lilechka Опубліковано 5 Лютого, 2012 в 08:43 #851 Опубліковано 5 Лютого, 2012 в 08:43 О, что мне делать с этим бедным даром —Влюбляться в окна, синие, как небо,В сосульки, что повисли на карнизах,Кривые и блестящие, как сабли, —Во все, что нам дается жизнью даром,Но что для сердца делается хлебом —И ветки скрип, и вечер тучек сизых,И снега шелест, и улыбка чья–то...В.Соколов
Zeuss Опубліковано 6 Лютого, 2012 в 17:57 #852 Опубліковано 6 Лютого, 2012 в 17:57 Если утро зимнее темно,То холодное твое окноВыглядит, как старое панно:Зеленеет плющ перед окном;И стоят, под ледяным стеклом,Тихие деревья под чехлом —Ото всех ветров защищены,Ото всяких бед огражденыИ ветвями переплетены.Полусвет становится лучист.Перед самой рамой — шелковистСодрогается последний лист.
Amelie Опубліковано 8 Лютого, 2012 в 18:28 #853 Опубліковано 8 Лютого, 2012 в 18:28 * * *Я бачу тільки тінь твою — і вже.А ні обличчя, ані рук не бачу.І чую, що з тобою разом трачуте все, що нас на світі береже.Скололась крига. Цівка чорнотитак тяжко надимається з натуги.Нема ані дружини, ані друга,і де не глянь — все ти, і ти, і ти.Моя жалка самотносте! Сестро!Моя віками долана прамати!Ти не живеш, а вчишся помирати,офірувавши синові перо,залите ртуттю, висліплою з туги.Далекий погук і далекий крик.О як ти звик, о як ти тільки звик —сам, без дружини, без сестри і друга!26.[5]. В.Стус
Olesya Опубліковано 12 Лютого, 2012 в 17:09 #854 Опубліковано 12 Лютого, 2012 в 17:09 Прийде весна, говорили вони,кинемо все й поїдемо звідси.Заходячи в ніч, як у власні сни,дістанемось її глибини.Відстань? Що таке, зрештою, відстань.Поселимось біля морських портів,там, де олія тяжіє в трюмах,де все, чого б ти не захотів,для тебе вивантажать з кораблівчоловіки в потертих костюмах.Там де жінки з вогнями в рукахтанцюють вночі на гарячих площах,носять кульчики в язиках,гадають на крові і на зірках,й спиняють вітри при кораблетрощах.Де вигріваються без кінцявідвідувачі в тісних перукарнях,де пахнуть сигарами пальці творця,де кавові зерна, ніби сонця,пересмажуються у кав’ярнях.Там де не буде цієї війни,яка триває зараз між нами.Зникнемо, планували вони,головне дочекатись весни.Хай скумбрія рухається табунами.Коли вони обіймались вві сні,в їхньому ліжку, на їхній війнічути було як летять птахи,падаючи в сніги. Сергій Жадан
Olesya Опубліковано 12 Лютого, 2012 в 17:29 #855 Опубліковано 12 Лютого, 2012 в 17:29 Навіть якби ти покинула ті місця в яких народилась і де лишалась чекати, де формувались риси твого лиця і починались географічні карти,навіть якби ти вживала чужі слова, торкалась чужих плечей і чужих простирадел, і навіть звідтіль, куди мало хто заплива, не поверталась, хоч хто би тобі не радив,навіть якби ти тікала від власних слідів, від власних снігів на подвір’ї і сонця в ринвах, якби уникала присмерків і холодів, приспавши чужих кошенят на своїх колінах,ти би примчала, всупереч всім листам, назад — де високі дими і гарячі стіни, напевне знаючи, що навіть там ти його не зустрінеш.Сергій Жадан
