Перейти до змісту

До чого дійшов прогрес. Або трохи про вайбкодинг...

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано (змінено)

Із останніх доробок. Навчив іі-асистента кучі нових функцій))

_2026-03-21_135931564.thumb.png.e47012b3294cb3eb28acf4e8e7dbaea4.png

image.thumb.png.f0bfcff90bcbcd3c0b1237160a33f6de.png

це поки в dev... На робочому сайті з"явиться в понеділок. Є ще деякі плани. Опублікую все разом

Змінено користувачем WebTraveller
  • +1 3
Опубліковано (змінено)

Бачу, з "дівками" пішов прогрес...:D

Питання до автора теми... а в ньюансах фейсбуку, тобто правильного відкриття та веденні групи з доволі великою аудиторією (від 200 тисяч користувачів) розбираєшся?

Змінено користувачем Waver
Опубліковано
В 24.03.2026 в 20:29, Waver сказав:

Бачу, пішов прогрес...:D

Питання до автора теми... а в ньюансах фейсбуку, тобто правильного відкриття та веденні групи  розбираєшся?

А що значить "правильного"?

Опубліковано (змінено)
On 3/24/2026 at 1:31 PM, nickel said:

А що значить "правильного"?

Хто працював з такою аудиторією та навіть має досвід закриття групи - тому пояснювати не потрібно. Запитую по справі.

Опубліковано
В 24.03.2026 в 20:40, Waver сказав:

Хто працював з такою аудиторією та навіть має досвід закриття групи - тому пояснювати не потрібно.

З якою аудиторією?

Опубліковано (змінено)
On 3/24/2026 at 1:41 PM, nickel said:

З якою аудиторією?

Маю на увазі велику кількість участників, як автоматично блокувати фейкові сторінки та ботів, як налаштувати бота для прийому заявок і т.д. Цікавлять реальні люди зі своїми реальними сторінками а не просто кількість. Якщо по суті маєш що розповісти - то уважно слухаю, але якщо відповісти нічим то будь ласка проходь мимо.

Опубліковано
В 24.03.2026 в 20:47, Waver сказав:

Мав на увазі велику кількість участників, як автоматично блокувати фейкові сторінки та ботів, як налаштувати бота для прийому заявок і т.д. Цікавлять реальні люди зі своїми реальними сторінками а не просто кількість. Якщо по суті маєш що розповісти - то уважно слухаю, але якщо відповісти нічим, то будь ласка проходь мимо.

Ніяк ти їх не розпізнаєш інструментами фб і не налаштуєш автоматику. Якщо фб з його-то фінансами, аналітикою, ші та іншими можливостями не може справитися з фейками та ботами, то як ти зможеш? Можна зменшити ймовірність їх попадання в групу, але краще ніж ручний відстріл ще нічого не придумали

Опубліковано (змінено)
On 3/24/2026 at 2:20 PM, nickel said:

Ніяк ти їх не розпізнаєш інструментами фб і не налаштуєш автоматику. Якщо фб з його-то фінансами, аналітикою, ші та іншими можливостями не може справитися з фейками та ботами, то як ти зможеш? Можна зменшити ймовірність їх попадання в групу, але краще ніж ручний відстріл ще нічого не придумали

Вручну перевіряти тисячі сторінок в день - така собі ідея хоч без цього й ніяк... аж цікаво стало скільки така віддалена робота "для студентів" може коштувати?

Опубліковано
В 25.03.2026 в 00:08, Waver сказав:

Вручну перевіряти тисячі сторінок в день - така собі ідея хоч без цього й ніяк... аж цікаво стало скільки така віддалена робота "для студентів" може коштувати?

Аж цікаво, що у тебе за група, яка має приріст аудиторії щодня  у тисячі користувачів.

Опубліковано (змінено)
On 3/24/2026 at 11:57 PM, nickel said:

Аж цікаво, що у тебе за група, яка має приріст аудиторії щодня  у тисячі користувачів.

Та нехай буде цікаво. Мені наприклад теж цікаво, як ти, чим зараз займаєшся, де пропадав, чому не заходив, що аж тепер тебе поспонукало об'явитися? :)

Опубліковано
В 24.03.2026 в 20:29, Waver сказав:

Питання до автора теми... а в ньюансах фейсбуку, тобто правильного відкриття та веденні групи з доволі великою аудиторією (від 200 тисяч користувачів) розбираєшся?

