Перейти до змісту

Правдивість інфи S.M.A.R.T.

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Дуже цікавить відповідь на питання - наскільки інформація СМАРТ відповідає дійсності?

в кінці січня купив 2 новісіньких вінчестера Seagate 750GB i WD 320GB. недавно поставив прогу HDDlife Pro

яка показала що здоров"я Seagate 56% а WD 89% вінти пропрацювали лише 490 і 250годин (майже без нагрузок). Як таке може бути?

сьогодні поставив ще одного вінта Seagate 500GB, розбив на диски, запустив прогу і показало, що здоров"я 49%...

49% - параметр Seek Error Rate

46% показує Hardware ECC Covered

95% - Spin Up Time

всі інші 100%

Хтось може пояснить такі показники в новісіньких вінтах? їх просто ігнорувать, чи потрібно якось впливати на них?

Опубліковано

СМАРТ взагалі-то інформативна штука. Правда, не всі програми корректно оброблюють інфо різних виробників HDD. В твому випадку - міняй програму :)

Щодо Сігейтів - в них вказані тобою атрибути (характеристики) за змістом відрізняються від загальноприйтятих, тому твоя программа їх некоректно інтерпретує.

Щоб зробити висновки - треба весь смарт, знятий нормальною програмою, і не в %%, а в значеннях.

Опубліковано

Спробуй SMARTUDM, або MHDD, або пошукай на сайты сігейта рідні утилітки, напиши, що вони скажуть. А краще - виклади скрін з усіма параметрами.

А інформація у смарт максимально точна але повинна виглядати не так. Твоя програмка просто якось аналізує дані, і представляє їх у вигляді отаких процентів. Я не знаю її логіки і розбиратись якось ліньки.) Тому зможу щось сказати, якщо виложиш, що написав вище. А то ці дані навіть, якщо спробувати здогадатись, що значать, то суперечливо виглядають.

Опубліковано

Не знаю, як до всіх параметрів, але у мене програма HD Inspektor при включенні компьютера показує, що температура жорсткого диска всього 9 градусів по Цельсію, хоча в кімнаті зараз, як мінімум 18 градусів. :unsure:

Надійність і швидкодія HDD через півроку експлуатації не змінилась - як була в нового диска 92%, такою і залишається.

Загальний час роботи диска - 1985 годин.

Так що по температурних показниках SMART видає явно неправдиву інформацію (в холодильник компьютера не засовував :D )

Опубліковано

на іншому компі видав - "на вашем компьютере винчестеров не обнаружено" )))

а HD Tune бачить 320ку ВД і сігейт 160ку, але ніякої інфи не видає

Опубліковано

У менет теж стоїть HDD Inspector, і поки що проблем з ним не було. Інформацію відображає і інтерпретує правильно. Правда у мене не було Сігейтів.

А так стоїть Надійність 100%, Продуктивність 100%. Якщо є якість проблеми на вінтах (наприклад збіьшується Reallocated Events) - теж нормально показує (був у мене такий вінт де по 1-2 в день добавлялось)

• 4 тижня потому...
Опубліковано

Давно не користувався смарт-моніторами

але з досвіду використання:

подібні програми далеко не завжди мають бази номінальних значень, і вони просто не знають що для даної моделі нормально

в таблиці самого смарта внесені ж лише критичні значення показів, при яких треба попереджати про можливість проблем.

за таких обставин висновки про 45% "здоров*я" виникають приблизним чином:

ти ставиш новий вінт

прога фіксує його параметри

в процесі роботи вінт входить в робочий режим, проходить автокалібровки тощо

в результаті покази смарт можуть досить сильно відрізнятись в того-самого вінта скажемо, за тиждень.

а програма зчитує стартові покази, що вона зафіксувала, критичні значення, і поточні...

рахує, що покази якогось параметра, наприклад спінаптайм, впали вполовину, і каже: "кірдик, вашому вінту залишилось жити ще рівно тиждень"

на наступний день ситуація повторюється, покази не міняютьтся, і програма вже завляє, що залишилось жити на 1 день довше, і т.д.

Опубліковано

Як на мене, я на всі ці Retry Count не дивлюсь. От коли пішло сектора з резерву брати (Reallocated Sector Count) - варто добряче задуматися.

Опубліковано

У меня на серверах смарт утилиты всегда стоят, как правило очень полезно для предсказания времени смерти винта и своевременной заранней замены его, ато как глянеш на винт, а там

9 Power_On_Hours 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 25875

по атрибутам может тут вот почитать

http://www.opennet.ru/base/sys/smart_hdd_mon.txt.html

• 1 місяць потому...
Опубліковано

Виникла так проблемка - програма HD Tune при перевірці жорсткого диска видала таку картину:

post-1086-1243586006.jpg

А программа HD Inspektor показала, що "пациент скорее мертв, чем жив":

post-1086-1243586096.jpg

При цьому ніяких проблем в роботі диска не виникало (перевірив швидше із цікавості) - вік - менше року, працює безшумно, комп загружається досить швидко, помилок і битих секторів не виявлено:

post-1086-1243586229.jpg

Що це - збій в роботі S.M.A.R.T., чи все-таки потрібно задуматись про заміну диска?

Опубліковано

Ну що, так ніхто і не може підказати? :unsure: Диск продовжує працювати без всяких проблем, хоча SMART показує, що його вже практично нема... Чи є якісь способи перевірити інформацію SMART?