ODZER Опубліковано 13 Лютого, 2012 в 15:05 #856 Опубліковано 13 Лютого, 2012 в 15:05 Хайку , написані письменниками сучасності:Джек КеруакНи одной телеграммы сегодня,лишь больше листьевопавших.Сумерки,пацан сбивает палкойодуванчики.Целый деньхожу в шляпе,которой нет на голове.Преследовавшие друг друга кошкизамирают -удар грома.Закрой глаза -наша хозяйка стучитсяв заднюю дверь.Птицыпоют в темноте -дождливый рассвет.Промахнулся,пиная дверь холодильника:захлопнулась сама.Щука борется за жизньи побеждает,обрызгав всех нас.Близится вечер -девушка в офисерасстегивает воротничок.Бесполезно, бесполезно -сильный дождь,идущий в море.У лунына секундукошачьи усы.Летнее креслокачается само собойв порывах метели.Туман поднимаетсяиз ущелья - вершинычисты. (1959-1965)Николас Вирджилиожара перед грозой:муха сверлит тишинупустого магазиназвон жестянки точильщиказатихает в полуденном зное:цикадаокуньсобирает мошекс луныпервый снегопад -с лестницы винного погребаменя зовет отец (1965)Перевод © 1997 Алексей Андреев
Mala Опубліковано 13 Лютого, 2012 в 16:29 #857 Опубліковано 13 Лютого, 2012 в 16:29 Здається, цього Ліни Костенко не було " Крила" А й правда, крилатим ґрунту не треба.Землі немає, то буде небо.Немає поля, то буде воля.Немає пари, то будуть хмари.В цьому, напевно, правда пташина...А як же людина? А що ж людина?Живе на землі. Сама не літає.А крила має. А крила має!Вони, ті крила, не з пуху-пір"я,А з правди, чесноти і довір"я.У кого - з вірності у коханні.У кого - з вічного поривання.У кого - з щирості до роботи.У кого - з щедрості на турботи.У кого - з пісні, або з надії,Або з поезії, або з мрії.Людина нібито не літає...А крила має. А крила має!Р.С. До речі, мені гарно цей вірш звучить у виконанні Б.Ступки
ODZER Опубліковано 14 Лютого, 2012 в 05:07 #858 Опубліковано 14 Лютого, 2012 в 05:07 Збірка хайку різних японських поетівЗимние картинкиЛист опавший поймали лапкой прижал осторожносмешной котенок...Тишина вокруг -только слышно, как птица ступаетпо сухой траве...Зимняя мухатак и вьется вокруг меня -одни мы в доме...У очагапоет так самозабвеннознакомый сверчок!...Ветер подули будто бы вдруг побелелиптицы на пруду...Зимняя буря -часто-часто от страха моргаеткошка в уголке...Зимняя луна -на снегу тень от пагоды рядомс тенью от сосны...Даже серой воронеэто утро к лицу -ишь, как похорошела!Тихо падает снегНа уток, что плавают паройв старом пруду..Ночной снегопадокончился - как засверкалидеревья в чаще!Как тяжел первый снег!Опустились и грустно пониклиЛистья нарциссов...Звезды в пруду.Мелко-мелко дрожат отраженья -зимний дождь идет...
Tolik_lt Опубліковано 15 Лютого, 2012 в 12:42 #859 Опубліковано 15 Лютого, 2012 в 12:42 КІТ У ПОРОЖНІЙ ОСЕЛІПомерти – так не можна робити котовіБо що має відчувати кіт у порожній оселідрапатися на стіни.Тертися поміж меблями.Ніщо тут не змінилосяА проте і змінилосяНіби ніщо не пересуненеА однак і порозсоване.І вечорами лампа уже не світить.Чути кроки на сходах,Але ж це не ті.Рука, що кладе рибу у мисочку,також не та, що клала.Щось тут не починаєтьсяу звичний час.Щось тут не відбуваєтьсяяк повинно.Хтось тут був і був,А потім зникі знову вперто немає.До усіх шаф уже заглядавУсі полички поперебігавІ під килим заглядавНавіть порушив заборонуІ папери усі порозкидавЩо ж ще робити,Спати і чекати.Нехай-но він тільки повернетьсяНехай-но він тільки з’явитьсяТоді він відчуєЩо з котом так не можна.