Перейти до змісту

Проблема з кулером на ноутбуці

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Ноутбук Dell Inspiron N7110. Вік 2,5 роки. Куплявся новим, один і єдиний власник. ОС Windows 8.1 (встановлена два місяці тому). Практично стаціонарний завжди живе на тумбочці, живиться від розетки, батарея не використовується, межі кімнати за свій вік покидав не більше 10-ти разів. Використовується для інтернет-браузінгу і мультимедійно, рідко для потужних ігор. Дві відеокарти. Дискретна вмикається тільки при запуску іграшок. Відсотків 90 свого часу працює на інтегрованій. Рівень шуму дуже низький, не нагрівається. Середня температура після 4 годин роботи 35 градусів. Ніколи не розбирався, не чистився всередині, термопаста не мінялась, не падав.

Проблема: кулер перестав запускатись на максимальні обороти. Через годину (протягом цього часу все звично) роботи (якщо до цього ноутбук був вимкнений цілу ніч) кулер починає пробувати вмикатись на максимальні обороти і це йому не вдається. Вентилятор ніби вмикається на 1-2 секунди і "затухає" і так по циклу. Цикл не зупиняється до вимкнення системи.

Передумови: добу тому інсталювались оновлення ОС, приблизно місяць тому звернув увагу, що кулер почав вмикатись частіше, декілька днів тому при ребуті з'явилось сповіщення (див. скрін 1).

Додаткова інформація: при спробі зробити максимальне навантаження на систему (запустив гру) кулер один раз ввімкнувся, як це раніше було звично для нього, і більше після цього не робив спроб перейти на максимальні обороти, хоча температура вже виросла до 80 градусів (див. скрін 2).

Прикріпляю скрін звичних температур ноутбука (під час написання теми) (див. скрін 3)

Питання: в чому причина порушення роботи кулера і як її усунути

Дякую за допомогу

post-15071-0-05105500-1423923335_thumb.j

post-15071-0-50283000-1423923335_thumb.j

post-15071-0-84459900-1423923335_thumb.j

Опубліковано

79% проблема в шнуру БЖ, 10% - конденсатори в БЖ, 10% - система iдентифiкацii БЖ, 1% - BIOS.

Перевiрити припущення пiдключивши iнший БЖ.

Опубліковано

79% проблема в шнуру БЖ, 10% - конденсатори в БЖ, 10% - система iдентифiкацii БЖ, 1% - BIOS.

Перевiрити припущення пiдключивши iнший БЖ.

В BIOS'і яка причина може бути?

Від чого "здуваються" конденсатори?

Опубліковано

В BIOS'і яка причина може бути? Від чого "здуваються" конденсатори?

Flash мiкросхема BIOS це та ж сама флешка. Флешки збоять вiд недолiкiв технологii виготовлення, вiд нестабiльноi напруги живлення i вiд радiацii Сонця (не ржати, корпуси до компiв навiть китайцi роблять з металу, в ноутбуках напилюють металевi екрани на пластмасу).

В мс BIOS записанi коефiцiенти PID регулятора i управляюча прошивка вентилятора. Якщо щось не так - все працюе в "default mode".

Конденсатори "здуваються" через здешевлення технологii виробництва i перегрiву (знову ж таки, здешевлення виробництва, менше металу використовуеться на тепловiдвiд).

P.S. Поки що в оригiнальних БЖ ноутбукiв використовують якiснi конденсатори (обмеження по розмiрам, недостатне охолодження). Що не скажеш про нетбукi, а тим паче - звичайнi десктопию (80% фуфло). Звiдки знаю? Я не ремонтник, я розробник електронiки, за кордон, менi треба "тримати руку на пульсi".

Опубліковано

Flash мiкросхема BIOS це та ж сама флешка. Флешки збоять вiд недолiкiв технологii виготовлення, вiд нестабiльноi напруги живлення i вiд радiацii Сонця (не ржати, корпуси до компiв навiть китайцi роблять з металу, в ноутбуках напилюють металевi екрани на пластмасу).

В мс BIOS записанi коефiцiенти PID регулятора i управляюча прошивка вентилятора. Якщо щось не так - все працюе в "default mode".

Якщо теоретично причина нестабільної роботи кулера в BIOS, то практично перепрошиття BIOS допоможе?

Опубліковано

1% BIOS.

Я б радив спробувати з iншим БЖ.

На робочому ноутбуцi немае проблеми перешити BIOS. Я кожну "трепанацiю ноутбука" починаю з перешивки BIOS, правда, на програматорi.

Опубліковано

Ноут лається на зарядку, ймовірно пошкоджена, або не рідна, або 65Вт при потрібній у 90.

Ще в Dell'iв є цікавий бзік з версіями вінди\роботою кулера. Приклад на востро 3350, на 7 ок, 8 - жужить нон-стоп, на 8,1 знов все ок...

Опубліковано

Ще в Dell'iв є цікавий бзік з версіями вінди\роботою кулера. Приклад на востро 3350, на 7 ок, 8 - жужить нон-стоп, на 8,1 знов все ок...

Dell не робить ноутбукiв (вироблений насправдi Wistron, якщо не плутаю (чи Quanta? хз)), лiкувалося прошивкою BIOS (або замiною таблиць ACPI), i iншi бренди теж. Щось там з активацiею OEM пробували намутити (VL).

В даному конкретному випадку, я думаю - БЖ.

