Перейти до змісту

Прошлогодний кредит Приватбанка


TreNeR

Рекомендовані повідомлення

Купил я в прошлом году себе машину в кредит. сегодня звонит какая-то девушка из Привата и говорит что у меня с 1-11-2008 изменяются кредитные условия. ставку они увеличивают на 2%. На мой вопрос - какого? она говорит - что мол финансовый кризис в мире, что все банки подняли и т.д. Насколько я помню в договоре про кредитование есть пункт, что банк имеет право поменят условия в случае изменения курса доллара на 10 и больше процентов. сегодня еще раз внимательно перечитаю договор. Если ничего не найду - пойду в банк с юристом.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

якщо з даною пропозицією нема листа заказного, за який ти розписався в отриманні - посилай на юх.

можуть звонити до рученцю, тим більше щось вони прогнали на рахунок 1.11 - ну не встигнути ніяк законними методами

тобто за законом тобі має бути даний термін або погодитись з новою ставкою (і підписати зміни до договору) або не погодитись (і повернути кредит повністю)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Має бути лист письмово. Має бути твоя згода. Якщо не згодний - плати всю суму кредиту. Хочеш погратися - кажи: "Я не відмовляюся, я розумію. Але чому на 2%? Давайте на 0,001%". Отже, ти не відмовився від збільшення ставки, ти запропонував свої умови.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Мусить бути письмове повідомлення як про підвищення відсоткової ставки, так і від тебе що ти не згоден. В мене в договорі, наприклад, написано, що якщо протягом 10-ти днів з дня повідомлення я не надав письмового заперчення, то це значить, що я згоден.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

У меня в договоре есть такой пункт:

2.3 Банк має право:

2.3.1 В одностороньому порядку збільшувати розмір процентної ставки за користуванням Кредитом, при зміні конюктури ринку грошових ресурсів в Україні, а саме: зміні курсу долара США до гривні більше ніж на 10% у порівнянні з курсом долара США до гривні, встановленого НБУ на момент укладання даного договору; зміни облікової ставки НБУ; зміни розміру відрахувань у страховий(резервний) фонд або зміні середньозваженої ставки по кредитах банків України у відповідній валюті(по статистиці НБУ). При цьому Банк надсилає Позичальникові письмове повідомлення про зміну процентної ставки протягом 7 календарних днів з дати вступу в чинність зміненої процентної ставки. Збільшення процентної ставки Банком у вищевказаному порядку можливо в границях кількості пунктів, на яке збільшилась ставка НБУ, розмір відрахувань у страховий фонд, середньозважена ставка по кредитах або пропорційно збільшенню курсу долара США.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Найшов -

Уважаемая публика! Данное сообщение публикуется не в целях рекламы либо саморекламы, а также без злого умысла навредить коллегам-банкирам (сам почти такой)... Просто события, происходящие в моей стране (кто бы ее как ни называл) меня не устраивают, а посему предпочитаю действовать там, где от меня есть польза. Знаю что многим из вас банки сейчас поднимают ставки по кредитам, что в нынешних условиях (это кстати еще не кризис, кризис еще впереди - помянете мое слово...) будет весьма проблематично. Посему предлагаю "шаблон-козу" ответного письма в банк. Сразу поясню - писал для себя, у меня два кредита в баксах, так что по тексту это заметно. Кто будет желать повторить - придется кое-где творчески доработать (я отмечал эти места курсивом). Предупреждаю - букв будет много....

Шановна-Шановний!

Користуючись нагодою висловлюю Вам свою щиру повагу та подяку за можливість користуватися високоякісними банківським послугами, що їх надає (нужное дописать!)

Банк же сначала подготовить нужно морально к тому шо вы ему щас объяснять будете как родину любить...

Станом на (дописать!) 2008 року я користуюся (указать количество) кредитами на (указать цель), які надані (указать банк) – на суму (сумма и валюта) під ставку (ставка) річних (концовку фразы повторить столько раз сколько взяли кредитов). За час існування кредитної заборгованості (указать срок) мною жодного разу не були допущені затримки погашення відсотків чи основної суми боргу або інші порушення умов договору, в тому числі щодо надання банку своєчасної та достовірної інформації про мій фінансово-майновий стан та щодо страхування майна за мій рахунок на користь банку. (если были просрочки - это предложение не писать)

Это мы типа корчим из себя законопослушных граждан. А теперь начинаем возмущаться!

Тому для мене великим подивом було отримати (дата) від Вашого імені офіційні листи щодо підвищення номінальної ставки відсотку за кредито(ами) до (ставка)% річних. Ще більший подив в мене викликала аргументація такого рішення банку а також те, що в ході спроби реалізації цього рішення (банк) допустив кілька суттєвих порушень вимог законодавства України та нормативно-правових актів Національного банку України. В цьому листі я змушений викласти обґрунтовану критику аргументації (банку) та вказати на ознаки порушення законодавства. Сукупність цих факторів унеможливлює підписання з мого боку наданих в супроводі до листів Додаткових угод допоки зазначені порушення не будуть ліквідовані банком, про що я Вас офіційно повідомляю.