Нє. я не по мордокнигах. Мене там навіть нема. Як і в інших соцмережах. То не моє

Опубліковано (змінено)
On 3/26/2026 at 4:02 AM, WebTraveller said:

Нє. я не по мордокнигах. Мене там навіть нема. Як і в інших соцмережах. То не моє

В Україні це ясно. А тут емігрантська спільнота в чужій країні де все нове, одразу багато невідомого а все потрібно і певна інформація не завжди доступна або доступна не повністю, майже все умовно далеко і на очі не попадається, тому навпаки майже всі згуртовуються та шукають поради та рішення багатьох питань в один одного саме  в групах через фейсбук, молодь через інстаграм...  а це різні питання по документах, дозволах, реестраціях, питання по податках та хто де і краще робить, відгуки та послуги по україномовних та інших адвокатах, лікарі, ріелтори, фінансисти, школи, гуртки, садочки, робота, ремонти житла та авто, наші диллерські, церкви, виступи, концерти... і ще сотні інших маленьких бізнесів - усе через фейсбук, а це все дорослі платоспроможні люди які користуються всіма цими послугами. Одна тільки наша Українська група вантажоперевезень, а це сотні компаній які пропонують роботу, водії, диспетчери, механіки, шини, запчастини і т.д., має 44 000 активних участників, а є групи і по 200 тисяч. І всі нормальні групи контролюються модераторами і лишнє не пропускається,  і реклама там коштує від $50 до $500 за місяць... але так як та реклама всіх уже добряче заіпала, то хочу зібрати найбільшу групу яка буде без реклами... але майже з усією потрібною інформацією. А є ще певні ньюанси які на загал ніколи не виносяться і якби ти взнав реальні цифри - ти би сам поглянув на ту як ти кажеш "мордокнигу" зовсім з іншої сторони.:)  В любому випадку, сам фейсбук грошей не приносить, але це дуже хороший інструмент щоб полегшити те чим ти займаєшся чи плануєш займатися... Дещо скинув тобі в приват...

Опубліковано
В 25.03.2026 в 14:00, Waver сказав:

Та нехай буде цікаво. Мені наприклад теж цікаво, як ти, чим зараз займаєшся, де пропадав, чому не заходив, що аж тепер тебе поспонукало об'явитися? :)

Ніде не пропадав. Борду читаю, якщо є що. Просто активних тем за останні роки було аж дві: про війну і про еміграцію. Я не військовий і тим більше не військовий експерт, ну і не емігрант, тому й не пишу. А штучний інтелект мене цікавить та й маю пару груп у ФБ, тому так співпало, що написав. 

Останні два роки працюю оператором ЧПУ станка по каменю

п.с. Як ти збираєшся об'єднати групи в ФБ? ФБ такої можливості не дає, тим більше без згоди користувача

• +1 3
Опубліковано (змінено)
On 3/26/2026 at 12:38 PM, nickel said:

п.с. Як ти збираєшся об'єднати групи в ФБ? ФБ такої можливості не дає, тим більше без згоди користувача

Так, групи не об'єднуються і тим більше це не мої групи, колись були знайомі - тепер конкуренти, тому буду по іншому. Взагалі, певні речі не висвітлюються і скоріш всього на це питання потрібно відповідати після досягнення результату. Але якщо ти в темі і вже маєш свої групи то по певних питаннях можемо поспілкуватися десь окремо.

• 1 місяць потому...
Опубліковано (змінено)

