Перейти до змісту

Деруны или всё-таки драники?

ursa

Деруны или всё-таки драники?  

49 проголосували

Ви не маєте дозволу голосувати в цьому опитуванні або переглядати його результати. Будь ласка, войдите або зареєструйтесь для можливості голосування у цьому опитуванні.

Рекомендовані повідомлення

а знаєш наскільки цікавіше буде на монгольській мові проводити такі складні дослідження, набагато смішніше, чесслово

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я за деруни. Тільки з українською буквою "и" в кінці слова.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Тільки з українською буквою "и" в кінці слова.

Тогда и драники написать так, как они правильно пишутся на белорусском? ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В нас кажуть деруни )

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Пляцкі з зємнякув.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А навіщо визначатися, коли є стільки назв?

Для мене - деруни, бо з "дранікамі" в мене зовсім некулінарні асоціації :0021:

А ще є " драча́ники» , «пертушаники», «гейзебубели» :D

icon_plus_1.gifНазви
Деруни поширені в багатьох народів під різними назвами та в різних варіаціях. Назва страви, як правило, відображає спосіб її приготування чи вказує на головну складову — картоплю.

В українців деруни відомі також під назвами «терті (картопляні) пля́цки», «терчаники», «тертюхи», на сході України більш вживаною назвою є «дра́ники», «драча́ники». За неперевіреними версіями, також вживають назви: «бабка», «кизлики» (Закарпаття), «пертушаники» (на Київщині) «гейзебубели»;

У білорусів та росіян цю страву називають «дранікі» та «драники» відповідно. У Білорусі дранікі вважаються однією з національних страв. На відміну від України, у Білорусі дранікі часто готують з прошарком м'яса.

У поляків — «placki ziemniaczane».

У чехів аналог дерунів називають брамборачками (bramborбk). На відміну від української страви, їх смажать у фритюрі. Цікаво, що у чехів існує принаймні вісім регіональних назв дерунів: Strouhanec (з грубо натесаної бульби), Vošouch (з грибами, або вудженим м'ясом з Шумавського плоскогір'я, та району довкола міста Пльзень), Bбč (з району Простейова), Kramflek (з підгір'я Орлицьких гір), Křapбč, Nalešnik (з району Пряшова, що у Словаччині і межує з Україною), Prskanec (з району Бенешова), Smrazky (в районах Хрудим і Глинсько).

У словаків — «zemiakovб placka».

У євреїв поширена страва латкес (левівот). На відміну від українських дерунів, при приготуванні латкес додають більше яєць та розтерту мацу. Євреї традиційно вживають цю страву під час свята Ханука, хоча вона й не відіграє значної ролі під час ритуалу. Цей звичай, очевидно, виник тому, що під час свята відзначається чудо горіння олії у Храмі древнього Ізраїлю, а тому надається перевага смаженій їжі.

У литовців популярні цепеліни, диджукукуляй. До них, на відміну від українських дерунів, додають м'ясну начинку, а після підсмажування варять.

У німців — Kartoffelpuffer.

У румунів — tocinei. Поширені на півночі Румунії, зокрема Молдавії

У шведів — raggmunk або rеrakor.

У швейцарців — Rцsti. Страва, власне, не оформлена у вигляді млинців, хоч і готується з аналогічних компонентів, а, швидше, нагадує гарнір.

У США — Hash brown чи Potato pancakes. Hash brown продукуються промисловістю та розповсюджуються через мережу супермаркетів

В ірландців — Boxty.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Проголосувала за деруни, бо так в моїй родині їх називають, але впринципі всеодно як їх називають, готують то практично всі однаково. Просто їжте, незадумуючись над назвою :P

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Пляцкі з зємнякув.

точно згадав "терті пляцки" :D а деруни то вже літературне

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Деруни! А ще в якомусь селі чув - мацигони.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!)

Однозначно ДЕРУНИ!) <_<

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ше чув від діда в дитинстві, шо в якомусь селі їх називали Беци :)

І частенько дід їх тоже так називав поприколу)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Кто следующий скреативничает?

:D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

на рахунок нових висловів, мій дідусь коли файно поїв завжди говорив, що наївся як бенц, ми думали що то вислів такий, а вже потім дідо розповів що колись бачив фотографію пузатого Бенца (співвласника мерседес-бенца).

думаю з дерунами щось подібне, всі їх люблять і кожен старається назвати їх по своєму

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ходив колись прикол в дитинстві, така собі скоромовка: КІТЇВБЕЦІПІДСТОЛОМ)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...