Особливо зазначаю, що я заперечую не проти права банку підвищити процентну ставку (це право безумовно міститься в кредитних угодах, що були мною підписані та які я виконую), а проти порушень (банком) процедури реалізації рішення щодо зміни відсоткової ставки.

Это самое главное в письме! Я не оспариваю право банка поднять ставку, я просто всего-лишь требую при этом соблюсти все юридические формальности и процедуры. И пофигу что их соблюсти НЕВОЗМОЖНО!!!

Ну и погнали:

Стосовно ознак порушення (банком) вимог законодавства України та нормативно-правових актів НБУ в ході спроби реалізації рішення про зміну відсоткової ставки, доводжу до Вашого відома наступне:

• По-перше, надсилання текстів Додаткових угод без супроводження інформацією щодо реальної вартості кредиту є порушенням вимог Правил надання банками України інформації споживачу щодо умов кредитування та сукупної вартості кредиту (затверджені Постановою правління НБУ №168 від 10 травня 2007 року та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 25 травня 2007 року №541/13808). Зокрема, пункт 1.3 Правил встановлює що «Банки зобов’язані забезпечувати виконання цих Правил: […] під час укладенні кредитних договорів зі споживачами; […]» Пропозиція укласти додаткову угоду про зміну значення процентної ставки із наданням позичальнику можливості достроково припинити дію угоди у разі непогодження рівнозначно переукладанню кредитної угоди, тому (банк) зобов’язаний був разом із текстом Додаткової угоди надати мені всю необхідну інформацію згідно вимог зазначених Правил, чого, на жаль, не відбулося (если же вам пришла эта самая распечатка - ссылайтесь на то, что она вызывает у вас обоснованные подозрения в своей точности и вы требуете чтобы ее заполнили в вашем присутствии)

• По-друге, зміна відсоткової ставки за договором неможлива без зазначення обґрунтованих підстав для цього. Пункт 3.5 згаданих Правил встановлює, що «Банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише в разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв'язку з волевиявленням однієї із сторін (зміни кредитної політики банку)». В якості аргументації рішення банку в листах наводяться два фактори: зміна облікової ставки Національним банком України відповідно до Постанови правління НБУ №107 від 21 квітня 2008 року та зростання вартості грошових ресурсів на міжбанківському ринку України. Ці аргументи не можуть вважатися такими, що мали безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку щодо кредитів, які надані в користування особисто мені, оскільки:

(ЭТОТ АБЗАЦ ТОЛЬКО ДЛЯ ТЕХ, У КОГО КРЕДИТ В ВАЛЮТЕ! Я ЛИЧНО ПИСАЛ ПРО БАКСЫ, У КОГО ЕВРО - ТВОРЧЕСКИ ДОРАБАТЫВАЙТЕ) • Кредит(и), яким я користуюся, деномінований в доларах США. Звертаю Вашу увагу на те, що Національний банк України є емісійним центром гривні та – відповідно – встановлює облікову ставку для гривні, але аж ніяк не для долара США. Більш того, офіційний емісійний центр доларів США – Федеральний Резерв США – починаючи з квітня місяця цього року цілеспрямовано знижує розмір облікової ставки по доларах. Станом на 27 жовтня облікова ставка в доларах США встановлена на рівні 1,5% (півтора відсотки) річних (!!!). Сам Федеральний Резерв спільно із центральними банками країн Європи з середини вересня поточного року надає необмежений доступ комерційним банкам до фінансування в доларах США. Це означає, що Ваш банк може скористатися такою можливістю і тому згадана Постанова правління НБУ не має впливу на вартість ресурсів банку в частині фінансування наданих мені кредитів. Непрямим чином це підтверджує те, що з моменту прийняття згаданої постанови пройшло шість місяців, протягом яких банк не вживав жодних дій щодо підвищення процентний ставок. Чому адекватні дії з боку банку не були вжиті раніше? Адже частиною шостою статті 49 Закону України «Про банки і банківську діяльність» встановлено, що «Банк не може надавати кредити під процент, ставка якого є нижчою від процентної ставки за кредитами, які бере сам банк, і процентної ставки, що виплачується ним по депозитах». Тому якщо збільшення облікової ставки НБУ в гривнях до рівня 12% річних, а ставки за кредитами овернайт до 15% річних із забезпеченням та до 16% річних без забезпечення дійсно мало вплив на вартість ресурсів банку в доларах, то (банк) повинен був запропонувати збільшити ставку негайно, не чекаючи півроку.

(ЭТОТ АБЗАЦ ТОЛЬКО ДЛЯ ЗАЕМЩИКОВ КРУПНЫХ БАНКОВ! В ПРОТИВНОМ СЛУЧАЕ ТВОРЧЕСКИ ПЕРЕРАБОТАТЬ - ТРЕБОВАТЬ УКАЗАТЬ ИСТОЧНИК И ВРЕМЯ НАБЛЮДЕНИЙ!)• Посилання на зростання вартості грошових ресурсів на міжбанківському ринку України наведене без зазначення джерел даних та періоду часу. Вважаю своїм обов’язком зазначити, що оскільки (банк) входить до переліку банків України, за орієнтовними даними яких розраховується основний індекс вартості міжбанківських ресурсів в Україні – KievPrime – Ваш банк не має жодного права використовувати вартість міжбанку в якості аргументу зміни ставки для споживачів, оскільки Ви самі приймаєте участь в її формуванні. З юридичної точки зору така аргументація може вважатися ознакою недобросовісної конкуренції і відповідними правовими наслідками. Якщо ж Ви користувалися якимись іншими даними щодо вартості ресурсів на міжбанківському ринку, я прошу Вас повідомити мене про це, із зазначенням публічного джерела інформації та періоду спостережень. У разі ненадання такої інформації Ваша аргументація в цій частині буде продовжувати вважатися мною необґрунтованою.