Надихнувся прикладом @WebTraveller. Вже давно записую свої ідеї, і зазначаю чому не можу їх реалізувати вже і зараз, щоб не забути і з часом цей чинник може зникнути. Більшість ідей не реалізовані, бо впираються в ІТ. ІТ в Україні для українців - це завжди дорого, бо айтішники з однаковим успіхом [майже] можуть працювати на Європу чи США за долари/євро і відповідну оплату, тому українцям-клієнтам приходиться платити українцям-айтішнікам так ніби вони європейці чи американці, але ж це не так. Так і в мене, складно навіть протестувати ідею, якщо вона має ІТ складову. Я не бізнес, який може мати бюджет на тестування нових продуктів, та ще й по європейських цінах. Не факт що ідея робоча, а тому важко наважитися витрачати великі кошти на її тестування. Ну але то таке. Я тестував можливості ШІ від самого початку, коли вони вже на другому реченні починали галюцинувати. Вже й не згадаю на якому етапі розвитку ШІ спробував реалізувати якогось примітивного Телеграм-бота і кинув, тому що ШІ постійно підсовував якісь застарілі бібліотеки чи шматки коду, які вже не працювали в Телеграм і чим довше намагався пояснити що мені треба, тим більше він заплутувся у свої відповідях. Як брехун який постійно видумує нову брехню, забуваючи що брехав раніше, а коли ти його ловиш на цій брехні він починає знову вибріхуватися чим робить ще гірше, бо це вилазить знову і знову. Нічого в мене тоді не вийшло. А тут ця тема і я спробував знову і вийшло. ШІ пішли далеко вперед, не галюцинують, не зходять з розуму від довгих бесід. Я вже три дні активно працюю лише в одному чаті і код не ламається як раніше від довгих бесід, ШІ вилизує його все краще і краще, на льоту виправляє помилки, підказує як краще побудувати структуру. Отже, я працюю на ЧПУ станку з каменем. Камінь твердий, вироби бувають немаленькі, інколи ріжуться по пару днів цілодобово. За станком в неробочий час спостерігаю по камері відеонагляду, сам зробив що можу його дистанційно вмикати і вимикати за допомогою розумних реле Сонофф (Sonoff - вибір шефа), майже все на фірмі на цих реле, логічно було і станок завести в екосистему eWeLink. Керую станком через AnyDesk, який стоїть і на домашньому компі і на телефоні. Робилося це все через часті відключення електрики. Але так в минулому році вдалося побувати в Карпатах, поки станок в Луцьку працював. Єдина незручність - треба було по камері дивитися чи станок дорізав і вимикати щоб не палити електрику вхолосту або вмикати наступну програму. І от я прочитав цю тему і коли було менше роботи просто спитав в чату ЖПТ як можна реалізувати сповіщення. Він запропонував декілька варіантів, серед них були апаратні рішення, які потребували вкладень і один з варіантів сповіщення через телеграм і там вже декілька знайомих слів я побачив, тому відразу схопився за цей варіант. Почав робити на робочому ПК і робочому акаунті в п'ятницю після обіду. П'ятниця закінчилася, але я вже загорівся. На вихідних почав чат в особистому акаунті ЖПТ, пояснив що ми робили в іншому акаунті, він виправив свого "колегу". Не знаю, хто з них не правий був, не вникав. Маю програму для станка, яка симулює роботу станка. Не режим симуляції в програмі (він є в самій програмі як звичайна функція), а саме симуляція справжньої роботи станка, яку можна запустити навіть немаючи станка і на домашньому ПК. Що я і зробив, і вже до понеділка ми зробили робочу версію бота, але на симуляторі. В понеділок почав тестувати на станку і допилювати-допилювати-допилювати. Тепер розумію чому деякі пргорами постійно оновлюються, робиш необхідний мінімум, а потім починаєш додавати фічу за фічою, робити рюшечкиі і всякі красівості. На скріншоті фактично кожні 2 повідомлення це нова версія бота. Спочатку просто станок запущено, станок зупинився, потім сам ЖПТ пропонує, а давай ім'я файлу буду писати, а його ж треба звідкись взяти. Знайшов файл, який під час роботи шпінделя перезаписується кожні 5 секунд, ЖПТ підказав, що це heartbeat-файл (серцебиття з ангійської, я й терміну такого не знав), в ньому є адреса файлу і кожні 5 секунд він записує координати шпінделя на випадок аврійного вимкнення живлення, щоб відновити роботу з того самого місця. Вирішили  ім'я парсити з цього файлу. Парсить, але не розпізнає кирилицю, зате навчився рахувати час роботи станка і писати в телеграм. Навчився читати кирилицю, стало дратувати, що Телеграм назву файлу з розширенням розпізнає як посилання на сайт і у вспливаючих повідомленнях на телефоні з'являється велика кнопка "Відкрити посилання", яке нікуди не веде. Погралися з розширеннями і я запронував взагалі не писати розширення, адже всі файли мають те саме розширення *.нс. Потім я подумав, що за цим же принципом можна і з іншого станка отримувати інформацію, хоча це зовсім інший тип станку - гравіювальний і програма зовсім інша, але ж принцип той самий. Перейменували Станок в Фрезер і розділили файл скрипту на два, один ядро, яке робить усю роботу (фіксує час, коли файл почне перезаписуватися, що означає старт роботи станка, парсить з файлу ім'я, відправляє отриману інформацію в телеграм, потім фіксує час, коли файл перестає перезаписуватися 15 секунд, обраховує час роботи станка і повідомляє мене в телеграм, що станок зупинився), другий - конфігуратор, де розташовані змінні дані, адреса файлу, токен бота, айді телеграм акаунту, на який треба висилати інформацію і т.д. Потім я згадав, що в мене дві керуючі програми станка. Одна русифікована, друга не русифікована, але вміє працювати зі спеціальним сканером. Перейменували Фрезер по назві програм НС Студіо і НС Студіо Буки, щоб було зрозуміло яка програма запущена і паралельно знову розділили ядро на ядро і адаптери. Адаптери це скрипти які налаштовані на окремі програми і станки, налаштування вони беруть з конфігуратора, отримують вказану інформацію з вказаних файлів і передають в ядро. Ядро лише приймає очищену інформацію і відправляє її мені в Телеграм. Вийшло універсальне рішення: може парсити дані з любої програми де є heartbeat-файл і моніторити любу кількість станків. Потім мене почало дратувати, що скрипт реагує на ручне переміщення шпінделя, трохи погрався і вирішив відмовитися від парсингу heartbeat-файлу, а пішли до парсингу лог-файлу. Парсити лог-файл було логічно з самого початку, але він складніший для цього, тому що там суміш китайських ієрогліфів і англійської мови збережених у кодуванні Win1251. Навчив адаптер розпізнавати кодування, в ньому ж склали таблицю з двох стовпців: кракозябли і переклад на українську. Адаптер парсить з логу кракозябли, прибирає всю лишню інфу (дату, час - це не потрібне, тому що повідомлення приходять миттєво, тому дату і час я бачу в самому Телеграмі, різні службові символи) і замінює їх згідно таблиці і передає ядру, ядро присилає мені гарний текст українською мовою, де вказує назву станка (програми) назву файлу і статус Старт/Стоп і сумарний час роботи станка. В адаптері буде таблиця, які повідомлення в лозі мені не присилати. Це поки в роботі, дні короткі стали з цим програмуванням, вже два дні сиджу до 8 вечора, все хочеться доробити і заспокоїтися. )

