Перейти до змісту

Скільки коштує смажена… муха?

Aisberg

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

На написання цієї статті мене надихнула розповідь мого друга, який нещодавно відвідав один з луцьких барів: «У п’ятницю ми зустрілися з приятелями, вирішили випити по бокалу пива, відсвяткувати завершення вдалого робочого тижня. Прийшли у найближчий бар, де нас зустріла привітна офіціантка. Після роботи всі були зголоднілі, тому кожен з нас замовив собі ще й вечерю. – розповідає Ілля. – Нам було досить весело й затишно у цьому закладі. Ми розмовляли, ділились враженнями, що накопичились за останні кілька днів… І тут я пильно поглянув у свою тарілку, і мене мало не знудило. Апетит пропав і у моїх товаришів… У моїй страві красувалася величезна, підсмажена, м’ясиста… муха!»

Хлопець негайно підійшов до офіціантки і показав їй «делікатес». На це офіціантка разом з барменом голосно зареготали. Ілля не міг приховати свого здивування, а слів для вираження всього свого незадоволення так і не знайшов… «Перепрошую», – випалила дівчина, помітивши реакцію мого друга, і побігла на кухню занести тарілку. «І це все???» – розгнівано сказав він. Бармен сердито запевнила, що вони готові принести іншу страву, але доведеться довго чекати.

Страву їм все ж таки принесли. Але куштувати її вже чомусь не хотілось… Приятелі попросили компенсувати їм завданий збиток, але офіціантка відмовилась. Вона тут же принесла рахунок, попросила негайно розрахуватись і покинути їхній заклад, бо вони вже мали б зачинятись…

Наявність мух всередині приміщень, не кажучи вже про їх наявність у стравах, свідчить про порушення санітарно-технічних норм. Адже, перелітаючи з відходів, де вони найчастіше розмножуються, на харчові продукти, мухи забруднюють їх. Крім того ці комахи можуть розносити різноманітні інфекційні захворювання. Найефективнішим та найнадійнішим засобом проти мух є дотримання чистоти в приміщеннях при готуванні їжі.

Як же насправді мають поводитись працівники закладів громадського харчування, якщо подібне все ж трапилося? Що робити споживачеві в такому випадку?

Перш, ніж відповідати на ці питання, давайте розберемось зі значенням термінів «заклад громадського харчування» і «підприємство громадського харчування». Заклад громадського харчування – це організаційно-структурна статистична одиниця у сфері громадського харчування, яка виробляє та продає кулінарну продукцію, булочні, борошняні кондитерські вироби та закупні товари. Заклад громадського харчування може розміщуватись в окремій капітальній будівлі або в спеціально обладнаному для продажу їжі приміщенні іншої капітальної будівлі або у вагонах залізничного, салонах авіа-, авто- та водного пасажирського транспорту. А підприємство громадського харчування – це заклад (сукупність закладів), який є самостійним статутним суб'єктом господарської діяльності, має права юридичної особи і здійснює свою діяльність з метою одержання прибутку. Заклади (підприємства) громадського харчування поділяються за типами: фабрики-кухні, фабрики-заготівельні, ресторани, бари, кафе, їдальні, закусочні, буфети, магазини кулінарних виробів, кафетерії. Ресторани та бари, у свою чергу, також поділяються на класи (перший, вищий, люкс). Вибір типу закладу (підприємства) громадського харчування та класу ресторану або бару здійснюється суб'єктом господарської діяльності самостійно з урахуванням вимог законодавства України.

Суб'єкти господарської діяльності усіх форм власності, що здійснюють діяльність у сфері громадського харчування, зобов’язані дотримуватись «Правил роботи закладів (підприємств) громадського харчування», затверджених Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24 липня 2002 р. №219, Зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 20 серпня 2002 р. №680/6968.

Як варто було діяти у випадку, що трапився з моїм товаришем, хлопці б знали, якби були знайомі з цим документом. Отож, пункт 3.7. «Правил роботи закладів (підприємств) громадського харчування» говорить про те, що «при виявленні недоліків у якості продукції та наданні послуг, недоважування або обрахунку суб'єкти господарської діяльності на вибір споживача зобов'язані:

– безкоштовно усунути виявлені недоліки;

– зменшити розмір оплати за продукцію або послугу;

– замінити на аналогічну продукцію належної якості або вдруге надати послугу;

– повністю відшкодувати витрати споживача, пов'язані з придбанням неякісної продукції або наданої послуги».

Якщо склалась подібна ситуація, обов’язково зробіть відповідний запис у «Книзі скарг та пропозицій». У кожному закладі вона повинна знаходитись на видному та доступному для споживачів місці. Якщо вам, все ж таки, довелось сплатити за неякісні товари, не забудьте попросити чек (квитанцію). Можете також сфотографувати виявлені недоліки. Все це послужить доказами, якщо ви вирішите звернутись зі скаргою в Управління у справах захисту прав споживачів. Там вас попросять написати відповідну заяву з описом неправомірних, на вашу думку, дій. Працівники цього державного органу мають вжити заходів і захистити ваші права, покаравши порушників.

Автор статті: Наталія Воляник

• Відповідей 80
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

якби Ви знали що вони =кладуть= в страви клієнтам які їм неподобаються...