(ЭТОТ АБЗАЦ ДЛЯ ТЕХ, У КОГО НЕСКОЛЬКО КРЕДИТОВ! ИНАЧЕ ТВОРЧЕСКИ ДОРАБОТАТЬ - ТРЕБОВАТЬ РАСКРЫТЬ ФОРМУЛУ РАСЧЕТА СТАВКИ! Я ПРОСТО УКАЗАЛ СВОЮ СИТУАЦИЮ) • По-третє, непропорційна зміна ставки за двома кредитами без наведення правила розрахунку вартості кредиту є порушенням моїх прав як споживача. Як вже зазначалося, до двох кредитів, якими я користуюсь, застосовуються різні значення номінальної ставки – 12,2% та 12,0% річних відповідно. Натомість банк намагається встановити однаковий рівень нової номінальної ставки – 14,0% річних, що є нерівномірним збільшенням існуючих ставок – на 1,8 процентних пункти та на 2,0 п.п., відповідно. Тому змушений звернути Вашу особливу увагу на зміст частини п’ятої пункту 3.4 згаданих Правил: «Банки зобов'язані в кредитному договорі зазначити: правило, за яким змінюється процентна ставка за кредитом, якщо договором про надання кредиту передбачається можливість зміни процентної ставки за кредитом залежно від зміни облікової ставки Національного банку або в інших випадках». В жодній з моїх кредитних угод таке правило не наведене ані у вигляді математичної формули, ані навіть у вигляді текстового опису впливу можливих факторів. Відтак я змушений вимагати розкрити мені математичну залежність (кореляцію) між наведеними Вами аргументами (зміна облікової ставки НБУ та зростання вартості грошових ресурсів на міжбанківському ринку України) та запропонованим Вами значенням номінальної ставки, а також офіційно пояснити, чому результуючий вплив цих факторів виявився різним для двох різних іпотечних кредитних угод, що укладені із одним позичальником. Ненадання такої інформації є прямим порушенням вимог зазначених Правил із відповідними правовими наслідками.

Если банк еще не пошел на попятную, вводим в действие тяжелую артиллерию. Пишем смело, потому как в додатке к указанной Постанове тупо перечисленны все без исключения банки :

Окремо та особливо змушений нагадати Вам, що (банк) входить до переліку тих банків України, на які поширюється дія Постанови правління НБУ №319 «Про додаткові заходи щодо діяльності банків» від 11 жовтня 2008 року (зі змінами, внесеними Постановою правління НБУ №328 від 16 жовтня 2008 року). Зокрема, пункт 2.2 Постанови вказує, що банки: «Повинні враховувати, що рефінансування простроченої заборгованості шляхом видачі нових кредитів, необґрунтована пролонгація кредитів, ненадання позичальникам інформації про сукупну вартість кредиту, внесення до кредитного договору змін щодо вартості кредиту, що не відповідає змінам облікової ставки Національного банку України, кваліфікуватиметься як порушення вимог статті 49 Закону України “Про банки і банківську діяльність” із неухильним застосуванням адекватних заходів впливу». Відповідно, я, як споживач, чиї права можливо були порушені діями (банку), маю всі необхідні підстави звернутися до Національного банку України із проханням надати оцінку діям (банку) та, у разі потреби, застосувати відповідні заходи впливу

Передышка после тяжелого боя - мы типа согласны принять их условия, требуется всего-то малость - -устранить явные нарушения двух законов прямого действия и двух постанов НБУ, за которые (нарушения) вообще-то предусмотрено тупо лишение лицензии....

Таким чином, наведена в цьому листі інформація в своїй сукупності робить неможливим для мене погодитися на пропозицію (банку) щодо підписання Додаткових угод про підвищення процентної ставки за договорами кредиту. Оскільки я заперечую не проти права банку на підвищення ставки, а проти порушень законодавчих та нормативних актів в ході реалізації цього права, то я офіційно повідомляю Вас, що я погоджуся підписати Додаткові угоди у разі неухильного виконання банком вимог банківського законодавства України та нормативно-правових актів щодо захисту прав споживачів. Виходячи із ситуації, що склалася, задля виконання вимог Законів України «Про банки і банківську діяльність», «Про захист прав споживачів», а також Правил надання банками України інформації споживачу щодо умов кредитування та сукупної вартості кредиту та Постанови правління НБУ №319 «Про додаткові заходи щодо діяльності банків» прошу:

1. Надати мені розрахунок орієнтовної сукупної вартості кредиту. Така інформація необхідна мені для оцінки своєї здатності до подальшого обслуговування отриманих кредитів;

2. Надати мені інформацію щодо подій, які мали безпосередній вплив на вартість ресурсів банку, із зазначенням публічного джерела інформації та діапазону часу, який аналізувався банком. Така інформація необхідна мені з метою розуміння факторів, що можуть впливати на вартість ресурсів банку в майбутньому, а отже – і можливу повторну зміну процентної ставки за кредитами.