Ітиму до нього, але так,ніби зовсім не до ньогоПомалесенькуНа дуже ображених лапахІ ніякісіньких підстрибувань-писківнапочатку.НАПИСАННЯ ЖИТТЄПИСУЩо потрібно?Потрібно написати заяву,а до заяви долучити життєписНезважаючи на тривалість життяжиттєпис повинен бути коротким.Обов'язкова стислість і відбір фактів.Зміна краєвидів на адресиі мерехтливих спогадів на нерухомі дати.З усіх кохань вистачить шлюбного,а з дітей тільки народжені.Важливіше, хто тебе знає, ніж кого знаєш ти.Подорожі тільки закордонні.Приналежність до чого, але без для чого.Відзнака без за що.Пиши так, ніби ти з собою ніколи не розмовляві обминав здалеку.Помовч про собак, котів і птахів,реліктовий мотлох, приятелів і сни.Згадай скоріше ціну ніж вартістьі заголовок ніж зміст.Важливіший розмір черевиків, ніж куди він іде,той, ким вважаєшся.До того додай фотокартку з відкритим вухом.Враховується його форма, а не те, що чути.Що чути?Гуркіт машин, що мелять папір.Віслава Шимборська
Yuliya Опубліковано 21 Лютого, 2012 в 13:38 #860 Опубліковано 21 Лютого, 2012 в 13:38 Слово, чому ти не твердая криця ... - Українка ЛесяСлово, чому ти не твердая криця,Що серед бою так ясно іскриться?Чом ти не гострий, безжалісний меч,Той, що здійма вражі голови з плеч?Ти, моя щира, гартована мова,Я тебе видобуть з піхви готова,Тільки ж ти кров з мого серця проллєш,Вражого ж серця клинком не проб'єш...Вигострю, виточу зброю іскристу,Скільки достане снаги мені й хисту,Потім її почеплю при стініІншим на втіху, на смуток мені.Слово, моя ти єдиная зброє,Ми не повинні загинуть обоє!Може, в руках невідомих братівСтанеш ти кращим мечем на катів.Брязне клинок об залізо кайданів,Піде луна по твердинях тиранів,Стрінеться з брязкотом інших мечей,З гуком нових, не тюремних речей.Месники дужі приймуть мою зброю,Кинуться з нею одважно до бою...Зброє моя, послужи воякамКраще, ніж служиш ти хворим рукам!25/ХІ 1896 О слово рідне! Орле скутий!.. - Олесь ОлександрО слово рідне! Орле скутий!Чужинцям кинуте на сміх!Співочий грім батьків моїх,Дітьми безпам'ятно забутий.О слово рідне! Шум дерев!Музика зір блакитнооких,Шовковий спів степів широких,Дніпра між ними левій рев...О слово! Будь мечем моїм!Ні, сонцем стань! вгорі спинися,Осяй мій край і розлетисяДощами судними над ним.1907
sweetlena Опубліковано 25 Лютого, 2012 в 23:07 #861 Опубліковано 25 Лютого, 2012 в 23:07 Умей прощатьУмей прощать, молись за обижающих,Зло побеждай святым лучом добра,Иди без колебания в стан прощающих,Пока горит Голгофская заря.Учись прощать, когда душа обиженаИ сердце словно чаша горьких слёз,И кажется, что доброта вся выжжена,Ты вспомни, как прощал людей Христос.Умей прощать. Прощенье это сила.А месть бессилия признак роковой.И камни не прощения в могилу,Мой друг и брат, не уноси с собой.Учись прощать естественно, как дышишь,Как воду пьёшь и ешь насущный хлеб,Ведь Бог тогда твои молитвы слышит,Когда в тебе горит прощенья свет.Умей прощать. Прощать не только словом,Но всей душой, всей сущностью своей.Прощение рождается любовьюВ борениях молитвенных ночей.Учись прощать. В прощенье радость скрыта,Великодушие лечит, как бальзам;Кровь на Кресте за всех была пролита;Умей прощать, чтоб ты прощён был сам!Б. Пастернак
