Перейти до змісту

Проект "Венера"

HWman

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Jacque_Fresco_with_Roxanne_Meadows.jpg

Роксана Медоуз і

Жак Фреско — засновники проекту Венера

Жак Фреско́ (англ. Jacque Fresco, 13 березня 1916(98 років), Нью-Йорк, США) — виробничий інженер, промисловий дизайнер,соціальний інженер і футуролог, який проживає у Флориді. Здобув всесвітню популярність завдяки фільму «Дух часу: Додаток». Директор і засновник проекту «Венера».

Основні теми його лекцій: холістичний дизайн, пасивний будинок, міста зі стійким розвитком, економіка, заснована на ефективному використанні природних ресурсів («ресурсо-орієнтована економіка»), загальна автоматизація.

Відео:

Трохи з вікі:

"Прое́кт «Венера» (англ. The Venus Project) — міжнародна організація, створена Жаком Фреско разом з Роксаною Медоуз, що займається реалізацією технократичного проекту, спрямованого на досягнення мирної, стійкої глобальної цивілізації, що постійно і стабільно розвивається, через перехід до всесвітньої ресурсо-орієнтованої економіки, загальної автоматизації, впровадження всіх останніх наукових досягнень в усі галузі життя людини і застосування наукової методології прийняття рішень.

Історія

За розповіддю Фреско, він почав зі створення соціокібернетики близько 1975 р., яка еволюціонувала в «проект Венера».

Ідеї проекту викладено в декількох книгах і фільмах, в численних інтерв'ю, створена відповідна міжнародна організація.

Основні положення

Жак Фреско вважає, що проект Венера є цілісною соціально-економічною системою[2], в якій автоматизація і технології будуть розумно інтегровані в усі суспільні сфери з метою підвищення рівня життя, а не отримання прибутку. Прибуток повинен перестати бути основним критерієм при виборі рішень. Також в рамках проекту пропонується сукупність цінностей людського існування. Фреско вважає їх цілком практичними і можливими для реалізації[3].

Дотримуючись інтегрального підходу до проблем, Фреско вважає, що реалізація меншого, ніж описано в «Цілях і Пропозиціях», приведе людство лише до повторення раніше скоєних помилок, тільки в більшому масштабі.[4]

Передбачається, що реалізація проекту дасть суспільству широкий вибір можливостей, які приведуть до нової епохи миру і сталого розвитку. Впровадження ресурсо-орієнтованої економіки, спрямованої на благо всього людства, має викорінити злочинність, злидні, голод, вирішити проблеми бездомних і безліч інших злободенних питань, які сьогодні актуальні в усьому світі.

Більшість проблем у сучасному суспільстві учасники проекту Венера вважають наслідком умов життя у грошовому середовищі. Наприклад, вони вважають, автоматизація замінює ручну працю машинною, що в ситуації грошових відносин призводить до зниження купівельної спроможності безробітних людей.

Цілі проекту

На офіційному сайті декларуються наступні цілі:

• Всесвітнє визнання природних ресурсів Землі надбанням усього людства.
  • Відміна штучних меж, що розділяють людей.
  • Перехід від грошово-орієнтованих національних економік окремих країн до всесвітньої ресурсо-орієнтованої економіки.
  • Стабілізація чисельності населення світу через підвищення рівня освіти і добровільного контролю за народжуваністю.
  • Відновлення навколишнього середовища.
  • Реконструкція міст, транспортних систем, сільськогосподарських і промислових підприємств в енергозберігаючі, екологічно чисті, здатні задовольнити потреби всіх людей.
  • Поступова повна відмова від таких форм управління як корпорації та уряди (місцеві, національні або транснаціональні).
  • Взаємообмін технологіями та використання їх на благо всіх народів.
  • Розробка та використання чистих відновлюваних джерел енергії.
  • Виготовлення продукції тільки вищої якості для всіх людей у світі.
  • Попереднє проведення досліджень будь-яких великих проектів з будівництва на предмет можливих наслідків впливу на навколишнє середовище.
  • Заохочення творчого потенціалу та творчого начала в людині у всіх його проявах.
  • Позбавлення від пережитків минулого (націоналізм, фанатизм) і забобонів шляхом підвищення рівня освіти населення Землі.
  • Усунення будь-яких видів елітаризму, включаючи технічний.
  • Розробка методологій за допомогою наукових досліджень, а не випадкових думок.
  • Створення нової мови спілкування на основі зближення її з навколишнім світом.
  • Забезпечення людей не тільки всім необхідним для життя, а й виховання індивідуальності за допомогою завдань, стимулюючих людський розум.
  • Інтелектуальна і емоційна підготовка людей до майбутніх змін.

