наведено(док. теми) можна б було запихнути в якісь спецкурси, я думаю це єдиний шлях імплементації бажаного для роботодавців в межах освітньої програми(яка має чіткий порядок курсів і структуру).

Опубліковано

Привіт всім! А де можна отримати знання it-спеціаліста, крім наших вищих навчальних закладах?

Лише Луцьк цікавить?

Опубліковано

в дупу)) Ні одного успішного комерційного проекту нема. Для системного програмування тільки пайтон. Знайомий колега з перла на пайтон перейшов. Тепер в штатах он сайт

який брєд)

Опубліковано

Друзі, нагадуємо, що ми створюємо проект змін до навчальних програм у вишах. #lutskit #eduup #lutskitcluster #LITaC

Запрошуємо усіх долучитися.

Зокрема є потреба в актуалізації технологій для навчання розробників додатків для мобільних пристроїв, прикладних програмістів (класичного десктопного програмування), системних адміністраторів, адміністраторів серверів, мереж.

Прохання коментувати та долучатися до розробки документу.

Документ в Google.Docs, для можливості редагування та коментування потрібен аккаунт на Google.

Сьогодні останній день до подання змін.

Опубліковано

Мені одному гугл докс нагадує якусь вікіпедію? Організатори розуміють, що на вивчення одного пункту в декого і життя не вистачає, а їх тут стільки..

Опубліковано

Мені одному гугл докс нагадує якусь вікіпедію? Організатори розуміють, що на вивчення одного пункту в декого і життя не вистачає, а їх тут стільки..

Ми робимо те, що нас попросили зробити в університетах. Просимо долучитися.

Опубліковано

1. ВНЗ

2. Приватні універи типу ШАГ

3. Самонавчання

От 3 пункт як раз найдієвіший.. по собі знаю.. тяжко, іноді аж зло бере, але як сам розберешся то такий кайф наступає шо капець)

А ще як варіант це робота.. робота з чимось новим і не знайомим і шоб сроки піджимали... Мануали зубриш зі швидкістю світла...

Опубліковано

Ми робимо те, що нас попросили зробити в університетах. Просимо долучитися.

Там(в університетах) зайве викинуть :)

А якщо серйозно питання в тому щоб інтегрувати практику в навчальний процес, непорушуючи навчальну програму для цього:

1) Взяти за основу курс спрямований на веб програмування і дати сутдентам: основи ПХП, практична реалізація на прикладі Wordpress\Drupal

2) По розробці десктопів\мобільних прикладних програм в залежності що вуз любить Delphi\C+ включити в курс приклади реалізації на новому інструмнтарії через SDK. І якусь десктопну прогу із використанням СУБД

3) Оскільки регіонально тьма організацій на 1С, основи конфігурування і тд.

4) По адмініструванню це базові протоколів і тд, Для практики нехай би завдання реалізувати на якість nix системі віртуалізації(аля VMWare ESX) віртуальний сервер з машиною МС Сервер із СУБД і АД. + машину прокси на FreeBSD чи іншому.

А конкретика це вже факультативи\робота. Жорска конкретика в продуктах це вже якийсь спецкурс ...

І хотілося б ще враховувати що не всі продукти GPL або фри. ВНЗ в нас ненайбагатші установи.... На надгризані яблоки точно нерозкошеляться

В будь якому випадку успіхів в даних ініціативах, дай бог щоб ВНЗ Вас послухали.

Опубліковано

1) Взяти за основу курс спрямований на веб програмування і дати сутдентам: основи ПХП, практична реалізація на прикладі Wordpress\Drupal

2) По розробці десктопів\мобільних прикладних програм в залежності що вуз любить Delphi\C+ включити в курс приклади реалізації на новому інструмнтарії через SDK. І якусь десктопну прогу із використанням СУБД

Єрєсь. Чесно. Вчити потрібно програмувати в принципі. А на чому - хай кожен вирішить сам. Мов багато. Суть одна!

4) По адмініструванню це базові протоколів і тд, Для практики нехай би завдання реалізувати на якість nix системі віртуалізації(аля VMWare ESX) віртуальний сервер з машиною МС Сервер із СУБД і АД. + машину прокси на FreeBSD чи іншому.

Це специфіка.

ПО адмініструванню не так все просто і не так тяжко. потрібно багато практики.

Почати із простого - залізо далі як похідне - ОС (і вінда і лінуксятіна)

потім мережа . Як логіка так і приктично прокласти дроти + активне обладнання. Щоб не злякався, коли почує ІР відмінну від 192.168.0.1.

Навички СУБД , мінімальні СКЛ запити і т.п.

При чому навчати одразу на кпрактиці. Як водіння. Якщо розказувати про залізо - то й показувати і збирати. Це ж стосується і ОС. Так само і мереж.

Із програмуванням - як у лікарів - ніби медицина, але напрямки різні.

Хірургія (судинна, загальна, пластична). ЛОР, Окуліст і т.д.

Кожен лікар, але кожен лікує своє.

Програміст -кожен пише на своїй мові.

Опубліковано

ВНЗ в нас ненайбагатші установи....