Olesya Опубліковано 26 Лютого, 2012 в 19:23 #862 Опубліковано 26 Лютого, 2012 в 19:23 ***я відчуваю спиною коли ти збираєшся впастизнаю як власну долоню свою територію пасткибачу внутрішнім зором чакрами усіманас розрізали навпіл і я опинилась саматвоя половина мене вмирає від сіростімоя половина тебе шукає формулу цілостінад нами схилилось два ангели точно їх двоєдумають довго як же нас зшити з тобоюі точать свої не ножі а великі голкищоб скласти нас разом пришити крило до рукимоє до твоєї або навпакине знаю чи дивне створіння це зможе злетітиможе його як чайку кинути треба на вітертільки сьогодні безвітряно нині штиль темні зигзаги швів роз’їдає біль я відчуваю спиною коли ти збираєшся впастизнаю як власну долоню свою територію пасткиа прірва вона ж і небо так кажеш тиступаймо а там побачиш давай лети.Мар'яна Савка
lilechka Опубліковано 1 Березня, 2012 в 19:22 #863 Опубліковано 1 Березня, 2012 в 19:22 - Ты чувствуешь? Вокруг весна…Зеленый трепет ожиданьяИ непонятные желаньяРазлила в воздухе она.- Послушай, это все обман, смешные выдумкипоэтов. Что с этого, в итоге, нам? Без разницы –весна и лето…- Ты понимаешь, я веснойДышу как будто по-другомуБрожу в волнении по дому,И удивляюсь, что со мной!- Наверно, авитаминоз… Ешь фрукты, просыпайсяпозже, а, может, это от мимоз, будь с аллергиейосторожней.- Я очень радуюсь веснеИ чувствую ее круженье,Тепло лучей, планет движенье,И днем, и по ночам во сне.- Не забивай себе мозги, Подумай лучшео зарплате, или попей пивка с тоски. И говоритьоб этом хватит…Нам не понятен мир чужой -У каждого своя ментальность.Но воздух напоён веснойИ это – главная реальность!Петр Давыдов
Tolik_lt Опубліковано 3 Березня, 2012 в 09:42 #864 Опубліковано 3 Березня, 2012 в 09:42 Велике то щастя Велике то щастяне бачити в усіх подробицях,на якому світі живеться.Треба було біснувати надто довго,набагато довше,ніж існує він.Хоча б для порівнянняпізнати інші світи.Знестися понад тілом,яке нічого так добре не вміє,як обмежуватиі створювати труднощі.В інтересах досліджень,виразності образуі кінцевих висновківзлетіти понад часом,в якому все шаленіє і вирує.З тієї перспективипрощавайте назавждиподробиці та епізоди.Рахунок днів тижнямусив би видатисябезглуздою справою,лист у скринькувибриком дурної молодості,напис "Не толочити трави"написом для шаленців.Про смерть без перебільшенняНе розуміється на жартах,на зірках, на мостах,на ткацтві, на гірницві, на обробітку поля,на суднобудуванні і приготуванні тіста.В наші розмови про плани на завтравстромляє своє остаточне словоне по суті.Не вміє навіть того,що безпосередньо стосується її фаху:ані могили викопати,ані трумни збити,ані прибрати після себе.Зайнята вбиванням,робить це бездарно,як-будь, невправно.Ніби на кожному з нас тільки вчиться.Тріумфи тріумфами,але ж скільки поразок,хибних ударіві поновних спроб.Іноді їй бракує сили,щоб стратити муху-літунку.Не одна гусеницязаповзялася її переповзати.Всі бульби, стручки,вусики, плавці, горлечка,святкові пера і зимова шерстьсвідчать про недолікиїї повільної праці.Злої волі не вистачить,і навіть нашої допомоги у війнах та революціяхна сьогодні замало.Серця стукочуть у зародкакх.Міцніють скелети немовлят.З насінини вистрілює двійко листочків,а то й вибухають високі дерева на горизонті.Хто стверджує, що вона всесильна,сам є живим прикладом того,що не є всесильна.Немає такого життя,яке б хоч на митьне було безсмертне.Смертьзавжди в цю мить запізнюється.Даремно шарпає клямкуневидимих дверей.Хто скільки встиг,того вже йому не може відібрати.Віслава Шимборська