План дій[ред.ред. код]

Активісти проекту усвідомлюють, що темпи здійснення планів залежать від фінансових ресурсів, особливо на ранніх стадіях реалізації проекту, і від числа людей, яких проект зацікавить. Передбачається, що зростання числа прихильників дозволить перейти до нової суспільної моделі не революційним, а еволюційним шляхом.

Перший етап[ред.ред. код]

Перший етап зводиться до інформування громадськості про проект Венера. Він вже частково реалізований. Для інформування про проект були випущені відеозаписи, брошури, прес-кити, книга «Все краще, що не купиш за гроші» (англ. The Best That Money Can't Buy). Надається можливість безкоштовного онлайн навчання. Міжнародна команда перекладачів-добровольців на початок 2013 роки переклала основний сайт на 13 мов. Деякі матеріали, наприклад, фільм «Рай або Забуття», вже перекладено більш ніж на 30 мов.

Жак Фреско і Роксана Медоуз в рамках презентації проекту завершили будівництво дослідницького центру площею 10 гектарів у містечку Венус (Venus), штат Флорида, США. По новому центру організовуються регулярні тури для відвідувачів.

Другий етап[ред.ред. код]

Активісти проекту Венера вважають, що в даний час (2013) реалізується другий етап проекту. Передбачається, що буде створено повнометражний художній фільм, який яскраво і наочно повинен буде показати, як працюватимуть запропоновані нововведення в різних сферах по всьому світу, продемонструвати варіант суспільства, в якому людина, природа і технології співіснують і розвиваються в стані постійної, сталої, динамічної рівноваги.

Фільм повинен створювати у глядачів позитивне очікування мирного суспільства майбутнього, в якому всі люди складають одну велику родину на планеті Земля. Фреско стверджує, що фільм буде одночасно і пізнавальним, і розважальним для дорослих і для дітей.

Третій етап[ред.ред. код]

Створення експериментального дослідного міста, яке планується побудувати на пожертви, що збираються, і на доходи від продажу раніше зроблених напрацювань.

У місті будуть тестуватися нові технічні та суспільні ідеї, що дасть можливість побачити їх практичне втілення та оцінити їх вплив на якість життя. У ньому також планується створення тематичного заманювально-пізнавального парку.

Передбачається, що кілька міст стануть частиною перехідного періоду і будуть еволюціонувати від напівкооперуючих грошово-орієнтованих спільнот до ресурсо-орієнтованої економіки.

Критика[ред.ред. код]

На думку марксистів, проект Венера близький до утопічного соціалізму[5]. Шлях до подолання економічних криз Фреско бачить у знищенні грошової системи. Але проект Венера є не продовженням розвитку сучасного суспільства, а лише пропонованою альтернативою приватній власності на засоби виробництва. Передбачається, що люди повинні просто свідомо його обрати. У цьому суб'єктивному підході марксисти вбачають утопізм даного соціального проекту. Фреско не пропонує варіанти виходу з кризи, він лише вважає, що після реалізації проекту Венера криз не буде.

На пропозицію опублікувати конкретні технології, які вже розроблені в рамках проекту Венера, Жак Фреско відмовляється це робити, мотивуючи потенційною можливістю комерціалізації, у містах буде зручно жити і це призведе до високої вартості оренди.[6] У результаті поки немає можливості більш детально ознайомитися з проектом, окрім як з описовою частиною.

https://uk.wikipedia...Проект_«Венера»

Здається просто неймовірною ідеєю, взяти і розвалити систему яка будувалась тисячами років.

Хотілось би щоб це все таки втілилось у життя бо наш з вами світ котиться під три чорти.

Опубліковано

коммунизмом попахивает

Комунізм, сам по собі, не був таким уже й поганим. Поганою була його реалізація.

Саме за часів комунізму йшла мова саме про "рівність" людей, маю на увазі фінансову та соціальну.