Ваше щастя що не дочекались порції-компенсації :smile3:

Опубліковано

Если б вы только знали что они плюют клиентам в блюда(я знаю,сам етим занимался :rolleyes: )

Опубліковано

Если б вы только знали что они плюют клиентам в блюда(я знаю,сам етим занимался :rolleyes: )

:D

Падонаг!

Я тоже працював поваром, але таким не займався :closedeyes:

Опубліковано

ничего, дождемся лета :smile3:

Памитка для подразделений, кто сражается при помощи щаурма

Как и любой другой оружие, шаурма надо умет с ним хорошо обращатся. Если ты хочещь, щтобы твой шаурма попал точно в цел, нужьно запомнит несколко важний вещи:

1. Всегда улибайся. Особено когда секретным ложечком кладещь в шаурма микроб. Когда руский гяур реактивний задница на унитаз плакать будет, он не на тебе подумает, а на свой наташа-жена. Потому щьто ты в чистый белий щапочка улибалься и два раза брат ему сказал, а жена хмурый суп халадильник забыл поставить, микроб сам родилься.

2. Будь осторожен с белий и красний соус. Помни, щьто они должен соединится толко у гяур в животе. Если ты нечяйно запачкаещь себе оба соус - понос может произойти прям у тебе в руках.

3. Правилно чередуй, когда ложит в шаурма микроб, а когда просто ложит. Если ты на виду у покупател идещь с лаваш в туалет - у него может быть подозрений.

4. Всегда делай толко хорощий шаурма для менты. Помни: сытый менты кусают толко своих. Пусть собак кущает завернутий в лепещька свинья, мент с шаурма в руке - это маленкий, но очен идеологический победа.

5. Аккуратно обращайся с куриный шаурма. Его надо делат нимнощько сырой, щьтобы вирус птичий грипп не погиб. Если специалный боевой курятина кончилься, можно исползоват московский ворона, но никто не должен видет, как ты викидываещь черный перо.

6. Если к тебе в палатка прищел санэпидстанция с микроскоп - не торопись взрывать свой палатка. Во-первый, может он просто прищел покущать и показать микроскоп вместо заплатить денги. Во-второй, вражеский санэпидстанция легко обмануть. Когда он положит шаурма в микроскоп, тебе нужьно посвистеть какой-нибудь нейтральный мелодия. Тогда весь микроб побежит на другой конец шаурма. Гяур тупой, думает, щьто нанотехнологий толко он один изобрел. А наш военный бактерий лучщий в мире! У него есть ущи и длинный ножки.

Примечаний

Воины шаурмы! Очен скоро ващ нелегкий борьба будет легче. Наши братья, водители газелей, идет к вам на помощь. Летом мы начнем продавать шаурма в марщрутках. Пусть гяуры ходит, ездит и бегает под себя!

Опубліковано

...Страву їм все ж таки принесли...

...– безкоштовно усунути виявлені недоліки...

Многа букафф, нє асіліл. Хто прочитав, про що стаття?

Опубліковано

Як називається бар? Скажи назву і туди ніхто з форумчан не буде ходити. Так звана антиреклама.

Опубліковано

А в чому проблема? ще ж ніхто не отруївся? :)

"очі не бачать - душа не болить" (с).

Споконвіків громадське харчування у всьому світі мало своє підводне каміння, Луцьк не є виключенням.

А по СТБ є серія передач, яка вчить, як треба жити, щоб померти здоровеньким - там ваша смажена муха навіть в рейтингову сотню не попаде :).

Опубліковано

Як називається бар? Скажи назву і туди ніхто з форумчан не буде ходити. Так звана антиреклама.

Це буде вже чьорний піар ^_^

Опубліковано

Я був особисто присутній.

До речі, завдяки вчасно написаним скаргам і заявам до них нагрянула перевірка з захисту прав споживачів.

Назву можу в пм дати бажаючим

Опубліковано

До речі, завдяки вчасно написаним скаргам і заявам до них нагрянула перевірка з захисту прав споживачів.

Назву можу в пм дати бажаючим

Буду признателен.

Опубліковано

Официант ссука всемогущий, захочет плюнет в чай, :Dзахочет пёрнет в борщ...

вырвите мне язык, я это видеть хочу ©. Це ж з погруженієм треба.

Опубліковано

Муха то не саме страшне, я вот бачив вагонцик де продають всякі смажені пирожки. Сидить тьотка в носі ковиряється - прийшли покупці - "Дайте булку". Вона взяла тими голими руками, дала щей сказала Смачного ))

Опубліковано

взагалі то невдало названа тема...

вам принесли замовлену страву плюс, наголошую, безкоштовний бонус - муха !

причому муха смажена , тобто термооброблена, а значить це вже делікатес ! :D

Опубліковано

Не зрозумів фрази.

Взагалі-то і не їли

А які у вас претензіїї, сталася прикрість, вам по закону її усунули, які у вас ще претензії?

Опубліковано

...

причому муха смажена , тобто термооброблена, а значить це вже делікатес ! :D

Якби вона була вказана в меню, то вже була б інша справа :)

Або офіціант заявив, що муха є обов'язковим інградієнтом страви.

Ресторан, часом, не китайський?

Опубліковано

Ні звичайний бар.

У нас претензії до санітарії в кухні, до того що муху принесли і коли їм її показали вони тупо ржали. ні вибачень толком нічого.

В ролі вибачень просили чай за рахунок закладу - фіга

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...