Vika Опубліковано 4 Березня, 2012 в 20:37 #865 Опубліковано 4 Березня, 2012 в 20:37 Я шагал по земле, было зябко в душе и окрест.Я тащил на усталой спине свой единственный крест.Было холодно так, что во рту замерзали слова.И тогда я решил этот крест расколоть на дрова.И разжег я костер на снегу.И стоял.И смотрел,как мой крест одинокий удивленно и тихо горел...А потом зашагал я опять среди черных полей.Нет креста за спиной...Без него мне ... еще тяжелей./Р. Рождественский/
solnishko Опубліковано 6 Березня, 2012 в 18:35 #866 Опубліковано 6 Березня, 2012 в 18:35 Диха гірко, по-весінньомуВітер білий.Що намисто темносинєє –Ллються тіні.Ніби глечиком полив’янимВщерть налили,Потопили гори в синь вониІ застигли.П’є повітря, тепле – тьмянеєНіч рум’яна.Весно чорна. Весно святочна,Ти - кохана.Г. Мазуренко
solnishko Опубліковано 9 Березня, 2012 в 08:36 #867 Опубліковано 9 Березня, 2012 в 08:36 У кожнiм серцi - власнi грiнвiчi.Крiзь них проходять в низцi днiв,З’єднавши мiцно Пiвдень з Пiвнiччю,Мередiани почуттiв.Його чутливiстю наповненiВони, багатi на красу,Як струни, високо настроєнi,Бринять вiд дотику часу.А то шугають блискавицею,Ввiбравши лагiднiсть i гнiв,Як струми, живленi рiзницеюВ потенцiалах полюсiв...У кожнiм серцi - рiзнi грiнвiчi.Але поклавшись на талан,Так легко схибити, увiчнiвшиНеголовний меридiан,Який iде з сумлiнням в злагодiКрiзь свiй маленький острiвецьI нехтує архiпелагамиI стратосферою сердець.Це щира, та страшна омана,Бо тi, що прийдуть пiсля нас,По хибному меридiануНе зможуть вивiрити час.Р. Третьяков
Zeuss Опубліковано 11 Березня, 2012 в 19:36 #868 Опубліковано 11 Березня, 2012 в 19:36 Весняні хайкуВерь в лучшие дни!Деревце сливы верит:Весной зацветет.В чашечке цветкаДремлет шмель. Не тронь его,Воробей-дружок!Под сенью вишневых цветовЯ, словно старинной драмы герой,Ночью прилег уснуть.падающий цветоквернулся вдруг на веткуоказалось: бабочка!Цветок...И ещё цветок...Так распускается слива,Так пробивается теплоИдешь по облакам,И вдруг на горной тропкеСквозь дождь - вишневый цвет!Сливы весенний цветДарит свой аромат человеку...Тому, кто ветку сломал.
Amelie Опубліковано 21 Березня, 2012 в 09:32 #869 Опубліковано 21 Березня, 2012 в 09:32 "Кохаю і ненавиджу"***Твій страх - твоє прокляттяБуває так завждиНа спаленнім багаттіЛишаються сліди***Український менталітетНе тварина не людинаНе ікона не портретСтрах замішаний на ліні -Ось і весь менталітет***Спаливши всі мости - дійти до себеОбов"язково розумом дійтиПоети на землі поезія на небіТому потрібно спалювать мости***Національна ідея?Коли постанемо народом,То знову станемо людьми.Ми українці – мовим гордо –Не перепитуйте хто ми.***І на останнєя скажу:кохаю і ненавиджуЗа те життя,яке на виживанняОлександр СМИКРІВНЕ - 2002р.