3. Повідомити мене про правило (у вигляді алгебраїчної формули), за яким банк розраховує необхідну зміну процентної ставки за договорами на основі подій, що впливають на вартість ресурсів банку. Задля кращого розуміння механізму формування вартості кредиту прошу також навести, яким чином на підставі цього правила були розраховані ставки на момент видачі мені кредитів.

Какие мы добрые! Аж слезы на глаза наворачиваются... Ну и для закрепления достигнутого:

Ще раз підкреслюю, що надання такої інформації є обов’язком банку, який закріплений у відповідних нормативно-правових актах Національного банку України. Тому висловлюю сподівання, що моя вимога щодо надання інформації буде сприйнята Вами із розумінням.

Контрольный в голову

До часу надання такої інформації я не зможу погодитися на пропозицію банку щодо підвищення ставки та буду проводжувати обслуговувати кредити на первісних умовах. У разі, якщо (банк) в односторонньому порядку змінить процентну ставку за договорами кредиту, я буду змушений звернутися до відповідних державних органів влади та, можливо, – до засобів масової інформації, з метою забезпечення захисту своїх законних прав та інтересів.

Ну и подпись - копируйте с профиля....

Фсе, занавес. Печатаем, подписываем, относим в банк и регистрируем как входящее. Есси еще не понятно - цель письма - затянуть процесс до невозможного. Если с первым пунктом требования банк еще как-то справится, то второй выполнить нереально, а про третий я вообще молчу - ни один банк никогда не сможет доказать как какие факторы влияли на ставку на момент выдачи кредита и как измененные параметры этих самых факторов влияют на ставку теперь. В моем случае вообще капец - два одинаковых кредита под разные ставки, а теперь их хотят уравнять

Поможе чи ні?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Супер, спасибо!

Теперь нужно чтобы специациалисты почитали и вынесли вердикт.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Кстати интересная получается штука. Согласно теперешних условий Приватбанка сейчас процентная ставка по аналогичному кредиту від 5 до 7років 10,08% в євро і в дол. США. А с меня хотят срубить 14%.

А с онлайн калькулятором еще интереснее.

Початковi данi

Цiна автомобiля:

8200

Авансовий внесок:

1230

Валюта:

дол.США

Термiн(мес.)

60

Результат розрахунку

Вартicть автомобiлю: 8200 дол.США

Сума кредиту: 6970 дол.США

Щомiсячний платеж: 167.94 дол.США

Рiчна вiдсоткова ставка: 10.56%

Витрати з оплати послуг кредитування i страхування

1. Страхування автомобiля (до 5% вiд в-тi): 410 дол.США

2. Мито при оформл. договору застави (0.1% вiд в-тi): 8.2 дол.США

3. Послуги нотарiусу: 9.25 дол.США

4. Полiс ОСАГВ: 40-60 дол.США

Довiдково: Витрати, не пов'язанi з послугами кредитування i страхування

1. Сплата в пенсiйний фонд (3% вiд в-тi): 246 дол.США

2. Реєстрацiя в ДАЇ: 65 дол.США

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

TreNeR, приватбанк берет дополнительно 4% за некое "резервування коштiв". это вообще законно?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Так вроде винагорода за резервування коштів, річних - 2,04%. Насчет законности не знаю.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

TreNeR, приватбанк берет дополнительно 4% за некое "резервування коштiв". это вообще законно?

банк має тарифи, його обов'язок вас з ними ознайомити. якщо ви не згідні з тарифом - не користуйтесь послугою. питання "законності" тут зайві

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я когда брал кредит, такого пункта небыло.

Вот по шаблону наваял под свою ситуацию

Шановний Олександр Валерійович!

Користуючись нагодою висловлюю Вам свою щиру повагу та подяку за можливість користуватися високоякісними банківським послугами, що їх надає закрите акционерне товариство коммерційний банк "ПриватБанк"

Станом на 1 листопада 2008 року я користуюся кредитом для придбання особистого автотранспорту, якій наданий закритим акционерним товариством коммерційний банк "ПриватБанк" – на суму 6970 доларів США під ставку 11,9 річних. За час існування кредитної заборгованості 16 місяців мною жодного разу не були допущені затримки погашення відсотків чи основної суми боргу або інші порушення умов договору, в тому числі щодо надання банку своєчасної та достовірної інформації про мій фінансово-майновий стан та щодо страхування майна за мій рахунок на користь банку.