Опубліковано

Dell не робить ноутбукiв (вироблений насправдi Wistron, якщо не плутаю (чи Quanta? хз)), лiкувалося прошивкою BIOS (або замiною таблиць ACPI), i iншi бренди теж. Щось там з активацiею OEM пробували намутити (VL).

В даному конкретному випадку, я думаю - БЖ.

видно що ти друже добре розбираєшся в ремонті, якось навіть змінив до тебе ставлення

П.С біос прошити не рооблема, на сайті виробника все є,

якщо нарікання на ос то любий лайв сіді на флешку і відповідб ясна буде

схиляюсь до прлблемми в залізі (зарадка або ілешка біоса

або таки тре СО почистити і змазати кулера,

саме головне - неперігрівайте ноут бо здохне сєвєр

Опубліковано

Чомусь здається, що пора чистити, 2,5 року це великий термін для ноутбука. Перевірте, чи від батареї теж збільшені оберти, чи під час зарядки, у мене було подібне, погрався з налаштуванням електроживлення.

Опубліковано

запущений випадок, не чистити стіко часу :)

варто продути, хоча б компресором на найближчому СТО\шиномонтажі\заправці, і дивитися далі на поведінку лептопа

Опубліковано

оча б компресором на найближчому СТО\шиномонтажі\заправці

Частина сервiс-центрiв так i "чистить" ноутбуки. В якiйсь темi, тут, на бордi, я питав "за скiльки грошей задуете термопасту i термопрокладки?".

Тут палка в двох кiнцях: лопастi кулера ламаються вiд значного потоку повiтря :-) Особливо, коли дунути "проти шерстi".

Але не треба боротись з наслiдками, треба боротись з причиною: ноут ясно каже, що йому не подобаеться живлення.

Опубліковано

Підтримую. Спочатку треба розібратись з живленням. BIOS поки чіпати не варто. Можливо проблема дійсно в шнурі і все вирішиться "малою кров'ю". В Dell'ах система розпізнавання свій-чужий є. З цим буває складніше.

Опубліковано

Ой, головного не сказав:

Дякую Ромi, що детально описав проблему, з описом, скрiнами i передiсторiею.

Я пересiкався з Ромою, тiльки позитивнi враження! :-)

Бажаю всiм ремонтникам таких замовникiв послуг!

Опубліковано

На рахунок чистки, згідний, що періодично треба. Але тут не той випадок, в разі забиттям пилом кулер навпаки частіше входить в штопор (працює на підвищених обертах, оскільки недостатній відвід тепла.

Моя думка, що це пов'язано з оновленням. Не знаю як на Деллі, а в мене на HP є спецутиліта регулювання обертів, так от без неї на голій вінді вентилятор вів себе саме так.

Опубліковано

саме головне - неперігрівайте ноут бо здохне сєвєр

а який там "север"

хз, предоложив, прегрів завжди погана штука, тобі видніше

Опубліковано

На рахунок чистки

Т.е., якщо не почистити кулер - ноут буде матюкатись на зарядне, ще до завантаження ОС?

Опубліковано

та ні ти пораду дав, і як майстру по ремонту, тобі видніше які "севери" бояться перегріву

а як предположив, то краще, якщо не знаєш, то просто читати що пишуть інщі, а самому утриматись від коментів

я сам поки теж читаю

поки версія про БЖ сама краща, почистити теж треба і паста вже давно висохла, ще можна вінт з виндою 7 підкинути, дрова поставити і подивитись але, або нести в сервіс, або самому гратись

Опубліковано

Частина сервiс-центрiв так i "чистить" ноутбуки. В якiйсь темi, тут, на бордi, я питав "за скiльки грошей задуете термопасту i термопрокладки?".Частина сервiс-центрiв так i "чистить" ноутбуки

Здуру мона і йух зламати, та й клієнт може не завжди знати як правильно називається сам процес.

а я описав те, що юзер-нерукожоп може елементарно і акуратно сам спробувати зробити.

п.с. айсервіс теж, не богі ремонтів, ага ;)

Опубліковано

На рахунок чистки

Т.е., якщо не почистити кулер - ноут буде матюкатись на зарядне, ще до завантаження ОС?

Дійсно, просто перший скрін в мене не завантажувався, зараз побачив...

Опубліковано

юзер-нерукожоп може елементарно і акуратно сам спробувати зробити.

Just for fun: в мене ще досi валяеться ноут асус якийсь там древнiй 15.4", в якому дiвчата, надивившись вiдео в iнтернетi, спробували самостiйно замiнити термопасту. Вирвали "севернiк" 4026, дорожки - як хороша зачiска, пiсля "плойки".

Опубліковано

юзер-нерукожоп може елементарно і акуратно сам спробувати зробити.

Just for fun: в мене ще досi валяеться ноут асус якийсь там древнiй 15.4", в якому дiвчата, надивившись вiдео в iнтернетi, спробували самостiйно замiнити термопасту. Вирвали "севернiк" 4026, дорожки - як хороша зачiска, пiсля "плойки".

ого, я ше тоді тихо курю в сторонці із своїми експерементами над своїм 635 (тере було всунути ту злощасну акб)
Опубліковано

Dell не робить ноутбукiв (вироблений насправдi Wistron, якщо не плутаю (чи Quanta? хз)),

це все для спеца по ремонту і більше стосується самої материнки, а ТС-у особо не згодится, так для інформації

біос все одно треба шукати по Dell.com

обновити канешно можна, зайвим не буде

http://www.dell.com/support/home/ua/ru/uabsdt1/product-support/product/inspiron-17r-n7110/drivers

попередньо глянув яка стоить версчя, так, для історії

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...