"Все профессии важны" и "все профессии равны".

Сама ідея комунізму вцілому мала майбутнє, якби не була втілена у тоталітарному суспільстві, такому ,як СРСР.

Опубліковано

А нащо її розвалювати? Якщо треба то вона сама розвалиться довго так тривати не буде максимум років 500 ще і все ,

500 років??

Земних ресурсів залишилося МАКСИМУМ ще на 150. Про які 500 ми говоримо.

От це і є хреновий аспект капіталізму - накопичення капіталу. Все для себе любімого. Коли як ідея комунізму була діаметрально протилежна.

Все, для всіх.

От каждого по способности и каждому по потребности.

Через 200 років суспільство перейде на спосіб розрахунку без грошей. Тобто люди просто будуть робити роботу (обов'язкову) і все, що потрібно будуть собі брати у необхідній кількості.

От скажімо я пекр. Печу хліб. Я його печу і віддаю "просто так".

Хтось сіє зерно і робить борошно і віддає його просто так. Я його беру і печу хліб І хтось його просто так бере. Бо йому потрібен хліб

Я приходжу до когось, хто робить автомобілі і беру його, бо мені він потрібен, щоб їздити.

Іт.д. по ланцюжку.

Ідея саме така. Принцип.

Або ж якщо ніщо не зможе замінти грошей, тоді оплата роботи (будь-якої) повинна бути достойною.

І двірник не повинен отримувати 1000 грн. А значно більше, бо його робота не менш важлива.

Якось так.

Опубліковано

Якщо треба то вона сама розвалиться довго так тривати не буде максимум років 500 ще і все , товарно грошові відносини приводять до того, що одні наживають статки і ресурси а всі інші на них працюють

людство так живе вже тисячі років

і жити так буде завжди, бо всі люди нерівні від природи

є розумні є дурні, є сильні є слабкі, є гарні є потворні

що потрібно будуть собі брати у необхідній кількості

а як буде визначатися "необхідна кількість"?

Опубліковано

людство так живе вже тисячі років

цікаво, як жили до того, поки шумери не винайшли гроші??

бо всі люди нерівні від природи

Крейзі?? Від природи - всі люди рівні апріорі. А їхня нерівність уже визначається соціальним статусом ,який саме людство придумало.

є розумні є дурні, є сильні є слабкі, є гарні є потворні

Як в муку перднув.

Всі ці речі в принципі відносні. І якщо так розділяти людей - то такому суспільству існувати залишилося років 30...

Опубліковано

а якшо в мене є машина, але через тиждень вона мені надоїла і я захотів іншу?. або я її за тиждень розбив.

народ, не доколупуйтеся до слів, я вам привів концепцію, приклад. А не конкретний розв'язок із рішенням.

Устрій буде таким, що авто ніде буде розбити, і міняти на аналогічне, може іншого кольору. Не буде класів, преміум, чи Люкс, чи там бізнес і подібних.

Бо всі рівні - увсіх все однакове. Всі працюють на баго одне одного.

Це утопія, я знаю. Але до того, рано чи пізно, прийдемо.

Опубліковано

утопічне суспільство приречене

Ніхто не жив у такому і не може сказати :) А вірити американськм фільмам чи подібній єресі - себе не поважати!

Опубліковано

ну крім американських фільмів є ще класична та наукова література, яка допомагає розібратись в цьому питанні. але з моїм баченням, людству просто необхідно кардинально міняти систему глобальної політики. більше добра і ніякі гроші дійсно не будуть потрібні)

Опубліковано

але з моїм баченням, людству просто необхідно кардинально міняти систему глобальної політики. більше добра

Але знаючи людську сутність і знаючи що люди градують для себе: добро і зло краса і уродство - це й звучить утопічно.

Опубліковано

цікаво, як жили до того, поки шумери не винайшли гроші??

до чого тут гроші?

навіть у зграї тварин немає рівності, і живуть вони так мільйони років

Від природи - всі люди рівні апріорі. А їхня нерівність уже визначається соціальним статусом

ага, звичайно рівні, але в дитячому садочку сильна дитина завжди забере іграшку в слабшої дитини, навіть якщо тато слабшої дитини в 100 разів статусніший за тата сильнішої дитини

Опубліковано

а якшо в мене є машина, але через тиждень вона мені надоїла і я захотів іншу?. або я її за тиждень розбив.