Тому для мене великим подивом було отримати 1 листопада 2008р від Вашого імені офіційні листи щодо підвищення номінальної ставки відсотку за кредитом до 14% річних. Ще більший подив в мене викликала аргументація такого рішення банку а також те, що в ході спроби реалізації цього рішення закрите акционерне товариство коммерційний банк "ПриватБанк"допустив кілька суттєвих порушень вимог законодавства України та нормативно-правових актів Національного банку України. В цьому листі я змушений викласти обґрунтовану критику аргументації закритого акционерного товариства коммерційний банк "ПриватБанк" та вказати на ознаки порушення законодавства. Сукупність цих факторів унеможливлює підписання з мого боку наданих в супроводі до листів Додаткових угод допоки зазначені порушення не будуть ліквідовані банком, про що я Вас офіційно повідомляю.

Особливо зазначаю, що я заперечую не проти права банку підвищити процентну ставку (це право безумовно міститься в кредитних угодах, що були мною підписані та які я виконую), а проти порушень Закритим акционерним товариством коммерційний банк "ПриватБанк" процедури реалізації рішення щодо зміни відсоткової ставки.

Стосовно ознак порушення закритим акционерним товариством коммерційний банк "ПриватБанк" вимог законодавства України та нормативно-правових актів НБУ в ході спроби реалізації рішення про зміну відсоткової ставки, доводжу до Вашого відома наступне:

• По-перше, надсилання текстів Додаткових угод без супроводження інформацією щодо реальної вартості кредиту є порушенням вимог Правил надання банками України інформації споживачу щодо умов кредитування та сукупної вартості кредиту (затверджені Постановою правління НБУ №168 від 10 травня 2007 року та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 25 травня 2007 року №541/13808). Зокрема, пункт 1.3 Правил встановлює що «Банки зобов’язані забезпечувати виконання цих Правил: […] під час укладенні кредитних договорів зі споживачами; […]» Пропозиція укласти додаткову угоду про зміну значення процентної ставки із наданням позичальнику можливості достроково припинити дію угоди у разі непогодження рівнозначно переукладанню кредитної угоди, тому закрите акционерне товариство коммерційний банк "ПриватБанк" зобов’язаний був разом із текстом Додаткової угоди надати мені всю необхідну інформацію згідно вимог зазначених Правил, чого, на жаль, не відбулося.

• По-друге, зміна відсоткової ставки за договором неможлива без зазначення обґрунтованих підстав для цього. Пункт 3.5 згаданих Правил встановлює, що «Банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише в разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв'язку з волевиявленням однієї із сторін (зміни кредитної політики банку)». В якості аргументації рішення банку в листах наводяться два фактори: зміна облікової ставки Національним банком України відповідно до Постанови правління НБУ №107 від 21 квітня 2008 року та зростання вартості грошових ресурсів на міжбанківському ринку України. Ці аргументи не можуть вважатися такими, що мали безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку щодо кредитів, які надані в користування особисто мені, оскільки:

Кредит, яким я користуюся, деномінований в доларах США. Звертаю Вашу увагу на те, що Національний банк України є емісійним центром гривні та – відповідно – встановлює облікову ставку для гривні, але аж ніяк не для долара США. Більш того, офіційний емісійний центр доларів США – Федеральний Резерв США – починаючи з квітня місяця цього року цілеспрямовано знижує розмір облікової ставки по доларах. Станом на 27 жовтня облікова ставка в доларах США встановлена на рівні 1,5% (півтора відсотки) річних (!!!). Сам Федеральний Резерв спільно із центральними банками країн Європи з середини вересня поточного року надає необмежений доступ комерційним банкам до фінансування в доларах США. Це означає, що Ваш банк може скористатися такою можливістю і тому згадана Постанова правління НБУ не має впливу на вартість ресурсів банку в частині фінансування наданих мені кредитів. Непрямим чином це підтверджує те, що з моменту прийняття згаданої постанови пройшло шість місяців, протягом яких банк не вживав жодних дій щодо підвищення процентний ставок. Чому адекватні дії з боку банку не були вжиті раніше? Адже частиною шостою статті 49 Закону України «Про банки і банківську діяльність» встановлено, що «Банк не може надавати кредити під процент, ставка якого є нижчою від процентної ставки за кредитами, які бере сам банк, і процентної ставки, що виплачується ним по депозитах». Тому якщо збільшення облікової ставки НБУ в гривнях до рівня 12% річних, а ставки за кредитами овернайт до 15% річних із забезпеченням та до 16% річних без забезпечення дійсно мало вплив на вартість ресурсів банку в доларах, то закрите акционерне товариство коммерційний банк "ПриватБанк" повинен був запропонувати збільшити ставку негайно, не чекаючи півроку.

Посилання на зростання вартості грошових ресурсів на міжбанківському ринку України наведене без зазначення джерел даних та періоду часу. Я прошу Вас повідомити мене про це, із зазначенням публічного джерела інформації та періоду спостережень. У разі ненадання такої інформації Ваша аргументація в цій частині буде продовжувати вважатися мною необґрунтованою.