Знову ж таки фігня. Майкрософт дає знижку до 50% на свої продукти для освітніх закладів. І все, що там є із ПЗ -ПОВИННО бути ліцензійним.

ТОчно знаю, що в ВНУ нашому так і є. Сам у свій час там чесні!! CAL та термінальні ліцензії на 1С сервак ставив... :_08:

Опубліковано

перш за все людина повинна себе побачити в дзеркалі, чи готова вона в 40 років бути сисадміном, чи програмістом :)

а далі вже думати куди рухатись...

В Луцьку переспективи тільки в тих, кому "фартане" одразу попасти на толкове підприємство, де куча всякого софта, і так далі, і толкові начальники, де можна вирости, і вчасно звідти піти на іншу роботу - це я про сисадмінів кажу, бо не кожен бачив і "нюхав" шарепоінт, ексчендж, і так далі... так само як деякі не бачили і не "нюхали" лінуксів і юніксів.

Опубліковано

В Луцьку переспективи тільки в тих, кому "фартане" одразу попасти на толкове підприємство, де куча всякого софта, і так далі, і толкові начальники, де можна вирости, і вчасно звідти піти на іншу роботу - це я про сисадмінів кажу, бо не кожен бачив і "нюхав" шарепоінт, ексчендж, і так далі... так само як деякі не бачили і не "нюхали" лінуксів і юніксів.

Ой друже, підписався під кожним словом.

Зазвичай, це горе начальник-дірєхтар, який жметься потратити 1500 грн на вінду для фірми за гроші фірми, але потім у разі перевірки шукає крайніх, типу "я не знаю, компютерщік сам там шось робив, я не вкурсі. Його в тюрму садіть. Мені грошей не шкода на це". Але самому перед тим, жме очко підписати папір про те, що адмін приходив за баблом на легалізацію, і не один раз.

Підприємтсва з іноземним капіталом (а їх у місті є трошечки) точно знають, що повинно бути куплене. Бо якщо інвестор дав бабло купити MS Server 2012 + CAL + TS на 250 юзерів, то це бабло саме туди і повинно піти. А не на паркан на дачі директора. І у разі чого буде жосткій сєкс із конфіскацією :) Карочє, кому поталанило працювати в такій канторі - щасливі люди. Тьма досвіду, все чесне куплене. Немає переживань за якісь перевірки... І ЗП така, що відпадає бажання кудись шукати роботу. Можна і стабільно в 40 бути сисадміном. Попутно не забуваємо про сертифікацію ,яка є обов'язкова, і забугорний інвестор це проплачує теж!

ех..

Опубліковано

Єрєсь. Чесно. Вчити потрібно програмувати в принципі. А на чому - хай кожен вирішить сам. Мов багато. Суть одна!

Емс але в вузах чомусь вчать конкретно Паскаль .... Іноді конкретно С++ .... Саме на програмуванні.

Звичайно в ряді курсів непривязуються до мов, пиши на чому хочеш суть в реалізації алгоритмів.

Для того щоб зрозуміти що таке серидовище\компілятор і тд без прикладу астрактно буде важкувато.

Ось ці практичні аспекти я й пропоную адаптувати під регіональні потреби.

Хотілось би просто почути як можна пояснити студенам прооцедурне\функціональне програмування без конкретного прикладу ??? Як Ви це бачите?

Це специфіка.

ПО адмініструванню не так все просто і не так тяжко. потрібно багато практики.

Де її взяти, ту практику в ВНЗ?

Я наприклад, і запропонуував таке практичне завдання...

ну а там далі викладач може допилювати задачі по ходу вирішення.

Опубліковано

Де її взяти, ту практику в ВНЗ?

А як її організовують у приватних структурах?

Є в Києві школа, яка навчає, віддалено, не віддалено. У них обладнання, розказують, показують, вчать, тенують, розжовують.

І да - це платно. І да не дешево.

Нехай витратиш на свою спец. освіту (спец. знання) 50 000 (умовно) - то, як спєц, зможеш цим маніпулювати при прийомі на роботу.

Опубліковано

з приводу практики - віртуальні машини ще не відміняли.

А віртуальні локальні мережі? :)

Якщо чесно то такої практики певно немає, повезе якщо навчать обжимати rj45, ы обжимку потримають в руках

Ащо заважає зробити практичний клас аудиторію, де буде допустим 10 компів лабораторних,

і при здачі профільного предмету як наприклад колись у радіошколі мав на виході відремонтувати тєлік,

тільки тут взяти із коробки провода свіча підключити ето дєло в лолкалку і примітивно налаштувати локалку

про сервак мовчу(то окрема тема)

Опубліковано

з приводу практики - віртуальні машини ще не відміняли.

А віртуальні локальні мережі? :)

Ну а чому ні, віртуальні локалки на віртуальних машинах.

Опубліковано

Ну а чому ні, віртуальні локалки на віртуальних машинах.

Мені стидно....

Віртуально розкросувати патч-панель і підключити все у свіч?? ну-ну...

madkot,

Ти знущаєшся наді мною??

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...