emelka Опубліковано 21 Березня, 2012 в 10:36 #870 Опубліковано 21 Березня, 2012 в 10:36 Люблю творчість Ліни Василівни!!!Хочеться чуда і трішки вина. © Ліна Костенко
emelka Опубліковано 23 Березня, 2012 в 20:28 #871 Опубліковано 23 Березня, 2012 в 20:28 Хотите, расскажу вам о любви?Но не о той, что страсть, разврат, беспутство,Что разжигает нам огонь в кровиИ заставляет совершать безумства.Я расскажу вам о другой любви,Когда приходишь вечером с работы,А дома все родные, все свои,И за порогом скинуты заботы,Когда не нужно говорить слова,А можно к сильному плечу прижаться,Когда ты чувствуешь, что всё ещё жива,И смотришь ты с надеждой в своё завтра.Когда разбита вся карьера в хлам,Подорвано здоровье, нету веры-Ты прикасаешься к родным рукам,И вновь становишься ты лучшей, первой.Такой любви желаю вам друзья,Чтобы всегда спешить домой с работы.Её найти в единый миг нельзя,Но можно вырастить с любовью и заботой... (автор невідомий)
Dima4s Опубліковано 26 Березня, 2012 в 07:50 #872 Опубліковано 26 Березня, 2012 в 07:50 Будь, пожалуйста,послабее.Будь,пожалуйста.И тогда подарю тебе ячудозапросто.И тогда я вымахну —вырасту,стану особенным.Из горящего дома вынесутебя,сонную.Я решусь на все неизвестное,на все безрассудное —в море брошусь,густое,зловещее,и спасу тебя!..Это будет сердцем велено мне,сердцемвелено...Но ведь ты жесильнее меня,сильнейи уверенней!Ты самаготова спасти другихот уныния тяжкого,ты сама не боишьсяни свиста пурги,ни огня хрустящего.Не заблудишься,не утонешь,злане накопишьНе заплачешьи не застонешь,если захочешь.Станешь плавнойи станешь ветреной,если захочешь...Мне с тобою —такой уверенной —трудноочень.Хоть нарочно,хоть на мгновенье —я прошу,робея, —помоги мнев себя поверить,станьслабее.Роберт Рождественский
Alexander47 Опубліковано 26 Березня, 2012 в 17:52 #873 Опубліковано 26 Березня, 2012 в 17:52 Ты говорила мне «люблю»,Но это по ночам, сквозь зубы.А утром горькое «терплю»Едва удерживали губы.Я верил по ночам губам,Рукам лукавым и горячим,Но я не верил по ночамТвоим ночным словам незрячим.Я знал тебя, ты не лгала,Ты полюбить меня хотела,Ты только ночью лгать могла,Когда душою правит тело.Но утром, в трезвый час, когдаДуша опять сильна, как прежде,Ты хоть бы раз сказала «да»Мне, ожидавшему в надежде.И вдруг война, отъезд, перрон,Где и обняться-то нет места,И дачный клязьминский вагон,В котором ехать мне до Бреста.Вдруг вечер без надежд на ночь,На счастье, на тепло постели.Как крик: ничем нельзя помочь! -Вкус поцелуя на шинели.Чтоб с теми, в темноте, в хмелю,Не спутал с прежними словами,Ты вдруг сказала мне «люблю»Почти спокойными губами.Такой я раньше не видалТебя, до этих слов разлуки:Люблю, люблю… ночной вокзал,Холодные от горя руки. Константин Михайлович Симонов
emelka Опубліковано 27 Березня, 2012 в 07:58 #874 Опубліковано 27 Березня, 2012 в 07:58 Велосипед ночує на балконі,наставив роги на туманне скло.Сміються всі ретроспективні коні,уздрівши ту пародію - сідло.Сміється кожна квітка конюшини,регоче пилом Сагайдачний шлях,Сміються гори, доли, і вершини,і всі підкови, згублені в полях.Сміється хміль, повитий на балконі.Сміється місяць, що іще поет.А що із того, що сміються коні?Нема тих коней. Є велосипед.(Ліна Костенко)
sweetlena Опубліковано 30 Березня, 2012 в 09:23 #875 Опубліковано 30 Березня, 2012 в 09:23 Я одеваюсь утром, чтоб вечером раздеться......Я вырастаю быстро, и вдруг впадаю в детство.Я пью так много кофе, что вдруг надоедает...Варю часами что-то... готово - не съедаю...Я слишком одинока, но не люблю знакомства...Простым со мною сложно, а сложным очень просто...Я не боюсь все бросить... Я не боюсь расстаться...Когда меня заносит, могу одна остаться...Могу лежать часами и в потолок глядеться...От этого безделья мне никуда не деться... ...Я доверяюсь слишком и никому не верю...Я отдаю все нищим, закрыв плотнее двери... ...Хожу по краю смело... Все ставлю на удачу...А от простой занозы вдруг горько-горько плачу...И вспоминаю лето, все то, что не вернется...И всех, кого уж нету - их смех... любовь и солнце...Я слишком много знаю о том, что знать не надо...От скуки я зеваю, и счастью я не рада...Пойми меня... Попробуй... ты, в лабиринт входящий...И я клянусь собою - я буду настоящей!
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.