Опубліковано

всі проги для тестування вінтів що я перебрав мають як + так і -!

тому не заморачуйтесь на числових даних цих програм. СМАРТ найкраще наочно видно (і найсправедливіше) в програмі HDDScan, на даний момент доступна версія 3,1

там все чудово розписано, а от для повного розуміння розшифровка атрибутів ось качайте disk.doc

сама програма тут

Опубліковано
СМАРТ найкраще наочно видно (і найсправедливіше) в програмі HDDScan,

Ця програма показує те ж, що й всі інші:

post-1086-1243800060.jpg

Тобто вона просто зчитує інфу, яку видає СМАРТ. Але справа в тому, що я не впевнений в правдивості цієї інформації - ніяких зовнішніх ознак несправності диска немає. Як я вже казав, диск працює безшумно, всі програми і сам компьютер загружається швидко, ніяких "зависань" не помічав. Звертався на один з компьютерних форумів - там порадили протестувати диск програмою Victoria for DOS, та на жаль я не відношусь до тих спеціалістів, які вміють користуватися іншими ОС крім Windows, і з DOS ніколи діла не мав.:( Боюсь, що після такого мого "тестування" диск таки справді доведеться викинути... Поки що в BIOSі відключив функцію СМАРТ (діє на нерви повідомлення, що потрібно негайно припинити користуватись цим диском), але на всяк випадок всю важливу інфу скинув на болванки.

Опубліковано

а, власне, чого ти паришся? Якщо харду пів року, то на нього полюбе є гарантія. Бекапиш з нього все і йдеш міняти по гарантії, підстава -- показники смарту

Опубліковано

Харду майже рік, але проблема в тому, що загубився гарантійний талон...

Але така цікава деталь - попала мені на очі програма HDD Regenerator.

Вирішив нею скористатися. І всі показники прийшли в норму!!! :ohmy:

post-1086-1243849814.jpg

(Перед цим було так:post-1086-1243849688.jpg

Але найбільш цікава діаграма росту показників:

post-1086-1243849484.jpg

Хоча точно знаю, що 29 і 30-го числа цей атрибут дорівнював 0 (діаграма показує інакше...)

Отже, висновок - СМАРТУ довіряй, але й перевіряй... ;)

Опубліковано
Отже, висновок - СМАРТУ довіряй, але й перевіряй... ;)

це не те щоб перевіряй, а ти не думав про те що HDD Regenerator просто поправив твою помилку, яка критично на роботу не впливала. я ж дав розшифровку помилок - там чітко пише частота ошибок при чтении данных с диска, происхождение которых обусловлено аппаратной частью диска

тим більше ти ж постійно вінт тестував прогами, а тут вже конкретно поправив його. я особисто користуюсь програмою killdisk!

Опубліковано

А диск не перестає мене дивувати :ohmy:

Отже, трохи заспокоївшись, вирішив перепочити і вимкнув компьютер. Коли через пару годин ввімкнув - показники знову змінились в кращу сторону! Якщо до вимкнення компа атрибути "Надійність, продуктивність і відсутність помилок" були на рівні 73%, то після того, як знов увімкнув його, ці показники стали на рівні 84%!

post-1086-1243882980.jpg

Диск самовідновлюється??? :ohmy::D

тим більше ти ж постійно вінт тестував прогами, а тут вже конкретно поправив його. я особисто користуюсь програмою killdisk!

Наскільки я знаю - KillDisk - програма для повного, без можливості відновлення, видалення всіх даних з диска. Яке відношення вона має до регенерації HDD?

Опубліковано
Наскільки я знаю - KillDisk - програма для повного, без можливості відновлення, видалення всіх даних з диска. Яке відношення вона має до регенерації HDD?

незовсім так. програма має властивість відновлювати стан вінта до заводських параметрів (не плутати з станом нового!), тобто виправляє всі помилки (якщо це можливо).

• 2 тижня потому...
Опубліковано

Запостив свої показними щоб люди які шарять глянули і сказали чи все нормально з вінтом.

А то виникає така проблема. Комп тупо вісне. нажимаю перезагрузку. ПОказує що немає з чого грузитись. Виключаю комп стоїть 5 хв і понеслось все нормально.

ПОтім знов завис я перезагрузив і зайшов в БІОС а мені показало що в мене є ДВД, а там де мало показати вінт написало "bzbzbzbzbzbzbzbz"

Тепер не знаю вінт чи щось інше таке дає.

Прошу глянути і сказати чи всі показники нормуль.

Дякую

post-3396-1244969224.jpg

Опубліковано
Запостив свої показними щоб люди які шарять глянули і сказали чи все нормально з вінтом.

А то виникає така проблема. Комп тупо вісне. нажимаю перезагрузку. ПОказує що немає з чого грузитись. Виключаю комп стоїть 5 хв і понеслось все нормально.

ПОтім знов завис я перезагрузив і зайшов в БІОС а мені показало що в мене є ДВД, а там де мало показати вінт написало "bzbzbzbzbzbzbzbz"

Тепер не знаю вінт чи щось інше таке дає.

Прошу глянути і сказати чи всі показники нормуль.

Дякую

це скоріше за все проблема мамки, а точніше контроллера, але щоб повністю переконатись треба все по частинах потестити.

смарт в тебе не в тому стані щоб тупо виснути і після рестарту вже не вмикати вінт.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...