Я думаю до того часу коли все це набере обертів - у наступних поколінь взагалі не буде такого поняття як споживач, а поки:

2519.jpg

Ку.

Опубліковано

Від природи - всі люди рівні апріорі. А їхня нерівність уже визначається соціальним статусом ,який саме людство придумало.

Радив би почитати Ніконова.

Наприклад таке:

В ответ на эти обвинения Бёрт только хмыкнул и провел крупное исследование взрослых из разных слоев общества, которое показало, что интеллект профессиональной элиты общества действительно превосходит интеллект рабочих. Больше того – и среди рабочих тоже обнаружилось расслоение! Высококвалифицированные рабочие (синие воротнички) оказались умнее разнорабочих...

По этому буржуазному Бёрту получается, что в обществе каждый естественным образом занимает то место, какое заслуживает!...

И тогда Бёрт провел тот самый знаменитый эксперимент, покрывший его неувядаемой научной славой. Он решил обследовать однояйцевых близнецов, которые воспитывались в разных условиях. Близнецы – генетические копии. Вот и посмотрим на их примере, каков вклад воспитания в интеллект.

Близнецы, воспитанные в разных семьях, – большая редкость, как вы понимаете. Однако такие пары найти удалось. Результаты тестирования показали, что Бёрт почти не ошибся: хоть и не 100% интеллекта передается генами, но тоже немало – интеллект на 80% определяется генетикой и только на 20 % – тренингом.

Звідси

Опубліковано

В світі мало людей, які беруть від життя тільки те, що їм дійсно потрібно.

Наприклад якщо зробити таку акцію, взяти насипати в ящик наприклад купу ручок з червоним зарядом, і написати можна взяти в одні руки не більше 30, й запросити туди наприклад людей які йдуть з супермаркету, цікаво скільки людей візьме всі 30 в одні руки, а на запитання навіщо вам аж 30 ручок, буде відповідь "хай буде", а ви у відповідь, так заряд висохне за пів року, у відповідь буде всеодно "нахй буде пригодяться, тож безкоштовно", а цим людям які взяли собі наприклад 5 штучок, дати цінні призи, на заздрість тих, хто пожаднічав.

Опубліковано

Всьому виною капіталізм, нас з самого народження виховують смиренними споживачами.

Совок наше всьо?

От і виросло покоління, яке не пам'ятає своєї історії.

Опубліковано

Всьому виною капіталізм, нас з самого народження виховують смиренними споживачами.

nCKwCkOouPU.jpg

Це лише частина взаємовідносин, причому геть маленька. Союз за це поплатився. Правда платив за це життям та свободою наших дідів, батьків. Можете зробити експеримент - дайте якесь дешеве обладнання працівнику хай сам заробляє. Скільки часу він протримається?

Є відсоток людей, що зможуть самостійно заробляти - через самодисципліну та розуміння, що грошей (хліба та іншого) безкоштовно він ніде не отримає. Для інших потрібні умови для роботи. Мої деякі працівники мені говорили - сваріть нас ми тоді краще будемо працювати. Я сильно дивувався коли в с. Чорниж була ледь не в кожному другому подвір’ї пилорама - люди самі на себе заробляли гроші. За 15 кілометрів звідти вже геть інша ситуація на село один підприємець (пилорама). Зате один місцевий з гордістю мені розповідав, що пропиває в місяць 1000 грн. Кажу йому не пий - за рік зможеш собі купити пилораму, кислий вираз обличчя: "нащо воно мені потрібно".

Ми мусимо бути рівні в правах, моралі, доступі до інформації, захисті своїх матеріальних та моральних прав. Але коли будуть робити людей рівними незалежно від того, що люди дають взамін вернемось в союз. Згадайте, більше користі давали інженери, хлібороби, виробники. Краще жили партапаратники, торгаші. Як роботодавець знаю одну просту істину - будеш в колективі платити всім однаково, всі почнуть рівнятись на самого ледачого. Продуктивність праці падає в рази. Справедливо, якщо працівник працює більше, краще, то і платити йому потрібно більше.

Опубліковано

Поздоровляю, ти - марксист) :)

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...