На початку були спроби скомпілювати це в ехе, але через мій зоопарк техніки (Фрезер на Віндовс7 32, гравер на Віндовс10 64) почалися проблеми з сумісністю. Вирішив що простіше Пітона інсталювати на три компи і запускати все через батнік в автозагрузці. Так само були спроби сховати консольне вікно, результат не втішив, тому поки відмовився, але коли вилижу скрипт і все буд влаштовувати і працюватиме як годинник, то відновлю спроби. Пробував ховати вікно в трей, але після відновлення вікна, воно вилазило пусте, або на Він10 все ховалося і працювало, а на Він7 все працювало, але залишалося пусте чорне вікно. Якщо ховати без іконки в треї, не зрозуміло чи скрипт працює, тому виходило що запускав іноді більше однієї копії і отримував продубльовані повідомлення в Телеграм від кожного запущеного скрипта.

Багато що зрозумів по спілкуванні з ШІ, принамйні ЖПТ: якщо можливо, то краще розбити на кілька коротких чатів ніж вести все в одному великому і довгому чаті. Остання версія майже не галюцинує, але навіть для себе буде легше щось шукати. Якщо ЖПТ десь тупить, то не продовжувати розмову даючи підказки чи ще щось, а вертатися до свого останнього повідомлення, на якому він почав тупити і редагуючи його вносити нові дані в старе повідомлення, це можна повторювати безліч разів, поки він не почне реагувати так як треба. Таким чином в чаті буде набагато менше тексту і він весь буде конструктивним, галюцинацій не буде зовсім.

Я вже замахався, хоча ще й не все згадав, що хотів написати )

Спойлер

image.thumb.png.f0e00db1f0e62454bafdd94d547b4678.pngimage.thumb.png.65cfda9a5f540f5b033a53cd542ebddf.pngimage.png.0d590f4d8c152f415a070ee544ec7a6a.png

Змінено користувачем nickel
  • Дякую! 1
  • +1 3
Опубліковано

Да. ШІ у програмуванні пішов далеко вперед.

Вже навіть не тільки на маленьких проектах, а й на середніх.

Мій проект вже перевалив за 150 000 рядків коду. І проблем в масштабуванні поки немає великих.

Да, деколи тупить, але чомусь в більшості випадків на якихось дрібних задачах.

Страшно уявити що буде років через 10

• +1 2

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти

• Створити...