• По-третє, змушений звернути Вашу особливу увагу на зміст частини п’ятої пункту 3.4 згаданих Правил: «Банки зобов'язані в кредитному договорі зазначити: правило, за яким змінюється процентна ставка за кредитом, якщо договором про надання кредиту передбачається можливість зміни процентної ставки за кредитом залежно від зміни облікової ставки Національного банку або в інших випадках». В моїй кредитній угоді таке правило не наведене ані у вигляді математичної формули, ані навіть у вигляді текстового опису впливу можливих факторів. Відтак я змушений вимагати розкрити мені математичну залежність (кореляцію) між наведеними Вами аргументами (зміна облікової ставки НБУ та зростання вартості грошових ресурсів на міжбанківському ринку України) та запропонованим Вами значенням номінальної ставки. Ненадання такої інформації є прямим порушенням вимог зазначених Правил із відповідними правовими наслідками.

Окремо та особливо змушений нагадати Вам, що закрите акционерне товариство коммерційний банк "ПриватБанк" входить до переліку тих банків України, на які поширюється дія Постанови правління НБУ №319 «Про додаткові заходи щодо діяльності банків» від 11 жовтня 2008 року (зі змінами, внесеними Постановою правління НБУ №328 від 16 жовтня 2008 року). Зокрема, пункт 2.2 Постанови вказує, що банки: «Повинні враховувати, що рефінансування простроченої заборгованості шляхом видачі нових кредитів, необґрунтована пролонгація кредитів, ненадання позичальникам інформації про сукупну вартість кредиту, внесення до кредитного договору змін щодо вартості кредиту, що не відповідає змінам облікової ставки Національного банку України, кваліфікуватиметься як порушення вимог статті 49 Закону України ”Про банки і банківську діяльність” із неухильним застосуванням адекватних заходів впливу». Відповідно, я, як споживач, чиї права можливо були порушені діями закритого акционерного товариства коммерційний банк "ПриватБанк", маю всі необхідні підстави звернутися до Національного банку України із проханням надати оцінку діям закритого акционерного товариства коммерційний банк "ПриватБанк" та, у разі потреби, застосувати відповідні заходи впливу.

Токаж остається незрозумілим, чому відсоткова ставка по аналогічному кредиту, якій видає Ваш банк, становить 10,08%, згідно інформації на офіційному веб-сайті закритого акционерного товариства коммерційний банк "ПриватБанк".

Таким чином, наведена в цьому листі інформація в своїй сукупності робить неможливим для мене погодитися на пропозицію закритого акционерного товариства коммерційний банк "ПриватБанк" щодо підписання Додаткових угод про підвищення процентної ставки за договорами кредиту. Оскільки я заперечую не проти права банку на підвищення ставки, а проти порушень законодавчих та нормативних актів в ході реалізації цього права, то я офіційно повідомляю Вас, що я погоджуся підписати Додаткові угоди у разі неухильного виконання банком вимог банківського законодавства України та нормативно-правових актів щодо захисту прав споживачів. Виходячи із ситуації, що склалася, задля виконання вимог Законів України «Про банки і банківську діяльність», «Про захист прав споживачів», а також Правил надання банками України інформації споживачу щодо умов кредитування та сукупної вартості кредиту та Постанови правління НБУ №319 «Про додаткові заходи щодо діяльності банків» прошу:

1. Надати мені розрахунок орієнтовної сукупної вартості кредиту. Така інформація необхідна мені для оцінки своєї здатності до подальшого обслуговування отриманих кредитів;

2. Надати мені інформацію щодо подій, які мали безпосередній вплив на вартість ресурсів банку, із зазначенням публічного джерела інформації та діапазону часу, який аналізувався банком. Така інформація необхідна мені з метою розуміння факторів, що можуть впливати на вартість ресурсів банку в майбутньому, а отже – і можливу повторну зміну процентної ставки за кредитами.

3. Повідомити мене про правило (у вигляді алгебраїчної формули), за яким банк розраховує необхідну зміну процентної ставки за договорами на основі подій, що впливають на вартість ресурсів банку. Задля кращого розуміння механізму формування вартості кредиту прошу також навести, яким чином на підставі цього правила були розраховані ставки на момент видачі мені кредитів.

Ще раз підкреслюю, що надання такої інформації є обов’язком банку, який закріплений у відповідних нормативно-правових актах Національного банку України. Тому висловлюю сподівання, що моя вимога щодо надання інформації буде сприйнята Вами із розумінням.

До часу надання такої інформації я не зможу погодитися на пропозицію банку щодо підвищення ставки та буду проводжувати обслуговувати кредити на первісних умовах. У разі, якщо закрите акционерне товариство коммерційний банк "ПриватБанк" в односторонньому порядку змінить процентну ставку за договорами кредиту, я буду змушений звернутися до відповідних державних органів влади та, можливо, – до засобів масової інформації, з метою забезпечення захисту своїх законних прав та інтересів.

З повагою Петров П.П.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • Адміністратори
Я когда брал кредит, такого пункта небыло.

Вот по шаблону наваял под свою ситуацию

...

...

...

З повагою Петров П.П.

Хм, сменил фамилию, имя или действительно Петров ;)?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я когда брал кредит, такого пункта небыло.

Вот по шаблону наваял под свою ситуацию

...

...

...

З повагою Петров П.П.

Хм, сменил фамилию, имя или действительно Петров :)?

Не менял ;)

Вот что пишут члены мицубиси-клуба

Стаття 651. Підстави для зміни або розірвання договору

...

2. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду

на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору

другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або

законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок

завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

...

Стаття 652. Зміна або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин

1. У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися

при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що,

якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або

уклали б його на інших умовах.

...

4. Зміна договору у зв'язку з істотною зміною обставин

допускається за рішенням суду у виняткових випадках, коли

розірвання договору суперечить суспільним інтересам або потягне

для сторін шкоду, яка значно перевищує затрати, необхідні для

виконання договору на умовах, змінених судом.

Стаття 653. Правові наслідки зміни або розірвання договору

...

4. Сторони не мають права вимагати повернення того, що було

виконане ними за зобов'язанням до моменту зміни або розірвання

договору, якщо інше не встановлено договором або законом.

То есть в случае, если по желанию какой-либо из сторон договор будет рассторгнут, то каждой стороне достается то, что у нее было на момент этого рассторжения:0016:

По-моему, этой информации уже достаточно, чтоб отстаивать свои права перед банком. ГК доступен для всех - пользуйся кто хошь:)

Но так как для банкиров главным регулятором является НБУ, то слушаемся мы (банкиры:)) его все же больше, чем всех остальных - ибо лицензию потерять не хоцца. Но в данном случае НБУ тоже на стороне заемщиков. В его последней Постанове (как раз в той, которую обожают все вкладчики - о запрете на выдачу депозитов досрочно) есть такой пункт:

"2.2. (Банки) повинні враховувати, що рефінансування простроченої заборгованості шляхом видачі нових кредитів, необґрунтована пролонгація кредитів, ненадання позичальникам інформації про сукупну вартість кредиту, внесення до кредитного договору змін щодо вартості кредиту, що не відповідає змінам облікової ставки Національного банку України, кваліфікуватиметься як порушення вимог статті 49 Закону України “Про банки і банківську діяльність” із неухильним застосуванням адекватних заходів впливу. "

То есть банки не имеют права, по собственному желанию, поднимать процентные ставки. Для этого нужны четкие обоснования. Можно, конечно, попытаться сослаться на увеличение учетной ставки НБУ - но учитывая, что последний раз она изменялась в апреле, а зашевелились только в конце лета, то очень вряд ли именно эта ставка послужила причиной повышения Surprised просто захотелось банком собрать сливки под общий шумок и панику Confused

Мой совет: если пришло вам "письмо счастья" об увеличении ставки по кредиту, то ответьте на него - письменным отказом на имя директора банка, с обоснованием вашего отказа, ссылками на статьи ГК и Постановление НБУ № 319 от 11.10.2008 г. (с изм. и дополн.). Проследите, тоб письмо зарегистрировали, сделайте себе копию. И в письме обязательно попросите банк аргументировать его желание повысить ставку. Думаю, этого уже будет достаточно, чтоб суета остановилась:) если нет - то с письменным ответом банка прямая дорога в районный суд, который уже окончательно расставит все точки над "ё" в вашу пользу. Cool

ЗЫ. Честно признаюсь, что в моей практике сильно законодательно подкованных вкладчиков-заемщиков пока не встречалось. Вот таким людям и не отдают банки вклады, и повышают ставки по кредитам.

Любі друзі! Спешу сообщить Вам преприятнейшую новость! Теперь посылать банков-обдиральщиков на фиг можно вполне на законных основаниях - спасибо все тому же Нацбанку Very Happy

Сегодня вышло Письмо НБУ №18-311/3496-14715 от 28.10.2008 г. Кому надо полный текст, могу скинуть на мыло, т.к. в инете я его пока не нахожу.

В предыдущем посте я приводила выдержку из Постановы НБУ № 319 от 11.10.2008 о том, что банки не имеют права изменять стоимость кредита, если это не соответствует изменению учетной ставки НБУ (подпункт 2.2.)

В новом письме Нацбанка об этом написано подробнее, в виде ответа на вопрос:

Що вважається внесенням до кредитного договору змін щодо вартості кредиту, що не відповідає змінам облікової ставки Національного банку України?

Дія підпункту 2.2 Постанови №319 (зі змінами) стосується кредитних договорів як в національній, так і в іноземній валюті і поширюється на правовідносини, що виникають після набуття чинності цією постановою, тобто з 13.10.2008. З огляду на це, при розгляді питання стосовно можливості внесення змін до діючого кредитного договору в частині вартості кредиту, банки повинні брати до уваги лише ті зміни облікової ставки, які можуть відбутися після 13.10.2008. Зміни облікової ставки, які відбулися до ухвалення Постанови №319, з моменту набуття нею чинності не можуть розглядатися як підстава для зміни вартості кредиту за діючими кредитними договорами. Зазначене стосується також тих випадків, коли ініціювання банками внесення змін до діючих кредитних договорів відбулося до набуття Постановою №319 чинності, але відповідні зміни за станом на 13.10.2008 р. з будь-яких причин не були оформлені в установленому законодавством порядку (шляхом укладання додаткової угоди або в інший передбачений законодавством спосіб).

Одночасно звертаємо увагу, що відповідно до вимог статті 11 Закону України «Про захист прав споживачів», а також пункту 3.5 Правил надання банками інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту, затверджених постановою Правління Національного банку України від 10.05.2007 №168 (далі – Правила №168), банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише у разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку.

Таким чином, зміна процентної ставки за кредитом має бути адекватною тим подіям (у тому числі і зміні облікової ставки Національного банку України), які мали безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку.

Надеюсь, доп. соглашентя к кредитным договорам про увеличение процентных ставок дорогие одноклубники не подписывали, и это разъяснение НБУ поможет вам окончательно поставить на место зарвавшиеся банки

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я вот чего не сильно понимаю (пусть и мне модеры пояснят :) )

ну, ладно доллар подешевел и ставки поднимать начали

а ща... чего им дорогой доллар не нравится? нахрена ставки повышать?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я вот чего не сильно понимаю (пусть и мне модеры пояснят :) )

ну, ладно доллар подешевел и ставки поднимать начали

а ща... чего им дорогой доллар не нравится? нахрена ставки повышать?

зростає ціна залучення ресурсів. тому підвищують ставки на розміщення.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

угу. грубо кажучи якщо ви взяли кредит на авто на 5 років, це не означає що банк під цей кредит знайшов ресурси на 5 років - в нас це нереально. виходить що під ваш кредит банк залучає ресурс наприклад кожен рік (скоріш за все). для прикладу, рік назад банк залучив доларовий ресурс теж на рік за ставкою 9%, і видав вам кредит за ставкою 10,5%. пройшов рік і треба знов купувати ресурс під ваш кредит, адже він на 5 років - але поточна ставка на доларовий ресурс на ринку 13%. законодавством, що захищає в першу чергу інтереси вкладників, банку заборонено бути збитковим. тобто просто навіть будь ви золотим клієнтом не може банк видати вам кредит під 10% якщо вартість ресурсу 13%. от і мусить він в егіді чергового залучення звернутись до вас з проханням погодитись на нову ставку...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

TreNeR, вже відправив лист-відповідь банку? проінформуй, як розвиваються подальші події?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Пока ничего не отправлял, так как от них еще ничего не получил. Только один телефонный звонок.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Сегодня 4-11-2008г. пришло письмо из Приватбанка

Шановний(на) Петров П.П.

У зв'язку із значним подорожчанням грошових ресурсів на світовому та українському фінансових ринках та підвищенням рівня облікової ставки Національного Банку України з 8,5 до 12 відсотків, з метою виконання зобов'язань перед своїми вкладниками, ПриватБанк змушений вимагати зміни умови Кредитного договору № AV від 7/9/2007р.

Виходячи їх вищевикладеного, згідно Кредитного договору №AV від 7/9/2007р., починаючи з 01.11.

2008р. відсоткова ставка за кредитним договором №AV від 7/9/2007р., який Ви уклали з Приватбанком складатиме 12,12% на рік. Розмір нового щомісячного платежу Ви зможете дізнатися звернувшись у відділення банку після 01.11. 2008 р. Також Ви маєте можливість змінити валюту кредитування з доларів США на Євро, при цьому відсоткова ставка залишиться на рівні діючої і складатиме 12,12 на рік.

Відсоткова ставка/пеня у разі невиконання грошових зобов'язань за Кредитним договором змінюється відповідно до зміни відсоткової ставки по кредиту.

У випадку, якщо Ви не згодні із вказаними змінами кредитного договору, пропонуємо Вам в строк не пізніше 24.10.2008р., звернутися у відділення ПриватБанку, що обслуговує Ваш кредит, надати письмове повідомлення про свою незгоду із зміненими умовами кредитування та погасити заборгованість за Кредитним договором в повному обсязі.

У разі Вашої згоди щодо змін умов кредитування за вказаним Кредитним договором, встановлення цих змін буде здійснено автоматично 01.11.2008р. без будь-яких додаткових дій з Вашої сторони.

В подальшому, у разі зниження вартості залучених коштів на світовому та українському фінансових ринках ПриватБанком відповідно буде знижено відсоткові ставки по Вашому кредиту.

Щиро сподіваємося, що дана ситуація не вплине на взаємовигідне співробітництво та Ви в подальшому будете залишатися клієнтом ПриватБанку.

Ми завжди готові запропонувати Вам нові послуги та можливості комфортного банківського обслуговування. Завітайте до нашого відділення за більш детальною інформацією щодо цього повідомлення, а також наших нових продуктів та послуг.

Ви завжди зможете отримати консультації, допомогу та всю необхідну інформацію на сайті ПриватБанку www.privatbank.com.ua. цілодобово за телефоном Інформаційного Центру ПриватБанку 8 800 500 00 30, а також через Інтернет-банк - Приват24, скориставшись кредитною або дебетною карткою. З повагою і надією на подальшу співпрацю

ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ

ПРИВАТБАНКУ О.В. Дубілет

49094, Україна,

Дніпропетровськ,

Набережна Перемоги, 50.

Тел./факс: (0562) 68-05-14.

Телекс: 143512 AV1ZO UX.

Тоесть выбора они мне какбы даже и не оставили.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ну чому- погасити все достроково

Якби людина мала можливість погасити все достроково, напевно вже давно б так і зробила. Так що це вибір без вибору. На жаль :angry:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...